tutorial eyeshadow tapi apsal penuh gambar?

Assalamualaikum..
Anda pasti muntah2 bila baca etry ini.
entah kenapa cik puan lawa tuan punya blog
sangat teruja nak bubuh gambar banyak2..
macamlah dia sorang saja yang ada gambar
syok sendiri macam ini hehe..

Moh kite belajar cara mekap mata
guna warna 'pok-ke' haha suka2 haku
letak nama menatang tu!

Ini gambar saya..
haruslah letak mula2..hehe..
owh sudah..sudah..tidak sanggup rasanya
nak tengok muka ini lama2..

Warna hijau muda berkilat campur dengan
hijau keemasan berkilat..
*rujuk anak panda..eh bukan! anak panah.

WOW! HIDUNG KEMBANG SETAMAN!
ehhh! sadap uuu!!!

Sapu warna tadi diseluruh kelopak bunga hakhak!

Warna hitam jenis mate(tak berkilat).
*Rujuk selepas bercerai..PANG!
okes..rujuk anak panah.

Sapu warna hitam tadi secara terang lagi benderang
kat kawasan no.1

Sapu warna hitam yang sama secara nipis(bayang2 saja)
kat kawasan no.2

Sambil sapu tu sambil buka mata untuk pastikan
warna eyeshadow 'nampak' bila kita buka mata.
*pastikan bentuk eyeshadow macam anak
panah yang saya buat tu.

Selepas step ini,Kalau warna hijau keemasan tu 
macam kurang terang,
tambahkan aje tapi jangan sampai terpadam
warna hitam.

Warna putih berkilat.
*Rujuk anak panah..
eh2..tengok..saya sudah tidak merapu,
sila jangan lempang saya lagi..he..he..

Sapu warna putih tadi kat kawasan yang
saya buat tu.hati2 sapu,jangan sampai
eyeshadow terpadam.selepas step ini,
eyeshadow akan lebih menyerlah.

Eyeliner pensil warna hitam,hitam si tampuk manggis..
kah kah saya kembali merapu..
Sapu sepanjang garisan bulu mata atas.

Guna celak yang sama,
garis tebal dan lebar dihujung luar mata..
nipis di hujung dalam mata(berhampiran hidung)..
tapi jangan sampai dekat hujung sangat ye..

p/s: Sila abaikan watermark saya yang terbalik.

Guna warna eyeshadow hijau campur hijau keemasan
macam mula2 tadi di bahagian hujung dalam mata
(macam saya tengah buat dalam gambar tu).
ini la sebabnya saya tak bagi garis eyeliner hitam
sampai hujung sangat,sebab nak letak eyeshadow ini.

Ketip bulu mata.
pastikan ketip sampai hujung tau..then
lepas..pastu ulang banyak kali sampai betul2 lentik
saya selalu buat macam ni..
ketip,pakai maskara,ketip+ketip+ketip
sampai puas hati ha ha..

Pakai maskara hitam.
ulang pakai banyak2 kali sampai jadi lentik dan tebal.
guna teknik zigzag macam saya ajar dalam entry 
sebelum ini.


kiri: eyeshadow sponge cap ayam kaki tiga.
2 dari kiri: maskara maybelline volume express 
watreprof hitam 
3 dari kiri: eyeliner pencil maybelline hitam.
4 dari kiri: pengetip bulu mata cap kambeng gurun.

Macam mata alien plak haku rasa kah kah..

Ada hati nak buat gaya mata menggoda menusuk jiwa
hahahaha..gelak kat diri sendiri.

Dalam mata hijau..atas mata hijau..
patutlah mekap ni bertemakan 'pok-ke' kah kah..
shhh! diam2..kang hencik pok-ke minta komisen
pasal guna nama dia hehe..

Mata semua hijau..mai tang baju pink+hitam,
selendang lak pink+purple..
elok sangat haku nih kah kah..!

Ada lagi muka-si-tidak-malu-ini..

Selamat mencuba..

Klik nuffnang saya..

terima kasih kerana membaca..

sayonara..(cehhh! tetibe nak cakap selipar jepun).

18 comments:

ManjaLyana said...

u???
i slalu penink pale ble makeup tang kelopak mate.. klu pkai ape pn ble buka.. trus xnmpak eye shdw i eeee skittt atiiii...

u??? kat mne nk bli eye shdow yg byk2 warne cm u tu eh????

zOeY zAu YaH said...

mata saya pun ssh nak nampak eyeshadow sbb teggelam skit..
kene sapu penuh2 sampai hampir kening baru nampak bila buka mata hehe..

beli kat tenet..try cari kat fb..banyak sgt yg jual.

RuBiE ZaiNuDdin said...

xreti pkai eyeliner mata terbuka..
msti tutup sbelah mata..hehe..

eyeshadow lagi la..sesuke ati je pkai...ngeee...^_^

zOeY zAu YaH said...

rubie: haha mmg la mula2..ok je lah..try byk kali ok?

iRa~" said...

sukanya tgk plate eye shadow u!
banyak kaler!!!
bestttttttt..:)
nk g dating ek..ngee

zOeY zAu YaH said...

ira: byk warna sng nak guna hehe..
yup..dating =)

princess laila said...

waah.mnawan! =)

zOeY zAu YaH said...

princess" haha tq

fafa said...

low self esteem nak pakai all this colorful eye shadow. wuuu T.T

miss juejue said...

lau tok mata spek sesuai x pkai warna cerah...mcm warna pink.....

ANATI SOKI said...

bestnya.. tingin nk makeup cmtuh jgk.. tp tak reti.. T___T cian anat

miz.millyna said...

saya xreti langsung make up tapi suka tgk tutorial make up.. nak apply tpi xreti.. almaklum larh mata sepet.. hehehe... nice tutorial..


http://mizmillyna.blogspot.com/

zOeY zAu YaH said...

fafa: haha buat x tau pakai..

miss juju: boleh aje tapi boh bg terang bg nampak jelas..

anati: try byk kali mesti akn reti hehe..

miz: la ya ka? haha..mata sepet pun ok je

Amoi MiyaSya said...

sweet !! heheh , sis , if dun mind , ajar cmne nak buat smokey eye :)

zOeY zAu YaH said...

amoi: tq..insyaallah i will.tggu ya =)

~m!ssy a!n~ said...

nice tutorial sis cumeyl! :)

fafa said...

hehe, kang buat tatau mule jgn terkepit-kepit. ;DDD

zOeY zAu YaH said...

missy: kamu lagi comel lah haha..

fafa: haha kamu ni klakar lah..buat x tau je