tips hilangkan kesan warna luntur pada pakaian

Assalamualaikum.


Pernah alami bila warna dari fabric/pakaian lain luntur lalu terkena pakaian anda(terutama pakaian kegemaran atau paling mahal) lepas tu sedih, pilu, stress macam tak ada harapan lagi dah? kedengaran agak over di situ tapi itulah kenyataannya.pakaian yang terkena warna luntur dari fabric lain sangat susah nak dihilangkan tahu? sebab tak tahu nak hilangkan macam mana, akhirnya terpaksa pilih solution terpilu iaitu membuang/tidak menggunakan pakaian tersebut lagi(tragik sampai hingus meleleh..strotttt! sedut hingus semula, kahkah).


jangan sedih, meh sini datin seri muka nak berkongsi satu cara yang telah diuji keberkesannya pada beberapa minggu yang lepas.saya dah cuba,cara ini sememangnya berkesan lagi menjimatkan.
terbuktinya cara ini bermula daripada tudung saya bertompok warna merah selepas dicuci.warna fabric merah telah luntur dan menempel di tudungku itueww, sobss.. selepas menggoogle segala jenis petua dan tips, akhirnya saya mencuba kaedah yang saya nak kongsi dengan anda ini.kredit kepada tuan punya blog yang share cara ini tapi maaf, saya lupa nama blog tersebut, padah bila dah buka banyak blog untuk cari cara terpaling mudah T___________T



hanya dua bahan yang diperlukan.serbuk pencuci dari jenama ikut sukahati.eh tak, maksud saya bukan jenama ikut sukahati, belum pernah berjumpa jenama tersebut, atau mungkin belum keluar di pasaran hewhew.. tapi guna lah apa saja jenama ikut suka hati hangpa.satu lagi bahan utama ialah cecair peluntur jenis lemon.mesti jenis LEMON! nampak datin seri dah caps lock tuh? takde lemon tak jadik! eh?.sebelum ini selalu je nak skeptikal dengan cecair peluntur.pada firasatku mengatakan peluntur ni akan melunturkan apa saja warna pada pakaian termasuk warna asal dan warna kulit tangan bila terkena beliau.. skeri mak! punya over pikiran datin seri ini, tapi selepas dah guna peluntur jenis lemon dan cara ini terus dahku kagum sambil tepuk-tepuk tangan sebab warna asal tak luntur, warna jahat(tompokan warna asing) sahaja yang hilang.bagus sekali!


ikut cara di bawah ini:-

bahan-bahan:
1. pakaian yang terkena warna.takde yang ni kau nak cuci hape?(cuci hotak barangkali?)
2. air bersih.
3. serbuk pencuci(saya guna jenama DAIA).
4. cecair peluntur jenis lemon( saya guna jenama kuat harimau gagah perkasa kim jong kook)

cara-cara:
1. masukkan air bersih secukup rasa  didalam baldi.agak-agak sampai tenggelam pakaian kita nak cuci itu.
2. masukkan 1/2 sudu atau 1 sudu serbuk pencuci(ikut saiz pakaian).saya nak buang kesan warna dekat sehelai tudung je, so saya guna suku sudu sahaja.suku wey bukan siku.
3. masukkan cecair peluntur dalam 5 penutup.
4. kacau sebati dan kemudian tarik nafas lega sebab warna tangan kau tak luntur poonnnn -.-'
5. masukkan pakaian anda dan kacau-kacau.takyah guna mixer, guna tangan pun boleh... kahkah.
6. biarkan terendam.untuk kesan warna yang teruk boleh biar selama 3 hari dan setiap hari tukar rendaman.ulang cara bancuhan yang sama.untuk tudung saya walaupun bertompok di banyak tempat, tapi kesan warna tak terlalu terang.jadi saya rendam selama 2 hari sahaja.jangan lupa sentiasa kacau ya puan-puan.bimbang adunan akan melekit tipu punya worang.
7. sila check adunan pakaian kita, kalau dah hilang kesan warna, maka dah boleh cuci bersih dan jemur sampai masak kering.bila dah kering boleh lipat masukkan dalam almari.tu pun nak kena cakap ke?


untuk bukti yang lebih kukuh naahhh saya sertakan gambar sekali.kesan tompok dah hilang, warna asal tudung pun tak luntur.kagum woh kagum! terlupa nak tangkap gambar sebelum dimana kesan warna merah bertompok berkeliaran di atas tudung ini.lepas ni tak heran dah kalau fabrik lain nak luntur warna(angkuh).cuba saja cara ini, insyaallah berkesan.kalau tak berkesan tu minta maap lah.mungkin fabrik anda jenis ketegaq nak mampoih kepala hang aku putaq(salahkan fabrik pula).


sila share entry ini kalau anda rasa cara ini berguna, kalau tak sekarang mungkin di masa yang akan datang, insyaallah.



terima kasih.




zoeyzauyah vlog EP 9 | hari raya haji 2016

Assalamualaikum.



