make-up trick or make-up tips?

Assalamualaikum..

Sememamgnya saya bukanlah si tukang mekap yg sempurna.

Ada masanya saya tersalah touch2 muka customer juga.

Almaklumlah,saya bukan si tukang sihir yg perfect segala kejahatannya
*ape ini kaitan? hehe merapu sudah!

Okes2..mari kita lihat ape saya punya tipu2 atau tip2 dalam mekap..
*tak tahu betul ini trick atau tips..MENGONG! =.="
Sdg marahkan diri sendiri..


ini elianto make-up corrector(kiri).
Kalau tengah mekap2 tu then tercomot ke terover ke,
terjahat ke*hoh?..leh la sapu kat tempat tu pastu pedap dgn
putik kapas...Taddaaaa...! comot dah ilang tapi kene la
touch-up balik tempat tadi  hahaha..
tekstur cam vaseline tp yg ni lam bentuk stick,so sng nak guna.

Ini elianto eye base.
sblum pakai eyeshadow pakai bende ni dulu.
sapuan eyeshadow akan jadi rata dan tahan lama.
warna dia pun akan jadi smooth aje..
ewah..! cam jurucakap eliantio lak aku nih..
Hencik elianto,bak sini komisen!

Kalau muka rasa2 cam bola sepak telebih angin,
sila la guna poduk di atas untuk shading muka anda itu.
Warna kene gelap,tp shading ni ade teknik2 tertentu.
bukan semua muka sama kan..
Tersalah buat cam lady gagak x jadik plak kau hahaha..
yg kaler ijau dan lain2 tu mcm concelear lah..nak cover cela.
byk fungsi bende ni tau.

Elianto concelear atau maybelline concelear.
Muka byk cela leh la tempek bende ni.
Pedap2 aje dgn jari..jgn tonyoh plak k.
kang seploh taun pon belum tentu cela kau ditutup.

Kryolan loose powder atau  ronasutra meneral loose powder.
Pakai ni mekap akan jadi tahan lama+kalis air.
Saya selalu guna yg ronasutra tu.
Pakai fondation,shading,concelear baru pakai loose powder ni.
Tapi kene pastikan fondation dan lain2 asas tu betul2 rata.
kalau tak,mekap akan nampak bercapuk dan tak cantik.

Elianto lip liner.
Bukan saja guna untuk garis garisan bibir,
tapi guna guna sekali untuk seluruh bibir..
itu yg akan membuat gincu tahan lama.
Isk..mmg sah saya kene minta komisen kat elianto..
dey thambi! we see in court! wahahaha pe la aku skipping tu.

*PIC SOURCE FROM GOOGLE.

Tips lagik...

1.Nak bulu mata nampak lebat dan betul2 lentik sng je.
Ketip bulu mata byk kali.Pakai maskara lebih dari 3 kali ya.

2.Pakai pelembab sebelum mekap,sbb kulit akan kelihatan sihat.

Errr..okes saya dah tak ingat ape lagi tips dia..hahaha..haru toi!


Sila kagum dgn kulit saya yg sgt glowing itu..
owh terima kasih kepada cahaya matahari yg sgt baik hati
sudi nak silaukan muka saya..hakhak..terover haku..

p/s: Hari ni photoshoot dgn hencik boypren.
gambar2nye COMING SOON!
hehehe..OVER!
Daa...=)

8 comments:

Syafiqah Sabki said...

chanteknyee!!boleh praktikkan nih tips2 kamoo=)

zOeY zAu YaH said...

haha..try lah x ssh pun..brg murah pun blh jd cantik tau.

IRAH HAJERAH AZMAN said...

wahhhhh. aip, I suka elianto. Lagi 1 kegilaan baru, natural republic. wiii. sangat suka. :D

zOeY zAu YaH said...

elianto ade sesetgh je yg ok,sesetg poduk hancuss! haha..

DanieL AdiE said...

1st time singgah...

nice! cantik..

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/keras-kaku.html

zOeY zAu YaH said...

D.a: tq ya..

♥-- emieysandra --♥ said...

lawa sgt mata u,
thnx for tips!
>__<'

zOeY zAu YaH said...

ok..try tau