skincare routine with La Belle + review

Assalamualaikum.


Hari tu saya baca pasal penjagaan dan skincare wanita korea.saya dapati(cewah) diaorang sangat suka pakai essence.diaorang guna sampai dua tiga jenis essence sekali gus.mula-mula saya agak pelik la apa yang bagus sangat dengan essence ni (dalam masa yang sama kagum sebab kulit diaorang lawa). lepas saya sendiri guna baru saya tahu memang ada perbezaan terutama dari segi tekstur kulit.serius sangat berbeza berbanding kalau tak guna sebarang essence.tapi essence bukan sebarang essence, kena guna yang betul-betul bagus  dan memberi kesan yang baik lah kan.macam saya sendiri, saya guna essence dan ampoule dari jenama La Belle.


VIDEO


sebab nak share kebaikan essence dan ampoule serta skincare routine saya, maka terhasillah video skincare routine ni dan review sekali.jangan lupa tengok video dan baca entry ni sampai habis tau.ada review kat bawah.saya share pengalaman dan kebaikkan sepanjang menggunakan produk jenama La Belle.bestnya essence dan ampoule jenama ni sebab saya boleh campur dengan skincare saya dari jenama lain.tak perlu stop guna skincare kita pun.



pilih kualiti HD supaya lebih clear.


dalam video ni saya ada tunjuk skincare routine saya pada waktu pagi, malam dan hujung minggu.tapi fokus lebih kepada produk La Belle sebab saya nak kongsi kebaikan produk ni dengan penonton dan pembaca blog saya.


nak cakap siap-siap, waktu video ni dibuat, suara saya tak ok dan kulit saya teruk sebab saya baru lega dari demam dan gatal-gatal(alergi kot).habis jadi gatal-gatal, merah-merah dan naik biji dekat muka dan leher.kalau tak silap start 2,3 tahun lepas saya mula jadi gatal-gatal ni setiap kali selsema.nasib baik kali ni cepat ambil ubat dengan doctor.tapi kan, realitinya memang kulit saya ada bintik dan parut.tapi masuk ja kamera ni, dia punya kualiti HD tu habis buat muka saya nampak berkali ganda teruk! ambil gambar dengan kamera biasa tak lah seteruk macam dalam video ni haha.sabaq ja la weh.


REVIEW


produk:
ampoule, essence dan mask dari La Belle.

produk dan harga:
saya tulis di setiap gambar di bawah.

cara beli:-

maklumat lanjut:-


saya guna  3 jenis ampoules, 1 jenis essence dan 1 jenis mask powder.kesemuanya dari jenama La Belle.kulit saya jenis kombinasi.berminyak di zone-T(dahi ke hidung dan dagu) dan normal di bahagian lainnya(pipi).di bahagian dahi ada ruam sikit.so dermatologist dari La Belle(sweetampoule) cadangkan saya guna essence, ampoule dan masker jenis ni untuk merawat masalah dan supaya sesuai dengan jenis kulit saya.


untuk waktu pagi:
.
.
La Belle Pore Minimizing Ampoule.
harga: RM40(1 kotak mengandungi 10 botol).
link produk: klik sini


maklumat produk:
  • sesuai untuk kulit yang mempunyai masalah pori berminyak, jerawat dan pori yang terbuka.
  • mengandungi unsur pembersihan, antiseptik dan penyegar yang tinggi.
  • rawatan untuk kulit jenis kombinasi dan khusus untuk kulit berminyak dan pori-pori terbuka.
  • membantu membersih dan mengetatkan pori-pori yang terbuka.
  • menyeimbangkan penghasilan sebum dan mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan.
  • formula herba dapat mengetatkan, membersih dan meminimakan pori-pori terbuka dengan segera.
  • menyegarkan kulit dan kulit menjadi flawless.
  • kulit licin dan matte(tak berminyak) sepanjang hari.
  • mengandungi liquorice root powder dan ekstrak aloe vera, memberi kesan antiseptik kepada kulit dan mengawal minyak yang berlebihan di dalam kalenjar sebum.
  • membantu memperbaiki lapisan kulit luar dan dalam(epidermis dan dermis) dengan menyingkirkan bintik hitam dan putih.
  • boleh digunakan selepas mencuci muka pada waktu siang dalam malam.


pengalaman saya guna:
  • saya guna pore minimizing ampoule ni selepas mencuci muka.
  • tesktur jernih, licin dan ringan seperti air.
  • cepat menyerap dan lembut di kulit.
  • kulit akan jadi lembab dan lembut.
  • selepas guna pore minimizing ampoule dan sooth hydrating ampoule, saya akan pakai pelembab seperti biasa.hasilnya sangat berbeza sebab kulit akan jadi sangat lembab dan lembut berbanding kalau pakai pelembab semata-mata.jadi mesti pakai dulu pore minimizing ampoule sebelum pelembab.
  • dapat kawal minyak dan pori yang terbuka.
  • kulit nampak sihat dan glowing.


