Review produk pixy compact powder & miyami loose powder

Assalamualaikum..

bila on fb mesti chatbox saya penuh GILA dengan soalan2 macam ini..
"awak pakai apa kulit flawless nak mampus !"

"kulit awak nampak gebu2 gitu..kuih pau pun tak gebu macam itu auww !"

"hang pakai bedak apa weh? nampak licin sampai kalah lantai umah aku" 
(ini soalan dari kawan2 lama)

ok..ok..yang part belakang2 tu saya yang tambah..sesukahatiakujekankahkah..

sebenarnya muka saya takde gebu mana pun.
pakai bedak sapu sesuka hati gak..tapi pasal bedak2 ni semua sayang kat saya,
maka lepas pakai terus muka jadi macam tok ti..
kah kah over kau budak !

BEDAK PADAT
PIXY 2 WAY CAKE COMPACT POWDER
p/s: time ni dahi dan hidung saya mengalami ruam2 halus.
sebab tu nampak real2 punya biji2.skang dah takde.

> bedak ini adalah kesayangan saya..sebab tu dia pun sayang saya..
pastu saya pun sayang dia..eh eh..lempang nak?

> saya pakai kaler natural white iaitu no 02 lah kalau tak salah.

> kaler dia cerah sikit dari yang kita nampak dalam bekas tu.
penting untuk try sebelum beli..kang salah kaler jadi tepung gomak lak kan.

> boleh pakai selepas fondation atau basahkan span dan pakai terus.
dia akan bertindak macam fondation sebab dia kan 2 way cake punya bedak.

> kalau pakai fondation dulu,dan mahu kesan kulit yang lebih gebu dari teddy bear kau,
boleh la basahkan span kemudian sapu.

> kalau nak kesan yang nipis atau natural sapu saja dengan span kering
dan buat macam biasa..alah macam tak biasa pulak..

> mula2 sapu kulit macam putih gila-snow-white-pun-nangis-tengok-kau !
tapi pastu dia akan jadi natural dan sebati dengan kulit kita.

> bedak ini macam waterproof pula.bila berpeluh dia akan
jadi lebih cantik kat kulit kita.tak sememeh ke hape ke.
mekap mantain cantik.

> tahan lama.serius cakap kalau saya bermekap pukul 8 pagi
saya sapu sekali saja pastu sampai ke malam mekap saya mantain.
saya tak payah nak touch-up walaupun berpeluh.
tapi untuk kulit super duper berminyak saya tak pastilah kan.

> satu lagi compact powder yang saya suka ialah 
MIYAMI 2 WAY CAKE COMPACT POWDER.
tapi miyami ni kalau kita berpeluh,mekap akan jadi gelap sikit dari kaler asal.
so muka nampak gelap sikit la.pixy tak macam tu.

CARA SAYA PAKAI:

1) pakai fondation SILKY GIRL LIQUID FONDATION IN MEDIUM
klik sini untuk tengok saya review >>> REVIEW SILKYGIRL FONDATION
sapu guna span sampai rata kat seluruh muka.tapi saya guna fondation sikit saja.
.
.
2) basahkan span dan sapu PIXY 2 WAY COMPACT POWDER
seluruh muka.
.
.
3) guna span kering sapu bedak PIXY 2 WAY CAKE COMPACT POWDER
sekali lagi seluruh muka tapi sapu nipis2 saja.
.
.
SIAP !

TIPS: nak ikutkan kita kena sapu fondation dan bedak dari tengah muka
menghala ke luar tapi waktu belajar dulu
tok guru cakap sapu bedak tak payah guna teknik tertentu.
sapu lah macam mana pun asalkan bedak tu rata.
sesetengah kulit kena guna teknik pedap tapi saya sendiri selalunya hanya sapu.


BEDAK TABUR
MIYAMI LOOSE POWDER

> saya jarang guna bedak tabur tapi kalau mekap customer ianya wajib.

> bedak ini ada hanya satu kaler saja.dan warna dia kekuningan sikit
kira macam kaler sawo matang lah.

> nampak ja kekuningan tapi bila sapu dia jadi lebih cerah.

> lepas pakai fondation boleh terus sapu bedak ni guna
powder puff atau berus khas untuk bedak.
cara ini mekap akan jadi nipis dan natural.

> atau lepas pakai fondation terus pakai loose powder ni.
pastu pakai pula compact powder.
mekap akan jadi tebal,gebu dan tahan lama.

> kebanyakan loose powder adalah waterproof.
jadi mekap akan tahan lama.

> kalau campur pakai fondation,loose powder dan compact powder
mekap akan jadi super duper gebu..! serius tak tipu.

> bedak miyami nih baunya semacam sikit.
macam bau macam mekap yang dah expired padahal tak pun.
saya tak bape suka.nasib baik baunya tak kuat.

> saya juga pernah guna loose powder jenama KRYOLAN.
mahal tapi memang bagus gilas! nak pakai sendiri tak sanggup,
pakaikan kat muka customer je lah he he..
pastu selalu pakai loose powder ELIANTO yang  CCE punya.
bagus gak jenama ni.waterproof dan gebu.

mak aihh...! kemain panjang review kali nih.
penat kaki tangan menaip..
(kaki pun menaipkah? penipu betul budak sekor nih)

like fanpage saya kalau sudi.
ade kat sidebar ye..

klik nuffnang nak bedah.

tocetoce..