Natural glam makeup tutorial ft chriszen + 4 product review

Assalamualaikum.


Kali ni saya buat tuto mekap kerjasama dengan produk chriszen.


Klik HD supaya video lebih clear.
minta maaf kalau cara saya cakap macam skema sikit dekat dalam video ni.tak tau la pasal apa tiba-tiba jadi skema haha.satu lagi, kalau perasan dagu saya nampak macam ada parut hitam.sebenarnya tu kudis sebab dagu saya luka 2,3 hari sebelum tu wuwuwu.tengok video ni sampai habis tau.selamat menonton dan selamat mencuba :)


dekat bawah ni gambar mekap dari tuto kali ni.











mekap yang saya buat ni sesuai dengan semua 4 warna chriszen lip tinted stick.warna favourite saya yang tangy tangerine 01(oren) dan charming red 02(merah terang).


Review produk chriszen:
.
.
.
untuk maklumat lanjut dan membeli produk chriszen, boleh ke laman sosial mereka:-
website: www.chriszen.com
fb: chriszen official
ig: chriszen_official
whatsapp: 012-6086077


ini produk chriszen yang saya nak review.saya perasan jenama chriszen selalu keluarkan produk yang unik.kalau sebelum ni ada chriszen moist cake(foundation cream yang ada corak swirl tu), kali ni saya rasa yang unik lagi ialah chriszen roller moist cream ampoule plus(foundation dengan span roller) dan chriszen lip tinted stick(sebelah lip tinted, sebelah lagi span) yang mana boleh pakai full lips macam lipstick biasa dan boleh juga buat gradation effect ala-ala mekap korea.yang paling penting produk chriszen berkualiti dan kesannya bagus.


yang ni mekap waktu saya keluar jalan-jalan.full makeup guna produk chriszen macam  dalam gambar atas tadi.saya pakai chriszen roller moist cream ampoule plus kod 1 natural beige, chriszen pearl loose powder kod 01 light beige dan chriszen gel eyeliner warna hitam.saya suka bereksperimen dengan mekap, waktu ni saya guna lip tinted tangy tangerine 01 campur dengan flawless fuschia 04 sebagai eyeshadow dan candy pink 03 sebagai blusher.bibir pulak saya campur lip tinted candy pink 03 dengan charming red 04.nampak soft ja kan? tapi mekap ni tahan lama tau.dari siang yang panas tu sampai la ke malam.


CHRISZEN ROLLER MOIST CREAM AMPOULE PLUS

harga: RM69.00/RM72.
kod warna: 1 natural beige dan 2 honey beige
pengeluar: foundation jenis roller ini memberikan litupan sempurna dengan aplikasi terkini.span jenis roller membantu meratakan sapuan mekap dan menutup ketaraan pori dan parut untuk menciptakan kulit yang licin dan berseri.kesan glowing dan flawless.tahan lama, 24 jam sehari.tidak melekit.HD effect.hanya tekan dan oleskan.span senang dibuka dan dibasuh.warna wajah lebih rata.100% made in korea.mengandungi AMPUL plus, L-glutathione + collagen dan SPF50/PA+++.
pengalaman saya guna: span jenis roller memang unik dan senang nak ratakan foundation ke kulit.tak payah guna berus atau span lain dah.tekstur foundation senang diratakan ke kulit dan coverage pun agak bagus.mekap nampak gebu, tak berminyak dan tak berkilat sepanjang hari.ada bau yang light dan menyenangkan.yang penting mekap tahan lama dan maintain nampak gebu..hehe.kalau nak tau saya memang suka guna foundation ni bila mekap.anda wajib try foundation ni tau!


CHRISZEN PEARL LOOSE POWDER

harga: RM29.90/RM32.90.
kod warna: 01 light beige dan 02 medium peach.
pengeluar: memberikan kecerahan, mengurangkan ketaraan pori, mengawal minyak, kesan segar, licin, mengurangkan kesan kulit berkilat.bedak lut sinar ini bertindak sebagai lapisan pelindung untuk foundation.warna yang tidak pudar dan tahan lama.sapuan loose powder ini boleh digunakan untuk melicinkan kulit dan memberikan kesan matte(pusam).dengan mudah ianya boleh mengisi ruang kedut halus, pori dan menyembunyikan ketidaksempurnaan.mengandungi pearl powder yang mengandungi antioksida yang menggalakkan regenerasi collagen, asid amino dan 30 mineral.diformulasikan di korea.
pengalaman saya guna: saya rasa loose powder ni lah produk utama yang membuatkan mekap saya tahan sehari suntuk.tak berminyak, tak berkilat, tak comot.muka nampak gebu ja tau.tekstur bedak sangat halus dan terasa ringan di kulit.loose powder ni senang diratakan dan tak bertompok.boleh nampak lah mekap cerah dan tak kusam.


CHRISZEM LIP TINTED STICK

harga: RM39.90/42.90.
kod warna: tangy tangerine 01, charming red 02, candy pink 03, flawless fuschia 04.
pengeluar: 2-in-1 tinted lip tint dan NBR sponge.mempunyai warna yang sangat pekat dan tahan lama serta tidak mudah pudar sepanjang hari.memberikan kesan matte(pusam).
pengalaman saya guna: saya suka sangat-sangat! jenis matte(pusam), warna pekat dan terang.senang disapu ke bibir dan warna tahan lama.uniknya sebab ada lip tinted dan sponge.boleh apply dua cara.. satu, sapu seluruh bibir macam kita pakai lipstick biasa.warna terang sangat tau.lawa! satu lagi boleh letak warna di tengah bibir dan guna span yang disediakan tu untuk tarik warna ke tepi bibir.jadi lah gradation effect yang ala-ala korea tu.



CHRISZEN GEL EYELINER

harga: RM18.90/RM20.90.
kod warna: black
pengeluar: cream gel eyeliner senang untuk membuat garisan yang 'bersih' dan licin tanpa comot.ianya tahan lama, waterproof dan formula cepat kering untuk kekal tahan sepanjang hari.senang dilukis dan ditanggalkan.warna hitam pekat.
pengalaman saya guna: warna hitam pekat dan cantik.tak payah garis banyak kali sebab sekali saja pun dah nampak garisan hitam yang terang.tekstur lembut dan senang nak buat line.berusnya pun membantu jugak sebab mudah nak garis eyeliner.gel eyeliner ni cepat kering(selepas di garis)  dan waterproof.hasilnya eyeliner saya tak comot! hihi.


ini semua review dari pengalaman saya guna.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.tapi serius cakap, anda kena try sendiri produk chriszen.setakat ni saya puas hati dengan semua produk chriszen yang saya dah guna.sila cuba hokeh.


terima kasiih.
baibai.

dah tukar status

Assalamualaikum.


thank you tag waktu my wedding hari tu :)

Alhamdulilah dengan izinnya pada 16.1.16 yang lalu dah selamat berlangsungnya majlis kahwin saya dengan suami.ececehhhh dah ada suami, status pun dah bertukar jadi puan wey! kahkah.. tapi panggilan boleh ja terus panggil cik zoey sebab paggilan 'cik' tu tak merujuk pada status(belum kahwin) tapi memang 'cik' antara panggilan saya sejak dulu dan dalam family.

niat di hati nak letak satu gambaq kahwin, tapi tukar fikiran nak simpan dulu nak buat suprise sampai dah dapat semua gambaq nanti.insyaallah, tunggu lah lagi 2 atau 3 bulan bila album dah siap.eksklusif kat blog sebab tak upload kat mana-mana lagi pun.nanti bila dah dapat semua, saya akan cerita dari waktu bertunang sampai lah ke majlis bertandang, insyaallah.ada lebih kurang 5 majlis yang saya akan update siap dengan review persiapan dan semua-semua yang berkaitan..insyaallah.. tapi mesti hangpa semua terkejut kalau tau bila masa saya tunang dan nikah.. hehe...tungguuuuuu!




terima kasih,
baibai.





satay house kulim

Assalamualaikum.


kebelakangan ni kalau pi makan dekat mana-mana mesti rasa nak share dekat blog.mana tau kot hangpa boleh pi cuba jugak kan? so kali ni saya nak share pasal satay house kulim.


sebenarnya saya selalu dilanda sindrom tak suka makan dekat kedai.saya lagi suka beli dan bawak balik makan dekat rumah.sekali sekala ja la kalau makan dekat kedai pun.macam baru-baru ni, saya pi makan satay yang baru ja beroperasi.baru tak baru tak tau la kan, tapi tak pernah nampak pun sebelum ni? saja nak share sebab satay dia sedap tapi tak ramai orang pun pi makan.mungkin masih baru dan restoran pun bukan dekat dalam area tumpuan ramai.


nama restoran dia satay house kulim.lokasi dekat sebelah caltex sungai seluang.dekat dengan kampung siam.sebelah caltex tu ada deretan rumah kedai kan? dekat situ lah.kalau nak paham lagi, depan caltex ni di seberang jalan ada petronas.tak jauh dari kilang oral B dan jalan tu boleh terus pi hi-tech.pandai-pandai lah hangpa cari kan? nombor telifon dah ada dekat signboard dalam gambar ni, salin lekaih.. kalau cari tak jumpa boleh call depa terus.rasanya depa ambil tempahan banyak-banyak jugak ni.waktu tengah makan tu ada lah 2,3 orang datang ambil satay banyak-banyak.try call nombor tu ok?


partner saya suka makan satay, saya pulak tak suka satay sebab kalau beli selalu dapat yang jenis kering, kecik, tak ada isi(lemak ja banyak) atau pun ada bahan-bahan yang macam tak hancur tu.. macam serai ke hapa tak tau lah.bila makan rasa terlekat dekat tekak dengan celah gigi haha.so kali ni lebih pada nak teman my partner dan dan try saja.kalau tak salah kami cuma order satay daging 10 cucuk dengan satay ayam 5 cucuk.air sirap dengan limau tak ada dalam gambar hehe.


