Review: Meiko naturactor fondation.

Assalamualaikum...

orang dok tanya 'kau pakai ape zoey? kulit gebus2 lawa nak mamp!"
harap maklumlah..ayat takbolehblah kat belakang tu saya sendiri yang tambah..
kahkahkah...anda tertipu? duduk diam2lah..jangan nak buat muka pelik  T_T

inilah rahsia saya..cehceh tiru iklan...
dah lama dah pakai fondation nih..tapi tak tunjuk..tak pernah heboh2..
saje je..so ada masalah ke?
*gengster..

bukan taknak bagitau senah oiii...*gaya makcik2..
saya suka pakai fondation silkygirl saja sebab mekap nipis skit..
tapi sekarang suka pula naturactor ni haaa...
dah tua katakan..kenelah kaver lebih...kauorang niiihhhh...

mari setat promosi free...=.="
saya review berdasarkan pengalaman saya guna selama jadi jurusolek ye.
saya review kod kaler yang saya guna untuk diri sendiri..

 Meiko Naturactor fondation.

> saya guna kod 151..natural sikit..
produk nih ada 10 kaler.

> jenis krim padat.

> hasilnya tebal walaupun guna sikit.
so memang senang nak cover parut2 ke,hitam keliling mata ke...
jimat concealer dan jimat masa juga..

> tak berminyak.serius kau nyahhhh...mula2 sapu tekstur dia macam berminyak 
tapi tak pun..makin lama kat kulit,makin gebus2..takde minyak langsung.

> kalis air..serius memang kalis air..kalau peluh secara hebat pun
mekap kau tak terjejas cek kiah oiii...

> kaler dia cerah dari yang kita tengok kat dalam bekas.
so jangan nak over beli yang cerah dari kaler kulit kita..
tepung gomaklah kau..

> ada bau skit..skit je lah..

> sapu guna span biasa atau guna span basah untuk hasil 
mekap yang lebih tebal dan gebus...eh asik gebus2 je apesal?
*marah kat diri sendiri.

> pedap2 guna jari untuk cover parut.

> mula2 pakai akan nampak macam putih semacam..
tapi lepas mekap semua+peluh,mekap akan jadi cantik sangat2..

> lepas berpeluh dan lama mekap,
mekap akan mantain..
takde jadi gelap ke kusam ke..memang tahan lama.

> naturactor original ada pelekat hologram jenis kertas kat bontot produk dia.
sticker bontot lak kaler hijau.

> harga tak tentu..tapi murah dari kryolan.
ikut orang yang jual lah..selalunya dalam RM30+ untuk seketul..
*seketul? =.="

p/s: ramai yang tanya saya beli katne..
saya tak berapa puas hati dengan servis online shop tu..
jadi saya tak mahu letak link dia ok..

NATURACTOR TAK ORI..

> hologram kat bontot tu jenis licin dan berkilat.
kaler silver.pastu sticker kat bontot dia tu kaler hijau nak kuning2 sikit.

> bau terlalu wangi..alaa bau produk yang murah takde kualiti mesti kita
boleh tau kan?

> berminyak dan bila sapu kat kulit kesannya nipis.
tak dapat cover parut dengan berkesan.

> harga terlalu murah..RM10+ camtu.


TESTING2..
gambar takde edit langsung ok.

gambar atas:
kesan parut hilang lepas pedap dengan naturactor.
pedap nipis je nih..kalau pedap lebih lagi dia akan cover lagi elok.

gambar bawah:
keliling mata yang gelap.
pedap nipis naturactor keliling mata..terus dia cover kawasan tu.

HASILNYA..

sebelum dan selepas mekap guna naturactor.
mekap akan jadi cantik dan tahan lama.

nak tuto mekap macam nih?

like fanpage saya kalau sudi..

klik nuffnang semoga dapat bedah..amin..

tenkiu =)

58 comments:

momoc said...

yg ini dgn krayolan which one better cik zoey?

