tips untuk kulit yang berjerawat.

Assalamualaikum..

kalau kulit awak2 semua ada jerawat jangan nak stress2 sampai hentak2 kaki..
hentak kepala lagi tak digalakkan..jangan..jangan..


jerawat? jangan jadi annoying macam budak dalam gambar ini..
*gambar lama tuh =.="

sekarang saya mahu share jaga kulit yang berjerawat.

TIDAK BOLEH DILAKUKAN:

1) jangan pakai bedak,fondation dan lain2 mekap.
kalau pakai juga kulit tertutup,masalah jerawat semakin teruk 
dan proses menyembuhkan jerawat menjadi lambat.

*orang selalu nak pakai mekap tebal2 untuk tutup jerawat tu,
tapi sebenarnnya itu adalah salah.
kecualilah awak ada majlis penting macam kawen ke,terpaksa lah cover dengan mekap.
tapi mekap tak dapat tutup jerawat yang timbul ok !
boleh disamarkan saja terutama untuk nampak cantik dalam gambar..

2) jangan sentuh jerawat dengan jari.
jari mempunyai bakteria sendiri.kalau sentuh kang jerawat akan menjadi semakin teruk.

3) jangan picit jerawat.
bakteria dari jerawat yang pecah akan membuatkan jerawat merebak dan naik lagi banyak.
malah kesan dipicit tu akan jadi parut,lubang,merah2,membengkak dan jadi radang.

4) jangan guna produk kelupas.
kulit akan jadi pedih dan bertambah teruk.

5) jangan guna produk yang berminyak.
nanti jerawat akan naik lagi banyak.
kalau pakai sesuatu produk tu dan kulit awak jadi berminyak,
cepat2 stop ok.

6) kurangkan makanan yang tidak sihat dan berminyak.
ada sesetengah orang tak boleh makan makanan laut dan kacang.
kalau itu buat muka awak naik jerawat,cuba elakkan ok.

7) jangan malas cuci dan merawat kulit ok.
kulit kotor akan mudah ditumbuhi jerawat.

8) jangan stress.terutama stress akibat selalu fikir pasal jerawat nih.
ini memang terbukti.saya pun pernah alami.
lagi fikir bab jerawat,lagi teruk dia naik.

9) elakkan produk yang berminyak,terlalu berkrim,berbedak,
buat kulit jadi tegang lepas cuci dan yang menutup permukaan kulit.

10) jangan guna banyak jenama produk dalam masa yang sama.

YANG PATUT DILAKUKAN:

1) rawat kulit guna produk yang khusus untuk jerawat.

2) sebolehnya pilih produk yang mengandungi bahan natural
seperti tea tree dan lain2 yang lembut.

3) makan banyak sayur dan buah.
memang terbukti sayur dan buah mampu menghilangkan jerawat
terutama semasa proses penyembuhan ini.

4) bersukan.hormon akan menjadi stabil.
hormon juga bersangkut paut dengan masalah jerawat.

5) ceriakan diri.
kalau kita ceria,tenang, dan tak kisah pasal jerawat..
perlahan2 hormon berubah dan masalah jerawat berkurangan.

6) pastikan kulit muka sentiasa bersih.
cuci,pakai toner,pelembab dan produk untuk merawat jerawat seperti
gel atau krim sekurang2nya 2 kali sehari.tapi pastikan semuanya khusus untuk merawat jerawat.

7) sabar..kene sabar untuk merawat jerawat.
bagi masa untuk kulit pulih.

8) dari pengalaman orang sekeliling dan diri sendiri,
jenama yang bagus untuk hilangkan jerawat ialah jenama
simple,clean & clear,clinelle, dan oxy.

ok dah ingat apa lagik tipsnya haha..
tapi ini semua lebih dari pengalaman sendiri sebab dulu pernah sekali
muka saya naik jerawat yang sangat teruk.
sampai nampak macam campak.
besar2,banyak dan hitam ok.
dah la tak pernah jadi jerawat,tiba2 jadi mestilah panik..
tapi sebenarnya buat tak tahu,terus rawat dan tak pakai mekap
dalam tempoh itu sangat membantu..
jadi selamat mencuba ya..

like fanpage kalau sudi..
ada kat sidebar atau boleh cari kat www.facebook.com/zoeyzauyah.blogspot.com

klik nuffnang nak bedah..amin..

tenkiu.

52 comments:

adiba ramli said...

tq for the sharing. tapi masalah saya ialah banyak betul jeragat2 hitam. ade tips tak nak hilangkan?

ain rahman said...

wah..thanks 4 the tips :D sgt useful nih! *lama xkomen2 sini..huhu T_T

Nurul Syazleen said...

tips akk mmg useful sngt ..
tengs! :) =='

Nurul Syazleen said...

tips akk mmg useful sngt :)
tengs :) =='

::CIK LYNN:: said...

tq bgtau...haah, suatu ktika dlu pnah rsa (ayt skema plak..hehe)

cik lynn dh try clean & clear, oxy n product yg tea tree tp nan ado nya...xbkesan pn kt cik lynn...kulit jd mkin merah, tgang n mglupas...scary!

at last try safi...cm ok dh tp ada jrwat gk...skrg gna pond's...alhamdulillah, dh cm xda sgt jrwat...=)

Bella Bell said...

oo. baru tahu. tapi kulit muka saya ni kadang-kadang berminyak kadang- kadang kering. saya pun tak tahu nak pakai apa dah. tapi selalunya keringlah. masalah jerawat tak timbul sangat. ada tak cara nak atasi kulit muka kering ni? terima kasih ea :)

zOeY zAu YaH said...

adiba: lmbbkn kulit.jgn bg kering nnti lg truk.

zOeY zAu YaH said...

ain: yup...mana lh dia ilgkn diri..

zOeY zAu YaH said...

nurul: thanks kembali sbb rasa ianya berguna =)

zOeY zAu YaH said...

cik lynn: gna yg mna sesuai.kulit berbeza.

zOeY zAu YaH said...

bella: pkai pelembab yg btl2 kaya lmbpan cam safi hijau atau clinele yg penutup kuning tu.

Syuhada Nasya said...

akk macam tau2 je sy perlukan tips nie .. hehwehw .. thank kak :)

Zana Adieyza said...

nice tips my dear...

kalau stress mmg cepat jer jerawat tu nak keluar.. mencik!

Cik Saila said...

jerawat kita suka dtg bila kita nak period..menyibok kan? benci tauu..tak sempat nak rasa kulit cantik jelita dh period lagi..
huhuhuhu..sedih kan kisah saya ;p

cheq sue dieyha said...

nmpk gaya kne bersukan ni..sbb dlu mmg akan exercise seminggu sekali n kulit pn jrg naik jerawat.tp nk start tu punyalah malas,adehh..!

syiqah shahar said...

kalau parut pulak macam mane ye nak hilangkan?? ade cadangan atau petua tak?

Baheera Collections said...

Saya pun penah rasa...dulu ada jerawat teruk kat seluruh muka,merah2 & besar2. Saya sampai malu nak jumpa orang ramai. Memang hilang keyakinan diri terus masa tu. Kawan saya cadangkan pakai satu sabun berubat dari Sari Ayu tak silap (dah lama) nama sabun tu Sabun Tolak Jerawat. Habis satu buku, muka saya terus hilang jerawat ok...pastu saya maintainkan muka dengan pakai clean & clear. Sampai sekarang tak pernah naik jerawat teruk2.

sYiRa LoKMaN said...

info yg baik ny :D

eydamcdaa said...

zoe , buat la tutorial mekap 4 yg jeragat .. muke jeragat susa la nk mekap TT .. and satu lg nk tny produk tia ok ke klo pakai tok jeragat ???

❤ eyeme ❤ said...

ampa tlg share tips hilang parut pulak naa...stress..hihihi~

Cik Yatt said...

kite ni jenis yang tngn tak diam..nk usik je..hee

Akulah Pak Lan said...

Tetiba lately muka paklan naik jerawat. Tanda masih remaja. Ihiks!

Mya said...

thanks zoey utk info berguna ni. mya pun baru je melepasi masalah jerawat huuuu

ps: sory mya lama x berkunjung sobs...

Bluewendy said...

wehee..nice tips dear!!=)

zOeY zAu YaH said...

syuhada: welcome

zOeY zAu YaH said...

zana: tu lah..x leh stress..

zOeY zAu YaH said...

cik saila: hormon lah tu...=)

zOeY zAu YaH said...

cheq: cpt2 sukan blk.=)

zOeY zAu YaH said...

syiqah: insyaallah coming soon punya entry kot?

zOeY zAu YaH said...

baheera: walau mcm mana pun seseorg tu ttp akn pnh naik jerawat kan..bgslah dh tak naik.

zOeY zAu YaH said...

syira: thanks =)

zOeY zAu YaH said...

eyda: jeragat yg terlalu tebal mmg takleh tutup..akn nampak gak...buat tak tau je..biarlah nmpak..yakin diri je k.tia x pastilah..saya cuma review dari pengalaman saya..saya x tahu sesuai atau tak untuk jeragat.

zOeY zAu YaH said...

eyeme: insyaallah nanti.

zOeY zAu YaH said...

cik yatt:hehe kene sabor byk2 ler..parut kang lg x elok nmpak..

zOeY zAu YaH said...

apl: ye lah..ye lah..haha..

zOeY zAu YaH said...

mya: welcome..takpe memasing bz kan..

zOeY zAu YaH said...

blue: thanks =)

♥ aeryn ♥ said...

oo macam tu ek.. tanx okay.. :)

cik chinta said...

muke tade jerawat. tp x gebu la..ape ubatnye ek? ihihi. jawab2

DAYANG. said...

entry yg berguna :)

zOeY zAu YaH said...

aeryn: ye camtulah..welcome.

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: pakai bedak tebal2 hahaha..

zOeY zAu YaH said...

dayang: thanks =)

Nur Nabilah Huda Mohd Ariffin said...

saya memg suke sgt bace blog akak! sume info sal jge kulit pe sume..besh2 (:

zOeY zAu YaH said...

nur nabilah: thanks sbb ska baca..kite share2 apa yg tahu je =D

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

hahaha. saya bila ada jerawat. saya akan picit gne besi pecungkil jerwat tuh. lepas tu akn bsuh gne pncuci mke. then letak krim mcm2 smpaiiii jerwat tu ilang. tp kalau kat area mlut. saya akn letak ubt gigi colgate. ahaha. sbb kt mulut snsitp skit. tmbah2 kat bwh idung. abeh merah nnt

NOOR FATIN said...

yang picit jerawat tu yg best tu. xdpt tahan tangan! hehehe

zOeY zAu YaH said...

nur fatin: =)

zOeY zAu YaH said...

norr fatin: tgn kita jahat klu ada jerawat kan? hehe..

ain rahman said...

huhu...nk menyepi lah dri dunia maya..acece..hahah..hm, skrg ni tgh tension dgn jerawat..bukan skrg tp dri dulu..xmo nak hilang. hisy geram betoi..rsa cm nk tenyeh2 ja..blh gitu? haha..

Desi Anggraini said...

salam, nice blog =)
follow me back =D

mizzleenaothman said...

Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq