Tutorial Blusher

Assalamualaikum..

Mesti anda pernah tengok orang pakai
bluher nampak over merah,setompok atau tak nampak langsung.
mesti pernah kan..pastu kutuk2 dalam hati haha pitnoh anda!

Mai sini cek nak ajq cargha pakai yang betoi nohh.
ingat men sapu ja ka?
ada teknik cek oiii...
(dah macam mak nenek haku ni hehe).

Muncung macam anak itik tok wi haha..

1. Buat muncung macam ni,
pastu sapu bluher warna gelap.
cam coklat gelap ke,pink gelap ke,meroon ke,
then sapu sepanjang tulang pipi(ke rahang ha?)
hoho tukang mekap saja tapi selalu konpius haha..
sesetengah orang kene sapu bawah tulang.
ikut cam tanda saya buat tu yer.
hidung ke tepi telinga secara menyerong
ikut tulang kita lah.

2. Sapu lak warna cerah/lembut.
kali ni senyum sehabis boleh sampai naik cik babam
yang bolat2 tu then sapu secara melintang
atau kalau muka bulat sangat sapu serong
dari apple of the chick(pipi bolat2 tu)
ke tepi telinga.
tengok tanda yang saya buat tu k.



TIPS:
*Saya selalu guna eyeshadow
untuk buat blusher.

*Sapu blusher jugak kat dagu dan dahi tapi 
sikit2 saja tau..jangan bagi nampak sangat.

*Pakai blusher kat pipi tu kasilah nampak sikit.
teranglah tapi pastikan warna lembut dan tak over.

*Amik bluher dengan berus,then ketuk2 sikit bagi sisa
yang ada keluar dan tak lekat setompok
kat pipi.

*Sapu kat pipi then blendkan warna tu
secara membulat tapi masih dengan teknik2 yang saya
ajar kat atas tu.Ini penting supaya warna rata
dan tak over.

*Kalau warna terlebih terang,
letak bedak tabur nipis2 kat atas warna blusher tadi.

*Campur warna juga boleh asalkan pandai blend
sampai warna jadi rata.

p/s: saya hairan kenapa orang tak suka pipi bulat?
saya suka sangat sebab nampak comel..hehe..

Selamat mecuba.


P/s: Gastrik saya makin mengada..
nak kene makan sup sayur ja skang nih..
cam kambeng dah ghopanya sob..sob..T_T


Klik nuffnang saya..

terima kasih..tata=)