Top 10 malaysian beauty vloggers 2015

Assalamualaikum.


Hari tu saya tercalon dalam senarai malaysian beauty vlogger.kalau nak tau, vloggers ni merujuk kepada sesiapa yang membuat video blog.macam saya dok buat video tutorial dan kemudian letak di youtube dan blog tu.dah habis pun sebenarnya, saja baru nak update kat blog hewhew..


Calon malaysian beauty vloggers dipilih oleh Tallypress dan boleh diundi oleh sesiapa saja untuk tersenarai sebagai top 10 malaysian beauty vloggers tapi seorang boleh undi sekali je..kalau nak tau Tallypress ni ialah majalah online yang menerbitkan topik hangat di malaysia dan menyiarkan senarai ranking top 10 yang telah dipilih oleh rakyat malaysia melalui undian di pollbook.

p/s: KLIK DI SINI UNTUK BACA:


kena undi melalui aplikasi pollbook.kena install dulu lah kat handphone masing-masing, lepas tu baru undi.macam-macam isu atau topik yang tallypress akan ketengahkan lepas tu boleh lah anda undi.


dah habis tarikh tutup, dapat lah saya merasa duduk kat nombor 9.. hahahaha.terima kasih untuk sesiapa saja yang mengundi saya.saya rasa saya ni dah suam-suam kuku dah sebab lama tak buat video dan tutorial baru.kamera tak ada lah uolss... doa-doa lah bagi saya murah rezeki dapat beli kamera baru tau?


okay lah, tu ja nak update.jumpa di lain kali, insyaallah.


terima kasih.
baibai.











product review: hermosa by belinda whitening toner

Assalamualaikum.


walaupun saya dikira suka jaga muka, tapi sejak dulu saya memang jarang atau boleh dikatakan tak guna langsung toner! tak tau lah kenapa kan.tapi baru-baru ni saya tergerak hati(ceh) nak guna toner pulak sebab setiap kali lepas cuci muka, saya perasan mesti ada lagi kesan kotoran kat kulit, terutama kalau sebelum tu pakai mekap.sisa bedak melekat kat kulit.biasa lah, dulu tak terfikir nak belek kulit muka secara teliti, sekarang kemain membelek sampai kotor sikit pun dah naik risau.tak best tau sebab takut naik jerawat..hehe.


dok terfikir lah time tu, kalau guna toner mesti sisa kotoran ni boleh hilang sebab toner jugak sebahagian dari proses membersihkan kulit dan menutup pori selain dari fungsi-fungsinya yang lain.tapi kat mana nak cekau toner? bukan pernah beli pun.. haha padan muka! time ni baru nak insaf sikit sebab tak pernah ada toner.


punya lah dok cari toner brand apa yang elok untuk saya pakai.maklumlah tak biasa pakai toner, jadi bukan tau sangat pun kan haha.nak dijadikan cerita, secara kebetulan saya terguna toner jenama Hermosa By Belinda Whitening Toner.sampai sekarang saya guna toner ni.alang-alang dah guna, mesti lah nak review kan? mana lah tau review ni boleh membantu awak semua yang masih was-was nak cuba toner ni.jom baca review :)


produk:
whitening toner jenama hermosa by belinda

saiz:
150ml

harga:
RM69.00 NOW ADA PROMOSI! RM59.00 sahaja.

cara beli:
boleh beli melalui whatsapp/email/website.

tempat beli/laman sosial/no phone:-
facebook: hermosabybelinda (klik di sini)
instagram; hermosabybelinda (klik di sini)
website: www.hermosabybelinda.com (klik di sini)
no.tel: +60122039404



pos ke rumah siap ada paper bag.orang perempuan pelik, beli barang dapat paper bag pun happy tak terkira haha.



toner bersaiz 150ml boleh tahan lebih dari 4 bulan(bergantung pada penggunaan kita).jimat dan berbaloi!



kotak luarnya.



botol dan packaging yang cantik setanding produk luar negara.paling best sebab produk hermosa 100% dari bahan semulajadi dan tanpa bahan kimia.



