SaYe GiLeR cOlOuR LeNs=)



Salam syg to all....
Kali ni zoey nk cer psl lens..zoey mmg ska giler pakai lens..
Bkn semata-mata sbb fesyen tp juga sbb zoey ni rabun dn x leh pakai speck(pening klu pakai speck) hahaha...
Lagi gila zoey dbuatnya bila zoey dh keje dgn company yg jual lens..dpt free la katakan bertambah-tambah la cewi nih hahaha...
Dah lama pakai lens,dh keje jual lens dan dah penah blajar dgn pkr mata psl lens..so zoey nk kgsi pengalaman dgn semua okesss...

LELAKI PON GILA LENS
Sape ckp lelaki x pandai pakai lens? 
Hah! separuh daripada customer zoey adalah lelaki tau.
Diaorg lg brani try lens yg dah ade mcm2 jns skang ni.
Warna yg plg top di kalangan lelaki ialah hijau dan biru yg 'striking'..menonjol giler la hahaha..
Tp dari segi jenis lens lak yg plg glamour ialah crazy lens naruto.
Style giler!.sampai hbs stock la kata...hahahaha...

JENAMA
Jenama yg plg popular terutama kt internet skang dah tentu la dari korea cam GEO dan G&G.
Kalau kt kedai speck lak skang ni hot dgn jenama BLINCON,FRESHKON dan FRESHLOOK(antaranya la kan)..
Zoey dah penah try mcm2 jenama dan jenis,yg plg selesa dan slalu zoey pakai dari jenama COLOUR VUE..
Sgt selesa, zoey leh pakai sampai 12 jam tanpa sebarang ketidakselesaan.


WARNA
Dari segi warna plak yg slalu customer nak ialah warna yg sama macam zoey pakai! hahahaha...
Jadi model la pulok! 
Kalau sehari tu zoey pakai coklat,maka coklat la yg plg byk dijual..
Sama la kalau zoey pakai warna len cam ungu,biru dan grey
( zoey ade byk lens so leh pakai tukar2) hehehe..
Antara byk2 warna, yg 'in' skang nih ialah ungu,grey,pink,hijau,sky dan brown.

Kebanyakan customer terutama customer perempuan malu nk mencuba warna yg agak berani atau lain dari yg lain.
Slalu nk pakai lens sedondon dgn baju..nk plh warna pun takot2 sbb bimbang warna mata x 'masuk' dgn warna baju atau mekap yg lain..haha!! klakar la..
Zoey plak jns ska hentam saja..mata ungu,eyeshadow hitam dan baju kuning pon x pe..
I X KISAH YANG....hahaha... 

JENIS
Lens ade pelbagai saz dan jenis mengikut kesan yg diingini.
Antaranya crazy/animation lens untuk yg berani dan nk kelihatan lain dari yg lain.
Dari segi saiz pula,saiz DIA.14 dan DIA.14.5 adalah saiz normal dan kesannya juga normal..cuma memberi warna sahaja.
Saiz DIA.15 dan DIA.16 pula untuk memberi kesan mata besar..Saiz ni lah yg plg mendapat permintaan terutama dari kalangan remaja.
FAKTA: Walaupun terdapat pelbagai jenis lens,tetapi sbnrnya semua saiz lens adalah sama,yg membezakannya cuma saiz warna pada lens tersebut.
Contohnya lens yg bersaiz normal,warnanya sedikit dan bhagian tepinya yg berwarna jernih lbh lebar.
Lens yg bersaiz bsr pula warnanya lbh byk dah bahagian tepinya yg jernih hanya sedikit.
Kalau anda x percaya,cuba lipat lens dari kedua-dua jenis dan ukur bahagian tgh lipatan menggunakan pembaris dlm MM...
anda akn dapati saiznya adalah sama iaitu 16mm!

CARA YG BETUL MENCUCI DAN MENYIMPAN
(ELAKKAN MATA DARI SAKIT)
* Gunakan solution 'all in one' sbb lbh mudah..blh cuci,bilas dan simpan sekaligus..
Kalau gunakan yg untuk cuci saja (lupa nama dia) jgn  gunakan untuk merendam sbb nnti mata jd pedih( larutan ni ada garam untuk matikan kuman tp hanya sesuai untuk cuci sahaja).
Lagipun rumit skit sbb cuci kene gune yg lain,rendam lak gune yg lain..
Lbh sng guna 'all in one' kan..semua dlm satu botol.

* Setiap kali sebelum pakai dan selepas tanggalkan lens,cuci lens dgn cara meletakkan lens di ats tapak tgn yg bersih(cuci dulu tgn),tuang solution dan gosok lembut mggunakan jari di bhagian dlm dn luar lens.
Kemudian bilas lg dgn solution..pastu bru leh pakai atau simpan dlm case.
Air dlm case jgk kene tukar setiap kali kita pakai tau sbb kalau ada walau sikit pun kotoran atau serat kain,nanti akan melekat kt lens dan buat mata kita jd x selesa.

* Lens hanya boleh dpakai selama 8 jam dlm sehari.Kalau perlu pakai lbh,selepas 8 jam buka dan cuci dgn solution,baru la pakai semula.

Masalah yg slalu terjd kalau kita pakai lens ialah ketidakselesaan seperti mata rasa ada 'sesuatu',pedih,pandangan kabur dan lain2 terutama bg yg baru nk berjinak-jinak pakai lens.
Sng saje,kalau rasa tk selesa,buka,cuci dgn solution dan pakai semula.
Sesuatu yg pasti,kebanyakan dari kita akn slhkan jenama lens dipakai konon x bagus dn memberi masalah..
Tp sbnarnya hampir 90 peratus org yg pakai lens(yg dah lama pakai pun sama) tak tahu cara menjaga dan memakai lens dgn betul.
Dah pakai maskara,pi pakai lens bg kena bulu mata tu plak,mmg la dlm mata stgi rasa skt sbb serpihan maskara dh lekat kt lens td.
Byk sbb buat kita rasa x selesa tau..mata kering,mata sensitif,cuci x btl,serpihan mekap dan mata lth(x ckup tdo) pun antara yg menjadi punca.
Cara nk mengatasinya sng saje,buka dan cuci dgn solution atau kalau perlu titis ubat khas untuk melembabkan mata.
Beli di kedai speck atau farmasi k.
Kalau nk gunakan eyemo,jgn guna trus ketika masih memakai lens..tp buka dulu lens dan titis eyemo..pastu baru la pakai semula.
Perkara yg perlu dielakkn bila pakai lens,jgn mggosok mata dgn kuat atau tidur ketika lens masih di dlm mata.
Setiap kali sebelum bermekap,pakai lens dulu k.Kalau tak nanti mata akan rasa tak selesa.
Kat bwh neh ade gamba customer yg pakai lens..
Cewaahhh cam pertandingan plak..
Mate sape yg plg cantik? kita tgk sape yg kene hahaha....
ANIMATION(CRAZY)LENS..NARURO PLG HOT!




BLUE LENS
GREEN LENS ALSO BEFORE N AFTER USING LENS..SEE THE DIFFERENT RIGHT?
BLUE,BLACK N BROWN LENS


IM USING SWEET HONEY LENS
EVENING GREY



VIOLET(PURPLE)
Lens from a'lens'


Add caption

ni la lens zoey...hihi



Lens case & 'all in one'solution






2 comments: