Penyakit episod 1.

Assalamualaikum...

ingat ini drama? siap ada episod blablabla..eh diam cikgu nak ngajor!

dulu zaman kecik molek..eh tak...zaman kecik2..
saya selalu jatuh sakit.

mak penah citer zaman baby dulu mak mandikan saya time hujan.
lepas mandi badan saya tukar jadi biru pucat lesi termasuk kuku besi..
haha mengarut..kuku merah pun i belum kenal uolsss..
nasib baik jadi biru,kalau hijau haruslah mak konpius ini anak
dia atau shrek? atau hulk mungkin?
FINE LAH ZOEY OIII....

eh ada lagi.time baby dulu kakak saya penah jatuhkan saya dari dukungan beliau.
nasib baik bila besar hati ni baik tak balas dendam kat anak2 beliau
hahahaha...

meningkat kanak2 saya selalu sakit.
selalu je demam,batuk dan selsema.
sekali terjadi memang susah nak sembuh.
kalau sembuh kejap je pastu jadi balik.
teruk2 tau sampai pernah demam hampir sebulan.
bukan setakat jumpa doctor,tapi doctor tradisonal pun jumpa juga
cehh sesaje je kan nak naik taraf tok bomoh sekelian.
sekali tu saya demam.time darjah 5 kot.
pergi klinik pak ngah saya(pak ngah saya doktor yang cool).
katanya ada  kelainan kat jantung.macam ade lubang.
then buat surat rujuk ke hospital.

mak bapak saya tak bawak pi hospital pun.
mungkin sebab tengok saya sihat dan kuat je.
saya ini budak2.orang tua pun takmo masuk hospital,inikan saya si budak comel.
eleleh.comel je cakap diri sendiri comel hahaha 
*pengsan.
tapi sila jangan contohi ini.
check je kalau dah diminta buat oleh doctor sebab
menyesal kemudian tiada gunanya lagi*iklan.

simptom2 awal yang saya alami macam ni..
> mudah demam,batuk dan selsema.

> sensitif dengan cuaca dan persekitaran.
kalau tersalah sikit mulalah jatuh sakit.

> kadang2 lalu makan,kadang2 tak lalu langsung.

> berat badan susah naik.kurus je.

> mudah letih dan badan lemah.

> mudah terkejut.

> kadang2 susah tidur.

> berpeluh secara hebat tengah tidur.
time cuaca sejuk pun boleh berpeluh kemain lagik.
orang cakap berpeluh dingin.

> bila terlalu aktif akan rasa jantung lain macam
atau mudah penat.dulu2 saya takde simptom nih cuma
pernah saya mengayuh basikal berlumba dengan kawan2.
secara tak pasal2 rasa semput dan penat.

> rasa nak pitam atau terus pitam/pengsan.
saya hanya rasa nak pitam.takde pulak terus pengsan ke hape.
ingat lagi pernah main bola sepak pantai dengan kawan2.
tak sempat tunjuk hebat saya dah nyorok secara diam2 sebab rasa nak pitam.

> tidur kene 2 bantal.
tapi mula2 dulu takde simptom nih.

> tercungap2 dan nafas berbunyi.

> denyutan jantung jadi kuat atau rasa lain dari normal.

> tak tahan sejuk.
akan rasa tak selesa.kuku,mulut akan jadi kebiruan.

tapi sebenarnya dulu saya sangat kuat.
rasa sihat dan aktif macam bebudak dan remaja lain.

nasihat saya,kalau rasa kelainan atau ada ahli keluarga tak sihat tu
cepat2 bawa gi check.
kalau perlu terus je check dengan pakar.
ramai orang termasuk kawan2 saya sendiri takut nak jumpa doctor.
dah teruk pun takut gak dengan alasan takut kalau2 ade penyakit serius.
bagi saya lebih baik tahu awal dari tahu time takleh buat apa2 dah.
tahu awal boleh cegah awal.bila kesan penyakit dah teruk macam saya
memang menyesal pun tak guna.
hanya harap keajaiban dari allah je.
saya tahu awal...time kecik2.
bila semua buat tak tahu dah besar nih penyakit dah jadi teruk
baru rasa menyesal.tapi tak guna dah nak menyesal pun.
memang takdir allah untuk saya jadi macam nih
tapi cuba bayangkan kalau saya dirawat awal2 dulu.
pasti paru2 saya ok,pasti saya selamat bedah tampal jantung je.
pasti saya sihat,saya kuat,saya berjaya,saya boleh bantu dan beri kesenangan
pada mak bapak saya.
tapi dah terlewat.
sepatutnya pada umur begini saya berbakti pada
mak bapak,keluarga,kawan2 dan sesiapa saja.
tapi saya ini hanya menyusahkan mereka saja.
saya membebankan mereka.itu sangat tak seronok.
hati saya hanya tuhan yang tahu.
saya nak bahagiakan mak bapak dan keluarga tapi tak mampu.
 bunyi macam merungut,tapi saya cuma nak ingatkan semua orang..
tolong jangan pandang remeh bila kita sakit,orang sekeliling sakit.
cepat2 rawat supaya tak terlambat.
 ini serius kawan2.

 nanti saya sambung lagi ok.

like fanpage saya kalau sudi.
www.facebook.com/zoeyzauyahfanpage

klik nuffnang nak bedah..amin..

tenkiu ;)