La Belle Sooth Hydrating Ampoule.
harga: RM40(1 kotak mengandungi 10 botol).
link produk: klik sini

maklumat produk:
  • sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit jenis kering dan dehidrasi.
  • digunakan sebelum sapuan pelembab.
  • boleh juga terus campurkan sooth hydrating ampoule bersama pelembab.campurkan kedua-duanya sekali dan sapu ke muka.
  • melegakan sel kulit.
  • diformulakan untuk meningkatkan lembapan sel kulit.
  • melicin dan mengurangkan garis halus.
  • mengurangkan kemerahan dan kulit yang bengkak dengan memberi 'pure oxygen' ke dalam kulit.
  • dikenali sebagai ampoule yang mempunyai kadar kelembapan yang mendalam.
  • dapat segera memberi lembapan dan menyuburkan kulit.
  • 'pure oxygen' bersifat anti bakteria dan membunuh bakteria jerawat yang menjadi punca masalah kulit.
  • kulit akan menjadi bersih dan glowing.
  • membebaskan molekul oksigen ke dalam kulit, membantu peredaran darah dan menguatkan kulit.
  • mengurangkan kedutan, garis halus dan kulit akan nampak lembut dan muda.


pengalaman saya guna:
  • saya guna sooth hydrating ampoule selepas pore minimizing dan sebelum pelembab.
  • yang ni pun produk yang mesti digunakan sebelum pelembab sebab hasilnya selepas tu sangat berbeza.kulit terus jadi lembab, lembut dan glowing.
  • tekstur jernih dan ringan seperti air.
  • cepat menyerap.
  • kulit jadi lembut.
  • kadang-kadang rasa tegang sikit lepas apply sooth hydrating ni, tapi takpa, sapu ja pelembab macam biasa, kulit memang akan rasa berbeza.jadi lembab dan lembut.
  • kulit nampak glowing(guna pelembab selepas tu untuk hasil yang terbaik).


untuk waktu malam.
.
.
La Belle Collagen Repair Ampoule.
harga: RM40(1 kotak mengandungi 10 botol).
link produk: klik sini

  • sesuai untuk kulit jenis kering, dehidrasi, tua, kendur, sensitif, letih dan kerengsaan akibat matahari.
  • tinggi dengan kandungan collagen asli.
  • membantu menghidrate dan menegangkan kulit yang kendur.
  • kombinasi 2in1 formula, native collagen+DNA repair substance.
  • collagen jenis larut membantu membaiki dehidrasi dan sel kulit tua dan longgar yang boleh menyebabkan kulit menjadi kendur, berubah bentuk dan keseimbangan kulit.
  • mencegah kerosakan kulit dari pencemaran alam dan sinar uv.
  • ampoule ini melapisi kulit dengan lapisan yang mengisi dan menegangkan tesktur kulit, dengan segera kulit akan nampak lembut dan muda.
  • boleh jua digunakan sebagai base sebelum sapuan foundation dan mekap.
  • membantu mengekalkan lembapan kulit muka walaupun dengan mekap yang tebal.
  • mengekalkan mekap supaya tahan lama walaupun di bawah cahaya matahari yang terik.
  • boleh digunakan pada waktu malam dan sebelum mekap.


pengalaman saya guna:
  • selepas cuci mekap waktu malam, saya akan sapu collagen repair ampoule ni.
  • tesktur jernih seperti air tapi ada rasa lendir sikit.mula-mula ja ada tesktur macam ni, selepas apply dah rasa ok.
  • lepas sapu rasa kulit tegang sikit.
  • kulit jadi lembut.
  • boleh rasa kadar kelembapan ampoule yang ini lebih tinggi berbanding yang lain.ini dari pemerhatian dan pengalaman saya guna lah hehe.boleh rasa di kulit ampoule ni lebih melembabkan.
  • nampak sihat dan glowing.
  • selepas guna collagen repair, saya guna pelembab dan hasilnya kulit lebih lembab, lembut dan glowing.


La Belle Hydra Essence
harga: RM65( 1 kotak mengandungi 10 botol).
link produk: klik sini

maklumat produk:
  • sesuai untuk kulit jenis normal, kering, dehidrasi, berminyak dan berjerawat.
  • boleh digunakan pada waktu petang dan malam sebelum tidur.
  • membantu mengawal menyahtoksik kulit terutama di kawasan kulit yang bermasalah.
  • memberi kelembapan kepada kulit terutama jika kita berada di dalam bilik berhawa dingin.
  • keesokkannya bila mencuci muka, kulit terasa seperti ada lapisan 'minyak' yang melindungi kulit dan menjadikannya lembut.
  • mengandungi high contratration HA dan digabung bersama ekstrak herba, kombinasi ini menghidrate dan memperbaharui kulit.
  • mengunci lembapan dan mengekalkan keanjalan kulit.
  • mengurangkan kedut dan menyerlahkan keremajaan kulit.


pengalaman saya guna:
  • saya guna hydra essence ni sebelum tidur malam.
  • tekstur jernih dan ringan seperti air.
  • cepat menyerap.
  • kulit jadi lembab dan lembut.
  • esoknya bila bangun pagi kulit akan rasa berlainan berbanding kalau tak guna sebelum tidur.kulit jadi lebih lembut.
  • amalkan setiap hari dan kita akan rasa sendiri tesktur kulit berubah.
  • nampak lebih muda dan berseri sebab kulit lembab dan glowing.


seminggu sekali.
.
.
La Belle Peppermint Powder Mask.
harga: RM8 satu paket.
link produk: klik sini

maklumat produk:
  • sesuai untuk kulit berminyak , jerawat dan sensitif.
  • digunakan selepas cucian muka, scrub dan sapuan toner.
  • jenis serbuk dan perlu dibancuh bersama La Belle rose toner atau mineral water.
  • jenis peel-off(kupas).
  • diformulasikan khas untuk kulit berminyak dan sensitif dengan masalah jerawat dan bengkak.
  • membantu menyegar, menenangkan iritasi, dan kemerahan serta menyejukkan kulit.
  • mengawal sebum dan melegakan jerawat.
  • peppermint dikenali sebagai salah satu makanan semulajadi dan ubatan yang paling sihat di dunia, ianya mempunyai keupayaan yang hebat untuk menenangkan dan menyembuhkan kulit.
  • sesuai untuk mencergaskan kulit yang letih.
  • cooling effect, kulit akan terasa sejuk sewaktu memakai mask ini.


pengalaman saya guna:
  • saya guna mask ni seminggu sekali selepas cuci muka dan scrub.
  • saya paling suka sebab ada cooling effect.rasa sejuk setiap kali pakai.
  • jenis peel-off, saya suka sapu tebal-tebal lepas tu bila kering senang nak kopek hehe.
  • kulit rasa fresh sangat.
  • rasa tegang.biasa lah sebab masker kan? tapi dalam masa yang sama lembut.
  • kulit yang panas dan 'tegang'(stress) jadi lega setiap kali lepas pakai mask ni.
  • bau herba tapi rasa fresh relaks dengan bau macam ni.
  • tak naik jerawat..yea! kerap jugak bila pakai mask muka saya terus naik jerawat, tapi mask yang ni tak menyebabkan kulit saya naik jerawat, sebaliknya rasa fresh ja tau.


bukanlah kulit saya terus jadi flawless sampai hilang bintik dan parut yang dah ada sejak dulu.cuma tesktur dan rupa kulit jadi berbeza.kalau sebelumnya nampak kusam dan tesktur biasa-biasa(kadang-kadang kasar), tapi selepas amalkan ampoule, essence dan mask dari La Belle, kulit jadi sangat lembab, lembut dan nampak glowing.bila apply produk skincare yang lain pun jadi mudah dan hasilnya lebih baik berbanding kalau tak apply ampoule dan essence.saya rekemen anda cuba dan rasai sendiri perbezaan tekstur kulit.no wonder lah orang korea suka betul pakai produk macam ni, memang terasa lain lah.yang paling penting nampak lebih berseri dan muda sebab testur kulit sentiasa lembab dan glowing.


