Tutorial buat scrub badan sendiri..

Assalamualaikum..

saya dengan secara tiba2 terajinkan diri nak berscrub
secara tradisional..ha ha ayat..! padahal scrub yang saya pakai
dah habis..nak tak nak buat la cara tradisional.

Dulu saya rajin jaga kecantikan dan try cara2 tradisonal nih.
tapi makin tua makin malas pula..hari ini  buka mata terus rasa nk buat.
Pasni saya akan buat lagi sebab rasa sangat berkesan !

Meh setat..

Beras dan habis madu sepah dibuang milik emak menjadi mangsa..ha ha ha..

Takyah susah2 nak taruk macam2..
dua ini saja bahannya.
BERAS yang kita makan hari2 tuh..
bukan beras pulut sebab saya tak suka.
MADU..yang asli okeh..bukan yang kat kedai siap tambah gula tu..

Basuh hotak kita..eh bukan2..
basuh beras tu tapi sekali bilas dah leerrrr...

Goreng tanpa minyak beras tu.
sampai perang cam paris hilton tau..hek hek tetibe haku nih..

blend beras tu sampai hancur.
abaikan blender emak yang amat 'klasik' itu ha ha ha..

p/s: emak pesan..jangan blender sesuatu kalau bahan tu masih panas.
macam beras ni..lepas goreng kene bagi sejuk dulu..
baru blend hokeh.kalau tak..blender rosak.

Inilah hasilnya..saya buat tak bape halus tapi lebih elok kalau halus.

Campur dengan madu.
saya buat bagi cair..

Gosok kat badan.
nak sapu,tunggu kering baru gosok boleh..
nak sapu terus gosok pun boleh.
saya malas nak tunggu..so saya sapu terus gosok.
saya buat bahagian demi bahagian..
mula kat tangan kiri..pastu tangan kanan..
terus ke suluruh badan.
pas semua dah digosok,cucilah badan macam biasa dan pakai krim badan.

Saya tak suka bila pergi spa depa scrub badan kita macam nak bagi
cukup syarat saja.
sedangkan daki tak hilang pun.saya check hokeh samada
daki hitam2 ada lagi kat kulit atau tak..he he..

Hasil dari semua ni?
kulit saya jadi bersih..halus..lembut...lembab...putih..BEST !

Saya ada lagi cara tradisional yang berkesan.
nanti saya publish okeh.

owh saya menang saguhati dari contest if i have rm100.
dan baru tadi  hadiah sampai.laju betul cik penganjur.
macam ini baru syok nak join contest ha ha..

 taaaadddaaa..!

dapat key-chain dengan alas buluh.
tq...key-chain dah pasang kat kunci..
alas buluh masih fikir nak letak kat mana ha ha..
tq aunimiyukie.blogspot.com
mari kita follow dia..

klik nuffnang..nak kawen..

Terima kasih.

25 comments:

KUREKURE COMEL said...

wahhhh....sgt bagus...tp satu je...kalo dlm bilik air sure bersepah beras tu...hehehehe


nk try la...selalu letak madu kat muka je...nk try letak kat bdan lak..

tq zoey zau yah...syg lbh ni...hehehe

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ni kat muka bole x zoyah???

syeera razali said...

nk try laaa..
lg simple n lg jimat ..

(psnie hbis la beras kt umah ni)

Nica said...

WAAA..
sama la petua kita..

saya pun amal camtu..
pastu mak saya cakap, abeh beras mak la lama-lama!

ejulz said...

owh.. kene goreng jugak rupanya beras tu.. heHe.. aritu ada terbaca kat blog kawan tips nak bagi muka putih dan licin.. lepas hancurkan beras, letak air n letak kat muka.. betul ke tu..? hiHi

sabenazakey said...

wah,.kak zoey nie rajin betul jaga kecantikkan.

zOeY zAu YaH said...

kure2: haha try lah serius btl2 berkesan.kulit lembut jee..

zOeY zAu YaH said...

hencik patik: boleh tp tukarkan beras ke tepung beras.

zOeY zAu YaH said...

syeera: tau pun hbs beras haha tp guna skit dah la.

zOeY zAu YaH said...

nica: mmg sah hbs kalau lama2 haha

zOeY zAu YaH said...

ejukz: beras mmg banyak kesan dia.untuk puthkan kulit rasanya betul sbb ramai gak yg amalkan.

auni_miyukie said...

patutla kamu cantik kan..
ada byk petua..
mau ikut lepas ni sbb simple n murah..hehe

nnti senun wat GA lg jemputlah join..

♪♬ Siti Nor Aisyah ♬♪ said...

nak try la..bgus petua ni..huhuhu..xbyk modal kuar,.:P

Bella Bell said...

wahhhh....nk kne try ni...simple je dia punya cara...tp kne buat kat umah la..kt hostel ni xde beras..sob3...

tQ zoey..^__^

zOeY zAu YaH said...

sabena: nak mantain kene rajin he he

zOeY zAu YaH said...

senun: mmg murah tp berkesan gilos.
ska jaga2 nih tp x la lawa mana..asal ok2 saja haha..nanti ada lagi kite join okes haha

zOeY zAu YaH said...

siti: try2..bagus tau.murah je

Heidi Shafiq said...

nak try la petua ni.. tp rumah sewe aku xde blender.. hampes..

zOeY zAu YaH said...

bella: x pee..blk ni buat okes? hehe wellcome

zOeY zAu YaH said...

heidi: x de blender leh tumbuk.guna ja apa2 yg berat,letak beras dlm plaktik..lapik skit dgn kain pastu ketuk atau tumbuk smpai hlus.

iManAzRaf said...

suke gak gune scrub neh.. hehe..

btw, de tag tuk kamoo.. =)
http://imanazraf.blogspot.com/2011/02/contets-giveaway-edy-kata-kau.html

zOeY zAu YaH said...

iman: try la yg tuto nih

miss juejue said...

erm..nak cuba la lpas niey..tp xde krim tok badan la..kna pkai gak ker..

zOeY zAu YaH said...

miss: pakai losen.kalau takde x leh buat apa lah..he he

miss juejue said...

okiey2...nak cuba la...bagus2 la petua2 cik zoey niey...t wat yg lain lak taw.huhu..