pertama kali gigit SEDAPPNYAAA! isi banyak, gemuk-gemuk dan semuanya isi, tak jumpa pulak lemak.satay lain depa akan selang seli bubuh isi dengan lemak kan? yang ni jumpa isi ja.lepas tu dia macam basah-basah, minyak-minyak dan tak kering.kuah kacang dia pun sedap.waktu entry ni dipublish, dah 2,3 kali jugak dah beli satay ni. tapi saya dok cerita sedap ni dari citarasa sendiri lah.saya 'susah' sikit bab makan, selalu tak kena dengan selera saya, so kalau saya rasa sedap tu macam ajaib lah haha.harga dia satu cucuk 7 kupang(0.70 sen).lupa pulak samada harga sama untuk daging dan ayam atau berbeza.sesetengah orang kata mahai la kot 7 kupang tu? tapi saya rasa ok ja sebab satay dia gemuk dengan isi haha.ok, tu ja la nak share.sila pi try hokeh?




terima kasih.















a day with me

Assalamualaikum.


3.1.16.
Celik mata sebab terasa hangat, owh rupanya dah pagi.matahari baik punya dok suluh masuk ke dalam bilik.sebelah tangan dah pegang remote ekon, tak sempat nak on ekon dan sambung tidoq terbongkang, cepat-cepat tersedar diri yang sepatutnya pagi ni saya dengan si dia nak bawak mak dengan kakna pi rumah mak ngah.ada dua pilihan ni, nak on ekon kang satgi haku tidoq sampai terlajak laris, atau nak bangun ja? last-last paksa diri untuk bangun walaupun mata ni mengantok toksah cakap la.tengok jam dan-dan terkejut berok sebab dah terlajak tidoq sebenaqnya! bahahaha.nak pi pagi konon? 

keluaq bilik tengok mak dengan kakna sempoi punya dok melepak tengok tv sambil tunggu cik puan tidoq terlajak ni bangun wakaka.cepat-cepat cakap "sorry terlajak tidoq" sambil buat muka toya tapi comel padahai tak comel pun sebab baru bangun tidoq.lepas tu cepat-cepat pi mandi dan bersiap.sambil bersiap sambil sumbat mulut dengan nasi goreng sebab takut kelaparan dan gastrik menyerang tapi makan tak habis jugak sebab tak ada selera.dah bersiap semua kami bertolak la pi rumah mak ngah dekat serdang untuk satu urusan.

setel semua urusan waktu balik singgah ambil aina(anak menakan) balik sekolah.sampai rumah tiba-tiba si dia perasan handphone dia tak ada.cuba call rupanya handphone dia tertinggal di rumah mak ngah.ok cantek! nak kena pi ambil balik.jarak perjalanan dalam 1/2 jam ke sejam macam tu.rasa nak marah ka nak teriak ni? bhahaha.sementara tunggu aina dengan depa bersiap untuk balik kampung mak pulak, saya dan si dia pi semula rumah mak ngah ambil handphone yang tertinggal.on the way pi tu tiba-tiba ada tanda-tanda migrain nak menyerang.tak henti-henti berdoa minta Allah hilangkan atau kurangkan sakit migrain ni sebab tak bawak ubat.waktu on the way balik sakit dah terasa tapi berkat berdoa kot, alhamdulilah sakitnya boleh tolerate, tak teruk macam kebiasaannya.ok,dah balik semula ke rumah depa semua pun dah siap dan kami bertolak balik ke kampung mak di kuala ketil.on the way pi singgah beli makanan untuk bawak balik sana.


sampai kampung terkam rumah mak menakan makan laksa.hantu laksa mana boleh tolak makanan favourite(padahai haku dak kebuloq kot tak makan sejak tadi) lepas tu sempat tengok kakna ajar mak menakan buat mee.tak boleh jadi ni, dah start mengantuk tengok depa dok mesin mee.cepat-cepat lari keluar cari benda nak tangkap gambar.niat di hati nak tangkap gambaq pokok buah-buahan sebab bila sebut kampung mesti teringat dusun buah dan sewaktu dengannya..ceh! tapi sekarang bukan musim.jadi untuk menghilangkan rasa mengantuk, mari lah tangkap gambaq dengan apa-apa saja yang kita jumpa wakaka.

gambaq di atas ni saya dengan bunga raya jepun.berkenan kaler dia sebab lawa.ikutkan hati nak cabut selit kat tepi kepala, tapi mak menakan ku cabut kepala ni baru ku ada akai kahkah.


ni orang kedah panggey pokok daun karapoley a.k.a daun kari kepala ikan.hat muda-muda tu sedap ambik buat ulam dengan sambal belacan.dulu memang saya suka la makan nasi dengan ulam daun karapoley ni tapi la ni dak dah sejak kejadian terjumpa binatang dekat ulam karapoley kegemarankuh..good bye karapoley!