jenis spray dan mudah nak guna.



senang sungguh cara guna toner ni.spray kan saja ke seluruh muka.
taappiiiiii....!
.
.
saya suka guna kapas.sebab saya nak hilangkan sisa kotoran yang masih melekat di kulit walaupun dah cuci muka.kita mesti sangka selepas cuci muka, kulit kita dah bersih 100%.tapi sebenarnya tak pun.masih ada lagi sisa yang tertinggal.kat sini lah salah satu fungsi toner.selepas cuci muka saya akan spray hermosa by belinda whitening toner ke atas kapas(agak-agak sampai basah sikit), lepas tu sapukan ke seluruh kulit muka dan leher.



haaaa.... nampak tak kesan kotoran kat kapas ni? inilah sisa kotoran yang dah keluar.siapa sangka ada lagi kotoran tersembunyi selepas cuci muka macam biasa tu kan? so jom la kita biasakan diri guna toner ok?



muka saya selepas disapu hermosa by belinda whitening toner.tak tahu lah kenapa setiap kali pakai toner ni kulit saya nampak glowing sikit.tapi yang penting.. walaupun kadang-kadang tak pakai pelembab, tapi sapu ja toner, kulit saya jadi lembut dan lembab.



sebelum pakai mekap pun boleh guna dulu hermosa by belinda whitening toner.mekap lagi berseri dan nampak elok.dalam gambar ni saya spray toner ni ke seluruh muka, bila dah menyerap sikit ke kulit baru lah saya start pakai bedak dan bermekap.tektur kulit jadi licin dan lembab je tau.


MAKLUMAT HERMOSA BY BELINDA:
  • 100% produk berasaskan bahan semulajadi
  • halal
  • sesuai untuk perempuan mahupun lelaki
  • sesuai untuk semua jenis kulit, terutama kulit yang sensitif
  • sesiapa yang mempunyai kulit yang sensitif akan mendapat kelegaan daripada cela, kulit yang tersumbat dan kulit yang kering setelah beralih kepada produk penjagaan kulit hermosa.
  • kandungan bahan yang selamat
  • pH seimbang
  • bebas dari bahan kimia
  • selamat untuk digunakan seisi keluarga
  • produk berkualiti tinggi untuk kebaikan jangka panjang pengguna
  • dikilangkan di pusat pengeluaran yang disahkan ISO dan GMP
  • hermosa telah menjalankan lebih dari 1,000 ujikaji selama 2 tahun
  • produk-produk hermosa boleh didapati di seluruh malaysia termasuk oratis pharmaceutical.

FUNGSI HERMOSA BY BELINDA WHITENING TONER:
  • toner yang bersifat lembut(untuk kulit)
  • melembabkan kulit
  • tona kulit sekata
  • kulit menjadi cerah
  • penggunaan yang teratur selepas pencucian menjadikan kulit kelihatan sihat berseri
  • haruman aromatic meningkatkan mood
  • wajah lebih berseri dengan pati bunga rose dan aloe vera dalam masa 14 hari
  • gunakan toner ini untuk mencergaskan/menyegarkan semula kulit sepanjang hari, 'set' kan solekan di wajah dan melegakan kerengsaan.

HASIL PENGGUNAAN SAYA:
  • haruman bunga rose yang lembut dan bersifat aromatic boleh menenangkan kita yang pakai toner ni.takde bau kuat yang memeningkan kepala, hehe.
  • toner ni sangat lembut.kita boleh rasa sendiri selepas apply ke kulit.tak pedih, tak cekangkan kulit, tak berangin.
  • menghilangkan sisa kotoran yang degil di kulit, ni yang paling saya suka.
  • kulit jadi lembut dan lembab sepanjang hari.
  • kulit nampak sihat,lembab dan glowing.kalau macam ni memang kurang nampak tua tau.
  • apply sebelum mekap, hasilnya tekstur kulit jadi licin dan senang nak tempek mekap.
  • boleh spray anytime ke muka.terus muka kita akan nampak fresh.
  • keseluruhannya saya suka toner ni.saya dok guna sampai la sekarang.selain sapu guna kapas, bila duduk saja-saja pun saya spray ke seluruh muka.fresh sikit rasa.kulit pun lembut dan nampak glowing.

