bila pakai lens mata pedih2 apa nak buat? meh nak share cara saya.

Assalamualaikum..


pakai lens pastu mata rasa tak selesa..
lens rasa nak tertanggal..salah satu sebabnya ialah mata kita keringlah tu...
weh ape nak buat nih? ape nak buat nih?
dah..jangan nak panik buat kecoh..lempang kang..
meh silalah baca dengan kusyuk apa yang saya nak share nih..
kalau tak kusyuk pun takpe..bukan saya nampak pung hahahahhaha...


kalau mata jenis sensitif,mudah kering,mata jadi merah dan selalu rasa tak selesa
bila pakai lens,
silalah menggunapakai eyedrops khusus untuk lembabkan mata.
selalunya dia boleh titis walaupun ada lens kat dalam mata.




picture source frim google.
ini contoh eyedrops untuk lembabkan mata.


boleh beli kat kedai sepek atau farmasi...
jangan nak buang tebiat beli kat kedai basikal ke,kat pasar borong ke..
tak..tak..


dah beli tu silalah bertanya cara yang betul untuk guna
ada yang boleh titis walaupun lens ada dalam mata,
ada yang kene keluarkan lens dulu,
ada yang boleh guna kat lens jenis lembut,
ada yang tak.
so jangan malu jangan segan..sila bertanya sampai dah takde idea nak tanya apa
kat staff kedai tuh..
nak ngorat  minta no tepon pun takpe..takde masalah..kahkah..

dulu mula2 belajar pakai lens saya ada gak kene pakai eyedrops nih,
tapi skang dah terbiasa memang takde masalah apa.
dok lama dalam air cond pun takde masalah mata kering ke pedih ke.
wahh hebat ! *tepuk2 tangan.


tapi sejak dulu saya ada satu rutin yang biasa saya buat setiap kali tanggalkan lens.
dah tanggalkan lens,cuci mekap,cuci muka bersih2 semua,
saya akan titis ubat mata atau eyemo dalam mata sebab
lepas tanggalkan lens mesti mata akan rasa pedih2 sikit kan.
so saya titis untuk elakkan dari jadi tah pape kang.



saya suka titis satu ubat mata yang dibeli dari klinik p.ngah saya.
tak tahu namanya apa tapi satu family suka spare ubat ni.
sangat berkesan.mata sakit ke,pedih ke,tak selesa ke mesti titis sikit
then tak lama pastu dia baik dah.
tapi skang dah habis..tak gi beli baru pun..
*padahal bapak tak tolong belikan..haishh..ape nih mengharapkan bapak
walaupun sudah tua bangka begini T_T


so gantinya saya guna eyemo.


picture source from google.
yang ini terpaling pebret.
memang berkesan untuk hilangkan iritasi,pedih2 dan ketidakselesaan kat mata.
ceceh...macam iklan.



picture source from google.
tapi sekarang guna yang ini sebab yang hijau putih tu dah habis.
papa yang beli kaler biru ni kat saya.
tak bape berkesan tapi boleh la nak bagi mata ok sikit lepas tanggal lens.
hey tolong jangan komplen sangat eh...ini papa yang beli tau..papa !
*emo T_T


dulu keja jual lens,
selalu customer bagitau depa titis eyemo walaupun lens ada dalam mata.
pastu mula rasa pedih..
SALAH OK..
nak titis eyemo boleh,tapi sila tanggalkan lens dulu.
dah titis,biar kejap then baru pakai lens semula.
tapi terpaling tak tahan tu,ada yang rendam lens dalam eyemo !
pakai ja pedih dan mata jadi merah.
nahhhh...tu lah padahnya tak bertanya pada yang tahu.
nak pakai lens kene jaga elok2..
kalau was2 atau tak tau terus ja tanya kat doctor ke,kedai sepek ke,
farmasi ke kan...
kang terbakar rumah nampak di mata,terbakar hati siapa yang tahu..
weh tetibe ! hahahhaha...


dah..dah..tu je.lain kali share lagi.


like fanpage saya kalau sudi.


klik nuffnang nak bedah..amin.


tenkiu.


36 comments:

ZYASH said...

salah la...terbakar rumah nampak asap...terbakar mata nampak eyeMo....heheheh...(dah mcm karam da...T_T')

zOeY zAu YaH said...

zyash: karam pencetus..kita perosak hahahha...

✿Gucciey Lavender✿ said...

rasa nak pkai cntct lens la pulok . hehe

Aida Azryn said...

okay thanx untuk info ini. huhu.. >__<"

pinky said...

hahhaa...macam tu ker??? tak pnh pakai lens...nak pakai pun tak reti...gilerrrrrr kuno...hahhahaha

zOeY zAu YaH said...

gucciey: nnti pakai jaga elok2 tau..

zOeY zAu YaH said...

aida: rojr bebeh

zOeY zAu YaH said...

pinky: mcm rumit jaga kan..tp simple kalau dh biasa hehe..tak kuno lah..x perlu x pakai pun takpe.

Cik Eka said...

eka ada beli satu ubat titis kat klinik..memang berkesan...sebelum pakai lenses eka titis tu,mata tak merah langsung..

dan skang ni duduk dalam aircond pun mata masih terasa lembab....

best..hehehe

erkk ada yang rendam dalam eyemo?? jadi pape baru tahu kan cik zoey

DAYG ♥ said...

wahhh wahhh. bagusss entri ni, sgt berguna untuk sy. kihkihkihh :DD

dulu Dayg guna lens smpai mata jd merah. tp skg dah stop pkai dah, sbb tak tahu cara nak overcome that problm. hihi. skang nak pkai balik lahhh! dah ada tips dri yang proo gituu hehehe :)))

thanks kak <3

hanabunga said...

seumur hidup hana tak pernah pakai lens.tpi lepas akak bg tips cmni,kena try ah.mata slalu mcm ada urat merah lepas pakai lens.mgkin mata letih kot? =.=

cik chinta said...

bagusla cite ni, sbb mata skg cam merah2 dan cam x sihat je. cane nk jadikn mata putih bersinar cam zoey?

zOeY zAu YaH said...

cik eka: haa bgus2..carik ubt kt farmasi atau klinik.biar mata ok walaupun pkai lens lama kan.ha'ah..eyemo tu dia rendam..mmglah pedih.silap2 lens blh rosak.

zOeY zAu YaH said...

dyg: kesiannya.try carik kt klinik atau farmasi.kalau kt kdai speck dia akn bg eyedrosp lembabkan mata tp better gi klinik atau farmasi sbb depa akn bg ubt trus.

zOeY zAu YaH said...

hana: byk faktor tp gi carik ubt kt klinik atau farmasi.mesti akn ok.

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: saya ni time pakai lens nampak putih biasa.pas tanggalkan mesti akn jd merah gak..saya titis ubt je tiap kali merah.

Cik Yatt said...

thanks info sis..kite jnis mata cpat pedih n merah..bile lme2 pkai..hehuuu

nur anis said...

saya dah biasa pakai brand compete..mesti kena spare dalam beg..:)

wany said...

thanks 4 info ya..heuww

wany said...

thanks 4 info ya..heuww

aniswany said...

thanks for the tips ;)

Mizz ErMa said...

lorr yeke? tak tau la pulak..igtkan boleh pakai macam tu aje lens nih, lepas pakai, boleh kua kan lens tu macam tu aje..hehehe

zOeY zAu YaH said...

cik yatt: try ikut cara ni k..bkn nk elakkan dari pedih tp lbh pada nk rawat atau kawal masalah dari jd teruk.

zOeY zAu YaH said...

nur anis: spare dlm bag sgt perlu.takut tiba2 je pedih atau x selesa kan.

zOeY zAu YaH said...

wany: welcome.

zOeY zAu YaH said...

aniswany: welcome.

zOeY zAu YaH said...

mizz: ni kalau mata rasa pedih2 atau selesa lah.kalau x dak masalah apa mmg pakai n buang cam biasa ja.

Atiqah Razak said...

good info ! tau2 je masalah kite, ohh guna eyemo pun boleh? means takde kena beli eydrop khas la kan.

najwa nano said...

najwa lepas buang lens selalu ada ring merah keliling mata hitam.is that normal?selalu jadi camni tapi still degil jugak nak pakai.

najwa nano said...

najwa lepas buang lens selalu ada ring merah keliling mata hitam.is that normal?selalu jadi camni tapi still degil jugak nak pakai.

http://khalilahaoki.blogspot.com/ said...

nanti Kelly nak cuba beli la drop 2. sbb kdg2 sum lense yg kita pkai mmg kering.. & buat mata nampak merah.
Thank u 4 sharing this!!! :D
Eye Mo mmg Kelly selalu pkai wak2 zaman2 nerd pkai spek mata dahulu kala..he2.. OPTREX pon not bad! :)

zOeY zAu YaH said...

atiqah: eyemo tu ada gak caranya.x leh pakai trus camtu je hehe..

zOeY zAu YaH said...

najwa: uii bahaya tu..gi jumpa doctor untuk dapatkan ubt titis k.try guna lens yg lbh lembut.

zOeY zAu YaH said...

khalilah: kalau mata kering trylah eyedrop.mana tau blh kwl masalah tu kan.eyemo mmg spare..tp x leh pakai time lens dlm mata ;)

Edy Fee said...

ramai jugak yang ngadu klau pkai lens sakit mata n serik nak pkai dh

sarah is my name said...

sis,,kalau simpan lens lame2 pastu pakai blik bahaye x ?