bunga kertas tapi bukan dibuat dari kertas ponnnn.... ihiks! HANG INGAT HANG LAWAK? PANG!!!!


ndoi(buaian) yang pak menakan pasang.nampak sangat saya berlakon kan? hewhew.


cantek punya posing konon belakang tu background pokok palaih(palas), lepas tu mak menakan bagitau tu pokok kuang..KUANG KUANG KUANG T____________T

p/s: yang saya pegang dengan yang di sebelah kanan tu betul dah pokok palas, yang di sebelah kiri dan belakang ja yang pokok kuang.


ada dua makluk takmau dikenali dalam gambaq ni.. haha.tengok pokok ni macam sama kan? tapi belah kiri daun kuang, belah kanan daun palas yang orang buat ketupat pulut tu.tumbuh sebelah-sebelah mau haku tak konpius fenin lalat.beza dia daun kuang hujung daun dia kuncup atau boleh kata mengecil kot? tak tau nak sebut apa haha.daun palas pulak hujung daun terbuka dan lebar.try usha betoi-betoi.ambik daun palaih ni nak buat ketupat.sedap wey makan ketupat di luaq musim raya.. omnomnom.


gambaq last nak tunjuk aqil(anak menakan).dia jakun kali pertama jumpa teghebey(lastik).tinggai kot kampung jugak tapi lastik pun tak kenai.kesian... haha.habeh ayam, bewak semua dia nak lastik.benda tu ligan hang satgi laghi tak cukup tanah kot... wakaka.


minta maap lah sebab bagi hangpa baca aktiviti yang macam tak ada apa-apa ni.sebenaqnya rasa nak update something tapi tak sempat sangat nak update hat lain, so boh ja la cerita simple camni pun.terima kasih sebab menghabiskan masa hangpa yang berharga untuk baca entry ni..heehee.


baibai.









white roses

Assalamualaikum.


Hangpa perasan dak entry sebelum ni berkenaan suprise birthday untuk si dia tu dah tak dak? sempat update untuk 2,3 hari ja lepas tu terdelete! nak taip balik satu-satu tak ada kerajinan pulak kan, tengok lah macam mana nanti.dah alang-alang entry tu terdelete, saya terpaksa delete sekali link yang saya dah share dekat laman sosial yang lain.kang kesian la wey orang klik tengok entry tu dah tak dak kan? wuwuwu.

okay, back to the topic.sebenarnya itu hari tertengok gambar orang dapat bunga dekat ig.lepas tu gatal mulut pi cakap dekat si dia " dah lama i tak dapat suprise bunga".banyak kali gak la dok cakap pasal tu.mengada sangat kan tak dapat bunga pun nak kecoh.baik minta benda makan..kenyang pun kenyang..kihkih.makan ja lah kerja kau!


jadi, pada satu malam tu tiba-tiba si dia bagi sekuntum bunga ros.si dia bagi warna putih sebab saya suka ros putih.ok lah tu hoi dapat sekuntum pun walaupun haku berlagak sebab berangan nak dapat bunga ros sejambak..bhahaha.bila dah dapat bunga apa lagik, muka ada manyak senyiuuummmmm.....! minah bunga rupanya haku nih.


dekat bawah ni gambar-gambar hari pertama dapat bunga.maafkan dahku sebab jakun dah lama tak dapat bunga.penuh phone dengan gambar bunga ni.
.
.






dekat bawah ni pulak hari kedua.bunga dah layu sikit.cuaca panas sekarang ni, bunga hidup pun cepat ja layu.nak kena nyanyi lagu misha omar ka camna nih?(bunga-bunga cinta layu di pusa....) ok cukup! macam tak sanggup ja nak taip sampai habis lirik yang last tu -.-'
.
.




punya lah cewi, asyik dok hidu bau bunga ja sampaikan terfikir bunga ros ni ada something yang membuatkan kita ketagih nak hidu ka? walaupun hakikatnya bukan lah wangi sangat poonnnn.. T____T (apasal macam dengki ja haku ni) bhahaha.


kat bawah ni saya nak share sikit apa maksud bunga ros putih dan bilangan sekuntum.ni pun hasil dok google.takyah la dok percaya kan? saja nak share ja pun.
  • cinta sejati dan suci seperti warna ros putih.
  • "kau lah syurgaku, daku merinduimu"
  • "kau lah syurgaku, kau sangat berharga"
  • menggambarkan kegembiraan cinta.
  • luahan cinta sejati yang suci.
  • melambangkan kesucian, kemurnian dan kerohanian.
sekuntum bunga ros.
  • cinta pandang pertama.
  • kau lah yang satu.
  • cinta hanya diterima untuk kamu.

ceh..macam merepek pulak haku baca..kuangkuang.


p/s: update.lupa nak ucap SELAMAT TAHUN BARU 2016! nampaknya ini entry terakhir untuk tahun 2015.semoga Allah panjangkan usia, beri kesihatan yang baik buat kita semua, mendapat kejayaan dan perlindungan darinya, insyaallah.


terima kasih.
baibai.


shopping beauty products di ibeau.com + 7 product reviews

Assalamulaikum.


