resepi kuih buah melaka untuk berbuka

Assalamualaikum.



itu hari saya teringin nak makan kuih buah melaka.bukan sehari dua teringin, sejak awai tahun lagik dah teringin tapi tak dapat-dapat sebab teringin hat homemade bukan yang beli.haaa.. nampak tak tahap mengada tu macam mana? alhamdulilah akhirnya mak buat jugak.terharu iolllssss T_______T



bahan-bahannya:
tepung pelita.. EH! tepung pulut la deyyy!
air secukup rasa(kahkah)
perisa merangkap pewarna pandan
gula gerek/geghek.ni kedah yang panggey, negeri lain cek tak tau nah.

*kuantiti bahan tu hangpa agak-agak la noh? mak kami pun buat agak-agak ja.



gula gerek tu potong dadu ceni.dulu zaman saya kecik-kecik gula ni mudah lembut.cair kat dalam mulut bila digigit.la ni punya lah keras! baling kucing pengsan pa? kahkah punya nak muhung -..-"



nyok atau kelapa.gaul dengan garam sikit.yang ni kita gaul kuih buah melaka lepas dah siap masak nanti.



boh perisa merangkap pewarna pandan tu kat dalam tepung.mak-mak kita pun dah terer guna hat segera.tak main dah daun pandan.padahai selonggok pokok pandan kat belakang ghumah.sampai tak nampak ghupa ghumah dah, punya la rimbun.ok,ok sambung balik...lepaih tu boh air dan gaul sebati.lepaih tu uli la sampai jadi adunan yang boleh gentel jadi kuih.tak tau lah nak guna ayat macam mana..haha.pandai-pandai la hangpa paham kan.dalam adunan tepung ni tak boh gula dan garam sebab satgi nak boh gula gerek sebagai inti dan garam dah campur dalam nyok.



haaa uli sampai jadi ceni.guna tangan nah.sempoi punya cap jari mak kami.. kahkah.



ikut la besaq mana nak buat kuih tu.mak kami buat haluih-haluih comey ja.so ambil adunan sikit dan bulatkan.lepas tu tekan bagi leper dan boh satu biji gula gerek.tutup balik bagi jadi bulat-bulat semula.kalau hangpa malaih boleh la buat saiz besaq-besaq.cepat sikit adunan tu habeh kan? nampak dak? canteekkk punya kaverline..hahahahahah!



lepas tu rebus(rebus?) dia dalam air mendidih sampai timbul.kalau timbul tu maknanya dah masak.boleh angkat dah.



angkat dan boh dalam air sejuk pulak.supaya dia tak melekat sesama sendiri kot? 



gaul dengan nyok tadi.



siap dah.



boleh dah nak jamu mak mertua ka, bakal mak mertua ka, ipar duai ka kan? nescaya anda akan  lebih disayangi..kahkah.owh lupa nak bagitau, saja letak tajuk "resepi kuih buah melaka untuk berbuka" sebab nak ambik feel bulan posa..haha.selamat mencuba.boleh buat untuk berbuka satgi.



terima kasih.

anak saudara kahwin.

Assalamualaikum.



Tengah dok clean folder dalam hard disk terjumpa gambar waktu anak saudara kahwin bulan 3 hari tu.kalau tak update macam sia-sia pulak saya dok berebut nak ambil gambar dengan pengantin waktu tu kahkah.



satu family pergi kenduri, maka ada lah anak-anak saudara hat nak naik dengan auntie.dah la naik kereta auntie, siap buat muka tak puas hati pulak tu! hampeh... hahaha.



kat majlis kenduri mesti lah terjumpa sanak saudara jauh dan dekat..bhahaha macam lagu raya.ni anak saudara jugak.hamboii..ramai benar ya anak saudara cik puan? kalau nak tau anak saudara saya memang ramai pun.yang ni ni beza umur dengan saya tak sampai 10 tahun kot? hah! so bayangkan bila anak saudara baya-baya mak saudara ja.belum kira anak-anak sepupu hat pangkat anak saudara jugak, yang lebih tua dari saya pun ada.