disclaimer: review dari pengalaman diri yang guna dan maklumat dari pengeluar.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.




terima kasih.

review De' Xandra inspired perfume

Assalamualaikum.


rupa segak, baju cantik tak guna kalau badan tak berbau wangi.diri sendiri tak yakin dan tak selesa, apatah lagi orang lain yang duduk dekat dengan kita.tapi jangan hentam dulu! besar kemungkinan orang tu guna perfume tapi perfume dia tak tahan lama, jadi bau tak menyenangkan pun muncul semula.kasihaannnn... eh pasaipa aku sendiri macam terasa nih? kahkah.


tapi tak, tak.saya orang yang suka pada bau wangi.duduk rumah pun sibuk nak sembur perfume.dekat katil pun sembur perfume juga dengan harapan bilik dan katil jadi wangi.tapi lepas tu mesti sakit hati sebab bau cepat hilang dan kena sembur banyak kali.maknanya bau perfume tak tahan lama la tu.


tapi sekarang saya dah ada perfume dari De' Xandra inspired perfume, baca review saya ni dulu baru la tahu kenapa kena cuba perfume yang tengah hot di pasaran ni.


produk:
perfume dari jenama De' Xandra.

jenis wangian:
ada lebih kurang 43 jenis haruman inspirasi dari jenama terkenal.
saya guna ISSEY MIYAKE

saiz:
35ml

harga:
sebotol RM65.00
2 botol RM120.00(jimat RM10)

postage:
RM7 untuk 1-2 botol
RM9 untuk 3-5 botol.

cara order:
whatsapp sue 017-6850488
atau email ke iloveginola@gmail.com
bayaran cod untuk area ampang dan kota damansara.

maklumat lanjut:-


De'Xandra inspired perfume Issey Miyake yang wangi! 


packaging De'Xandra inspired perfume 35ml.

perfume De'Xandra adalah campuran pati-pati minyak wangi yang wangiannya di-inspirasikan dari jenama antarabangsa.ini bukan perfume gred AAA tau! sebaliknya minyak wangi dari pati-pati minyak wangi yang dicampur menjadi seakan-akan atau sama dengan wangian jenama antarabangsa.


ada wangian for him and for her.terdapat dalam lebih kurang 43 jenis wangian berbeza.


De'Xandra inspired perfume dari jenis spray dan bersaiz 35ml.banyak juga isi ni tapi saiz senang nak bawa ke mana-mana.saya guna wangian Issey Miyake.


De' Xandra inspired perfume:
  • saiz 35 ml.
  • jenis EDP.
  • mudah dibawa travel.
  • produk bumiputera.
  • tahan lebih lama, lebih dari 8 jam.
  • setanding produk antarabangsa.
  • kesemua senarai perfumes adalah yang paling dicari penggemar perfumes.
  • menepati citarasa dan permintaan rakyat malaysia.
  • harga budget.
  • boleh dibawa solat(alkohol De'Xandra dari ekstrak tebu)
  • perfume De'Xandra dihasilkan dari pati terbaik dan selamat.

pengalaman saya guna:
  • bau tahan lama.sampai ke malam bau tetap wangi dan kuat.saya sembur dekat headband saya yang jenis kain, dah dekat 5 hari pun bau wangi masih kuat!
  • spray sikit pun bau kuat dan tahan lama.bayangkan kalau spray macam biasa? baunya lagi kuat dan lagi tahan lama.
  • jenis EDP dengan harga berpatutan.tahu tak perfumes jenis EDP lebih mahal berbanding jenis EDT dan lain-lain disebabkan kadar pati harumannya lebih pekat dan banyak? penggemar perfumes selalunya suka perfumes jenis EDP.cuma harga memang lebih mahal lah kan.tapi De'Xandra inspired perfume ni berpatutan sangat.
  • saya guna De'Xandra inspired perfume Issey Miyake.memang wangi jenis ni.tapi bila tengok senarai memang banyak lagi yang wangi.
  • jenis spray, jadi nampak mahal dan senang nak guna.spray je macam biasa.
  • saiz senang nak bawa ke mana-mana.
  • harga berpatutan.boleh beli banyak tanpa rasa membazir.kan ada 43 jenis haruman? pilih jangan tak pilih..hehe.
  • boleh dikatakan bau hampir sama atau memang sama dengan jenama antarabangsa.rasanya orang pun tak boleh beza kita pakai perfume inspirasi.mesti orang ingat kita pakai jenama tu yang ori.