Sebulan lepas adalah kali terakhir saya upload video dekat youtube.terharu saya bila ada yang mesej dan komen bertanya kenapa tak ada video baru? lepas tu mendoakan saya cepat sihat.alhamdulilah terima kasih sebab anda semua baik-baik dengan saya walaupun hanya kenal di alam maya.


sebenarnya saya tak sihat sejak sebulan yang lepas.sekarang baru rasa sihat sikit, maka berderet lah video tengah tunggu turn nak edit(berdoa semoga rajin edit, miahaha).sebelum video-video lain menyusul, ada baiknya hangpa tengok vlog yang ini dulu.tapi vlog kali ni pendek saja nah sebab tak banyak yang saya record.



vlog hari raya haji baru-baru ni.



pilih HD tau.jangan lupa subscribe youtube saya, http://www.youtube.com/zoeyzauyah




terima kasih.

diari hari raya ketiga, keempat dan kelima 2016.

Assalamualaikum.


Ketika entry dipublish, telahpun berlalu hari raya aidilfitri bahkan hari raya aidiladha sekali.amende lambat-lambat ni? relaks dulu, jangan nak gelabah boring sangat.sebagai penghabisan, nah saya persembahkan entry final bagi hari raya aidilfitri 2016! pompompom!(bunga api).



HARI RAYA KETIGA
.
.

diteruskan ke hari raya ketiga sebab hari raya kedua tidak berlaku apa-apa aktiviti selain memboringkan diri.raya ketiga abang saya dan kakak dari perlis dah balik sini.riuh satu rumah macam ada kenduri.awal pagi semua ibuk-ibuk, bapak-bapak, anak-anak seisi rumah teruja keliling meja untuk cuba spicy ramen samyang kpop bigbang yang dipukul canang tuh.anak-anak saudara lah yang paling teruja.satu bungkus/mangkuk ini dikongsi bersama sebab lebih kepada nak cuba rasa.ada yang berlagak sebab boleh makan pedas kahkah(terer depa ni), ada yang kecundang selepas dua suapan(ini saya.terpaksa mengaku, angkat bendera putih).sedap? boleh tahan, tapi pedas menyucuk lidah dan tekak langsung tak boleh terima.pemenang pada acara ini jatuh kepada anak saudaraku seorang atlet tinggi lampai auntie jeles.terer dia makan pedas.berkat berlatih netball setiap hari mungkin?



outfit saya untuk hari raya ketiga.baju raya beberapa tahun yang lepas dikorek semula semata-mata nak nampak suasana raya semasa bergambar ramai-ramai dengan family.kain untuk dibuat baju ini jenis sulam dari indonesia.saya dapat dari seorang peniaga online(syukur, rezeki).saya buat kurung moden yang simple je pun.shawl merah makngah tu saya beli dekat dreamon boutique.dah lama beli tapi baru rasmi waktu ni.bila raya semua dikorek semula.



dengan anak saudara saya.ini lah atlet yang kita borak tadi.



ini kakak saya yang tinggal di perlis luar negeri, jadi jarang-jarang dapat pulang ke kampung halaman.. kahkah.



selfie bergegar dengan abang saya(ini pun tinggal di luar negeri tipu), anak-anak saudara(anak kakak saya), mak dan kakak saya.jadi kita ada dua orang yang tinggal di luar negeri tipu didalam gambar ini, kahkah.



mari bergambar beramai-ramai.dalam berpuluh gambar, tak ada satu pun yang semuanya pandang kamera, tapi haku je yang tak miss siap pose di setiap satu(gambar).



anak-anak, menantu dan cucu arwah pak ngah mad.bergambar di halaman asmara rumah pasal takde sponsor bhahaha.



lepas bergambar ada yang pulang ke rumah sendiri, ada yang pergi beraya dan kami yang lain pulang lagi ke kampung mak sebab ikut abang saya nak balik tengok tok.tunjuk rumah sebenarnya sebab dia tak tahu rumah baru bapak saudara yang jaga tok.



3 generasi.tok, mak dan saya yang paling muda tuuu(kauorang belum rabun).



HARI RAYA KEEMPAT
.
.

baju raya saya untuk raya keempat.tahun ni buat 2 helai baju raya, satu yang dipakai ketika raya pertama, dan satu lagi yang ini.kurung moden juga.tudung dari tudungruffle.



ikut husband ke open house kawan U beliau.ingat dekat rupanya jauh di perak sana nunnn.. kebas bontot jalan jammed rumah jauh berhuhu..



brunch mcd di dalam kereta.belum sampai perut berkeroncong lagi.nampak tak, jauh tak jauh tempat dituju? T_________T



sudah sampai ramainya orang macam kenduri kahwin(over dahku, bhahaha).cari tempat duduk dan husband ambil makanan.amboi sedap sungguh laksa dia.tapi sayangnya tahan-lapar-lama-sangat-perut-masuk-angin-tak-boleh-habiskan-satu-mangkuk-pening-berpinar-duduk-tak-diam.suami ambil alih makan, dia kenyang haku lapar(nanges).