Kalau nak tau saya punya tabiat suka shopping beauty products memang langsung tak boleh dibendung.tambah pulak baru-baru ni saya dapat tau website ibeau.com. yang menjual pelbagai beauty products dari jenama korea sampai la ke jenama terkenal seperti mac, nars dll.punya banyak pilihan sampai stress-stress haku kat depan laptop dok pilih product yang mana satu T_______T  tapi best lah dapat tau pasal website ni.lepas ni boleh shopping kat sini ja lagi.


my order has arrived! perasaan bila barang ni sampai macam dapat hadiah.punya lah exited sebab diaorang letak dalam kotak dan packing cantik-cantik begini.saya memang pelik sikit, saya happy tak terkata bila beli barang yang dipacking lawa-lawa..eheee..


comelnya kotak butterffly tu! mesti awak semua tertanya-tanya apa yang ada dekat dalam kotak tu kan? sebenarnya produk yang saiz kecik-kecik diaorang letak dekat dalam tu la..ehee..comey ja kan? 


ini lah dia antara produk saiz kecik yang diaorang letak dalam kotak butterfly tadi.


ini pun :p


dekat bawah ni saya nak review sikit produk-produk yang saya pilih dan guna.produk-produk ni saya review ikut turutan bermula dari yang saya paling suka dan ke seterusnya.kesemua produk ni boleh dibeli di website ibeau.com
.
.
Nature Republic Soothing & Moisture Aloe Vera 92% Soothing Gel 300ml.
harga: RM15.00! (list price RM90.83, you save RM75.83).

kau jangan main-main, produk ni sangat popular dekat korea dan negara asia yang lain termasuk lah malaysia.bertambah popular sebab kpop punya artis, exo yang jadi jurucakap nature republic...hihihihihihihihi ok cukup! tau lah minat exo kan? kahkah.lama dah teringin nak cuba aloe vera ni, tapi tak berani beli dekat orang yang jual online sebab takut tak ori.lain lah ibeau.com diaorang jual produk yang ori je, sebab tu berani beli.tak sia-sia saya teringin sangat nak cuba sebab ini adalah antara produk terbaik yang saya pernah guna.boleh baca dekat bawah saya listkan apa yang bestnya berkenaan produk nature republic soothing & moisture aloe vera ini.


fungsi produk:
  • mengandungi 92% aloe vera organik yang disahkan oleh california certified organic farmers(CCOF).
  • formulasi yang lembut dan bebas dari paraben,mineral oil dan artificial colors.
  • melembab dan menegangkan kulit.selain itu, menyihatkan permukaan kulit dan mempunyai efek soothing yang sesuai untuk kulit yang sensitif.
  • takstur jenis gel yang cepat menyerap dan tidak melekit.
  • digunakan untuk melembabkan kawasan tubuh seperti di wajah, lengan, kaki dan rambut.
pengalaman saya guna:
  • boleh digunakan di seluruh tubuh badan, dari hujung rambut sampai ke hujung kaki.untung kan? satu produk boleh guna untuk semua.
  • setiap kali selepas sapu, kulit akan terasa sejuk dan segar sebab produk ni jenis gel.
  • selepas mandi saya akan sapu aloe vera ni di seluruh badan terutama di kawasan yang terlalu kering, best tau sebab kulit lembut sangat tapi tak melekit.
  • bau timun dan sangat fresh.
  • paling saya suka, sapu dekat rambut.rambut jadi lembab dan kemas ja.tapi tak berminyak, tak basah dan tak melekit.sesiapa yang ada masalah rambut kering dan mengerbang tu boleh la cuba letak produk ni.rambut tersisir kemas ja sepanjang hari ihiks..
  • yang selalu terkena panas tu please la sapu produk ni dulu.kulit tak akan terasa perit bila terkena cahaya matahari.atau selepas terdedah dengan cahaya matahari pun boleh juga sapu.kulit akan terasa sejuk dan selesa.yang pakai baju tutup kulit kena sapu jugak tau? sebab dibawah baju pun kulit kita boleh 'terbakar' dan perit.

