kejadian itu

Assalamualakum..

ini citer pasal ribut hari tu.

31 januari bsday saya.jadi perlu ke beritahu?
ya mestilah kene bagitahu pasal ini ada kaitan.

keluar dengan sidia pukul 3 petang time panas terik.
bsday lah katakan..
pergi sana sini pastu keluar2 saja tengok langit sudah gelap.
itu dekat prai,

sekerat jalan nak balik dah hujan dan kilat2.
pastu angin pun kuat sampai daun jatuh luruh 
tapi jangan nak perasan itu musim autum pula ya.

sampai kulim kilat kuat banyak kali.
angin kuat hujan lagi lebat sampai semuanya nampak putih saja.

dah sampai simpang rumah papa tanya nak balik ke?
saya lapar ingat time keluar tadi mak tak masak,kalau balik nak makan ape?
jadi teruslah ke plan mahu makan.

berhenti di traffic light hujan lebat.
siap ada effect bunyi keletung keletang kat kereta.
saya perhati betul2..tengok2 hujan batu.
bagitahu papa tapi dia tak caya.
dia kata mungkin tu buah ape2 yang diterbangkan angin.
motif dia cakap cantu? sebelah kami ada pokok2..so buah dari pokok kononnya.
bila makin lebat dia pun prehati betul2..memang sah hujan batu.
dia potpet2 borak sambil tunjuk pokok2 kat sebelah tu untuk tengok arah angin.
saya cakap "lebat sangat nih,semua nampak putih je.jalan pun tak nampak".

tiba2 angain menghala ke arah kami.
pokok2 tu sampai rapat ke jalan.
memang sangat kuat dan menakutkan.
pokok macam nak tercabut je.saya dah pikir bukan2.
kang keta diterbangkan camne? pokok tu tercabut hempas kereta kami naik tu camne?
saya peluk papa kuat2 sambil nangis.badan dah ketar2 dah.
papa baca hape tah.
saya siap nangis ajak papa balik rumah dia.saya takmo balik umah saya.
konon umah papa lagi selamat.umah saya tau dah memang takut kalau ujan semua,
last2 reda.kami terus je pi bank amik duit n makan.

balik umah tengok semua gelap.
ramai orang lak tu.
upanya  time angin kuat tu dia dah terbangkan bumbung rumah saya
kat ruang menonton tv.
bilik saya lak kat depan tu,habis banjir sekali kat bilik saya.
barang2 kene air.
laptop saya pun kene.nasib baik tv masih boleh guna tapi laptop saya
rosak keyboard.

depa ramai2 tolong letak semula bumbung kat atas.
tapi letak je dulu buat tutup sementara.
papa denan adik saya tolong cuci rumah.
tq papa hehe..
 
adik saya cakap time angin paling kuat tu dia datang dari semua arah.
dia peluk mak saya sambil nangis.
bapak saya azan,jiran saya pun azan.

patutlah rasa takmo balik.
kalau balik sah2 saya ada time kelam kabut tu.
dan kalau saya ada jadi apa?
bertambah huru haralah cek kiah oii..
mesti sesak nafas sebab panik.
mak pun cakap nasib baik saya takde..kalau tak,tak tahu ler camne.

fobia uolss..saya sampai takleh tido.
memang terbayang lagi suasana time tu walaupun saya dalam keta.
kuat dan menggerunkan.kalau saya ada kat luar tu mesti saya dah melambung
pasal terlalu kuat.

banyak rumah yang rosak dan kene timpa pokok.
takut betul.

alhamdulilah semuanya selamat.
muhasabah diri diatas semua kesalahan.
memang itu dugaan tapi mungkin juga
satu balasan atau peringatan kan.

like fanpage saya kalau sudi.

klik nuffnang nak bedah..amin..

tenkiu.

68 comments:

zuk zuhaiza said...

Alhamdulillah. semua selamat.

dugaan dariNya.

zOeY zAu YaH said...

zuk: alhamdulilah..tu lah kan.

Mie Hishamuddin said...

sampai tercabut bumbung? kuatnya angin! syukur sis and family selamat

Zahirah Dzulkifli said...

Akak, gerun je saya baca. Naik dah bulu roma ni :'( Alhamdulillah semuanya ok. Yang penting, semua tak ada apa-apa. Apa-apa pun, happy belated birthday kak :)

ZYASH said...

Menakutkan lah jugak ribut tu, zy bace pun suspen jer jalan cerita entry ne tau... Erm...mesti banyak kerugian past tu kan...

NuruAshiA ♥ said...

uishhh..scary nuru dgr...pape pon thanks to ALLAH sbb slmtkan sys n fmly kn..

hunny_bunny___chumutt said...

tu lah . . ari tu mmg ribut kuad giler wokk!!. . tatot seyhh. . .

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

dugaan... ad tekanan jiwa x? :)

cik chinta said...

gerun jg, tp nyawa sme selmt. tu yg penting. nyawa xle djual bli

ceritera-chinta said...

Alhamdulillah semua selamat.umah saye pun pernah jadi hujung tahun lepas.tapi bumbung umah jiran yg terbang n hempap bumbung umah.habis bilik saye bnjir.album kawen tak tahu ler selamt ker tak.tak balik tgk lagi.sebb saye dekt sarawak.kg dekt perak.
Asalkan emak,ayah n adik2 selamat sudah.

Eyeme said...

alhamdulillah zoey selamat...eyeme pun fobia kalau camtu..sbb dah prnh kena..kalau kilat je ase nak nangis...wuwuwuwu~

Cik Saila said...

wahh,baca pengalaman zoey ni ngeri sgt2..huhu tp alhamdulillah semuanya ok..tp tetap ngeri..huhu

harap zoey dan family bersabar ya :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhmdulillah takde pape2 yg buruk terjd..

LINDAHERY said...

alhamdulillah semua selamat...takutkan bila jadi mcm tu... ermm

✿....rossa alina....✿ said...

baca story ni sambil bayangkan keadaan mase tu..mesti seram giler..nasib baik semua selamat..

Yana@Nana said...

salam pagi... takutyer sy baca entry awak.. adui.. kalu saya disituasi awk mesti kejadianye sama.. asib baik x de pape kan.. Alhamdulilah..
n thank follow ya

✿ pink velvet ✿ said...

dasyatnyer kat sane erk ... naseb baik sume selamat kan

[PCL] said...

Assalamualaikum, pestime singah dari blog eddysyrol...salam ukhuwah.

fyna said...

teroknya..time huja batu dulu time fyna kecik2 kot..besaq2 ni dah xnmpk dah..gerun nya..
sampai bumbung kena terbang...ish..menakutkan

Nur Farah Hani said...

eh dua hari lepas kan? am aih kuatnay angin ujan kat tampat awak.. nasib baik kat sini atkder.. ape pun alhamdulilah.. seb beik selamat.. dugaan... :))

♥ Cik Zack's ♥ said...

Alhamdulillah xdek pape kan. Hemm mgkin pringatan untuk kita kdpNYA. Kalo sy pn mmg trauma la. Huhu

AIRA said...

first nak wish happy belated birtday..haha dah terlambat baru nak wish...second, sbar eh kak zoey..semua tu ujian..nasib baik akak n family selamat...:)

sitihanisahali said...

ngeri nye bace.tp alhamdulillah selamat.

Cik mama said...

cik mama penah balik dr kerja ujan lebat gilerrr.. putih jerr jln,,, takut sgt then berenti tepi jln nagis..huhuhuhuhuhu..

CikFi said...

Alhamdulillah semua tak pape..

Jgn lupe jg kesihatan ye cik zoey..

gadish_bengang said...

alhamdulilah sis dgn fmly selamtkan . . tak dapat nak bayangkan kejadian tuh . . :')
btw kite baru jew juin blog . . dlu slalu skod blog sis . . hehe
kite da follow sis santex ^^

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nie ribut yang kat pantai dalam tue ke?? sampai tercabut atap tue ek

nabila azmi said...

waa...dugaan...alhmdllh xde ape2 cedera kan..

Mya said...

alhamdulillahhh selamat semuanya=) tragik juga kan... balik umah pun sampai bumbung ilang n banjir lagi... sama2 kita sentiasa muhasabah n doa yg baik2 aje inshaallah =)

Nurul Syazleen said...

memang hujan lebt sangat mse petng tu..seriesly,mmg takut ..
tak tahu pulak ade hujan batu ..
tapi,alhamdulillah,kt sni tak kne ape2 ..:)
tngok2 kt brita kte kmpung kladi kne ribut ..
dugaan kann .. sabar ye kak :)

~azillakhalison~ said...

alhamdulilah...saye pon takot kalau angin kuat berseta guruh n kilat...biarlah hujan lebat tapi xnak guruh kilat n angin...wuuuu seram...kite serupa

Mizz ErMa said...

wah, dahsyat jugak tuh..nasib baek cik zoey sekeluarga xde pape..=)

S H I T E Q said...

ngeh2. happy belated! :D

zOeY zAu YaH said...

mie: yup.alhamdulilah..

zOeY zAu YaH said...

zahirah: tu lah.nsb baik semua selamat.tq ye.

zOeY zAu YaH said...

zyash: yg truk2 tu rugi byk rasanya.umah saya takde banyak sgt.biasa je.ahlamdulilah.

zOeY zAu YaH said...

nuru: alhamdulilah..

zOeY zAu YaH said...

hunny: yup sgt kuat.

zOeY zAu YaH said...

saizuan: trauma+fobia.

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: yup tu yg plg penting dari harta bnda.

zOeY zAu YaH said...

ceritera: nyawa pntg.bilik banjir sama cam saya tp nsb baik semua selamat.

zOeY zAu YaH said...

eyeme: tu lah.semua fobia nih.

zOeY zAu YaH said...

ciik saila: mmg kene sbr byk2.mmg ngeri tau.alhamdulilah semua ok.

zOeY zAu YaH said...

nuyui: ya alhamdulilah la.

zOeY zAu YaH said...

linda: mmg takut.nsb baik semua selamat.

zOeY zAu YaH said...

rossa: sgt menakutkan time tu huhu..

zOeY zAu YaH said...

yana: yup sgt takut tau.takde hal lah..follow je hihi..

zOeY zAu YaH said...

pink: mmg dasyat.

zOeY zAu YaH said...

pcl: tq.

zOeY zAu YaH said...

fyna: mmg menakutkan tau.keadaan time tu ngeri sgt2.ujan batu mcm ais tp kecik2 ja time tu huhu..

zOeY zAu YaH said...

nur farah: yup..dugaan.sabar je lah.

zOeY zAu YaH said...

sharifah: ni tgh trauma la nih..peringatan kan huhu..

zOeY zAu YaH said...

aira: tq hihi...dugaan..sabar je kan..

zOeY zAu YaH said...

siti: ngeri2..alhamdulilah semuanya ok je.

zOeY zAu YaH said...

cik mama: takut kan? saya pun nangis.

zOeY zAu YaH said...

cikfi: alhamdulilah.insyaallah..tq ya.

zOeY zAu YaH said...

gadish: thanks ya.

zOeY zAu YaH said...

baby: tak.ini kt kulim hihi..

zOeY zAu YaH said...

nabila: tu lah.dugaan.semuanya selamat.

zOeY zAu YaH said...

mya: yup betul..

zOeY zAu YaH said...

nurul: ha ada ujan batu.ngeri time tu tau.tq.

zOeY zAu YaH said...

azillakh: takut kalau semua skali kan? dugaan..

zOeY zAu YaH said...

mizz: tu lah.nsb baik..

zOeY zAu YaH said...

shiteq: tq.

aniswany said...

wahhh tragis nyaaa....alhamdulilah semua slamat ;')

Pelangi said...

ngerinye...kt mnjung pn ade jugak smpai traffic light kua tiga2 kaler (merah , kuning, ijau ) sebab kilat n petir maha dasyat..time tu nad g kamdar dlm pukul 6 ptg..ngeri sgt2..jalan x nmpak..trpaksa bukak lmpu kecemasan, kete bersepah2 bunyi sebab kilat..x brani da la nk kua sgt time2 ribut cmni..bahaya..nasib bek zoey slamat dan xde pape..klu x, sape nk tulis citer cmni..alhmdulilah..

zOeY zAu YaH said...

anis: tu lah.

zOeY zAu YaH said...

pelangi: huhu ngeri.fobia tau.jgn keluar selalu time ujan tau.takut..