ni lah pengantinnya.pengantin lelaki anak saudara saya.comel gila anun pakai tuxedo ni haha.dulu kecik ja, la nih dah kahwin dah.selamat pengantin baru hasnol dan anis.



kenduri ni buat kat dewan bedaya.kali pertama mai kenduri kat sini.ingatkan dewan macam biasa tu, rupanya rumah.lawa! rumah style lama-lama tu.kat luar boleh guna, kat dalam rumah pun boleh.habis majlis boleh terus outdoor photoshoot sebab kat sini luas dan cantik.ada banyak pokok.boleh la kalau nak guling-guling atas rumput, main cak-cak balik pokok ala hindustang kan.. kahkah.



yang ni doorgift maisekutgift bagi kat majlis hasnol dan anis.tak sempat, depa buat simple ja.kalau nak doorgift biskut sedap-sedap siap hias dengan bajet yang murah boleh follow maisekutgift kat ig https://instagram.com/maisekutgift (klik sini) atau like fb page depa di https://www.facebook.com/maisekutgift (klik sini)



selamat berpuasa semua.kalau nak cari tudung raya lawa-lawa boleh ke fb page https://www.facebook.com/fabulousiti atau follow ig instagram.com/fabulousitibnc


terima kasih.


review product: contact lens passion moontsone

Assalamualaikum.



indahnya kehidupan orang yang takde masalah rabun macam orang-orang yang rabun.salah seorang yang rabun ialah saya.sudah lah rabun, tak boleh pakai speck sebarangan sebab nanti sakit kepala kaw-kaw punya, tapi alhamdulilah sekarang dah jumpa speck yang tak sakitkan kepala.tapi sekali sekala tetap kena pakai contact lens, maka diri ini dan contact lens langsung tak dapat dipisahkan umpama air yang dicincang tidak akan putus..kahkah..what the fun (-..-')



AMARAN!
saya review dari pengalaman sendiri yang guna.kesannya mungkin berbeza untuk setiap orang.



maka dengan itu macam-macam contact lens lah yang saya cuba termasuklah jenama passion.baru berjinak-jinak dengan jenama ni.boleh beli dekat kedai speck.


produk:
contact lens jenama passion

warna:
moonstone(gray)

saiz:
15mm

jangka hayat:
1 bulan

power:
boleh letak power dan ada juga yang kosong(tiada power)

harga:
RM50.00

tempat beli:
kedai speck yang menjual contact lens jenama passion



packaging.



corak contact lens.ada ring hitam di keliling lens, so mata akan nampak besar sikit.



bila pakai mata nampak besar sikit.pandangan mata jelas, maknanya bulatan di tengah lens tu besar dan warna sekelilingnya tak menganggu pandangan mata.paling best sebab selesa.tak rasa sakit, tak rasa macam ada benda kat dalam mata.warna lens nampak gelap sikit kecuali kalau betul-betul ada cahaya baru warna dia nampak terang.



rupa saya bila pakai contact lens passion moonstone(gray)).ok jugak tapi memang selesa.selesa tu lah yang paling saya suka.ingat tau, kalau pakai contact lens cari lah yang membuatkan mata kita selesa dan tak sakit.jenama yang bagus, cara pemakaian dan cuci kena betul, barulah mata kita tak problem..insyaallah.



selamat berpuasa semua :)
terima kasih.
baibai.

berkelah

Assalamualaikum.



Saya ni banyak habiskan masa kat dalam rumah.sekali sekala bila keluar tu saya punya tahap jakun tu memang agak melampau sikit la wakaka.selalu rindu nak buat perkara-perkara yang saya pernah buat dulu, salah satunya ialah berkelah.tak kuasa lah nak pi berkelah kat air terjun atau tepi pantai, penakut sikit lah saya ni, so rasa macam teringin nak berkelah kat park.. bajet minah saleh kata koooo.tapi kat sini mana nak cari park kat yang sesuai untuk berkelah, so carik ja lah mana-mana tempat berumput pun.asalkan ada aura-aura park pun cukup lah.




