Review produk pixy compact powder & miyami loose powder

Assalamualaikum..

bila on fb mesti chatbox saya penuh GILA dengan soalan2 macam ini..
"awak pakai apa kulit flawless nak mampus !"

"kulit awak nampak gebu2 gitu..kuih pau pun tak gebu macam itu auww !"

"hang pakai bedak apa weh? nampak licin sampai kalah lantai umah aku" 
(ini soalan dari kawan2 lama)

ok..ok..yang part belakang2 tu saya yang tambah..sesukahatiakujekankahkah..

sebenarnya muka saya takde gebu mana pun.
pakai bedak sapu sesuka hati gak..tapi pasal bedak2 ni semua sayang kat saya,
maka lepas pakai terus muka jadi macam tok ti..
kah kah over kau budak !

BEDAK PADAT
PIXY 2 WAY CAKE COMPACT POWDER
p/s: time ni dahi dan hidung saya mengalami ruam2 halus.
sebab tu nampak real2 punya biji2.skang dah takde.

> bedak ini adalah kesayangan saya..sebab tu dia pun sayang saya..
pastu saya pun sayang dia..eh eh..lempang nak?

> saya pakai kaler natural white iaitu no 02 lah kalau tak salah.

> kaler dia cerah sikit dari yang kita nampak dalam bekas tu.
penting untuk try sebelum beli..kang salah kaler jadi tepung gomak lak kan.

> boleh pakai selepas fondation atau basahkan span dan pakai terus.
dia akan bertindak macam fondation sebab dia kan 2 way cake punya bedak.

> kalau pakai fondation dulu,dan mahu kesan kulit yang lebih gebu dari teddy bear kau,
boleh la basahkan span kemudian sapu.

> kalau nak kesan yang nipis atau natural sapu saja dengan span kering
dan buat macam biasa..alah macam tak biasa pulak..

> mula2 sapu kulit macam putih gila-snow-white-pun-nangis-tengok-kau !
tapi pastu dia akan jadi natural dan sebati dengan kulit kita.

> bedak ini macam waterproof pula.bila berpeluh dia akan
jadi lebih cantik kat kulit kita.tak sememeh ke hape ke.
mekap mantain cantik.

> tahan lama.serius cakap kalau saya bermekap pukul 8 pagi
saya sapu sekali saja pastu sampai ke malam mekap saya mantain.
saya tak payah nak touch-up walaupun berpeluh.
tapi untuk kulit super duper berminyak saya tak pastilah kan.

> satu lagi compact powder yang saya suka ialah 
MIYAMI 2 WAY CAKE COMPACT POWDER.
tapi miyami ni kalau kita berpeluh,mekap akan jadi gelap sikit dari kaler asal.
so muka nampak gelap sikit la.pixy tak macam tu.

CARA SAYA PAKAI:

1) pakai fondation SILKY GIRL LIQUID FONDATION IN MEDIUM
klik sini untuk tengok saya review >>> REVIEW SILKYGIRL FONDATION
sapu guna span sampai rata kat seluruh muka.tapi saya guna fondation sikit saja.
.
.
2) basahkan span dan sapu PIXY 2 WAY COMPACT POWDER
seluruh muka.
.
.
3) guna span kering sapu bedak PIXY 2 WAY CAKE COMPACT POWDER
sekali lagi seluruh muka tapi sapu nipis2 saja.
.
.
SIAP !

TIPS: nak ikutkan kita kena sapu fondation dan bedak dari tengah muka
menghala ke luar tapi waktu belajar dulu
tok guru cakap sapu bedak tak payah guna teknik tertentu.
sapu lah macam mana pun asalkan bedak tu rata.
sesetengah kulit kena guna teknik pedap tapi saya sendiri selalunya hanya sapu.


BEDAK TABUR
MIYAMI LOOSE POWDER

> saya jarang guna bedak tabur tapi kalau mekap customer ianya wajib.

> bedak ini ada hanya satu kaler saja.dan warna dia kekuningan sikit
kira macam kaler sawo matang lah.

> nampak ja kekuningan tapi bila sapu dia jadi lebih cerah.

> lepas pakai fondation boleh terus sapu bedak ni guna
powder puff atau berus khas untuk bedak.
cara ini mekap akan jadi nipis dan natural.