awak semua pun patut cuba toner ni.bukan senang nak cari produk yang guna 100% bahan semulajadi tanpa kimia,mana tahu hasilnya positif macam yang saya alami kan? lagipun ada banyak lagi produk penjagaan kulit hermosa.saya pun teringin nak cuba produk hermosa yang lain :)


kalau nak beli boleh contact hermosa dekat maklumat yang saya bagi di atas entry ni tadi.


terima kasih.
baibai.









selamat hari raya

Assalamualaikum.






anniversary dinner

Assalamualaikum.



25.5.15 yang lepas, saya keluar makan-makan untuk sambut anniversary yang keeee...... tettt! haha.sambut awal dari tarikh sebenar.tiada lah sambutan yang grand dan ini anniversary biasa-biasa je poonnnn.tapi saja nak share jugak.maaf lah ye kualiti gambar dalam entry ni tak seindah rupa(what the?) sebab pergi dah gelap sikit, lampu restoran pulak terlebih romantik, terpaksa tukar setting kamera.tak pasal-pasal kualitinya hancus.tapi boleh laa... boleh laa(nada jarjit).


p/s: minta maaf kalau baca entry ni di waktu siang sebab ada bab makan-makan.
selamat berpuasa semua.



cik puan menunduk malu..adakah dia seorang yang pemalu? kahkah.




si dia yang tak perlu malu-malu sebab dahku dah crop kepala awal-awal lagi..kahkah sekali lagi (-..-")




memandangkan ini dinner anniversary, saja mengada request nak makan kat blackwood.dekat ja pun dengan rumah.niat di hati nak makan sejenis menu spaghetti yang sedap tu, tapi depa dah tukar menu lah.so ini yang saya order.namanya marinara seafood spaghetti.first time tau saya makan mussel tu.selalu tengok mat saleh taruk dalam spaghetti kan, tu yang teringin nak makan.rasa dia biasa ja pun.teruk ja haku teringin haha.



portion dia besar,makan sampai tak habis la.ke sebab rasanya pelik sikit, itu pasal yang tak habis? haha.tapi banyak jugak saya makan.macam saya cakap tadi, rasa dia pelik sikit tapi boleh diterima tekak lah.dia tak pedas, lepas makan ni, saya takde rasa hurtburn pun, jadi perut saya selesa! kalau nak tau saya ni bukan boleh makan sembarangan pun.mesti lepas tu heartburn dan sakit sangat sampai susah nafas dan tak boleh berjalan.kesian kan? haha.



ini si dia yang order.nama menu ni hunter lamb shoulder.ni pun portion dia besar.siap ada salad lagik.tapi maaf lah, tak reti nak bagitau rasa apa sebab ini kambing.saya tak makan kambing, tak dapat merasa sama.



si dia cakap isinya lembut.tengok waktu dia makan pun tau yang dagingnya memang lembut :)




saya minum hazelnut chocolate ice.ni memang favourite saya.dulu kerap sangat pi beli, tapi sejak ada gst memang tak beli dah.waktu dinner ni je la saya beli semula.mahal oiiii! haha.rasa dia manis-lemak-berkrim.si dia pulak minum classic chocolate ice.rasa pahit sikit sebab coklat kan.


sebelum ni ada lah 2,3 kali datang sini.sekarang kalau nak makan kat sini kena pikir banyak kali sebab selain harga asalnya memang standard harga cafe, ada pulak gst dan service charge jugak.bayangkan harganya macam mana? kami makan berdua ni pun boleh tahan(ke boleh pengsan?) tengok bilnya haha.mungkin orang lain rasa biasa je harga dia, tapi untuk saya yang berjimat cermat sekarang ni kena ambil kira jugak kos makan kan? so waktu gaji boleh la sekali sekala nak hilangkan teringin hehe.



terima kasih.
baibai.










homemade steamboat untuk berbuka dan birthday kakna

Assalamualaikum.