waktu ni musim raya cina.punya lah meriah hiasan merah ang-ang.haku pun sibuk nak pi usha -..-



sebenarnya tak plan pun nak pi berkelah.keluar tanpa arah tujuan lepas tu lapaq la pulak.singgah beli kfc, rasa malas nak makan kat dalam restoran tu.punya lah pikir nak makan kat mana, tiba-tiba teringin nak rasa berkelah.tak tau dah nak pi mana, teringat tempat yang saya suka singgah rehat-rehat dulu.TEPI HIGHWAY! ada stesen minyak dan kawasan rehat tepi tu tapi kena hati-hati, macam bahaya jugak kat sini.nasib lah waktu kami pi tu ada staff plus dan kereta lain tengah rehat jugak.itu pun kecut perut haku bila geng-geng motor lalu dan dua dari depa berhenti lama sambil tengok-tengok kami.lepas ni tak mau pi dah weh! hahaha.




si kfc dan si peneman saya pada hari ituuu..hewhew(gedik kauuu).




bersimpuh ayu konon.tak tengok lagik waktu dia makan..wakaka.



manisnya dia ni senyum.. kahkah! yang ni kau orang boleh pilih nak gelak ka, nak muntah ka, nak ngutuk ka.level of confident setinggi gunung -..-"




seronok dapat jumpa rumput walaupun rumput pun macam hidup segan mati tak mahu ='D




ceceh...



suka pokok ni.bila ditiup angin nampak cantik.rasa sejuk dan tenang ja bila tengok.tapi i bet lah pokok ni mesti tak suka tengok haku..kuangkuang T__________T



saya memang suka ambil gambar macam ni, terutama gambar nampak langit.penuh folder dengan gambar-gambar gini.waktu ni dah habis sesi berkelah.saja terus ronda sebab bosan haha.




lepas tu secara tak sengaja si peneman tanya " nak pi opera(kedai kasut) tak? hari tu cakap nak pi kan?" berdesup saya angguk.bila dah pi, berdesup beli 2 pasang kasut dan berdesup duit keluar macam air T________T saya baru tau rupanya dekat bangunan jusco perda yang lama tu masih ada kedai yang beroperasi macam opera ni.siap ada parkson kat dalam tu.jakunnya.ingatkan dah tutup semua, punya lah kecewa sebab ingatkan kedai opera dah tak dak.kat jusco baru pun tak dak.gembira bukan kepalang bila tau opera masih ada kat sini.semua kasut saya beli kat opera.sekali beli berpasang-pasang sebab kasut dia comel dan tahan lama haha.tapi rasa macam sedih pulak bila masuk sini.banyak kenangan kat jusco perda ni..sekarang suasana dah lain.. sobs.



ok tu saja.selamat berpuasa evelibadi =D
terima kasih, baibai.







resepi spaghetti carbonara tumis

Assalamualaikum.


Sebenarnya dah lama dapur cik puan datin markonah tak berasap! cewahhh.banyak la kau tak berasap, sebenarnya bukan pernah masak pun.. kalau ada dok share pasal masak-masak kat blog ni pun kakna atau mak yang punya kerja.cik puan kau nih makan dan menyibuk dia pandai lah..lepas tu ada hati share dekat blog macam dia yang berhempas pulas membanting tulang dekat dapur.propa sangaaatttt kannnn? T______T


jadi sempena meraikan bulan DAHKU KUAT MAKAN(sebab ku kuat makan sekarang), marilah saya nak share resepi spaghetti carbonara tumis yang kakna buat hari tu.selalu spaghetti ni orang masak kuah asing kan? tapi sebab kakna punya stail masak suka campak ikut sedap hati dia je, jadi dia tukarkan resepi ni dengan memasak spaghetti tumis sekali dengan kuah carbonara.resepi pulak dia main hentam je apa yang ada.nasib lah memang sedap(dari rasa mulut saya yang cerewet ni).so let's memasak kawan-kawan!



bahan-bahan:
1. sos prego carbonara cendawan(jenama prego ye, bukan pregi..kahkah! ok, hambar -.-')
2. bawang putih yang didagdigdug halus(dadu halus ka cincang pun i tak tau nak panggil apa)
3. bawang besar yang dah jadi kecik selepas didadu/dicincang halus
4. sosej yang dipotong nipis lagi seksi

bahan yang tiada dalam gambar:
5. spaghetti
6. sedikit minyak masak dan garam untuk rebus dengan spaghetti.
7. butter atau planta untuk menumis
8. sedikit garam(nak tambah rasa sikit je)
9. sedikit air
10. keju(ni lebihan yang ada dalam peti ais, kakna saja taruk sebab nak perabis keju tu)
11. parsley leaf(yang ni tak tau apa motif taruk dia)



rebus spaghetti bersama sedikit minyak masak dan garam.motifnya supaya spaghetti tu tak melekat dan garam untuk tambah rasa sikit.takde lah rasanya tawar dan hambar umpama lagu tanpa irama..ceehhh! kalau bab merepek kau lah juara :'D



spaghetti yang dah direbus lembut macam perempuan melayu terakhir.



dalam kuali, panaskan butter atau mentega sampai cair.



tumis bawang putih sampai kekuningan.



masukkan bawang besar dan biar sampai kekuningan.



masukkan sosej.


masukkan sos prego carbornara cendawan, sedikit air, sedikit garam dan keju.kacau sebentar sampai kuah jadi likat sikit.kepingan keju tu tak tahan betul.. kahkah. kau jangan main-main, ini penangan orang masak main campak-campak.apa dia nampak dalam peti ais, itu lah yang dia campak..haha.



masukkan spaghetti yang dah direbus tadi dan kacau sebati.takyah biar lama-lama, asalkan sebati dah boleh tutup api.



taburkan parsley leaf(kalau ada lah).tapi sebenarnya saya tak tau pun apa motif kakna taruk benda ni.untuk kasi wangi? perasa? perasaan(dari segi rupa paras masakkan ni)? tidak lah dikenalpasti.yang penting rasa dia sedap dah puas hati dah kan? hewhew.



siap untuk dimakan.memandangkan dah masak sekali kuah, ada baiknya lepas masak tu terus makan.kalau biar nanti dia kembang setaman pulak kan? walau apa pun rasa dia, makan sampai licin satu kuali tau? takyah tinggal walau seurat spaghetti pun.rugi weh..rugi! penat-penat kau tunjuk rajin kan dapur, makan lah sampai mengalir air mata kan? bhahaha.



portion yang besar gedabak ni CCE yang makan.sejak bekerja di tingkat 5 ni, selera dia agak besar dan gedabak ye kawan-kawan..kahkah.kalau dia tau haku dok mengutuk ni, maunya dia sekeh aku dengan kasut kawen dia..bhahaha.orang dah kawen katekan..weewwiit!



terima kasih sebab baca, sila lah cuba(pantun gituuu).
baibai.


ikan bakar tanjung dawai

Assalamualaikum.



Bulan dua 2015 hari tu saya pergi sungai petani sebab nak beli barang.habis satu family haku hangkut sekali.alang-alang nak pi tu saja lah bawak mak dengan kakna dan anak-anak dia keluar.hari-hari asyik terperap kat dalam rumah ja kan sebab husband dia kerja kat KL, boring la hoi! hahaha.Tapi CCE(adik saya) dengan ana(bff dia) pun ikut sekali.depa naik kereta asing la.I tak naik alphad okeh, I tak mampu nak sumbat semua orang naik kereta I..kahkah.




ini lah jadiknya kalau cuba-cuba pakai contact lens takdak power, kena taruk jugak speck kot atas.la ni rabun dengan pening teruk, takleh tinggai langsung speck atau lens yang ada power.satgi mula lah haku tak nampak lepas tu fening-fening lalat.koman spana betoi..wahaha!




cewahhh.. dan lagi dok buat ootd depan ghumah.tudung tu half moon pleated dari fabulousiti beauty & closet(klik sini) baju tu sebenarnya baju kebaya yang saya buat waktu raya tahun 2013(kalau tak salah).sepatutnya ada kain dia sendiri(dibuat dari kain batik) tapi kali ni saja la saya pakai dengan skirt labuh yang kawan saya bagi.




destinasi pertama, teman CCE(adik saya) bayar duit catering.sementara tunggu dia meeting dengan orang catering, dan lagi kak dia ni dok ambik gambaq kat umah orang nooh? pakai sekert I kena duduk ayu-ayu naahh..kihkih.



otw pi sp.syok dok tengok pemandangan sawah gini :)



makkk oiiiii....! segaknya padi dia kaler kuning..haha.macam jakun la haku ni kan.hangpa toksah heran la, haku memang suka buat jakun pun kahkah.




hari-hari dok kot dalam rumah ja.pandang dinding, pandang siling.pandang dinding, pandang siling, sekali sekala keluaq tengok pemandangan gini cerah mata cek hangpa tau! 




sebenaqnya pi sp nak cari kain.pi jakel tapi kain yang dicari ada kat tingkat 2 nuh.kena naik tangga takdak lif.iolss mana boleh naik tangga, satgi semput sia-sia ja I pakai segak mai jauh-jauh T_____T last-last pi kat gulatis dan beli kat situ ja sebab situ ada lif.sayang sungguh lah sebab jakel kain dia lagi murah dan layanan staff dia lagi helok dari gulatis(kenyataan dari pengalaman ni tau).




gadis pinggitan yang comel-comel belaka.yang kanan paling comel sekali,yang tu tak boleh dinafikan.dua orang budak ni pun takleh lawan..BHAHAHAHAHA.mesti hangpa semua geli-geli kat dalam hati, "apabenda minah sorang ni dok perasan, ingat dia segak ka?" muahaha.wokeh-wokeh, dah melulu sangat melalut haku nih.lepas habis beli barang kat sp, kami semua pi tanjung dawai nak makan ikan bakaq..weehuuu! tapi pi tepi pantai waktu petang hangpa paham-paham la noh? dia punya panaih tu lit-lit menusuk ke muka kami sampai takleh nak celik mata dah.


kami makan kat ikan bakar warisan warung mak njang(kalau tak salah).ni tempat favourite kak saya kot sebab dia kerap mai makan kat sini dengan husband dia.saya nak duduk kat pondok yang bersila, tapi mak sakit lutut tak larat nak duduk dan bangun nanti, so kami pilih pondok bangku tu ja.




ni geng veteran dan separa veteran(haku la tu -.-" )



ni geng kanak-kanak aneh...kahkah.




sementara tunggu ikan bakaq sampai, order dulu kerang busuk (nak kena tampar budak ni).ini kerang bakar la dey! cicah dengan ayaq asam.walaupun ayaq asam dia pedas sikit tapi sedap.




kopek kerang dan longgok sekali ayaq asam.makan sampai meleleh ayaq mata, ayaq hinguih..hahahahha.tak senonoh punya budak.



panaih-panaih minum lai chi kang memang fresh la kan.mula-mula order sikit sebab nak share, tapi lepas tu order terlebih pasal semua tamak haloba dek kepanasan tepian pantai... haha.



nasi putih.



ikan bakaq.kami order dua ikan bakaq.satu ikan jenahak dan satu lagi ikan siakap.kita boleh pilih sendiri ikan atau apa-apa ja makanan laut yang fresh untuk dibakar atau dimasak menu pilihan kita.saya suka ikan jenahak sebab tak dak tulang.saya ni kecut perut sikit kalau makan ikan sebab takut tulang .sebab tu saya jarang makan ikan..hewhew.



ni sekoq lagi.tak tau lah yang mana satu jenahak, mana satu siakap.tak ingat dah pun.dapat sekali ayaq asam untuk cicah.pedas tapi sedap woooo.. hamboi uolss meleleh ayaq lioq lew tuuuu...bhahaha.



yang ni sup ayam.tapi apasal aku nampak macam tom yam? kahkah.



kailan ikan masin.




nah dua juq ayaq.oren dengan sirap.



sayangnya waktu tu perut saya tak selesa, tak dapat nak nikmati betul-betul makanan tu semua.terus bawak diri usha matahari terbenam ni.




cantik kan? waktu maghrib kami pun bertolak balik ke kulim.



terima kasih.
baibai.

KLIK SINI TUAN BLOG NAK KAWEN