The Face Shop Herb Day 365 Peach Cleansing Foam 170ml.
harga: RM25.00( list price RM57.33, you save RM32.33).

selain peach pencuci muka ni ada beberapa variasi lagi seperti aloe vera, lemon dan acerola.semua variasi ni ada dekat website ibeau.com.saya pilih peach sebab pernah baca banyak review yang positif dari orang lain.mula-mula tak tau nak pilih yang mana satu, lepas baca satu review tu cakap kawannya dari korea mempunyai kulit yang cantik sebab guna pencuci jenis ni, terus saya pilih peach jugak haha.terpengaruh betul lah tapi pilihan yang tepat sebab memang bagus rupanya pencuci ni.


fungsi produk:

  • pencuci muka yang lembut dan mudah digunakan.
  • mengandungi aloe yang menenangkan ketidakselesaan dan ketegangan kulit.
  • buih yang lembut dan ringan mengangkat kotoran dari permukaan kulit.
  • menyerlahkan kulit yang bersih dan berseri(glowing).
  • dengan khasiat aloe dan herba terpilih sebagai bahan aktif, kulit akan kekal terjaga dengan penggunaan yang berterusan.
  • formula ekstrak peach melembut dan melembabkan kulit.
  • sesuai untuk semua jenis kulit.
pengalaman saya guna:
  • bau wangi! dalam banyak-banyak bau, saya suka produk yang berbau buah.feeling fresh tak pening pala.
  • buihnya jenis yang berkrim.terasa kulit betul-betul bersih selepas cuci muka terutama sekali cuci muka yang pakai mekap.
  • lembab.tak terasa kering atau tegang selepas cuci.
  • kulit jadi lembut dan selesa.
  • yang penting.. kulit tak naik jerawat atau ruam bila guna.kulit saya pun boleh tahan mengada.kadang-kadang bila guna pencuci lain, mula lah muka naik ruam atau biji-biji.yang ni ok tak ada masalah.
  • saya suka lah pencuci ni.saya letak dalam bilik mandi dan satu family pun guna ehehe.

SK-II R.N.A Power Radical New Age 2.5g
harga: RM18.75(list price RM43.59, you save RM24.84).

umur saya dah lebih dari 25 tahun, dah mula risau pasal penuaan kulit.so saya pun pilih lah krim sk-ii ni untuk mencegah dari nampak tua hehe.semua pun tau kan produk sk-ii adalah sangat mahal tapi terbaik.don't worry bebeh! kalau mula-mula nak cuba pakai sk-ii dan nak tengok sesuai atau tak atau pun nak bawak pergi travel(leceh nak bawak saiz besaq) , boleh beli saiz kecik macam ni.kecik-kecik pun jangan pandang sebelah mata, banyak tau isi kandungan dia plus kita sapu sikit ja bukan banyak pun kan? boleh tahan lama gak nih.best kan dekat ibeau.com ada banyak saiz.bukan yang bersaiz besaq ja, yang kecik pun ada.


fungsi produk:

  • mengandungi pitera+radical new age complex: hyrolyzed soy protien+ hydrolyzed yeast protien dicipta untuk mensasarkan lengthwise-crosswise firmness.maksudnya macam menterbailkkan proses penuaan, something macam tu la kot ehehehe.
  • mengandungi juga chlolleragen(chlollera vulgaris extract) untuk mengurangkan kedutan yang jelas kelihatan dan shea butter untuk efek lembab dan glow dalam jangka masa yang lama(based on clinical test).
  • hanya dalam masa satu hari, krim ini menganjal/menegangkan kulit dari setiap sudut.
  • dalam masa 10 hari, tanda penuaan berkurangan.kulit menjadi anjal, licin, tegang dan lebih berseri.
  • selepas satu jar/botol, kedutan jelas berkurangan.
pengalaman saya guna:
  • tesktur krim yang ringan dan cepat menyerap.
  • ada bau yang mild.suka!
  • melembabkan kulit dan dalam masa yang sama kulit rasa selesa.yang ni saya sangat suka sebab kesan lembab tu sampai satu hari.
  • kulit nampak sihat sebab glowing dan berseri.tak nampak kusam.
  • kulit jadi lembut sangat-sangat.kalau anda pakai krim ni mesti lepas tu asyik nak sentuh muka ja sebab memang lembut.
  • sangat best bila pakai krim ni.tak kira lah samada pakai krim dan biarkan muka tanpa mekap atau pun pakai mekap.sapu dulu krim ni dan baru bermekap.mekap jadi senang nak apply.
  • saya suka krim ni.salah satu krim yang anda patut cuba.kesannya lain sikit berbanding krim biasa.patut lah ramai yang suka guna sk-ii.memang terbaik lah kesannya.insyaallah nak guna secara konsisten, mana tahu nanti dah umur 40 nampak macam umur 20 ja kan? kahkah overnya muda.tapi memang betul ni, pernah terbaca ada kajian membuktikan kalau kita pakai krim secara konsisten, nanti sampai satu tahap atau umur(contohnya 10 tahun kemudian) kulit akan kelihatan lebih muda dari usia berbanding kalau tak pakai krim langsung.

