Ronasutra mineral makeup tutorial + product review

Assalamualaikum.


Kali ni mood nak buat tuto mekap guna earth colour pulak.tuto kali ni saya guna produk dari Ronasutra mineral makeup.jom tengok tuto.lepas ni beli la produk ronasutra dan cuba buat mekap ni sendiri ok? jangan lupa baca sampai habis sebab dekat bawah ni saya ada review berkenaan produk ronasutra.


MAKEUP TUTORIAL
.
.
my favourite look.earth colour sesuai untuk semua warna kulit dan acara.try lah!



pilih kualiti HD supaya lebih clear.selamat menonton!


di bawah ni gambar hasil tuto mekap kali ni ;)
.
.










REVIEW
.
.
produk:
Ronasutra Mineral Makeup

maklumat lanjut dan untuk membeli:

facebook:

instagram:


harga dan produk:
saya tulis di setiap description gambar di bawah.


Produk ronasutra 100% berasaskan mineral.sesuai untuk kulit yang sensitif dan berjerawat.selalu kan dengar nasihat jangan tidur pakai mekap, bimbang kulit tersumbat dan naik jerawat? tapi berlainan dengan produk ronasutra, produk ronasutra boleh dibawa tidur tau! 


uniknya produk ronasutra ni semua jenis serbuk kecuali lipstick.ini sebahagian dari produk ronasutra, sebenarnya ada banyak lagi produk dan setiap satu produk ada banyak kod untuk warna kulit yang berlainan.


Ronasutra NBR Sponge.
RM6.00(2pcs)
link produk: klik sini
  • untuk kulit bermasalah.
  • span anti-bakteria.
  • digunakan untuk menekap dan meratakan bedak mineral ronasutra hingga dapat litupan atau 'coverage' yang dikehendaki.

Ronasutra Kabuki Brush
RM48.00
link produk: klik sini
  • untuk kulit sensitif.
  • boleh dibuka-tutup
  • diperbuat dari rambut sintetik yang sangat lembut dan berkuliti tinggi.
  • sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat.
  • digunakan untuk meratakan bedak mineral ronasutra dengan mudah di muka dan badan.
  • tidak merengsakan kulit.


Pengalaman saya guna:-

Ronasutra NBR Sponge:
  • senang nak ratakan produk ronasutra jenis serbuk.pedap-pedap ke kulit produk akan melekat cantik di kulit.
  • lembut di kulit.
  • anti-bakteria, jadi saya guna tanpa was-was ;)

Ronasutra Kabuki Brush:
  • rambut berus ni sangat lembut di kulit.
  • mudah nak ratakan produk di kulit.
  • bulu tak luruh atau tertanggal.sesiapa yang mekap guna berus, terutama jurusolek macam saya, mesti faham kan bila bulu berus tertanggal? kadang-kadang sampai melekat di kulit.tak selesa nak guna dan susah apply produk, tapi ronasutra kabuki brush ni tak ada masalah tu.bulu berus lembut tapi sangat kuat!
  • jenis buka-tutup dan ada penutup, jadi berus tak melekat habuk atau kotor.
  • saiz kecil dan ringan, sesuai untuk bawa ke mana-mana dan jimat ruang.


Ronasutra 2-in1 Mineral Base & Concealer.
RM46.00
link produk: klik sini

  • for extra coverage.
  • menyamarkan linkaran gelap di bawah mata, jeragat serta parut jerawat dengan berkesan.
  • tiada rasa melekit atau berat pada kulit.
  • dibuat dari 100% mineral.
  • boleh juga digunakan di seluruh muka untuk mendapatkan kesan solekan yang lebih tebal dan menyerlah.
  • boleh apply gunakan jari atau span sebelum menggunakan Ronasutra 2-in-1 mineral foundation & powder atau ronasutra pressed mineral foundation.
  • terdapat dalam 8 kod warna.
  • mengandungi spf 35 untuk perlindungan uv.
  • kekal hingga ke 16 jam.
  • bebas dari pigmen biru untuk kemasan yang semulajadi.


pengalaman saya guna:
  • unik! sebab pertama kali saya guna base dan concealer jenis serbuk.
  • walaupun jenis serbuk, tapi berkesan.selalunya jenis biasa susah nak cover bawah mata saya yang agak problem ni, tapi ronasutra 2-in-2 base & concealer jenis serbuk ni betul-betul cover dan tahan lama.
  • tak rasa tebal, tak rasa melekit.terasa ringan di kulit.
  • hasil mekap maintain flawless dan gebu.
  • tahan lama.


Ronasutra 2-In-1 Mineral Foundation & Powder
RM48.00
link produk: klik sini

  • dirumus dari 100% bahan mineral.
  • formula produk berupaya memberikan hasil solekan tipis hingga sederhana.
  • kemasan semulajadi, cantik dan bercahaya(glowing).
  • boleh digunakan sendiri atau bersama ronsutra 2-in-1 mineral base & concealer.
  • terdapat dalam 8 kod warna.
  • mempunyai spf 35 untuk perlindungan uv.
  • bebas dari alkohol dan ekstrak haiwan/minyak.
  • bebas talkum, bahan sintetik, minyak, pengawet dan pewangi.
  • kekal hingga ke 16 jam.


pengalaman saya guna:
  • dapat cover cela dan dark circle dengan berkesan.
  • mudah dan cepat sebab 2-in-1, jadi saya tak perlu pakai foundation dan bedak berasingan.
  • foundation jenis serbuk dan coverage bagus pulak tu.tutup habis cela di kulit saya.
  • tak melekit dan tak berminyak.
  • tak terasa berat atau tebal.saya pakai banyak lapis pun masih terasa ringan.
  • nampak natural dan tak over.
  • tesktur mudah diratakan ke kulit.


Ronasutra Mineral Cheek Ccolour
RM38.00
link produk: klik sini

  • 100% mineral blusher.
  • bebas dari pigmen dan pewarna tiruan.
  • natural dan tahan lama.
  • menyamarkan noda dan cela di wajah dengan cantik dan berkesan.
  • tidak menyumbat pori-pori.
  • terdapat dalam 5 pilihan warna.


pengalaman saya guna:
  • warna sangat terang dan mudah melekat di kulit.
  • blusher jenis serbuk tapi senang nak apply.
  • bila apply blusher ni macam membantu menutup lagi cela di kulit.contohnya kalau ada bintik di pipi, saya dah cover guna base & concealer serta foundation & powder, lepas tu apply pula blusher ni, bintik tu makin pudar dan kulit nampak flawless.
  • terasa ringan di kulit.


Ronasutra Mineral Eye Colour
RM38.00
link produk: klik sini

  • 100% mineral.
  • memberikan warna yang mampu menyerlahkan kecantikan semulajadi mata anda.
  • bebas dari 'binder', talkum, bahan sintetik, pewangi serta pengawet.
  • sesuai untuk semua jenis kulit.
  • tidak menyumbat pori-pori kulit.
  • tidak merengsakan kawasan mata yang sensitif.
  • mudah digunakan, sapu dan blend menggunakan jari atau berus.
  • warna tahan hingga ke 16 jam.
  • mudah ditanggalkan dengan pembersih muka atau air.
  • dapatkan kesan berkilauan dengan teknik tekap atau kesan matte dengan blend menggunakan berus.
  • terdapat dalam 6 kod warna(setiap satu ada 3 warna)
  • jenis serbuk.
  • tiga tingkat(3 warna), dari warna paling cerah ke medium dan gelap.


pengalaman saya guna:
  • jenis serbuk tapi mudah nak apply.
  • warna terang dan melekat di kulit.tak payah sapu banyak kali  dan tak perlu guna eye primer.
  • warna tahan lama.
  • tiga tingkat, ada warna cerah sebagai highlight, warna medium dan gelap.senang nak buat macam-macam teknik eyeshadow.
  • pilihan warna cantik-cantik.
  • unik sebab boleh nampak shimmer dan boleh nampak matte.caranya mudah ja, kalau nak nampak shimmer sapu la guna teknik pedap(saya suka pedap guna jari).kalau nak nampak matte, guna la berus.
  • bekas kecil dan ada 3 tingkat warna sekaligus, jadi senang nak bawa ke mana-mana.