Adakah anda dah takde idea nak masak untuk berbuka? atau tak tau nak makan kuih apa untuk berbuka? apa kata anda cuba buat steamboat pula.best wooo bersteamboat beramai-ramai dengan family untuk berbuka.tak yah guna periuk dapur macam kat kedai, beli saja periuk serbaguna dan anda boleh masak macam-macam guna periuk tu termasuk la buat steamboat.saya beli periuk tu kat tesco, harga tak sampai RM100 pun.


eh... sebenarnya kalau anda nak tau steamboat ni kitaorang buat sebelum puasa lagi.waktu sambut birthday kakna..haha.asal birthday ja mesti nak buat steamboat kan.tapi alang-alang update waktu bulan puasa ni, kita bagi lah idea untuk berbuka dengan steamboat.meh la try =)



ada isi ketam, udang,fishball dan sebagainya.campak lah apa yang anda teringin nak makan.



sosej dan yee mee.sedap weh taruk yee mee ni.



jangan lupa tambah sayur untuk merawat sem**** kahkah! kami guna sayur pokcoy(rupa macam sawi tapi pokcoy kecik dan pendek).tambah juga daun limau purut yang diramas, bawang besar yang dihiris, cabai melaka yang diketuk, bawang putih yang diketuk, serai yang diketuk, lengkuas yang diketuk, dan buah limau untuk perah airnya nanti.agak-agak lah kuantiti bahannya.family saya memang masak campak-campak je.


kami semua suka steamboat kuah tomyam, so jangan lupa perencah tom yam.takde ni tak jadik!
benda yang tiada dalam gambar: air, garam,gula dan tukang tangkap gambar ni..ceh!



masukkan air secukupnya untuk buat kuah lepas tu masukkan perencah tom yam, campak semua bahan dan biar mendidih.agak-agak dah ok, masukkan bahan stemboat pilihan anda dan mulalah bersteamboat. muhahaha.muahaha tu efek tambahan je, takde pun takpe -..-"



haaa.... campak je semua uolsss... 


bersteamboat lah sampai puas hati.



steamboat bersila seisi keluarga :'D



kek untuk birthday girl, si kakna, puhahaha.girl lagik ke uolss? umur dah 34, anak dah 2 orang.forever girl kat dalam hati dah la k? haha.



kesian birthday girl, nampak tangan je dok potong kek.kek dah upgrade sikit tahun ni, kalau tahun yang lepas-lepas kek dia kek barbie! kahkah..si aina darjah 3 yang beli untuk mama dia, of course lah beli ikut suka ja haha.



sorry lah kalau tergugat tengok gambar makanan di siang hari.kita nak share resepi dan bagi idea ja tau.


terima kasih.


resepi kuih buah melaka untuk berbuka

Assalamualaikum.



itu hari saya teringin nak makan kuih buah melaka.bukan sehari dua teringin, sejak awai tahun lagik dah teringin tapi tak dapat-dapat sebab teringin hat homemade bukan yang beli.haaa.. nampak tak tahap mengada tu macam mana? alhamdulilah akhirnya mak buat jugak.terharu iolllssss T_______T



bahan-bahannya:
tepung pelita.. EH! tepung pulut la deyyy!
air secukup rasa(kahkah)
perisa merangkap pewarna pandan
gula gerek/geghek.ni kedah yang panggey, negeri lain cek tak tau nah.

*kuantiti bahan tu hangpa agak-agak la noh? mak kami pun buat agak-agak ja.



gula gerek tu potong dadu ceni.dulu zaman saya kecik-kecik gula ni mudah lembut.cair kat dalam mulut bila digigit.la ni punya lah keras! baling kucing pengsan pa? kahkah punya nak muhung -..-"



nyok atau kelapa.gaul dengan garam sikit.yang ni kita gaul kuih buah melaka lepas dah siap masak nanti.