Crabtree & Evelyn Lavender Ultra-Moisturising Hand Therapy 25gm
harga: RM25.75( price list RM59.83, you save RM34.08).

dah lama saya cari produk jenama crabtree & evelyn.dekat sini tak ada kaunter dia.saya teringin nak cuba sebab produk crabtree & evelyn selalunya dari tumbuhan dan ada haruman tumbuhan juga.mesti best kan kalau kita pakai produk berbau buah atau bunga? lepas tu kita pun berbau sekali macam buah atau bunga tu haha.apa saya merepek ni? teheeee... sesiapa yang sensitif dengan bau macam saya faham la kot betapa bestnya kalau pakai produk untuk body yang berbau semulajadi seperti tumbuhan.that's why la saya teringin guna produk crabtree & evelyn.macam nak nangis bila tengok dekat ibeau.com ada jual jenama ni..wuwuwuwu marilah menangis kegembiraan sebab dah boleh guna produk crabtree & evelyn yeaa! oh ya, krim tangan ni ada beberapa variasi lain seperti avocado, rose, summer hill, english honey & peach, gardener dan rosewater.saya pilih lavender sebab suka sangat baunya yang soothing tu.


fungsi produk:

  • mengandungi hydrating ceramides dan antioxidant yang kaya dengan vitamin E.
  • ekstrak myrrh membantu menjaga keadaan kuku dan cuticles.
  • dirumus tanpa mineral oil, paraben atau propylene glycol.
  • diperkayakan dengan macadamia nut oil, shea butter dan levender oil.
  • krim intensif ini mengunci lembapan dan memberi khasiat kepada kulit.jadi kulit menjadi lembut  selepas setiap kali sapuan.
pengalaman saya guna:
  • tekstur krim yang cepat menyerap ke dalam kulit.
  • tak melekit.ramai yang tak suka krim tangan sebab melekit kan? jangan risau, krim tangan yang ini tak melekit.
  • kulit tangan jadi lembab dan lembut.serius sangat lembut.boleh bersalam dengan orang lain tanpa berasa risau kulit kasar sebab now lepas dan apply krim tangan crabtree & evelyn ni kulit tangan dah jadi lembut.
  • wangi sangat-sangat! silap-silap kalau bersalam dengan orang, boleh terlekat sekali bau krim ni dekat tangan orang tu haha.
  • disebabkan kesan krim ni yang sangat lembut dan tak melekit, ditambah bau yang sangat wangi, saya bukan saja sapu dekat tangan, saya sapu jugak dekat badan.satu badan dah lembut dan berbau wangi ihihi.
  • packaging comel dan saiz kecil.ringan dan sesuai nak bawak pergi mana-mana dan spare dekat dalam handbag.anytime boleh sapu dekat tangan.
  • saya pilih jenis lavender.bau levender memang wangi dan menenangkan.

Clinique All About Eyes Serum De-Puffing Eye Massage 5ml.
harga: RM22.38(list price RM52.89, you save RM31.51).

sekarang saya dah mula pentingkan penjagaan kawasan mata.bila umur semakin meningkat, mata lah kawasan pertama yang akan menunjukkan tanda-tanda penuaan.tak mau! tak mau! sebab tu lah kena jaga kawasan mata betul-betul.untuk penjagaan sekeliling mata, saya suka guna jenama clinique.sebelum ni dah pernah guna jenis krim.memang bagus jenama ni.yang tu dah habis, now saya mula guna jenis serum roll on ni pulak.saya pilih yang saiz kecil(5ml).


fungsi produk:

  • mengandungi caffeine, antioxidants dan soothing botanicals.
  • serta-merta menyejuk dan menyegarkan kawasan mata.
  • melembabkan mata yang bengkak(puffy eyes) dan dark circles, segera mencerahkan kawasan mata.
  • 100% bebas wangian.
  • ophtalmologist dan allergy tested.
pengalaman saya guna:
  • bila roll dekat kawasan mata tu ada efek macam massage.bagus untuk kawasan mata yang bengkak macam saya.
  • sejuk dan segarkan area mata.kalau mata terasa letih cepat-cepat saya roll ja dekat area mata.terus terasa segar.
  • mata rasa selesa.sesetengah produk mata membuatkan mata terasa pedih dan tak selesa.ada juga yang melekit.tapi produk mata dari clinique selalunya tak macam tu.sebab tu saya suka jenama ni.
  • saya tak missed untuk apply produk ni setiap hari.minta-minta lepas ni eyebag(puffy eyes) dengan darck circle akan berkurangan sebab dari pengalaman sendiri, jenama ni memang kurangkan masalah area mata.