Ronasutra Mineral Lip Colour
RM48.00
link produk: klik sini

  • melembabkan bibir.
  • warna-warna hebat yang menyerlahkan bibir.
  • bebas dari paraben dan pewangi.
  • bibir selesa sepanjang hari.
  • tidak melebamkan bibir.
  • terdapat dalam 25 kod warna.


pengalaman saya guna:
  • warna terang.mula-mula tengok dekat gambar di website ronustra, saya sangka warna pudar sebab nampak macam pudar je kan hehe.. tapi bila dah pakai sendiri warna dia memang terang dan cantik.
  • senang apply ke bibir dan bibir nampak full.
  • bibir terasa lembab dan lembut.
  • ringan di bibir.
  • warna tahan lama.
  • ada satu bahagian di bawah batang lipstick, lebih kurang untuk refill.

saya puas hati guna produk ronasutra.unik tapi berkesan.kalau nak tau hasilnya macam mana kena la try sendiri ya? selamat mencuba ;)


disclaimer: saya review dari pengalaman sendiri guna dan produk details dari pengeluar, hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.

quick and easy & high coverage makeup tutorial ft LUNA Cosmetics + product review.

Assalamualaikum.


Tuto mekap kembali! kali ni untung sikit sebab saya buat dua tuto dalam satu video.tuto pertama quick and easy makeup, dan tuto kedua high coverage makeup.kedua-dua jenis mekap menggunakan produk dan mekap asas dari LUNA Cosmetics.jangan lupa tengok video dan baca entry ini sampai habis sebab di bawah saya akan review dan letak gambar sebelum dan selepas apply produk LUNA Cosmetics sekali dengan maklumat dan tempat beli.pembaca blog saya akan dapat diskaun 50% tau!


TUTO MEKAP
mekap yang pertama, quick and aeasy makeup sesuai sebagai mekap harian, ke office, ke kelas, jalan-jalan dan lain-lain.mekap kedua pula, high coverage makeup sesuai untuk acara pentas, photoshoot, dinner, event dan lain-lain.


selamat menonton.jangan lupa pilih HD supaya lebih clear.
macam biasa, voice over ayat skema sikit ya ihiks..


kamera saya jenis HD dan agak 'kuat', jadi mekap mungkin nampak kurang glowing sedangkan kalau tengok real di luar produk LUNA Cosmetics memang membuatkan mekap dan kulit jadi glowing dan flawless sampaikan mak saya tegur muka saya nampak licin kilat(glowing) macam anak patung barbie haha.ini kisah benar tau, tak tipu.kalau nak tau kamera saya ni cela yang sikit-sikit pun akan nampak terang dan jelas sangat sedangkan di luar tak nampak sangat pun.habis muka dah tak nampak flawless tau..cehhh!  -.-"


di bawah ini hasil mekap yang pertama, quick and easy makeup.




di bawah ini hasil mekap yang kedua, high coverage makeup.




REVIEW

produk:
LUNA Cosmetics.

boleh dibeli di:
http://pulse.com.my/ (sila klik)
masukkan zoey coupon code dan dapat 50% diskaun!

harga:
saya ada tulis di setiap caption gambar di bawah.

facebook LUNA Cosmetics Malaysia:
LUNA Cosmetics Malaysia (sila klik)

instagram lunacosmetics malaysia:
lunacosmeticsmalaysia (sila klik)


LUNA Cosmetics adalah produk dari korea dan telah melepasi 21 jenis ujian dermatologi terutama produk muka dan produk untuk kawasan yang sensitif seperti mata dan bibir.jadi tak perlu risau untuk guna produk ni.


ada sebahagian produk yang didatangkan dalam bentuk set.

1. LUNA One Base Multi Sunbase & Primer:
satu kotak akan dapat LUNA Relief Yuzu Cleansing Foam(pencuci muka) dengan LUNA One Base Multi Sunbase &Primer SPF 43 PA+++(primer).