> atau lepas pakai fondation terus pakai loose powder ni.
pastu pakai pula compact powder.
mekap akan jadi tebal,gebu dan tahan lama.

> kebanyakan loose powder adalah waterproof.
jadi mekap akan tahan lama.

> kalau campur pakai fondation,loose powder dan compact powder
mekap akan jadi super duper gebu..! serius tak tipu.

> bedak miyami nih baunya semacam sikit.
macam bau macam mekap yang dah expired padahal tak pun.
saya tak bape suka.nasib baik baunya tak kuat.

> saya juga pernah guna loose powder jenama KRYOLAN.
mahal tapi memang bagus gilas! nak pakai sendiri tak sanggup,
pakaikan kat muka customer je lah he he..
pastu selalu pakai loose powder ELIANTO yang  CCE punya.
bagus gak jenama ni.waterproof dan gebu.

mak aihh...! kemain panjang review kali nih.
penat kaki tangan menaip..
(kaki pun menaipkah? penipu betul budak sekor nih)

like fanpage saya kalau sudi.
ade kat sidebar ye..

klik nuffnang nak bedah.

tocetoce..

51 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

menarik!!

sy baru nak try guna pixxy tu..

miyami adik dh pnh pakai..mmg okay!!

ღ p!nk veLvet ღ said...

mahal x harga pixy ni? dulu sy ade try compact powder miami, seyez terus mcm cipanzee muke, hahaha~

cik chinta said...

pixy da makin gleme kan? sy pon pakai da lm. pastu kawan2 tya sy suh pki pixy je sbb cantik dan murah. =D

ILA SYAMILA ♥♥ said...

kak, saye jenis muka yang berminyak dekat t-zone taw. kalau saye pakai compact powder, baru kejap muka da kilt. mcm mane ekkk.tlg kak. :)

apepun, feel free to visit my blog n follow ilagula.blogspot.com :)

Mama Gee said...

bab makeup2 ni mmg mama failed...tp bolehlah sekadar simple2 tu...calit2 je...heheeh

tak reti pun pakai loose powder...biasa pakai compact je...bila rajin br pakai foundation...tp jarang2 sgt...

suka mata kamu...mmg terbaekk... :)

zie_ira said...

2 way cake powder tu ape beza nya dgn compact powder yg bese tu eak?hehe,,,

cik najihah said...

sy pun gune pixy jugak..
bes

Aida Azryn said...

hehe.. miyami dan pixy mmg terbaekk... >.<

WuMing said...

Ini petua baeeekk.. punya nii.. untuk wanita...

JEira Sudarmuji said...

wah2..:P

sully86 said...

pernah tak tunjuk muka tanpa makeup?

Cik Nursya said...

kite bese pakai yg miyami compact powder tu... yg loose powder miyami tuh bape henget 1 ek?? hehe

zOeY zAu YaH said...

nuyui: pakai lah pixy.mmg ok.

zOeY zAu YaH said...

pink: murah jektp ikut tempat.selalunya plg mhl rm19.90,paling murah rm15.90.refill punya rm13.90 atau lg murah.nape gitu lak? x sesuai ke?

zOeY zAu YaH said...

cik: betul2.

zOeY zAu YaH said...

ila: try lah bedak nih.tp kalau over berminyak kt situ mmg kene guna tisu penyerap myk lah.kulit berminyak kena jaga dari segi produk muka bkn bedak atau mekap.

zOeY zAu YaH said...

mama: saya pun..malas punya psl haha..mata saya mata palsu je haha

zOeY zAu YaH said...

zie: 2 way nih bila basahkan span dia akn jd mcm fondation.kira x pakai fondation pun x pe sbb 2 way nih dia tebal.yg compact biasa tu leh guna secara kering ja.kalau basahkan span dia jd bercapuk.

zOeY zAu YaH said...

najihah: betul2..best kan

zOeY zAu YaH said...

aida: yup2..

zOeY zAu YaH said...

wming: ya lah..hihi

zOeY zAu YaH said...

jeira: cpt terpengaruh! haha

zOeY zAu YaH said...

sully: selalu dah..saya x malu pun tanpa mekap sbb saya adalah saya..bukan mereka2 haha..

zOeY zAu YaH said...

cik nursya: harga asal x pasti tp saya bli time pomosi rm18 ja.

Tengku Puteri said...

sy pun pkai pixy...sgt puas ati..dulu pkai miyami... tpi lebih suka pixy... =) lebih murah lak tuh..kat tempat sy refill harga rm11.90..

sYuHaDah said...

hehe suke entry psal product review..keep it up..btw sy slalu pkai miyami je ingt nk tkr..pixy leh dpt kt watsn or gurdian x?

zOeY zAu YaH said...

tengku: saya pun lg suka pixy nh.cantk kan

zOeY zAu YaH said...

syuhadah: tq ya.kt watsons x past tp guardian mmg ada cuma harga da mgkin mhl skit.bel je kat kaunter jamu,leh mnta diskaun.saya pun selalu minta dskaun haha..

maiza love said...

akak memang dah lama pakai pixy nih..skarang baru start pakai foundationnya...memang cantik la klu pakai ngan bedak,,klu main layang2 tengah panas pun x hitam hehe..
akak pakai natural beige ,,memang sesuai la ngan akak hehe..kawan2 pun jeles tau tgk kulit nampak licin je hehe kan kan kan haha,,

myezatul aQma said...

wah3..tips ni berguna sangat nih..
lpas ni bleh la nak menggebu kulit muka..hehehe

ILA SYAMILA ♥♥ said...

thank u kak. :D

HaNa Hani said...

xpenah jumpe pown pixy..
siyes pakai silkygirl compact powder pown kne touch up bnyk kali
nyampah gilee
memg kne try pixy neyh
^_^

aDieyZa said...

kalau zoey buat review ttg make-up mmg akk suka sgt.. lagi2 dpt tgk muka adik akk yg comel ni.. kamu mmg sedia cun la.. pakai make-up bertambah cun..

teruskan review ttg produk2 kecantikan ni yer.. sharing is caring!!

zOeY zAu YaH said...

maza: betul2...main layang2 pun mantain cun ja kan haha

zOeY zAu YaH said...

myezatul:try2..mesti gebu hehe

zOeY zAu YaH said...

ila: welcome ya =)

zOeY zAu YaH said...

hana: guardian ada,kedai jamu pun ada.murah ja.lagi elok dari silkygirl punya bdk.try ok.

zOeY zAu YaH said...

adieyza: adoi kak malu2..haha..insyaallah saya cuba riview apa2 yg saya penah try ok? hihi

NOOR FATIN said...

memang sgt gebu. jelesnyaaaaaaaaa. hehe

HaNa Hani said...

mesti terjah guardian carik sampai jumpe!
memg kne try neyh
^_^

zOeY zAu YaH said...

noor: boleh aje kalau nk camni hihi

zOeY zAu YaH said...

hana: beli jgn x beli.

Enuni Hanim said...

Hye, tumpang lalu kejap ye. Nk tumpang promote this blog, http://hijab-intrend.blogspot.com/

Kat sini ada jual shawls yg sgt cntik! Latest, ada custom made yang kita sendiri yang buat semua tu. Cantik2! jom terjah? heee. Thanks yawww.

Zaza Zafran said...

kalau dkt kulim bedak pixy ni jual kat na..nak tempat yg leh dpt murah2..haha

Cik Eka said...

eka pun pakai pixy ...eka pakai tropical beige... memang kalau tengok warna nampak gelap,tapi bila pakai nampak natural dan takde cam tepung gomak..penah gak pakai natural beige tapi nampak muka putih lain macam.....

pixy dan miami,eka suka pixy lagi..dia x comot..

Yuniey said...

hye, just nk tanye, mcm mane kite nk tentukan warna compact powder ap yg sesuai ngn kulit muka kite? kulit sy ni xlah cerah sgt. ade suggestion x utk warna bedak tu?

zOeY zAu YaH said...

enuni: =)

zOeY zAu YaH said...

zaza: bli kt kdai jamu.

zOeY zAu YaH said...

yuniey: kene try kat kulit muka sendiri.kalau warna hilang tu maknanya sesuai dgn kulit.setiap bedak kaler dia x sama..

Cik Tanpa Nama said...

saya pown baru nak try produk ni...thanks for info...btw, cute sgt blog ni..jatuh chenta..hehe

cahaya hanny said...

mne nk cari loose powder miyami nie ek..

KLIK SINI TUAN BLOG NAK KAWEN