boh perisa merangkap pewarna pandan tu kat dalam tepung.mak-mak kita pun dah terer guna hat segera.tak main dah daun pandan.padahai selonggok pokok pandan kat belakang ghumah.sampai tak nampak ghupa ghumah dah, punya la rimbun.ok,ok sambung balik...lepaih tu boh air dan gaul sebati.lepaih tu uli la sampai jadi adunan yang boleh gentel jadi kuih.tak tau lah nak guna ayat macam mana..haha.pandai-pandai la hangpa paham kan.dalam adunan tepung ni tak boh gula dan garam sebab satgi nak boh gula gerek sebagai inti dan garam dah campur dalam nyok.



haaa uli sampai jadi ceni.guna tangan nah.sempoi punya cap jari mak kami.. kahkah.



ikut la besaq mana nak buat kuih tu.mak kami buat haluih-haluih comey ja.so ambil adunan sikit dan bulatkan.lepas tu tekan bagi leper dan boh satu biji gula gerek.tutup balik bagi jadi bulat-bulat semula.kalau hangpa malaih boleh la buat saiz besaq-besaq.cepat sikit adunan tu habeh kan? nampak dak? canteekkk punya kaverline..hahahahahah!



lepas tu rebus(rebus?) dia dalam air mendidih sampai timbul.kalau timbul tu maknanya dah masak.boleh angkat dah.



angkat dan boh dalam air sejuk pulak.supaya dia tak melekat sesama sendiri kot? 



gaul dengan nyok tadi.



siap dah.



boleh dah nak jamu mak mertua ka, bakal mak mertua ka, ipar duai ka kan? nescaya anda akan  lebih disayangi..kahkah.owh lupa nak bagitau, saja letak tajuk "resepi kuih buah melaka untuk berbuka" sebab nak ambik feel bulan posa..haha.selamat mencuba.boleh buat untuk berbuka satgi.



terima kasih.

anak saudara kahwin.

Assalamualaikum.



Tengah dok clean folder dalam hard disk terjumpa gambar waktu anak saudara kahwin bulan 3 hari tu.kalau tak update macam sia-sia pulak saya dok berebut nak ambil gambar dengan pengantin waktu tu kahkah.



satu family pergi kenduri, maka ada lah anak-anak saudara hat nak naik dengan auntie.dah la naik kereta auntie, siap buat muka tak puas hati pulak tu! hampeh... hahaha.



kat majlis kenduri mesti lah terjumpa sanak saudara jauh dan dekat..bhahaha macam lagu raya.ni anak saudara jugak.hamboii..ramai benar ya anak saudara cik puan? kalau nak tau anak saudara saya memang ramai pun.yang ni ni beza umur dengan saya tak sampai 10 tahun kot? hah! so bayangkan bila anak saudara baya-baya mak saudara ja.belum kira anak-anak sepupu hat pangkat anak saudara jugak, yang lebih tua dari saya pun ada.



ni lah pengantinnya.pengantin lelaki anak saudara saya.comel gila anun pakai tuxedo ni haha.dulu kecik ja, la nih dah kahwin dah.selamat pengantin baru hasnol dan anis.



kenduri ni buat kat dewan bedaya.kali pertama mai kenduri kat sini.ingatkan dewan macam biasa tu, rupanya rumah.lawa! rumah style lama-lama tu.kat luar boleh guna, kat dalam rumah pun boleh.habis majlis boleh terus outdoor photoshoot sebab kat sini luas dan cantik.ada banyak pokok.boleh la kalau nak guling-guling atas rumput, main cak-cak balik pokok ala hindustang kan.. kahkah.



yang ni doorgift maisekutgift bagi kat majlis hasnol dan anis.tak sempat, depa buat simple ja.kalau nak doorgift biskut sedap-sedap siap hias dengan bajet yang murah boleh follow maisekutgift kat ig https://instagram.com/maisekutgift (klik sini) atau like fb page depa di https://www.facebook.com/maisekutgift (klik sini)



selamat berpuasa semua.kalau nak cari tudung raya lawa-lawa boleh ke fb page https://www.facebook.com/fabulousiti atau follow ig instagram.com/fabulousitibnc


terima kasih.


KLIK SINI TUAN BLOG NAK KAWEN