2.LUNA Wonder Essential B.B Founde Set:
satu kotak akan dapat LUNA Wonder Essential BB.Founde(foundation) dengan Glamorous Ending Vita Water Fixer(face spray).spray ni ada dijual secara berasingan juga dalam saiz 100ml.

3. LUNA Water Essence Founpact: 
yang ni bukan set tapi satu kotak akan dapat dua pcs, satu LUNA Water Essence Founpact PSF 35++(foundation+compact) dalam satu bekas asal dengan satu lagi yang refill punya.


LUNA Relief Yuzu Cleansing Foam50gm.
RM84.70 set sekali primer.
link produk: klik di sini

fungsi:
  • yuzu citrus vita complex melembab dan menyuburkan kulit, menyerlahkan kulit yang jelas dan licin.
  • sebatian berasaskan tumbuhan menghasilkan buih yang gebu bersama buih microfine yang dapat menanggalkan kotoran dan minyak secara lembut tetapi mendalam.
  • haruman tangy citrus dapat menenangkan dan mencergaskan minda.
cara guna:
  • basahkan muka dan tangan.
  • picit di tapak tangan dan buihkan.
  • gosok di seluruh muka dalam gerakan mengurut.
  • cuci bersih menggunakan air suam.

hasil penggunaan saya:

  • buih berkrim dan banyak.
  • mudah dibilas, kulit terasa bersih dan tak melekit.
  • kulit selesa.saya cuba cuci dan tak pakai apa-apa krim selepas tu.kulit terasa lembut, tak kering, tak tegang dan tak berminyak.
  • dapat bersihkan kulit dengan berkesan walaupun saya guna mekap yang tebal pada waktu tu.
  • bau wangi ;)

LUNA Glamorous Ending Vita Water Fixer 50ml.
RM105.90 set sekali bb founde.
link produk: klik di sini
RM63.50 untuk 100ml dijual secara individu
link produk: klik di sini

fungsi:

  • boleh digunakan sebelum dan selepas mekap atau bila-bila masa kulit terasa kering.
  • hydrating fixer ini akan memberi kesan dan lapisan kelembapan yang ringan dan lembut seterusnya mekap akan nampak fresh sepanjang hari.
  • mengekalkan kulit yang lembab dan subur.
  • kompleksi kulit akan menjadi licin dan cantik.
cara guna:
  • sembur 3-4 kali ke muka dari jarak 20cm.
  • tutup mata ketika sembur produk ke muka.

hasil penggunaan saya:

  • ini salah satu produk LUNA yang paling saya suka.kesannya akan nampak serta merta dekat kulit.
  • kulit lembab dan fresh.
  • lepas spray terus kulit jadi glowing berbanding sebelumnya.
  • kalau tengok testur produk ada campur air+minyak tapi bila spray kulit tak berminyak sebaliknya jadi lembab dan lembut.
  • hasilnya akan jadi lebih baik dan kulit/mekap nampak cantik kalau spray sebelum dan selepas mekap.
  • bau wangi dan tahan lama di kulit.
  • terasa ringan dan tak melekit.

LUNA One Base Multi Sunbase & Primer 45ml.
RM84.70 set sekali pencuci muka.
link produk: klik di sini

fungsi:

  • mempunyai SPF 43 PA+++ untuk melindungi kulit dari bahaya sinar uv.
  • all-in-one dan mudah.sunscreen, makeup base, moiture gel, dan primer di dalam satu produk.
  • tiga fungsi; sebagai pelindung matahari, mencerahkan, anti kedutan.
  • rona apricot bersama partikel shimmer yang halus, menyamaratakan tona kulit dengan serta merta.
  • hydrating formula melicinkan tekstur kulit dan menenangkan white flakes.
  • titisan lembapan yang muncul ketika sapuan meningkatkan dan merawat kulit yang 'dahaga'.
  • serum jenis gel ini memberi kadar lembapan sebanyak pelembab jenis serum/gel/krim yang normal.
  • mempunyai kesan cooling yang menyejukkan kulit dan tumbuhan aktif yang menenangkan serta vitamin complex untuk melegakan iritasi kulit.
  • mencerahkan kulit dan memperbaiki kemunculan kedutan.
cara guna:
  • langkah terakhir dalam skin care routine.
  • sapu rata ke seluruh muka dengan gerakan lembut.