kawan-kawan husband.maaf, masing-masing muka diblur sebab nak bagi yang pink tu lagi menyerlah LOL.privacy sebenarnya tapi nak gak up gambar kau dah kenapa? LOL LOL.



pulang open house saja cakap kat husband dulu i penah pegi ban pecah area sini, terus husband nak singgah.laaa... i saja nak berlagak sebenarnya, tapi dia singgah pulak.bila dah sampai cepat-cepat tangkap gambar dan cari jalan keluar.bini pening bertambah pening dek air laut dan angin yang kuat gila.dah la nak keluar sampai kena tanya 3,4 orang. akhirnya berjaya keluar dan pulang dengan selamat.. fuhh lega!(kau tersesat kat amazon ke hapa nih?).



air laut dalam(pening...).



air laut angin kuat(double pening..).



pulang ke rumah dan nikmati lontong kakna buat.



HARI RAYA KELIMA
.
.

kakna dengan mak buat ketupat lagi.daun dah kering kontang tapi takpe, ketupat masih sedap menjilat jari wohh.



randang ayam.sedap wohh.



tamat lah hari raya 2016 saya.kalau anda tertanya-tanya tidakkah saya beraya ke rumah kawan-kawan atau saya sebenarnya tak ada kawan? sebenarnya 98% kawan-kawan saya telahpun berkahwin dan tinggal jauh.kalau yang dekat pun sama sahaja, tak jumpa juga.orang perempuan bila sudah berkahwin hanya luangkan masa dengan keluarga dan mengekor suami(macam saya...eh?).sebab itulah saya tak pernah update keluar dengan kawan dan sebagainya.semuanya isteri-isteri yang busy nokkss.. bila masa kau nak berjumpa peluk cium bergosip bagai?.


insyaallah panjang umur bertemu lagi di hari raya tahun 2017.kalau masih berblog boleh lah cerita lagi, kalau dak takde blog pasti anda senang hati tak payah baca entry makcik ini, sobs...



terima kasih.

mudahnya tanggalkan mekap guna célèc all-in one-cleansing water dan mudakan kulit guna célèc miracle secret

Assalamualaikum.


saya jenis yang suka kongsi produk best.kalau puashati dengan apa-apa produk terus tak sabar nak war-warkan dekat blog tercintah ini.produk yang saya review bukan semata kerana dibayar atau untuk promosi, tapi saya guna sendiri dan kalau berkesan baru diri tak rasa bersalah untuk review dan berkongsi dengan pembaca blog sekelian.


sama macam produk yang saya nak review kali ini.hanya yang berkesan layak direview.tapi terus terang cakap, sebelum ini saya tak pernah kenal dengan jenama cèléc, sekarang sudah menyesal, kenapa tak kenal sejak awal dulu? tak sangka jenama yang asing di pendengaranku rupanya sangat bagus lagi berkesan dan disukai diri sendiri.kalau anda cuba, anda pun pasti akan suka sebab produk dia bagus weh!


dua produk kegemaran yang saya guna sampai sekarang.célèc all-in-one-cleansing water dan célèc miracle secret.


REVIEW PRODUK PERTAMA

produk:
célèc all-in-one-cleansing water

saiz:
80ml

harga:
RM98.00

sebarang pertanyaan dan pembelian:-
email: ecolantic@gmail.com
whatsapp: 018-6680138

maklumat lanjut:-


célèc all-in-one-cleansing water.ini lah makeup remover yang paling saya suka.


fungsi célèc all-in-one-cleansing water:
  • pencuci dengan formula air yang lembut.
  • efektif menanggalkan mekap waterproof dan sunscreen.
  • menanggalkan mekap mata tanpa kesan rengsa.
  • memberi nutrient penting kepada kulit.
  • menjadikan kulit segar dan lembab tanpa sisa kotor.
  • mengurangkan kemerahan dan iritasi kulit.
  • menjadikan kulit lembut, bersih, lega tanpa kekeringan.
  • melambatkan penuaan.
  • tidak menyumbat pori.
  • menanggalkan lipstick.
  • menanggalkan mekap mata.
  • menanggalkan sebarang mekap dan sisa kotoran sambil menyuburkan kulit.
  • meningkatkan keanjalan.
  • tidak mengandungi alkohol.
  • pencuci all-in-one di dalam satu botol.
  • berasaskan air.
  • mengekalkan kelembapan.
  • antara bahan di dalam produk ini ialah trehalose + hyaluronic acid, iaitu kombinasi melembabkan yang menghidratkan semula kulit, mengunci/mengekalkan lembapan, meningkatkan keanjalan, menghilangkan kesan penuaan dan meningkatkan ketegangan kulit.
  • sesuai untuk kegunaan harian.
  • doformulasi di perancis.
  • dikilangkan di kilang bertaraf GMP dan HALAL.