dekat bawah ni saya ada letak pilihan haruman dan ciri-cirinya.boleh la pilih mana sesuai.
macam saya sendiri suka bau yang berasaskan buah.anda pulak?












maklumat lanjut dan pertanyaan sila hubungi kak sue di nombor yang saya tulis dekat atas tadi.



terima kasih.


aiskrim gulung chill station

Assalamualaikum.


awal tahun hari tu saya pi cuba aiskrim gulung dekat chill station seberang jaya.aiskrim gulung ni kan famous sebelum ni, orang dok viral thailand buat lepas tu dekat langkawi pun ada kan.teringin la jugak tapi waktu tu tak ada lagi kat sini.bila nampak orang share chill station ada aiskrim gulung, mesti la nak pi try kan.. seberang jaya pulak tu, kira dekat la bukan jauh sangat hehe.


ni la kedai dia.betul-betul dekat tepi jalan tapi susah sikit nak parking kereta dekat sini.kalau nak tau location sebenar boleh try tengok dekat fb chill station.stress laki mak pusing dua tiga kali nak parking, tapi takpe lah, chill lah laki bini demi nak pegi chill station ni kan T___________T


tercapai lah hajat nak merasa aiskrim gulung ni.kedai dia kecik ja.rasanya lagi selesa kalau beli dan bawak balik terutama kalau dengan family.


ada banyak menu dekat sini.lepas tu setiap satu menu boleh add itu ini.sampai pening saya tengok menu.



laki saya order ice blend coklat.saya suka minum ice blend coklat tapi yang ni bagi saya biasa ja rasanya.minum sikit ja.


saya order waffle dengan aiskrim.dah lama teringin tapi pi merata tak jumpa pulak menu ni.kebetulan kat sini ada, saja cuba nak bagi hilang teringin.boleh pilih perisa aiskrim apa yang kita nak letak atas tu.


kena share dua orang sebab muak hehe.


ni la dia sebenarnya tujuan pi situ.aiskrim gulung! ala asikrim yang dia canai-canai lepas tu gulung tu.saya pilih perisa vanila orea(kalau tak salah la).rasa aiskrim macam aiskrim biasa ja.mula order kena tunggu 15 minit.tak tau kenapa.lepas tu staff dia akan bagitau siap-siap aiskrim ni mudah cair.kena order dan makan cepat-cepat.


laki saya pilih perisa coklat.sebenarnya order satu pun dah cukup sebab muak.rasa macam aiskrim biasa lah.walaupun cepat cair, tapi balik rumah saya letak dalam peti ais boleh pulak dia beku balik, cuma shape dah berubah la hehe.kiranya tak rugi sangat, kalau tak habis bawak balik letak peti ais.



tak tau motif laki saya order waffle coklat ni bawak balik.padahal dah muak sangat makan semua tadi huhu.. rasa macam waffle biasa jugak haha.




pi la try sendiri kalau nak tau rasanya macam mana.selera orang berbeza kan? hehe.



terima kasih.

zoeyzauyah vlog EP 3 | what's in my bag, album kahwin, makan-makan, babies.


Assalamualaikum.


vlog kembali lagi...! cewah.dalam vlog kali ni saya gabungkan beberapa footage dari aktiviti dan hari yang berlainan.kali ni dah record guna kamera, so clear lah sikit hehe.saya buat vlog bila rasa ada mood dan untuk suka-suka ja.so selamat menonton dan terima kasih ;)




sila pilih HD.
sesiapa yang akaun youtube tu jangan lupa subscribe channel saya tau, http://www.youtube.com/zoeyzauyah




terima kasih,
baibai ;)


Ronasutra mineral makeup tutorial + product review

Assalamualaikum.


Kali ni mood nak buat tuto mekap guna earth colour pulak.tuto kali ni saya guna produk dari Ronasutra mineral makeup.jom tengok tuto.lepas ni beli la produk ronasutra dan cuba buat mekap ni sendiri ok? jangan lupa baca sampai habis sebab dekat bawah ni saya ada review berkenaan produk ronasutra.


MAKEUP TUTORIAL
.
.
my favourite look.earth colour sesuai untuk semua warna kulit dan acara.try lah!



pilih kualiti HD supaya lebih clear.selamat menonton!


di bawah ni gambar hasil tuto mekap kali ni ;)
.
.










REVIEW
.
.
produk:
Ronasutra Mineral Makeup

maklumat lanjut dan untuk membeli:

facebook:

instagram:


harga dan produk:
saya tulis di setiap description gambar di bawah.


Produk ronasutra 100% berasaskan mineral.sesuai untuk kulit yang sensitif dan berjerawat.selalu kan dengar nasihat jangan tidur pakai mekap, bimbang kulit tersumbat dan naik jerawat? tapi berlainan dengan produk ronasutra, produk ronasutra boleh dibawa tidur tau! 


uniknya produk ronasutra ni semua jenis serbuk kecuali lipstick.ini sebahagian dari produk ronasutra, sebenarnya ada banyak lagi produk dan setiap satu produk ada banyak kod untuk warna kulit yang berlainan.


Ronasutra NBR Sponge.
RM6.00(2pcs)
link produk: klik sini
  • untuk kulit bermasalah.
  • span anti-bakteria.
  • digunakan untuk menekap dan meratakan bedak mineral ronasutra hingga dapat litupan atau 'coverage' yang dikehendaki.

Ronasutra Kabuki Brush
RM48.00
link produk: klik sini
  • untuk kulit sensitif.
  • boleh dibuka-tutup
  • diperbuat dari rambut sintetik yang sangat lembut dan berkuliti tinggi.
  • sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat.
  • digunakan untuk meratakan bedak mineral ronasutra dengan mudah di muka dan badan.
  • tidak merengsakan kulit.


Pengalaman saya guna:-

Ronasutra NBR Sponge:
  • senang nak ratakan produk ronasutra jenis serbuk.pedap-pedap ke kulit produk akan melekat cantik di kulit.
  • lembut di kulit.
  • anti-bakteria, jadi saya guna tanpa was-was ;)

Ronasutra Kabuki Brush:
  • rambut berus ni sangat lembut di kulit.
  • mudah nak ratakan produk di kulit.
  • bulu tak luruh atau tertanggal.sesiapa yang mekap guna berus, terutama jurusolek macam saya, mesti faham kan bila bulu berus tertanggal? kadang-kadang sampai melekat di kulit.tak selesa nak guna dan susah apply produk, tapi ronasutra kabuki brush ni tak ada masalah tu.bulu berus lembut tapi sangat kuat!
  • jenis buka-tutup dan ada penutup, jadi berus tak melekat habuk atau kotor.
  • saiz kecil dan ringan, sesuai untuk bawa ke mana-mana dan jimat ruang.


Ronasutra 2-in1 Mineral Base & Concealer.
RM46.00
link produk: klik sini

  • for extra coverage.
  • menyamarkan linkaran gelap di bawah mata, jeragat serta parut jerawat dengan berkesan.
  • tiada rasa melekit atau berat pada kulit.
  • dibuat dari 100% mineral.
  • boleh juga digunakan di seluruh muka untuk mendapatkan kesan solekan yang lebih tebal dan menyerlah.
  • boleh apply gunakan jari atau span sebelum menggunakan Ronasutra 2-in-1 mineral foundation & powder atau ronasutra pressed mineral foundation.
  • terdapat dalam 8 kod warna.
  • mengandungi spf 35 untuk perlindungan uv.
  • kekal hingga ke 16 jam.
  • bebas dari pigmen biru untuk kemasan yang semulajadi.


pengalaman saya guna:
  • unik! sebab pertama kali saya guna base dan concealer jenis serbuk.
  • walaupun jenis serbuk, tapi berkesan.selalunya jenis biasa susah nak cover bawah mata saya yang agak problem ni, tapi ronasutra 2-in-2 base & concealer jenis serbuk ni betul-betul cover dan tahan lama.
  • tak rasa tebal, tak rasa melekit.terasa ringan di kulit.
  • hasil mekap maintain flawless dan gebu.
  • tahan lama.


Ronasutra 2-In-1 Mineral Foundation & Powder
RM48.00
link produk: klik sini

  • dirumus dari 100% bahan mineral.
  • formula produk berupaya memberikan hasil solekan tipis hingga sederhana.
  • kemasan semulajadi, cantik dan bercahaya(glowing).
  • boleh digunakan sendiri atau bersama ronsutra 2-in-1 mineral base & concealer.
  • terdapat dalam 8 kod warna.
  • mempunyai spf 35 untuk perlindungan uv.
  • bebas dari alkohol dan ekstrak haiwan/minyak.
  • bebas talkum, bahan sintetik, minyak, pengawet dan pewangi.
  • kekal hingga ke 16 jam.


pengalaman saya guna:
  • dapat cover cela dan dark circle dengan berkesan.
  • mudah dan cepat sebab 2-in-1, jadi saya tak perlu pakai foundation dan bedak berasingan.
  • foundation jenis serbuk dan coverage bagus pulak tu.tutup habis cela di kulit saya.
  • tak melekit dan tak berminyak.
  • tak terasa berat atau tebal.saya pakai banyak lapis pun masih terasa ringan.
  • nampak natural dan tak over.
  • tesktur mudah diratakan ke kulit.


Ronasutra Mineral Cheek Ccolour
RM38.00
link produk: klik sini

  • 100% mineral blusher.
  • bebas dari pigmen dan pewarna tiruan.
  • natural dan tahan lama.
  • menyamarkan noda dan cela di wajah dengan cantik dan berkesan.
  • tidak menyumbat pori-pori.
  • terdapat dalam 5 pilihan warna.


pengalaman saya guna:
  • warna sangat terang dan mudah melekat di kulit.
  • blusher jenis serbuk tapi senang nak apply.
  • bila apply blusher ni macam membantu menutup lagi cela di kulit.contohnya kalau ada bintik di pipi, saya dah cover guna base & concealer serta foundation & powder, lepas tu apply pula blusher ni, bintik tu makin pudar dan kulit nampak flawless.
  • terasa ringan di kulit.


Ronasutra Mineral Eye Colour
RM38.00
link produk: klik sini

  • 100% mineral.
  • memberikan warna yang mampu menyerlahkan kecantikan semulajadi mata anda.
  • bebas dari 'binder', talkum, bahan sintetik, pewangi serta pengawet.
  • sesuai untuk semua jenis kulit.
  • tidak menyumbat pori-pori kulit.
  • tidak merengsakan kawasan mata yang sensitif.
  • mudah digunakan, sapu dan blend menggunakan jari atau berus.
  • warna tahan hingga ke 16 jam.
  • mudah ditanggalkan dengan pembersih muka atau air.
  • dapatkan kesan berkilauan dengan teknik tekap atau kesan matte dengan blend menggunakan berus.
  • terdapat dalam 6 kod warna(setiap satu ada 3 warna)
  • jenis serbuk.
  • tiga tingkat(3 warna), dari warna paling cerah ke medium dan gelap.


pengalaman saya guna:
  • jenis serbuk tapi mudah nak apply.
  • warna terang dan melekat di kulit.tak payah sapu banyak kali  dan tak perlu guna eye primer.
  • warna tahan lama.
  • tiga tingkat, ada warna cerah sebagai highlight, warna medium dan gelap.senang nak buat macam-macam teknik eyeshadow.
  • pilihan warna cantik-cantik.
  • unik sebab boleh nampak shimmer dan boleh nampak matte.caranya mudah ja, kalau nak nampak shimmer sapu la guna teknik pedap(saya suka pedap guna jari).kalau nak nampak matte, guna la berus.
  • bekas kecil dan ada 3 tingkat warna sekaligus, jadi senang nak bawa ke mana-mana.


Ronasutra Mineral Lip Colour
RM48.00
link produk: klik sini

  • melembabkan bibir.
  • warna-warna hebat yang menyerlahkan bibir.
  • bebas dari paraben dan pewangi.
  • bibir selesa sepanjang hari.
  • tidak melebamkan bibir.
  • terdapat dalam 25 kod warna.


pengalaman saya guna:
  • warna terang.mula-mula tengok dekat gambar di website ronustra, saya sangka warna pudar sebab nampak macam pudar je kan hehe.. tapi bila dah pakai sendiri warna dia memang terang dan cantik.
  • senang apply ke bibir dan bibir nampak full.
  • bibir terasa lembab dan lembut.
  • ringan di bibir.
  • warna tahan lama.
  • ada satu bahagian di bawah batang lipstick, lebih kurang untuk refill.

saya puas hati guna produk ronasutra.unik tapi berkesan.kalau nak tau hasilnya macam mana kena la try sendiri ya? selamat mencuba ;)


disclaimer: saya review dari pengalaman sendiri guna dan produk details dari pengeluar, hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.