hasil penggunaan saya:

  • produk ni unik bagi saya.tekstur macam gel tapi bukan macam gel biasa, lebih ringan dari gel.. macam air! sangat ringan, nipis dan cepat menyerap ke kulit.
  • bila sapu kulit akan terasa sejuk dan fresh.sebab dia ada cooling effect.
  • wangi! bau wangi tapi lembut dan fresh.saya suka sangat dengan bau ni.
  • kulit akan nampak glowing serta merta.
  • kulit akan jadi lembab dan lembut.tak berminyak dan tak kering.
  • bila pakai primer ni lebih mudah nak apply mekap.saya akan sapu primer lebih sikit dekat kawasan parut dan kawasan yang kering, nanti foundation dan bedak jadi mudah melekat untuk cover area tu.tak ada lah bertompok atau nampak kelupas.
  • produk ni all-in-one dan memudahkan saya.semua ada dalam satu produk.tak payah pakai pelembab, pelindung uv dan primer secara berasingan.mekap atau tak mekap pun boleh ja pakai bila-bila masa.
  • kulit nampak licin dan sihat.

LUNA Water Essence Founpact 12.5gm+refill(dapat satu refill).
RM95.30
link produk: klik di sini

fungsi:

  • mempunyai SPF 35 PA++ untuk melindungi kulit dari sinar uv.
  • bertindak sebagai pelindung uv, pencerah dan melicinkan kedutan.
  • gabungan cover serum dan moisture serum.
  • mekap dan kulit akan nampak flawless, lembut dan licin.
  • mengandungi vitamin dan bahan mineral yang memberi lembapan dan nutrisi pada kulit ketika mekap.
  • menghasilkan lapisan lembapan yang licin untuk kesan kulit lembab yang menyimpan banyak kandungan air.
cara guna:
  • ambil produk dalam jumlah yang sesuai.
  • sapu rata ke kulit muka, pedap lembut ke kulit.

hasil penggunaan saya:

  • mudah dan cepat.pedap span yang disediakan ke produk, dan sapukan ke seluruh muka.tak perlu risau foundation comot dan tak perlu ambil masa yang lama untuk ratakan foundation sebab founpact ni sangat mudah digunakan dan hasilnya rata.
  • boleh sapu nipis-nipis untuk hasil yang natural atau guna lebih sikit untuk hasil lebih tebal.
  • span sangat lembut dan mudah nak ratakan founpact ke muka.saya dapat rasa span ni memang berbeza dari span biasa yang saya guna.lebih lembut dan senang nak ratakan apa-apa produk.sapuan mekap nampak smooth dan produk melekat cantik di kulit.
  • tesktur produk sangat lembut dan mudah rata.
  • kulit akan jadi lembab dan lembut.
  • mekap dan kulit akan nampak flawless dan glowing.
  • dapat cover cela di kulit muka.
  • bau wangi.
  • mengandungi pelembab dan essence.orang korea sangat suka amalkan pelembab dan essence dalam skin care mereka, sebab tu kulit mereka licin dan cantik.bila guna founpact ni, dapat la juga kesan pelembab dan essence tu di kulit.
  • untung beli founpact ni sebab dah dapat satu produk refill siap-siap.bila habis ja dalam bekas asal, boleh terus isi yang refill.tak payah beli asing.