kerana saya seorang jurusolek, jadi saya kerap mengenakan mekap.agak mencabar bila setiap kali nak tanggalkan mekap lebih-lebih lagi mekap jenis waterproof.kebanyakan makeup remover yang saya pernah guna mengandungi bahan berminyak yang meninggalkan kesan pedih di mata dan berminyak di kulit.sungguh tak selesa! kemudian perlu mencuci dua, tiga kali menggunakan pencuci muka semata-mata nak tanggalkan kesan berminyak di kulit.solution lain kalau tak nak kesan minyak di kulit ialah dengan menggunakan makeup remover berasingan untuk mata dan kulit.waterproof makeup remover yang berminyak tu untuk tanggalkan mekap mata, dan makeup remover biasa untuk tanggalkan mekap di kulit muka.tapi leceh kan banyak produk dan banyak step? sekarang mudah sungguh bila guna célèc all-in-one-cleansing-water.satu pencuci boleh guna untuk tanggalkan mekap dan kotoran di semua kawasan muka termasuk mata.


sebelah muka saya masih bermekap dan sebelah lagi selepas tanggalkan mekap menggunakan célèc all-in-one-cleansing-water.saya guna 3 kapas untuk tiga kawasan muka yang berlainan.sekeping di mata, sekeping di bahagian muka yang lainnya dan sekeping lagi di bibir.mekap saya agak tebal ya waktu ini, tapi mudah je produk ni tanggalkan semua termasuk mekap yang waterproof.habis bersih semua mekap dia tanggalkan.saya sengaja guna tiga keping kapas untuk bahagian wajah yang berlainan, tapi saya pernah guna sekeping kapas sahaja untuk cuci semua mekap yang tebal di semua bahagian wajah.jimat dan mudah!


kita test lagi keberkesanan célèc all-in-one cleansing water.ini mekap yang saya apply di atas tangan.produk ni semua yang sangat susah ditanggalkan selama saya menggunakan makeup remover jenama lain.selalunya kena cuci berkali-kali baru kesan mekap hilang tanpa kesan comot.


taadaaa! bahagian after telah dicuci menggunakan célèc all-in-one-cleansing water dan sebelah lagi dibiarkan dengan mekap.saya spray produk di atas sekeping kapas dan sekali sapuan sahaja mekap dah tertanggal dengan mudah.


pengalaman saya menggunakan célèc all-in-one-cleansing water:
  • berasaskan air dan ringan di kulit.
  • tak berminyak.jadi tiada kesan minyak dan tidak melekit.
  • berkesan menanggalkan mekap dengan hanya sapuan lembut.tak perlu tonyoh banyak kali.
  • berkesan menanggalkan mekap waterproof tanpa bahan/kesan berminyak.
  • menanggalkan maskara dan eyeliner waterproof dengan mudah tanpa pedihkan mata.
  • mata tak jadi comot dan tanpa sisa mekap yang hitam.
  • bau wangi yang mild dan fresh.
  • jenis spray dan mudah.hanya spray di atas kapas dan sapu lembut untuk tanggalkan mekap.
  • kulit menjadi lembut dan lembab setiap kali selepas digunakan/tanggalkan mekap.
  • kulit jadi bersih dari sisa mekap, terasa segar dan selesa.
  • all-in-one.satu produk boleh guna untuk membersihkan seluruh wajah, kawasan mata dan bibir.
  • secara keseluruhannya saya suka produk ini.the best makeup remover so far.percaya lah saya dah cuba macam-macam makeup remover tapi kebanyakannya berminyak dan tak selesa terutama di bahagian mata(typical waterproof makeup remover), tapi yang ini saya akan terus guna selagi berpuashati.anda patut cuba juga dan rasa sendiri pengalaman mencuci mekap dengan mudah dan berkesan!


REVIEW PRODUK KEDUA

produk:
célèc miracle secret.

saiz;
80ml

harga:
RM288.00

sebarang pertanyaan dan pembelian:-
email: ecolantic@gmail.com
whatsapp: 018-6680138

maklumat lanjut:-


célèc miracle secret.memang produk ajaib!

fungsi célèc miracle secret:
  • dalam masa 20 minit kulit kelihatan muda dan cantik!
  • dicipta untuk membantu menegangkan kulit.
  • melembabkan kulit.
  • melicinkan kulit.
  • mengurangkan garis halus dan kedutan.
  • mengurangkan eye bags dan dark circle.
  • mencerahkan kulit.
  • memperbaiki kulit.
  • meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan.
  • penggunaan yang berterusan, wajah kelihatan lebih terbentuk.
  • kompleksi kulit kelihatan remaja.
  • palmitoyl tripeptide-5(syn coll) meningkatkan sintesis collagen sehingga 119%!
  • menjana collagen luar dan dalam.
  • penggunaan 3% dari kombinasi palmitoyl oligopeptide+palmitoyl tetrapeptide-10 menunjukkan kesan pengurangan kedutan sehingga 45% dalam tempoh 2 bulan.
  • meningkatkan keanjalan.
  • warna kulit bertambah baik.
  • penggunaan yang berterusan, bulan pertama; dapat membaiki dan menyahtoksin.
  • penggunaan yang berterusan, bulan kedua; tempoh membentuk.
  • penggunaan yang berterusan, bulan ketiga; meneruskan tempoh membentuk.
  • bulan keempat dan seterusnya; penyatuan.


