Tighline mata untuk lebih cantik

Assalamualaikum..

hihihihihihihihi...okes cukup !
bila dah lama tak bergediks di blog sendiri,terus kelakuan macam tak dapat dikawal..
hehehehehehehheheehe

baheklah..hari ini saya mahu bagitahu pasal tighline mata.
tahu tak? tahu tak? tak tahu? tahu tahu? tak tak?
weh lempang nak !


nampak tak ruang kosong kat anak panah tu?
haaa kat situlah kita buat tighline.
kalau takde tighline memang comot2 tak comel dah kalau ambil gambar...
macam gambar kat atas nih...

tighline tu garisan yang dibuat menggunakan eyeliner.
tarik kelopak ke atas sikit,pastu garislah kawasan macam dalam gambar tu.
tighline akan buat bulu mata nampak penuh dan mata nampak besar.

barulah comels uoollsss...!

TIPS !
kalau nak garis tu lebih baik guna eyeliner jenis lembut
atau guna saja gel eyeliner.jangan guna liquid..tak sesuai pasal tighline tu
dah dikira kawasan dalam mata..kang pedih dan susah kering.

kat bawah nih video tutorial mekap yang saya buat tighline juga.




selamat metry kawan2..

like fanpage kat sidebar kalau sudi.

klik nuffnang nak bedah..amin..

tenkiu.

41 comments:

maiza love said...

patut la bila pakai bulu mata palsu nampak pelik je,,ni tips yg sungguh berguna hehe..nak buat gak la pas nih..tq dear..

zOeY zAu YaH said...

maiza: hehe buat kak hehe

eMMe said...

akak tak pandai mekap, suke tgk zoe, cantikkk....sentiasa!

KiKiHanakO said...

cantek menarik kau memang debomm!! ;)

Reensyarinie said...

cik zoey mekap npk cantik je..reen mekap pesal asyik comot kalau apply yg warna2 gelap cam gini errr..ade tips utk x comot tak..ke tgn reen yg keras n xbseni hehe

zOeY zAu YaH said...

emme: natural beauty takpe kak hehe

zOeY zAu YaH said...

kiki: hah try lah tknik nih mesti cantik menarik haha

zOeY zAu YaH said...

reen: mgkin eyeshadow yg x bgus,mata berminyak/peluh,teknik tak btul...praktis selalu ok.

Akulah Pak Lan said...

apa beza istilah tighlinr n celak? noob. haha paklan mmg tak tau

Cik Saila said...

yeahhh! tenkiu :))

Sufinah Yussof (SY) said...

owh name die tighline~ SY ingt SY dah jadi orang pelik dah. pakai eyeliner sampai situ. sebab sebelum ni tak pernah jumpa page cite pasal pakai eyeliner sampai situ sehingga la SY menemui entry ini. hukhuk~ terima qaseh dan terharu sangat kerana sudah tidak merasakan diri ini adalah pelik. haha!

Rtp Farra Arisha said...

terima kasih kerna share these tips for all of us, sis. i need to learn more about this from your tuto's video..arisha usually guna liquid eyeliner klo nak buat tighline..pantasan sahaja keliatan comot..hehehe. cantik gambar!!

Juliet_iRa~" said...

ohh camtu..
igtkan kat atas je boleh letak eyeliner..heee

thanksss 4 the info!

luna iwan said...

hissh knp kak pandai sgt mekap ny..adk ny bru pakai lens da nangis2 thu..hasil hasutan akak itu ary suh pakai lens..huhu

pixy powder t0o pom adk da try mmg bgos la xsia2 jln jaoh2 g bli kt gurdian..hehe pakai je tros trase cantik..lam aty timekasih kat kak zoey..hehe

thanks taw..len kli de produk baik pnye jgn lpe sharing is caring..syg akak sgt..!!@_^

Bigdaddyz said...

nak cuba la...haha

Princess Yanti said...

cantek...........

✿ pink velvet ✿ said...

penah cube buat tighline ni, skali tertojah mate sendiri, hahaha~~

Ain SSB said...

Nak try la...but kena beli gel eyeliner dulu! Btw, lawa la Zoey mekap! Jeles tengok! huhu.

hazanis said...

kita xpandai nak pakai..:(

zOeY zAu YaH said...

apl: tighline tu salah satu teknik pakai celak..dia tetap guna celak lorr...

zOeY zAu YaH said...

cik saila: welcome =)

zOeY zAu YaH said...

sy: haha berguna tau tighline nih..mata nampak penuh n cantik.

zOeY zAu YaH said...

rtp: haha kalau nk buat tighline tak boleh guna liquid..nanti comot dan pedih..tq arisha..

zOeY zAu YaH said...

juliet: teknik ni mata akn nampak lg cantik hihi..

zOeY zAu YaH said...

luna: tq luna..saya mmgs ka share2 hehe..

zOeY zAu YaH said...

big: cuba2...eh ada tau lelaki pakai celak hehe

zOeY zAu YaH said...

princess; tq =)

♥ MRS ZACKS ♥ said...

sy nk pinjam mata zoey buat mata pelesu :D

Wani said...

ohhhhhh. cenggitu rupanya :)

zOeY zAu YaH said...

pink: cik pink ganazzz....! haha

zOeY zAu YaH said...

ain: pencil liner pun blh tp jenis yg lembut lah hehe..

zOeY zAu YaH said...

hazanis: try tgk cam video tu..then praktik selalu ok..

Pondok Usang said...

bertambah2 bolat mata dia..

Mya said...

oh yeke. baru pasan pasal hal ini. tapi kalo part2 mata ni mg selalu fail! hihi :(

CIK JATT said...

akak pernah tengok orang pakai macam ni. tapi sampai hari ni tak berani try, takut tertojoh mata. series akak tak pandai mekap

Juliet_iRa~" said...

heee..
tu la..tgk awk pkai cantik je..
nt nak try laa..heee
eh awak ada wat tuto utk make up dinner?tp guna make up asas..
sy nk try la ikut awk make up..hee

zOeY zAu YaH said...

pondok: hehe

zOeY zAu YaH said...

mya: takpe praktis selalu.

zOeY zAu YaH said...

cik jatt: takpe kak..pelan2..

zOeY zAu YaH said...

juliet: ada2..check kt label 'tutomekap'

zOeY zAu YaH said...

wani: yup2..