LUNA Wonder Essential BB.Founde.
RM105.90 set sekali vita water fixer.
link produk: klik di sini

fungsi:

  • mempunyai SPF 35 PA++ untuk melindungi kulit dari sinar uv.
  • untuk kesan mekap yang natural dan flawless.
  • all-in-one BB cream sesuai untuk semua jenis kulit.
  • tiga fungsi; sebagai pelindung cahaya matahari, pencerah, melicinkan kedut.
  • menggabungkan BB cream yang memberi hasil natural dan foundation yang memberi hasil flawless, hasil mekap akan nampak cerah dan kompleksi jelas.
  • natural pigment memberi kesan yang lembut dan  meratakan warna kulit dari setiap sudut.
  • tekstur yang ringan dan hydrating formula seakan-akan lapisan kulit kedua yang menyerlahkan kecantikan kulit yang natural.
  • vitamin A, B,C,E dan pelbagai jenis mineral melembab dan menyuburkan kulit, membantu mengekalkan kulit yang licin dan mekap yang cantik.

hasil penggunaan saya:

  • hasil yang natural.
  • kulit nampak licin dan glowing.
  • senang diratakan ke kulit.
  • kulit jadi lembab dan lembut.
  • jenis pam, senang nak agak berapa banyak kita nak picit dan guna selain lebih hygiene.
  • bau yang mild dan tak busuk seperti kebanyakan foundation jenis cecair.
  • tesktur jenis cecair dan lembut di kulit.
  • mekap nampak gebu dan cantik.


sekarang saya dah tahu kenapa kulit orang korea licin dan glowing walaupun hanya dengan skin care atau mekap asas, tanpa shimmer atau higlighter.rupanya produk korea memang akan buat kulit nampak licin dan glowing.saya puas hati sangat guna LUNA Cosmetics.pertama kali cuba LUNA Cosmetics dulu, saya macam terkejut dan asyik cakap dekat kakak saya "bagus la produk ni, licin glowing kulit aku" haha.anda kena cuba sendiri ok?


disclaimer: review dari hasil penggunaan saya sendiri, hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.

review contact lens i fairy persian brown

Assalamualaikum.


Walaupun saya suka contact lens yang nampak terang dan over(miahaha!) tapi kadang-kadang nak jugak pakai lens yang natural tapi masih menyerlahkan mata ala-ala anak patung gituuuu.kalau anda pun nak pakai lens dari ciri-ciri yang sama, anda mesti kena try lens yang saya nak review kali ni.


produk:
contact lens i fairy persian.

warna:
brown.

warna lain yang available:
blue, grey, violet.

saiz:
16.2mm

harga:
RM35 free pos laju dan lens case,

material:
polymacon.

water content:
55%

base curved:
8.6mm.

diameter:
16.2mm.

power range:
0-850.

duration of wearing:
1 tahun
dicadangkan untuk guna maksimum selama 3 ke 6 bulan sahaja untuk kebersihan dan keselamatan.

cara order:
whatsapp 019-3070247(reply dalam masa 24 jam)
atau
email ke winkylens@gmail.com

maklumat lanjut:-

DISKAUN!
pembaca blog saya layak mendapat 10% diskaun bagi setiap pembelian minima RM50(termasuk postage) dan ke atas untuk kali pertama dan seterusnya dengan kod diskaun ZOEY01.
sah sehingga 31.1.2.16


packaging i fairy persian.beli lens dekat circle lens malaysia akan dapat free lens case.


saya pakai warna brown.


close-up lens.ada ring di sekeliling lens.ring hitam dan tebal macam ni akan membuatkan mata nampak besar dan bulat.corak lens agak simple tapi menyerlahkan mata.bulatan di tengah untuk anak mata tu  pula agak luas dan tak menganggu pandangan mata, jadi pandangan mata akan nampak clear dan tak blur.



selain warna brown, lens ni juga terdapat dalam warna blue, grey dan violet.


saya pakai lens i fairy persian brown dan ambil gambar guna sumber lighting yang berbeza.

gambar atas sekali:
sebelah mata tak pakai, dan sebelah lagi pakai i fairy persian brown.bahagian mata yang pakai tu nampak lebih besar.

flash:
lens nampak terang dan mata menyerlah.

studio lighting:
yang ni paling menyerlah.terang dan mata menonjol.cantik kalau pakai lens ni untuk photoshoot dalam studio.

outdoor/natural lighting:
nampak lebih natural tapi masih warna brown tetap menyerlah.



ni gambar saya guna i fairy persian brown.mata nampak cantik sangat.selesa pulak tu.


PENGALAMAN SAYA GUNA:
  • SELESA.tak sakit dan tak rasa ada benda kat dalam mata.
  • WARNA.nampak natural tapi dalam masa yang sama menyerlahkan mata.bila pakai tetap nampak lens walaupun dari jauh.dalam gambar pun nampak cantik.
  • CORAK.simple tapi menyerlahkan mata.
  • BIG EYES.saiz dan corak membuatkan mata nampak besar dan bulat.bila pakai nampak ala-ala anak patung ;)
  • BERPATUTAN.harga RM35 free postage, free lens case lepas tu tahan lama, so memang berbaloi.
  • PANDANGAN MATA NAMPAK JELAS.bulatan kat tengah lens tu besar, pandangan mata nampak clear dan tak blur.power pun ok.

DISCLAIMER: saya review dari pengalaman diri sendiri guna.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.
babai.

zoeyzauyah vlog EP 2 | suprise birthday

Assalamualaikum.


vlog kedua dah upload dekat youtube saya http://www.youtube.com/zoeyzauyah sorry nah update lewat sikit.internet kat rumah ni very the slow la weh! haha.macam biasa, record guna handphone pinjam ja(handphone sendiri rosak).jom tengok!






thanks for watching ;)




terima kasih.
baibai.

Laksa tempurung

Assalamualaikum.


*Cerita ni yang 2,3 bulan lepas punya.baru nak update ;)


Punya la lama dok viral pasal laksa tempurung kulim, satu hari tu baru la terbukak hati nak pi try rasa.padahal rumah sekangkang kera ja dari kedai ni.. kihkih.bukan apa, waktu tengah hot dok viral tu punya la ramai orang sampai kena beratoq untuk beli.dah la laksa ni tak boleh beli bungkus(kena makan kat sana ja), memang tak la saya nak pi beratoq sekali.dah la saya jenis yang tak suka ramai-ramai orang.maka redha ja la bila ketinggalan sikit.bila customer pun macam dah tak payah beratoq sangat, baru husband ajak pi makan.



senyuman pahit sebab hangat time tu.dah la duduk kat tempat tak kena kipas, makan pulak laksa panas-panas.. mau tak berpeluh sakan.


saya order laksa tempurung.memang letak dalam bekas tempurung pun.saya tengok gambar orang dok viral tu ada udang besaq, saya beli tak dak pun? mungkin kena pilih yang special kot noh? kot laaa.. hehe.saya tambah telur terus jadi RM4(kalau tak salah).husband kata depa caj RM1 untuk sebiji teloq rebus.bagi dia mahai la, bagi kami pulak tak tau la nak kata mahai ka dak.haku tau makan ja hehe.


bagi saya sedap gak la laksa dia ni.kuah ok, laksa pun ok.tak pedas sangat.husband pulak tak berapa suka sebab laksa tu macam terlebih rebus katanya(tapi saya suka hihi).tapi sayangnya laksa ni tak boleh beli bungkus.harap-harap lepas ni boleh beli bungkus dah(saya malaih nak pi makan kat kedai).



husband tak suka laksa, so dia beli nasi lemak ni.tak ingat pulak berapa harga.katanya rasa nasi lemak dan lauk ni semua so-so ja kot? saya tak makan, so saya tak tau la hehe.


saya order ais kacang, husband pulak air limau.ais kacang ni tak berapa sedap la.naahhh...! berterus terang betoi haku T_________T bukan la tak sedap macam mana tapi macam ada sesuatu yang kureng.yang air limau tu tak ingat rasa dia macam mana.


ni la yang kami order hari tu.citarasa setiap orang berbeza, kalau kami rasa sedap, mungkin bagi orang lain tak sedap.kalau kami kata tak sedap, satgi orang rasa sedap pulak.so ada baiknya hangpa pi try sendiri.macam saya la, dok dengar orang bercerita ja, akhirnya pi rasa sendiri.now dah tau la rasa dia macam mana kan.. hehe.


lokasi laksa tempurung ni dekat simpang empat keladi, kulim.tak jauh dari giant kulim.hangpa try la pi tengok map dekat fb laksa tempurung kulim.



terima kasih.
baibai.