saya bakal mencecah usia 30an tak lama lagi, jadi samada sedar atau tidak(atau pun buat-buat tak sedar dek kerana takleh terima kenyataan dah tua haha)sudah tentu saya mengalami perubahan di kulit wajah.kedutan mungkin sudah lama wujud sebelum saya sedar lagi, jadi saya perlukan produk yang berkesan untuk mengurangkan kedutan, mencegah penuaan dan menjaga keremajaan kulit.saya tak suka produk yang leceh, nak yang mudah dan berkesan je,tapi nasib baik saya cuba célèc miracle secret, mudah tapi berkesan.


cuci muka bersih-bersih dan halakan célèc miracle secret 5 - 6 inci dari wajah.pejamkan mata dan spray ke seluruh wajah dan leher.


pedap/urut lembut wajah dan leher supaya produk menyerap ke dalam kulit.


mungkin anda tak nampak apa yang berubah tapi saya dapat rasa sendiri perubahan di kulit saya.selepas beberapa minit spray célèc miracle secret di wajah, kulit berubah menjadi lebih glowing dan lembab.pori-pori seakan mengecil dan tekstur kulit jadi lebih elok.


pengalaman saya menggunakan célèc miracle secret:
  • kulit menjadi lebih glowing dan nampak sihat selepas beberapa minit menggunakan produk ini.
  • nampak lebih cerah.
  • menyegarkan kulit.
  • tekstur seperti air dan ringan di kulit.
  • mudah menyerap.
  • pori-pori nampak kecil sedikit selepas beberapa minit spray.
  • kulit lebih lembut dan lembab.
  • luka jerawat mudah kering dan sembuh.
  • tak berminyak dan tak melekit.
  • tiada bau.
  • saya akan gunakan secara berterusan supaya kedut kurang kelihatan, eye bags dan dark circle berkurangan.
  • keseluruhannya produk ni bagus dan kesannya segera.dengan penggunaan yang berterusan kita akan dapat hasil yang lebih baik.

ini lah dua produk yang saya guna sekarang.kalau anda berminat nak beli, boleh baca maklumat penjual yang saya bagi di atas tadi.harap review ini membantu :)



disclaimer:
saya review berdasarkan pengalaman diri sendiri guna dan description pengeluar.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.


diari hari raya pertama 2016

Assalamualaikum.


Gambar raya agak banyak.untuk tidak menghampakan harapan pembaca blog(ada ke?) dan diri sendiri, saya rasa ada baiknya kalau saya buat entry sempena hari raya.atas alasan yang sama juga saya terpaksa bahagikan kepada dua entry supaya entry yang satu ini tak jadi terlalu panjang(alasan).


baiklah, kita mulakan dengan aktiviti sehari sebelum raya.you see? ketupat palas yang masih kosong belum berisi kelihatan seperti hand bouquet selamat pengantin baru(bernyanyi kecil).tahun ini saya agak rajin untuk tolong kakna buat ketupat.sila bangga dengan diri sendiri T_________T


kalau di kedah kami akan buat ketupat palas(pulut) setiap kali tibanya raya.ini ketupat yang dah siap diisi dengan pulut dan kacang.


ketupat yang dah siap direbus.harap maaf, gambar rendang tak available pada kali ini disebabkan tuan punya blog tak sempat nak tangkap gambar tapi saya percaya gambar rendang di rumah saya dan gambar rendang di rumah anda semuanya sama dan sepesen(ya ka?).


mengisi duit raya di dalam sampul berwarna pink weewwiiitt! untuk anak-anak saudara yang jauh dan dekat.tahun ini auntie(tuan blog ini) berehat sekejap dari kerja beliau, jadi jangan tanya berapa pendapatan jumlah di dalam sampul.. hihihihi(tergelak kecil tapi tak kecil sangat pun -.-" )



kini tibanya hari raya pertama.kalau tahun lepas tak ada entry raya sebab saya tak beraya.tak, maksud saya tahun lepas saya tak sihat jadi saya hanya tidur dan tak keluar beraya.baju raya pun takde uolsss...(nada redha, kahkah).jadi tahun ni saya gembira sebab berjaya pakai cantik-cantik dan keluar beraya.macam satu kejayaan yang membanggakan je haha.


pagi hari raya semua bangun awal.kakna dengan mak sibuk kat dapur dan sempat mop lantai satu rumah.cce sibuk dengan baby yusuf, kaum lelaki sibuk bersiap nak pergi beraya, saya sendiri buat-buat sibuk ja lebih.eleh.. macam tak biasa.lepas semua dah balik solat hari raya baru kami semua bersalam dan bergambar.tahun ni abang saya beraya di rumah mertua, jadi tinggal anak-anak perempuan dengan menantu lelaki saja yang beraya dengan mak.


tahun ni beraya dalam keadaan hujan lebat.selesai solat hari raya terus hujan mencurah turun sampai ke petang.