Cik Eka said...

tringin gak naka beli dan pakai..tapi tak tau mana satu yg ori..huhu

cik chinta said...

rahsia da terbongkar..lamanya amik masa mau gtau..uhuhuhu..

bantal said...

Meiko naturactor fondation.....sesuai ke,dgn kulit kering mcm bantal nie.........

zOeY zAu YaH said...

momoc: dua2 bagus..tp saya suka naturactor lagi..dia leh cover elok lagi..kalau kryolan lak ps mekap lama2+peluh jd cantik..

zOeY zAu YaH said...

cik eka: tgk kt bontot dia ok..saya ada gitau ciri2 yg ori dan tak..

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: baru ja ska pakai nih..sebelum ni kdg2 ja pakai..dulu mmg silkygirl tu ja la hehe..

zOeY zAu YaH said...

bantal: boleh ja tapi kalau kulit kering sgt better pakai pelembab byk2 dulu..atau guna ja kryolan sbb dia minyak skit dari naturactor.

Ninieyfansury said...

hye zoey....sy pun pakai benda alah ni jugeee~ mmg sgt besh...sy pun beli ngan kakak kt tenet..alhamdulillah, original ok! heee...mmg semua yg zoey ckp tu, betul n sy setuju 200%..x rugi beli benda ni...btw, kaler kite same:)

♥ MRS ZACKS ♥ said...

emm sy xreti sgt guna foundation. pki cream gtu jer :(

btw, sy tukar link. jmput laa sggh blog eh.

http://shazakiah.blogspot.com/

Elyzatul Nastaysah said...

nti nak try la naturactor ni=)

Wm FaryantiE said...

cmner nak dptkan foundation nie erk??? macam teringin la plak...;)

::CIK LYNN:: said...

nk kna try la...agk2 kt giant kulim or tesco kulim ada x?? ari tu da org bgtau brand revlon pn ok gk...hrga rm40 kot...

Shu Shinju said...

akak pon pakai yg ni..mmg bagus..dah dekat 4bulan++ x abih2 lg...padahal ari2 pakai...hihii..

Ain SSB said...

Macam besttt but kat sini takde la naturactor ni! :(

cheq sue dieyha said...

zoey,mcm mn nak bg foundation jnis krim mcm naturactor ni sekata kt muka?sllu pkai tp ble berpeluh jd x sekata,bercapuk-capuk..

Juliet_iRa~" said...

pakai naturactor juga..hee

:)

E-Marlin said...

naturactor ni mmg best! pakai je, terus muka jadi flawless.

✿ pink velvet ✿ said...

nak sgt try, tp tatau kat mana nak beli, huhU~

nasha sanza said...

oh..baru tahu..tapi banyak jual kat mana yek??

pinky said...

bl kat mana ya? tak pun blh order tak?

Kuchiki Rukia said...

bukan main c zoey mempromot.....hehehe...leh try la pas nih.....

Alya Sumayyah said...

Akak,sy guna naturactor jugak..kod 141..tp akak ade alas ngan pkai bedak ape2 x?contoh bedak miami ker?

- Gadis Terlampau Melampau - said...

akak ., nak daptkan krim 2 kat mna ?

- Gadis Terlampau Melampau - said...

kakak., nak dapt kan krim ny dkt mana .,
muka kamy dah trok gelap akak .,
plez help ..

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

uish.. mahalnya.. saya hanya mampu beli BB CREAM aje. ahaahahahaha. lagipun still mude. x elok pkai macm2. kan kan :p

zOeY zAu YaH said...

niniey: yup kan? kan?

zOeY zAu YaH said...

sharifah: yg ni mcm krim biasa ja..tp tebal..hihi..

zOeY zAu YaH said...

ely: try2..best tau..

zOeY zAu YaH said...

wm: try seacrh kt tenet..byk jual on9.

zOeY zAu YaH said...

cik lynn: takde..dia x jual kt luar..kalau kt luar selalu x ori.bli 0n9 atau pemborong brg kawen mcm b.sail tu ka baru ada.

zOeY zAu YaH said...

shu: best kan hehe..

zOeY zAu YaH said...

ain: mmg takdelah syg oiii..haha..blk malaysia nnti bli k..

zOeY zAu YaH said...

cheq: tu masalah kulit bkn fondation.pakai guna span basah..natiractor x kalis air,so dia x bercapuk..cuma kene pastikan kaler sesuai dgn kaler kulit yg asal..kalau tak dia akn jd bercapuk.

zOeY zAu YaH said...

juliet: hehe

zOeY zAu YaH said...

e-marlin: haa kan..

zOeY zAu YaH said...

pink: dh tau kan? hehe..

zOeY zAu YaH said...

nasha: kat tenet...

zOeY zAu YaH said...

pinky: search kat internet k..on9 byk jual..saya x blh nk tlg beli/jual pun hihi..

zOeY zAu YaH said...

kuchiki: benda bgus hehe

zOeY zAu YaH said...

alya: pakai je apa2 bedak kat atas dia..

zOeY zAu YaH said...

gadis: kalau gelap jgn pakai yg cerah2 sbb nk putihkan ye..nnti jd bertompok dan pelik..mekap tak cantik..pakai kaler yg sesuai dgn kulit.try serach kt internet k..

zOeY zAu YaH said...

nur fatin: =)

CERITERA kisah YayaSheikhAhmad said...

kaka ! kat mane yaya nak beli benda nih kak > hmmm ~ dah lama nak tahu tp tak tertanya dekat siapa :(

zOeY zAu YaH said...

yaya: try search kt internet...byk jual on9 skang nih..

Akulah Pak Lan said...

Kulit paklan gelap...hehe

CIK JATT said...

cantik! tapi takut nak nak try. kang elok2 kulit dah hilang jerawat semua, tetiba habis naik menempek kat muka.

Senorita Nadira said...

kite pon pakai yg ni! mmg best gila. lpas dok berlari larian kat pantai pon make up tak hilang! ini serius ok. kite beli kt jepun ni n komfem oryginal punya hehe~~

DeeaNash Dania said...

deea pkai krylan yunk..oky jgk..nk jgn test krim nyh..tpi nk bli tkot kt on9,xori..hikhik pape t sy try oky..bebeh cntik...=)

zOeY zAu YaH said...
This comment has been removed by the author.
Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

kalau harga dalam 20 something. ori tak ? sbb murah skit dr yg asal. huhu

zOeY zAu YaH said...

nur fatin: kene tanya owner n tgk ciri2 yg saya bgtau.

Fairuzie Fizi said...

sya nk tya cover face meiko ni dgn naturactor foundation ni adalh bnda yg sama je ker??plz tlg xplain...i keliru sgt2 ni...

Diana said...

salam Zoey,
Kak D mintak kebenaran untuk letak Link entry Zoey kat Blog Kak D yer...

http://jelitezz.blogspot.com

Faqihah Husni said...

Meiko? Saya pernah guna sekali.. tu pun kezen yang tolong make-up kan saya dan guna dia punya meiko.. Memang best guna :) Saya nak beli gak nanti, kezen kata harga dalam rm50 (ori punya) kat Aneka Gurun. tahan setahun lebih! haha

myss Anyss said...

salam kak. susah nak cari cream ni kat pahang. boleh suggest kat mana ada jual? dan berapa harga nya?

coverfaithinme said...

salam kak, saya memang dah gune product nie tp sekarang macam susah cari sebab banyak sgt takut x ori.
boleh tak tolong recomend site yg jual meiko ni yg ori punya.

Antonio De Martillo said...

hi zoe salam kenal i'am from indonesia and i like make up and you'r beautyfull as a make up artist i also use mac kosmetik product

KLIK SINI TUAN BLOG NAK KAWEN