Tutorial kening cantik terbentuk tapi tak cukur.

Assalamualaikum..

Meh sini meh kite nak ajar menipu time pekse..
Hoho! dey minachi! toksah nak ngade2 yerr..
kang semua orang jadik jurusolek cam engkau aje..
tak dapek jadi doktot..sob sob..T_T
(motif merapu?).

okes ladies..moh kite belajar teknik2 'menipu'
konon2 kening engkau nampak cantik giler  takde sepah2.
tapi tak cukur tau..DOSA WOOO..

Ini saya..hey,semua orang pun tahu lah itu engkau!
Okes2..serius kembali..

1.Pakai concealer atau fondation tebal2 kat atas kening.
kalau pakai jenis cecair kene sapu,ratakan
dan pakai lagi selapis demi selapis sampai kening dah pudar.
Saya suka pakai fondation stcick kryolan aje.
tebal,senang nak bagi kening pudar.

p/s: Hati2 pilih warna concealer atau fondation 
dan ratakan betul2,
kang nampak berbeza lak antara kawasan kening 
dengan kawasan muka yang lainnya.

2.Pakai loose atau compact powder.
kalau anda tamak nak pakai dua2 pun tak kisah
bedak sendiri2 kan? hahahaha..
(sape cakap depa pinjam bedak kau ha cik minah pasan?).

3.Lukis semula kening.
 tak tahu camne nak bentuk?
tengok gambar kat bawah ni..kemudian berus
untuk naturalkan warna dan bentuk.

Guna pensil atau celak pensil tu,
ukur dengan meletakkannya seperti gambar 
diatas ini.
*Letak ujung pensil di tepi hidung
seperti gambar,dan luruskan ke permulaan kening(no.1)
dan titik dengan celak di no.1 
sebagai tanda nak lukis/garis nanti.

*Hujung pensil masih dalam kedudukan sama..
anak mata pandang tepat ke arah depan.
luruskan pensil dari hujung hidung ke tengah anak mata
dan penghujung pensil satu lagi terus ke no.2.
titik dengan celak sebagai tanda.ini adalah puncak
atau 'tinggi' kening kita.

*Hujung pensil ditepi hidung,luruskan pensil
ke hujung kelopak mata kita iaitu no.3..
titik dengan celak sebagai tanda.
inilah penghujung kening atau 'runcingnya'
kening kita.


mulalah mewarna eh eh melukis..

No.1..permulaan kening(lukis lebar sikit).
No2..Puncak kening(lukis sederhana).
No.3..penghujung kening( lukis runcing/halus).

p/s: Pakai lah celak cap kembeng ini..
nescaya kening anda akan jadi cam kening
ziana zain secara otomatik hoho.!

Saya pakai cak hape tah.lembut tapi warna pekat.
saya lagi suka pakai jenama cosway kaler brown.
natural sket tapi nak habis dah..sob sob..
owh ye,jangan cuba2 pakai celak itam kat kening
melainkan anda sudi dipandang2 lalu dijeling2..
hahahaha...orang ushar kau pelik lahhh...!


5.Siap!
Bentuk kening orang tidak sama tau.
lukis biar sesuai dengan bentuk muka ok.

Selepas ini tak perlulah nak susah2 cantas kening anda.
salah cantas nak kena tunggu tumbuh semula leceh!
buat macam ini lagi ok.salah buat leh betulkan aje..hehe..

Adakah sesiapa nak mencuba? sebab saya rasa
saya hanya pandai merapu dari mengajar..
camne la nak buat kelas mekap ni..hatoi..

Selamat mencuba.


Sila klik nuffang saya(muka tak malu).


Rindu nak drive huhu..(tetibe je kan?).


Ini follower saya yang ke-300!
blogkesayangangua.blogspot.com
tq pada semua yg sudi follow saya.

Tata..=)

31 comments:

Ain Atika said...

wahh pandainya lukis kening !

fyna said...

waaaaaaaa....santek kening..
nk try gak la wat...






jom singgah n follow2 belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

zOeY zAu YaH said...

ain: sng je..try la..

fyna:try2..x ssh pun hihi..
tq tau i will follow u back =)

NUR AYNIE said...

wow~ tips yg amat baik~~ ske2...hihiih

zOeY zAu YaH said...

nur: try pat hihi

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Laki bole buat??hehehe...

arina said...

cantik2 kening tue :) hee

zOeY zAu YaH said...

hencik patik ni ngade tau..hehe..
eh kalau try pun ok gak..mengancam uuuu..! haha

zOeY zAu YaH said...

arina: kening kamu pun leh jd cantik camtu..=)

mardhiah ismail (: said...

wahh nak try la ! :))

jann sinuja said...

macam best :) cantek ahh

aqish basir said...

tq sebab sharing
bagus bebtui awk ni hehe

cerita penglipurlara said...

comelnya lukis kening..blog yg sgt cantik mcm tuan dye :)

fkz said...

terima kasih sebab follow saya. saya dah follow balik dah :D by the way, tutorial ni *thumbs up*. kalau rajin, buatlah lagi, hehe.

ANATI SOKI said...

ngeee.. bestnya pandai makeup~!~~!! heheheh...

norraien said...

nk try laaa..
kening kite tebal..
tq 4 ur info :)

kisah aku said...

sgt cantik hasil penipuan heheheheheh

zOeY zAu YaH said...

mardhiah: try la..sng je.

jan: hihi..tq.

aqish: sharing is caring hehe..

cerita: ya meh? tq yaa..biasa2 ja.

fkz: tq gak..slalu buat tutorial.nanti jenguk la lagi k?

anati: try mekap byk kali mesti pandai hihi..

norraien: king tebal sesuai sgt untuk try..

ksh aku: tu lah kan hihi..

AISYAH JAIS said...

hye there ! selamat berkenalan . heeeeee . nak jerit kat blog awak . but tak jumpe kotak nak jerit2 . heeeeee . btw , asal cun sgt nie ? hihi . tenks follow me :)

zOeY zAu YaH said...

aisyah: slamat kenal juga.tq follow saya.mana ada cun...biasa2 ja..kamu lg cun..

aNnE said...

cantiknya kening macam ni..terurus tak terabur..haha

zOeY zAu YaH said...

yup =)

efa said...

waah2 pandai mekap kening erk..

~~su manje~~~ said...

patutla sis cantik

zOeY zAu YaH said...

su: semua pun leh jd cantik hihi

Love hurt aeNnn said...

comey laa kamu . nywy ,im follow youu . ;))

zOeY zAu YaH said...

love: biasa2 je lah hihi..tq yer..

qushaira said...

aiii..thnkz folow sy...ske laa blog niey..hee...nnty ade mse sy nk teroka blog nieyh..^^

zOeY zAu YaH said...

qu: tq ya

Dilla Nur said...

eksaited nye,...nak try...nk try... :o

zOeY zAu YaH said...

dilla: try2..

KLIK SINI TUAN BLOG NAK KAWEN