baju raya saya pada tahun ini.kalau raya yang lepas-lepas(kecuali tahun lepas) mesti nak pakai yang glamer(di mataku) tapi tahun ni tiba-tiba sifat bersederhana muncul kat dalam diri bhahaha.kali ni rasa nak buat baju yang paling simple dan selesa, jadi awal tahun lagi saya dah beli kain english cotton lepas tu tempah dekat mak cik yang buat baju kahwin saya hari tu.puas hati mak cik ni buat.selain cantik dan sama macam yang saya nak, baju jadi sangat selesa dipakai.tak ada bahagian yang terover ketat, semua elok terletak.tapi english cotton agak mudah kedut ye kawan-kawan, baru duduk sekejap baju dah berkedut seribu.kalau ku tahu, takdenya nak sibuk-sibuk saya iron baju.tapi takpe, anggap je la kedut itu trend terkini T_____T. owh ye, tudung tu instant bawal dari edast.main agak ja waktu order sebab warna contoh baju tak ada, nasib bila sampai memang sama warnanya.kalau tak sama pun macam haku kisah? kahkah.



sementara tunggu family yang lain bersiap.sempaattt! tahun ni ambil gambar guna handphone ja uolsss.nasib ada lighting superb.


lepas salam bermaafan dan berpeluk cium, posing dengan mak.sayang wooo mak kami sobss..

nak jugaaaaakkkkkk -.-' kasi can la.baju raya laki saya ulang pakai baju nikah hari tu.dia tak kuasa pun nak beli baru walaupun bini puas bertanya " nak beli baju melayu baru dak?" jawapannya tetap sama "tak mau".nampak ceria laki bini tapi waktu salam berdua kemain berdrama.laki i memang juara bab sedih-sedih ni(diri sendiri malas nak ngaku) LOL.


adik saya, cce dengan suami dia dan baby yusuf.kesian yusuf sebab baju raya pink dah ketat tak sempat pun nak pakai.tu la kenapa tembun sangat? hihihihi.


kakna dengan suami dan anak-anak beliau.


habis posing semua masing-masing keluar beraya.kakna dengan cce bawak mak balik kampung mak.saya ikut husband beraya rumah kawan dia.lepas tu balik rumah mertua.untung kahwin orang dekat, sehari ulang alik 4,5 kali pun no hal.tapi itu tak berlaku sebab husband i is busy T________T.


balik rumah mertua.tak sempat nak bergambar dengan family sana sebab ada tetamu datang.husband tersenyum sinis sebab berjaya buat saya nampak pendek.eceh mana aci dia berdiri kat situ tinggi siap jingkit kaki pulak tu..hamboiii.


selepas rumah mertua, saya dan husband balik kampung mak dan join yang lain.sampai ke malam baru lah selesai raya pertama kami, alhamdulilah.


p/s: kenapa raya kali ni tak jumpa rumah yang buat soto, lontong dan laksa? waduhh(kempunan).


sebelum berpisah, saya nak jamu(mata) anda dengan kuih raya di rumah saya.semua kakna yang buat sendiri.bermula dari arah pukul 12 adalah biskut almond choco, snow almond, oreo, makmur, tart gulung, suji brunei, almond london,red velvet dan di tengah itu ialah biskut cornflakes madu.semua sedap wohh!



favourite makan ketupat palas cicah susu pekat manis.siapa macam saya boleh geng.




insyaallah jumpa lagi di entry raya kedua, ketiga dan seterusnya.eh tak, satu entry taruk semua mungkin.tolong jangan cakap boring.tak baik menghampakan orang sedang yang bersemangat mengupdate blog tahu?


p/s: hangpa, kami nak habaq ni, sorry noh gambaq besaq gedabak sampai naik juling mata tengok.blogger ni dok update apa kami tak tau lah.gambaq jadi besaq semuanya.dia ikut saiz asal gambaq kami yang memang sedia besaq.kalau pilih saiz lain dia kecik sangat pulak.ni pun dah resize sikit dari saiz asal.harap hangpa bertabah la noh.


terima kasih.

beli mekap jenama Tarte di website sephora

Assalamualaikum.



Sebagai jurusolek yang perlu beli macam-macam produk mekap yang berkualiti dan jenama disukai ramai(client), saya suka shopping mekap di sephora.semua jenama antarabangsa ada, dah la banyak pilihan, original pulak tu.sejak dah tahu kewujudan sephora secara online, bukan main lagi saya shopping kat sana.lagi mudah sebab boleh usha barang kegemaran sampai puas hati lepas tu klik-klik dan tunggu produk sampai kat depan pintu rumah.wah wah mudahnya!



baru-baru ni saya beli produk jenama Tarte secara online dekat website sephora.you know tarte? takkan lah tak kenal kan.brand ini famous di kalangan jurusolek dan penggemar mekap kerana produknya yang sangat cantik dan berkualiti.dek kerana itu saya nak review sikit produk tarte yang saya dah beli baru-baru ni.jom!