TonyMoly Petite Bunny Gloss Bar (Juicy Apple) 2g.
harga: RM21.37(list price RM62.57, you save RM41.20)

gloss bar ni terdapat dalam banyak variasi seperti no.1 juicy strawberry, no.2 juicy grape, no.3 juicy apple, no.4 juicy cherry, no.5 juicy peach, no.6 juicy orange, no.7 neon orange, no.8 neon yellow, no.9 neon red.saya pilih no.5 juicy peach sebab warnanya macam natural ja bila disapu di bibir.semua nama-nama buah tu mewakili bau dan perisanya sekali tau.wangi dan sedap! tapi bukan untuk makan lah haha.sapu kat bibir ja.lagi satu, bukan setakat bau dan perisa ja yang berbeza,warna setiap satu pun berbeza juga ya.


fungsi produk:

  • mengandungi berry complex dan vitamin E yang melembut dan melindungi bibir.
  • tekstur diantara lipstick dan lipgloss.tengah-tengah lah maksudnya hihi.
  • clear types yang melembut dan melembabkan bibir sepanjang hari.
  • jenis crayon gloss bar.
pengalaman saya guna:
  • secara peribadi saya rasa tekstur produk lebih kepada lip balm.
  • sesuai untuk sesiapa yang nak cepat siap, yang nak bibir terasa ringan, lembab dan dalam masa yang sama ada warna yang natural.
  • tak ada kesan wax yang melekit.so bibir rasa selesa.
  • ada bau dan perisa peach.saya tak suka produk bibir yang rasa pahit.tapi gloss bar ni best, rasa peach.ada banyak lagi perisa dan warna yang anda boleh pilih.
  • warna yang nampak natural di bibir.
  • bibir jadi lembab dan lembut.
  • packaging rabbit yang comel.

Estee Lauder Advance Night Repair Eye Syincronized Complex II 3ml.
harga: RM25.97(list price RM68.96, you save RM42.99).

kan dah cakap tadi, sekarang saya sibuk nak jaga kawasan mata.sebab tu selain jenama clinique tadi, saya juga guna krim estee lauder yang lebih intensif ini.guna malam-malam sebelum tidur ya dengan harapan bangun esok pagi kawasan mata kelihatan muda dan remaja..ihiks! 


fungsi produk:

  • rawatan menyeluruh untuk anti penuaan.
  • terbukti untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan di kawasan mata, garis halus, kedutan, bengkak, dark circles, kekeringan dan warna kulit yang tidak sekata.
  • diuji dan terbukti menampakkan perubahan yang ketara.mata kelihatan lebih muda, bertenaga dan cerah.
  • dengan teknologi eksklusif chronoluxCB, ianya memaksimumkan kuasa pemulihan pada waktu malam untuk keserian semula yang hilang akibat keletihan, pencemaran dan usia.mata anda akan kelihatan lebih cantik.
  • silky gel cream yang membuatkan kawasan mata terasa lembut dan selesa.
pengalaman saya guna:
  • tektur krim cepat menyerap ke kulit.
  • tak melekit.
  • setiap kali pakai, saya cuma letak sikit ja sebab kalau terlebih nanti lama-lama selepas apply mata akan jadi pedih dan tak selesa(walaupun sebenarnya tak letak kat dalam mata pun kan).
  • saya baru ja guna produk yang ini.kena teruskan lagi untuk tengok hasilnya berkesan atau tak.harap-harap berkesan la kan sebab estee lauder bukan calang-calang jenama :p


dekat bawah ni pulak saya nak kongsi sikit apa yang best berkenaan website ibeau.com
.
.
website: http://www.ibeau.com/ (klik di sini)
klik http://www.ibeau.com/
nampak tak diskaun sampai 80% tu? ibeau.com memang selalu ada sale pun.murah-murah.selain tu, dekat sini bukan saja ada skin care.. tapi juga ada makeup, perfume dan body care dari pelbagai jenama.lagipun produk yang dijual semuanya original dan bukan fake.macam biasa, untuk shopping kena lah register/sign-up dulu.ikut step-step yang mudah dan boleh terus shopping dengan happy!


kalau masuk ja website ni, kategori pertama yang saya klik mesti lah 'sales'.tengok produk yang ada sale.untung sikit beli sebab murah dari harga asal.melambak tau produk yang sale.rambang mata nak pilih.


kategori mekap la yang paling best sebab ada macam-macam jenama yang terbaik.paling saya suka sebab ada jenama mac dan nars.tak payah pergi beli dekat kaunter, klik-klik ja dan tunggu barang sampai.. ihihihi.


boleh shopping ikut kategori samada melalui jenama atau jenis produk.untuk skin care macam ni boleh juga shopping ikut jenis kulit.klik yang mana berkenaan


kategori bath & body care pun rambang mata jugak.kalau nak beli hadiah untuk sesiapa, apa kata beli set bath & body care.macam-macam jenama dan pilihan yang ada.


sapa suka perfume sila angkat tangan.. perfume kat sini ada banyak pilihan dari yang murah sampai la ke jenama yang gah dan popular.dan ada yang dibuat set.boleh beli buat hadiah atau hantaran wedding.apa tunggu lagi, jom cuci mata dekat website ibeau.com


minta maaf kalau blog post kali ni agak panjang.bukan apa, kebelakangan ni saya agak sibuk urus macam-macam perkara.alang-alang nak update tu, terus buat entry panjang-panjang hihi.semoga entry ni membantu anda sebab ada review produk dan ada kenalkan website yang menarik.bertemu lagi di lain entry...... bye bye.


terima kasih.





Click Here