Tutorial shading

Assalamualaikum..

Shading itu adalah bayang2 disebalik
cahaya matahari ditengahari yang terik..
hahahaha haku merepek!

Moh tengok camne caranya..

Tapi amaran dulu ya..
ni sebenarnya cara saya buat untuk muka sendiri..
so nak share dengan anda..
kalau untuk mekap pengantin ke ape ke
teknik2 dia lagi elok,lagi tebal.

ada banyak jenis poduk
untuk buat shading tau.

Okes2..moh mula..
Lepas pakai fondation dan concealer,
baru buat shading okes..

Bulat cam bola dan dahi luas cam
padang golf kan muka saya? hehe..

No.1: Letak poduk tu kat kawasan yang saya tanda tu.
Kat dahi tu untuk cover dahi luas terbentang cam saya
yerr hehe..

No.2: Kat tulang pipi menghala ke atas.
dan kat tulang rahang.
ikut macam tanda yang saya buat tu yerr..
(teknik dan tempat shading lain2 tau..ikut bentuk muka).

No.3: sapu sepanjang kiri dan kanan hidung.

No.4: Guna concealer cerah,letak kat atas batang 
pisang...eh eh..batang hidung lah!
then sapu sepanjang batang hidung.


No.5: Pakai loose powder.

No.6: Pakai compact powder.


Guna warna coklat gelap cam anak panah tunjuk ye..

No.7: Guna jari,sapu sepanjang tepi hidung.

Guna kaler coklat yang sama..
*jangan pelik..saya memang guna ayeshadow,
tapi kalau ada
blusher coklat gelap guna aje blusher tu k.

No.8: Guna berus dan sapu kaler coklat tadi
atas shading2 yang dibuat mula2 tadi.


No.9: Atau kalau tak mau guna berus,
boleh juga pedap2 span kat eyeshadow coklat tadi
dan sapu kat atas shading2 tu semua.
saya lebih suka guna span.

P/S: Saya pakai kaler coklat untuk bagi sharp
shading tu semua..tapi kalau kaler poduk yang 
anda guna memang dah betul2 gelap dan sharp,
skip aje step ini ok..


Dah siap shading.
boleh la pakai mekap yang lain pula.
tapi kan cahaya terang sangat,
so shading tak bape nampak dalam gambar ni..
huhu..

Terima kasih..


Nak

Tata =)

8 comments:

emieysandra said...

kryolan tu mmg poduk utk shading k?
siyes nk blajar wt shading ni..

;)

zOeY zAu YaH said...

sebenarnya dia fondation.tapi serba guna..leh buat shading jugak.

lunia_othman said...

entry y berilmu...good2...
nk mintak ilmu lagi nie?mcm mane nk pakai eyeliner y 2-2 belah same panjang.
i da try cat eyeliner mcm ur entry tutorial cat eyeliner but both side lain la..left side ke bwh then right side ke atas...mcm cacat je i wat.
so how miss zoey?

zOeY zAu YaH said...

lunia: kalau x sama,kene padam sebelah saja guna myk baby atau mcm saya guna make-up corector(ada jual kat kaunter mekap).
pastu buat sampai centre lah cuma eyeshadow akn ilang sama time ni...sesetgh org mmg ssh nak cebtre.try n eror tu perlu k =)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

klu idung yg x brape nk mancung cm patik ni bole x kasik mancung???hehehe

zOeY zAu YaH said...

hencik patik: boleh2..idung dah mancung gitu pun ckp x mancung lg? haha

lunia_othman said...

thanx ok miss zoey...

zOeY zAu YaH said...

wellcome =)