Tarte tartelette amazonian clay matte pallete dengan Tarte lipsurgence matte lip tint kod bare.seriously ini produk yang sangat berbaloi untuk dibeli.tak kisah berhabis duit asalkan dapat produk berkualiti macam ni.kepada penggemar mekap, takyah beli jenama merepek dan produknya tak sebagus mana.please cuba jenama Tarte dan anda akan sedar kenapa saya beriya nak pengaruhi anda untuk cuba sendiri.cuba dulu baru tahu lah! haha.
kalau anda juga berminat nak beli produk Tarte di sephora, boleh klik link INI




mekap ala-ala smokey ini saya guna eyeshadow dari Tarte amazonian clay matte palette.




colour swatches dari Tarte amazonian clay matte pallete.




colour swatches dari pallete Tarte amazonian clay matte palette.


kenapa saya suka pallete ini dan kenapa anda patut cuba?

  • mengandungi 12 warna eksklusif di dalam satu palette.
  • warna-warnanya dari tone earth colour.tone ini selamat untuk kebanyakan teknik mekap, warna kulit dan acara.hanya satu pallete boleh buat macam-macam mekap.jimat dan tak peningkan kepala(untuk beli banyak pallete dan memikirkan warna)
  • jenis matte dan tak berkilat.saya suka dengan eyeshadow jenis ini.susah nak cari yang ada warna-warna cantik, but this pallete warnanya sangat lawa hokeh!
  • pigmented! ini yang para penggemar mekap mahu dengar bukan? warnanya terang melekat di kulit.mula-mula saya cuba calit di atas tangan, nampak tak terang sangat tapi bila dah apply basic mekap di seluruh muka kemudian apply eyeshadow ini di mata, wow! warnanya sangat terang dan pekat! sangat susah nak cari matte eyeshadow yang terang kan? tapi anda tak akan kecewa dengan Tarte amazonian clay matte pallete ini 
  • dirumuskan tanpa parabens, mineral oil, phthalates, triclosan, sodium lauryl sulfate, gluten dan telah diuji secara dermatologi.
  • saya suka bekas palette yang sleek dan cantik.hanya sebesar tapak tangan dan mempunyai cermin yang luas di bahagian dalamnya.
  • harga setanding kualiti.tak rugi beli sebab puas hati dengan warna dan kualitinya.




untuk bibir dalam gambar ni of course lah saya guna Tarte lipsurgence matte lip tint kod warna bare.




colour swatches Tarte lipsurgence matte lip tint kod bare.


again, kenapa saya suka lipstick ini dan kenapa anda patut cuba?

  • jenis matte! sekarang kan trend bibir matte dan seksi(wow!), jadi tak boleh ketinggalan.
  • warna pekat, terang dan tahan lama di bibir.
  • bibir akan nampak lebih full.efect dari jenis matte dan warna yang tebal menyaluti bibir mungkin? mungkin ya.
  • kesan sejuk berangin seperti mint di bibir.
  • rasa dan bau seperti chewing gum yang fresh.bye-bye lipstick lain yang rasa tidak sedap ituuw!
  • mudah disapu di bibir dan warnanya terus melekat rata.
  • tiada kesan seperti satu lapisan tebal di bibir(seperti kebanyakan produk bibir sekarang), sebaliknya seperti lipstick biasa cuma lebih pekat dan matte.
  • mengandungi bahan menyihatkan kulit seperti carnauba wax, vitamins A dan E, coconut, mineral pigments serta cruelty free(tidak diuji ke atas haiwan)
  • dirumuskan tanpa parabens, mineral oil, phthalates, triclosan, sodium lauryl sulfate, gluten dan telah diuji secara dermatologi.
  • tak perlu pengasah pensil, hanya pusing di bahagian bawah lip tint.
  • bentuk seperti jumbo pensil  dan mudah digunakan.batang pensil tidak licin, jadi selesa dipegang.
  • terdapat dalam beberapa warna lain yang cantik dan terkini.



cuba lah shopping dekat sephora secara online! pengalaman beli produk di website sephora sangat mudah dan menyeronokkan.saya boleh dapatkan pelbagai produk mekap hanya di hujung jari.anda jangan lupa dapatkan produk Tarte di SINI



untuk maklumat lanjut sila ke:
website: sephora.my
facebook: sephora
instagram: sephoramy
twitter: sephora_msia



terima kasih.

diari ramadan 2016

Assalamualaikum.


Syawal dah berlalu tapi takpe jangan risau, saya masih ada mood untuk bercerita perihal bulan ramadan/raya nan mulia setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia ini(ringtone raya).
p/s: entry raya saya update di lain kali, insyaallah.


walaupun mungkin hangpa tak akan kisah langsung perihal hidup saya di bulan puasa mahupun raya,tapi kasi can arr wey.. penat tangkap gambar sambil susah payah buat-buat macam ada kerja bhahaha.jadi jangan sia-siakan gambar yang ada walaupun ada yang dah diabadikan dalam vlog sebelum ini.. SILA TERJAH ETRY VLOG INI: zoeyzauyah vlog EP7 | ramadan


sebab lain untuk update blog? sebab saya rindu nak tulis blog.biasalah masih dalam mood cewi
dok buat vlog, kasihan blog ini seakan diabaikan pula.jadi mari kita baca entry ini!(nada bersemangat).



