Review produk muka yang saya guna dan gambar tanpa mekap,tanpa edit !

 Assalamualaikum...

hai geng...ceceh..secara tak pasal2 semua orang menjadi geng saya..

ada orang pernah tanya,macam manalah rupa saya tanpa mekap?
kenapa tak tunjuk tanpa mekap?

hek elehhhh....kelakar betul soalan kamu itu wahai penunggu belog(weh indahnya !).
tahu tak betapa bersepahnya muka saya tanpa mekap kat belogku ini?
 saya tak rasa malu walaupun muka comot2 tak kasi can nak berbangga langsung..T_T

malahan keluar rumah pun selalu tak pakai mekap sebab malas.
tapi saya selamber punya worang..takdenye nak control cun senah oiii...

baheklah..sekarang mari saya tunjukkan mukaku yang suci
langsung takde edit hape..kecuali letak watermark saja.

dan..dan..dan...
produk yang saya guna sekarang..
MARI SETAT enjin...=.="

 ini gambar mula2..buat penyeri kononnya..kahkah..

SEBELUM...
ini dulu sebelum guna produk yang saya guna sekarang.
pori2 besar,ada parut yang susah nak hilang,ada macam ruam2 skit,
kulit kering dan kadang2 berminyak sangat pastu nampak kusam.

SELEPAS...
takde edit langsung ok.
selepas guna produk sekarang ini.
guna kamera  henpon nokia saja...

yang ini guna kamera henpon samsung.

PRODUK.
TIA AMELIA(set baru).
harga: RM100.
beli kat kaunter jual jamu.

dalam set ada sabun ketul,pencuci cecair,uv fondation,
krim pemutih dan krim kunyit.
toner beli asing ye puan2.

mula2 memang banyak sangat yang saya tak suka pasal produk nih.
tapi kejap je..lepas pakai 3 hari dah nampak perubahan dah..
sekarang dah hampir 2 bulan pakai,memang puas hati sangat2...
sebelum ni guna safi rania.
memang bagus cuma saya tak suka sebab kulit jadi terlampau kering
dan bintik2 makin jelas.
saya suka kalau kulit ada minyak2 skit,jadi tolong babai kat safi rania
*takyah emo,jangan nangis =.="

seumur hidup,produk natasya dengan tia nih yang terpaling bagus.
kalau tak mekap pun rasa yakin gila..diulangi...GILA !
tapi takyah ler takut lepas pakai terus jadi gila ke hape kan..tak..tak..

> pori2 mengecil.
> kulit jadi cerah dan berseri2..
> ruam halus hilang terus..satu pun takde.
> bintik2 dah jadi pudar.
> kalau ade jerawat atau parut,cepat je hilang. tapi sepanjang guna tia
takde lagi jerawat yang naik.parut sebab gatal tangan adelah..tapi cepat hilang.
> kulit lembut sangat2.
> licin..serius,memang licin.
> tak pakai mekap kulit nampak licin dan glowing.
> pakai mekap kulit nampak gebus2.
>lembapan kulit seimbang.
takde kering melampau,takde berminyak secara over.
saya suka macam ini.
> tak kelupas walaupun sikit..ok ini sangat bagus.

meh tengok produk tia meh..

SABUN dan PENCUCI CECAIR.

guna salah satu saja.
saya guna sabun ketul.kalau pergi mana2 baru guna pencuci cecair sebab senang nak bawa.

SABUN:

> bau wangi tapi lepas dibuihkan bau masam2 skit.

> buih berkrim dan sangat banyak.
guna skit je.

> buihkan kat tapak tangan,sapu kat muka dan urut pelan2.
lepas tu cuci bersih.

> kulit akan jadi bersih.berkesan hilangkan kotoran,minyak dan sisa mekap.

> lepas cuci rasa tegang.cepat2 pakai toner dan krim ok.

PENCUCI CECAIR:

> ade bau tapi tak sewangi sabun ketul.

> buih skit dan ringan.bukan berkrim macam sabun ketul.

> tuang dan buihkan kat tapak tangan.
sapu kat muka dan urut lembut.cuci bersih.

> kene guna banyak untuk hilangkan kotoran,minyak dan sisa mekap.

> kesan dia lebih lembut dari sabun ketul.

> lepas cuci rasa lembut.

tapi serius saya suka sabun dari pencuci cecair nih
sebab sabun tu guna skit je dah berkesan.
pencuci cecair nih kene guna banyak2..leceh lah..

TONER
beli asing dengan harga RM18.00

> ade bau yang sangat mild..tak kuat.

> tuang kat kapas muka dan sapu pelan2 kat kulit muka dan leher.

> sisa kotoran dan mekap akan tertanggal
*kadang2 cuci muka dengan pencuci tak menghilangkan kotoran
secara 100% kat kulit,jadi gunakan toner untuk hilangkan semua sisa tu.

> kalau perlu saya akan guna toner+kapas 2, ke 3 kali supaya kotoran betul2
akan hilang.

> kesan dia lembut.takde tegang,takde sejuk.
kulit jadi lembut.

SUNBLOCK/FONDATION

> ada bau tapi dulu saya tak suka bau semacam ini =.="

> tekstur macam krim yang berminyak..dulu saya sangat tak suka,
tapi lepas pakai memang takde minyak.

> buat 5 titik kat muka(dahi,dua2 belah pipi,hidung dan dagu)
pastu ratakan pelan2.jangan lupa leher juga.

> lepas pakai kulit jadi cerah.tapi nasihat saya,kalau kulit awak asalnya
kaler hitam manis,jangan over letak ok..bercapuklah wajah kesayangan kau.

> lindungi kulit uv dan juga boleh jadi bedak asas.

> saya suka letak banyak2,tebal2..bajet keluar rumah takyah
pakai bedak..pemalas bukan? 

> walaupun pakai tebal2,tapi bila dia dah rata di kulit dan hampir 1/2 jam pakai,
kulit  akan nampak cerah natural.licin dan glowing.

> lembapan kulit seimbang walaupun tak pakai pelembab
*pelembab penting ok tapi jenama tia berharga RM40.
ok nanti kita beli(cakap kat diri sendiri).

 KRIM PEMUTIH

> ini pakai waktu malam sahaja.

> ada bau yang mild..tak kuat.

> tektur macam pelembab.

> letak 5 titik kat muka dan sapu pelan2.
leher pun sapu juga.

> mula2 dulu,time pakai rasa tegang.
tapi lepas beberapa minit terus kulit rasa lembut.
sekarang dah ok.takde rasa tegang ke hape.

> mencerah dan melembutkan kulit.

> kalau ade parut ke hape letak lebih kat kawasan tu.
cepat je pudar.


 KRIM KUNYIT

> pakai waktu malam saja.
lepas pakai krim pemutih terus pakai krim ini.

> ada bau ros.dulu saya benci bau ros.pening tahu tak?
tapi bau krim kunyit nih takde menyengat hidung.
bau soft2 gitu.

> letak 5 titik di muka dan ratakan.
sapu kat leher juga.

> mula2 sapu akan rasa macam tegang sikit tapi lepas
beberapa minit kulit akan jadi lembut.

> walaupun kaler oren..scary maaakkkk...!!!
tapi lepas pakai muka takde jadi kaler oren pun...
dia menyerap ok.

> kalau ade parut2 atau ape2 cela,
sapu lebih kat kawasan tu dan cepat je hilang.

> berkesan sangat2..kulit jadi licin,cerah dan lembut.
ini antara krim terpenting dalam produk tia tahu..

RUTIN SAYA GUNA PRODUK TIA..

PAGI:
cuci guna sabun ketul,pakai toner dan uv.

MALAM:
cuci guna sabun ketul,pakai toner,pakai krim pemutih dan pakai krim kunyit.

itu je...silalah cuba kalau mahu.

like fanpage saya kalau sudi.

klik iklan nuffnang semoga zoey zau yah dapat bedah..amin..

tenkiu.





68 comments:

A'ishah Kamaludin said...

bestnye review ni.. tapi saya masih sesuai pakai safi hijau (cleanser, moisturiser, and beauty cream) Tak rajin nak banyak2. Baru je follow blog ni. Nak tanye, zoey zau yah nak bedah apa. Every post nampak tagline nuffnang tu... Maaf ya tanya.. :)

hatiAMIRA said...

sis , camne nak tgk pori2 besar ke tak ?

hunny_bunny___chumutt said...

natsya dgn nie ane ag keyh ?eyh??
cos kite skg pky natasya. .. .
:'D

cik chinta said...

kite da xpki da mende ni zoey T_T tgl kenangan..nti r start mule pki lg :)

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

my mummy beli produk ni. tak berkesan pun. tak tahulah kenapa. kat muka my mummy ada macam tompok2 gelap. tak tahu nama saintifik dia. hahahaa.

Syuhada Nasya said...

guna vida beauty pon ok jgak kak .. hihuuu...
btw nt nak cuba jugak laa tia nie

Nora_Aniza said...

bagus2...produk nieh memang bagus. tp xtahu la nape tiba2 g tukar produk pulak. last2 cari tia jugak

hanabunga said...

Tia Amelia eh.bagus2.thanks for the info.cuma tak pakai moisturizer rasa mcm tak lengkap pulak la kan.takpa nanti akak buat review pasal moisturizer tia amelia pulak eh.thanks! :)

fyna said...

tia amelia ramai cakap berkesan..fyna pakai 3 bulan hancur muka fyna =(

~azillakhalison~ said...

awak,dulu saye pkai tia amelia..muke saye banyak jeragat..saye pakai sekejap je..huhu..now pas awak tunjuk ni,rase nak pakai balik la..

awak tau x,produk ape bagus untok jeragat yg serius...serius nak hilangkan jeragat ni..adehh

Teacher Koko said...

eh zoey pon pakai natasya jugak ka? krim malam ka? saya pakai krim natasya malam la ni..stakat ni mmg okay sgt..parut jerawat da kurang..ingat nak cuba jugak la tia amelia ni...nak cuba hak kim kunyit..org kata baguih..

nik rosmawati said...

wah..teruju pulak tgk hasilnya.rasa mcm nak beli jea.
sebab dulu guna natasya, hasilnya mmg best la dekat kulit akak.ramai yang kata tia amelia ni bagus. so nak kena cuba jugak ni.

cheq sue dieyha said...

mmg ok pkai tia,kulit mmg kurang berminyak dan nmpk cerah tp sayang muka ni pakai ape pn mmg akan jerawat berbiji2.sayang,muka ni tak kn berenti dr naik jerawat n tinggalkan parut.uuu..jeles tgk muka zoey pakai tia.

Pelangi said...

zoey!!!!!!!!!! wah! cantik doe kulit kamu cyg..:)..btl la guna safi rania, bintik2 naik la..macam jeragat...scary gile! trus stop..bgus eh tia ni? nak try la jugak..^_^

Iqa said...

kawan2 sy ramai da gune product tia ni... so far nmpak mmg ok.. kulit dorang pon nmpak berseri2 gamaknye.. hehe.. mungkin akan try tp skrg ni xterbuke hati lg.. hehe btw.. a gooD review~! ;)

zOeY zAu YaH said...

aishah: kalau sesuai takyah tukar..kang tak sesuai dgn produk lain masalah lak kan.tukar organ.tp x tahu lgi dpt buat ke tak =)

zOeY zAu YaH said...

hati: pipi kat tepi hidung tu nampak mcm lubang2 terbuka..tu lah pori.kalai x nampak tu maknanya dia tertutup elok.

zOeY zAu YaH said...

hunny: kalau dh ok dgn natasya teruskan je.dua2 bgus.

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: tu lah..hari tu kan pakai nampak kulit cikgu cantik sgt2..

zOeY zAu YaH said...

nur fatin: itu dah jd jeragat yg teruk.better pergi jumpa pakar kulit sbb jeragat kalau jd camtu mmg ssh nk hilang.

zOeY zAu YaH said...

syuhada: dgr2 ok gak vida tu tp x penah try..

zOeY zAu YaH said...

nora: sygnya..takpe nnti pakai blk k hehe..

zOeY zAu YaH said...

hana: yup..blum pakai pelembab sbb mahal skit..nanti kalau dh try saya review ok.

zOeY zAu YaH said...

fyna: ooo tak sesuailah tu..takpe,guna yg mana sesuai k.

zOeY zAu YaH said...

azilla: jeragat mmg ssh nak bg hilang.sel dia kat bwh kulit.kita pakai produk kebanyaknnya bg hilang kat ats je.nnti dia muncul blk.so plg selamat dan berkesan jumpa pakar kulit.

zOeY zAu YaH said...

teacher: dulu je.skang x pakai dah tp time pakai dulu kulit lawa sgt2.tia pun bgus..

zOeY zAu YaH said...

nik: try2..dua2 bagus.

zOeY zAu YaH said...

cheq: takpe teruskan merawat ok?
try jumpa pkr kulit..kt klinik kulit..

zOeY zAu YaH said...

pelangi: hai cik pelangi cantik..moh ler try mana tau sesuai ke kan..best gak tgk hasil dia..

zOeY zAu YaH said...

iqa: majoriti kata ok..try lah nanti k?

kaka said...

kaka pernah guna tau produk ni dulu..mula-mula je sesuai lama-lama mula tumbuh jeje (jeje nama manja untuk jerawat)..hehe..so kaka cepat-cepat stop pakai..takut makin teruk :(

Shafiqah said...

kakak duduk kulim jugak ? saya pun :)

kulim area mana ?

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

maera ta sesuai pakai nie.baru pakai pencuci sekali, da gatal2. T___T

♥ aeryn ♥ said...

reen pernah pkai tia amilia tapi maybe xsesuai dgn kulit muka reen.. kulit jadi nipis sgt... sbb sstngah org kulit berbeza kn.. :) cntik muka u.. :)

zOeY zAu YaH said...

kaka: x sesuai lah tu =)

zOeY zAu YaH said...

shafiqah: kg.keladi =)

zOeY zAu YaH said...

maera: x sesuai..kering kot? pencuci dia mmg kuat skit.

zOeY zAu YaH said...

aeryn: yup kulit berbeza..thanks..

❤ eyeme ❤ said...

eh eh..titew pun pakai tia..hekhekhek..tp siyes mmg elok giler..cumam pelembab tu je la x bape nak mampu lg..hahaha...

produk ni mmg buat muka nmpk glowing kan..dr jauh org akn ckp muka licin tp klu dkt adela jugak sket2 parut cuma x jelas..suka sgt!!!!!!

Shafiqah said...

kg keladi,wahhh...saya slalu gi situ

Juliet_iRa~" said...

wahh..tp ada kwn pkai xelok..muka dia naik jerawat byk sgt...tp tgk ni rmai kata ok..depend kot kat muka kan..

:)

Juliet_iRa~" said...

eh lupa..happy new year zoey!

semoga sihat2 selalu..

zOeY zAu YaH said...

eyeme: ok kan? hehe..

zOeY zAu YaH said...

shafiqah: =)

zOeY zAu YaH said...

juliet: yup..ikut kulit kita gak..

zOeY zAu YaH said...

juliet: thanks..amin...

yana lyana said...

yess setuju!
saya pun pakai yia amelia tau?
meh sepp sikit..hehe..
sangat berpuas hati kan..:)

Nizam Ijam said...

teror r dia bab2 mekap nie.

khalila said...

hmm... maybe ikut kulit muka kan? dulu 1st memang nak try tia. tp termakan pujuk rayu kakak tukg jual tu, last2 beli puteri rembulan. beli skali je sbb susah nk jumpa tmpat lain. pastu tukar2 macam2 (mmg suke tukar2). huhuu... sekrang pakai sabun susu beras je.... tu pun dapat free beli BB Cream... punye malas nak beli lain. huhuuu

zOeY zAu YaH said...

yana: yup..puas hati sgt..

zOeY zAu YaH said...

nizam: alhamdulilah..boleh la =)

zOeY zAu YaH said...

khalila: trylah tia..mana tau sesuai ke kan..

Baheera Collections said...

Lepas baca entry ni, trus suh hubby p beli tia amelia...

::CIK LYNN:: said...

slalunya 1 set ni tahan brpa lma? almklum la skrg ni stdent xmmpu nk pkai mhal2 lg...hehehe

zOeY zAu YaH said...

baheera: hehe..

zOeY zAu YaH said...

cik lynn: saya dh pakai lbh dari 2 bulan..msih byk lagi kecuali krim pemutih tu saya suka letak byk2 hehe..

hatiAMIRA said...

tp kan kak . let say la mlm kite juz pakai toner tak pakai krim mlm bole ke ha ?

zOeY zAu YaH said...

hatiamira: tak sesuai camtu..sbb toner fungsinya tak menyeluruh..yg merawat adalah krim malam bukan toner..toner agen pembantu sahaja =)

Miz Fas said...

sy pn skrg pakai tia since 2007...
memang dh ngam n sebati dh tp tak guna fullset la..paling best krim sunblok dia...mmg nmpak prubahan yg sgt ketara =) krim kunyit dia pn best gak sbb blh ilangkn jerawat sy yg dh beranak pinak ni..tp mslah skrg muke sy lubang pori2 dia tak mgecil..hehe...cmner tuh???

Feza said...

tak boleh pakai apa2 produk. dah try macam2 tapi xde satu pun kesan positif. bila tak pkai apa ok plak. nak cantik gak.

AMALINA YAAKUB said...

kak zoey kita tinggal lepas guna agaknya ada kesan smpingan tak??

fadrul said...

kalu kita abaikan toner 2 boley x.. contohnya lepas cuci muka dengan sabun 2 terus pakai krim pemutih dan kunyit..tnpa pakai toner..boley x??

Nurfatiha mocc said...

heyy salam. kalau pek yg lama tuh mana lagi oke dgn yang baru nih?? :)

Miera Aziz said...

Betul. Saya pernah pakai Tia Amelia ni dan muka sgt glowing, bersih dan cerah. Sekarang dah berhenti pakai sebab gedik nak try produk lain pulak. Hishhh. Kena beli lagi produk ni. :)

LollipopME said...

sy pun skrg pkai tia amelia jugak.. tp sbb sy ni pemalas orgnya... asal malam je jd malassss sngt2 nak pkai.. xtaw la apesal jd mcm tuh...huhhuu... pastu skrg duk review psl bio essence bird nest tu...hati dah jd berbelah bagi lakk... then after review awk nye blog ni terus hati nak setia kepada tia amelia ni.. yeyyyy!! thanks sbb review awk ni buat sy semangat blk nak pakai secara konsisten! :D

Eqa Ehsan said...

saya pun pakai tia amelia jugak. tapi pakai sabun dia je. hmm sbb umur saya baru 18. mak saya cakap takut nanti jadi lain pula. sabun dia okay tapi still tak complete. kulit kusam :(

MISS DALL said...

Saya baru beli produk nie pagi tadi... Trial pack plus toner... Takut juga nak guna produk nie... But lepas baca review ni.. Rasa ok skit... :)

Zarra Qaseh said...

Za setuju sgt...coz Za pun de guna Tia, tp xde la rajin sgt cam Zoey...just sabun je tapi boleh nampak perubahan dah...tapi lebih ok kalau pakai sume sekali...:)

KLIK SINI TUAN BLOG NAK KAWEN