dua tiga hari sebelum ramadan tiba, mak dengan kakna yang rajin(kena bodek ketua2 lebih sikit) dah sibuk-sibuk buat acar ikan kering untuk makan dalam bulan puasa.lepas tu bagi jugak dekat kaum kerabat untuk merasa.


sejak hari pertama puasa mak dah serah tugas yang tak kurang pentingnya dekat saya. ya, penting sebab kalau tak dilaksanakan seisi rumah takkan dapat bersahur sambil lalalala.tak lain tak bukan tugas tersebut ialah mengejutkan mak untuk bangun masak sahur(kembang kempis hidung sebab bangga dapat tugas penting la sangat)


sejak beberapa tahun lepas tugas ni hanya layak diberi dekat saya selaku anak yang paling jarang tidur malam sampai ke awal pagi.jadi bila dah agak-agak mak terlajak tidur/tak sedar jam bunyi, maka saya lah yang akan jadi jamnya.kalau jam ni pun tak jaga boleh jammed jadinya..ihik! tak lawak!


bulan puasa kali ni kakna seakan terlebih rajin sebab hampir setiap hari dia masak sedap dan buat cucoq.adakalanya mak atau kakna akan minta saya merasa masakan mereka.tapi seakan tiada function sebab jawapan haku lepas tu " tah la tak tau nak habaq.ok dah kot?" bernasib baik sebab tak disekeh oleh mak dan kakna.muka kecewa pun tiada.nasib baikkk(urut dada)


tapi kadang-kadang kakna tewas dengan dugaan bazar ramadan lepas tu terpegi lalu terbeli, adik-adik kat rumah pun tertumpang sekali, dah namanya rezeki?(terimalah sedas dua pantun dari saya).



ramadan belum bermula lagi saya dah exited nak pasang lampu kelip-kelip atau nama comel yang saya panggil, lampu liplap.nak naikkan semangat setahun sekali katanya.husband menjadi mangsa untuk pasang dan buka, pasang dan buka sampai lah dua-dua pun berpuashati.bila dah berjaya pasang cepat-cepat tangkap gambar dan record video hantar dekat abang yang jauh di perantauan sungai petani dekat ceh ja pun. mendapat reply: "baguih2.. memeriahkan kedatangan ramadan" lebih kurang begitu la.tak lama lepas tu tambah lampu lagi dan ubahsuai apa-apa yang patut.hantar lagi video dekat abang di perantauan yang sama.kali ini mendapat reply; "macam rumah santa claus"
me: (-.-")



di penghujung ramadan husband tolong pasang pelita pula.rajin husband saya ni(kena la puji laki sendiri).nak tambah semangat dan kemeriahan nak sambut raya.berseri-seri depan rumah kitaorang bhahaha.



bersemangat menolong kakna membuat kuih raya.maksud saya tolong tabur biji-biji comel berwarna warni di atas salutan coklat hitam tersebut.hamboi ayat!



comel kan taburan di atas biskut almond london yang sungguh ada almond sebiji kat dalam dia(bermakna kakna tak kedekut bahan bila membuat biskut).



menyapu telur di atas tart nenas/gulung.dulu kecik-kecik tugas macam ni la yang paling ditunggu-tunggu sampai berebut dengan adik saya punya lah nak tolong sapu.sekarang sudah tua pun masih tunggu, tapi tunggu bila nak selesai tugas ni? bhahahaha.



tart nenas/gulung yang dah siap dibakar.sampai pukul 2 pagi tolong kakna buat.



tolong gaulkan biskut snow almond ni kat dalam bread crumbs.kakna celup dalam coklat cair, tinggal saya tolong gaulkan dan susun molek-molek kat dalam balang.



snow almond kesukaan semua orang.versi kakna buat sedap(puji lagi).



tolong isi adunan cornflakes ke dalam paper cup.dari pagi sampai tengahari baru selesai.sampai sakit kepala iolss lalu tertidur terbongkang.



cornflakes madu kegemaran seisi malaysia yang tak ada bahan buah-buahan campuran sebab pahit.jadi kakna letak bahan yang disukai ramai sahaja.sedap wooh.



ini sahajalah dapat tolong kakna.lepas tu saya sakit mata sampai lah tiba hari raya.jadi tak selesa untuk buat apa-apa.insyaallah tahun depan tolong lagi.


kesimpulannya untuk ramadan tahun ni saya kurang puashati dengan prestasi diri.niat di hati nak buat amal dan himpun pahala banyak-banyak, tapi apakan daya kesihatan selalu tak mengizinkan.tapi takpa, tetap bersyukur.insyaallah, minta doa semoga ALLAH panjangkan usia dan beri kesihatan yang baik sampai bertemu ramadan tahun depan lepas tu dapat buat amal ibadat lebih lagi dan perkara yang baik-baik, insyaallah.


p/s: rindu suasana ramadan waktu arwah pak saya masih ada.seronok :')


macam mana pula ramadan anda?



terima kasih, baibai ;)