petua elakkan parut luka kat kulit.

Assalamualaikum..

sesape yang sepisis gatal tangan nak picit2 jerawat sampai habis luka2
tu sila mendaftar sebagai geng saya.
walaupun jarang naik jerawat tapi toksah kerek nak cakap takde naik langsung
*kata2 ini ditujukan khas buat tuan blog a.k.a diri sendiri (T_T")


jadi mari saya share cara nak elakkan luka bekas picit tu dari jadi parut
lalu berubah rupa menjadi seperti kembar mak lampir..
erk elehh..over tauu...


petua ni sesuai untuk rawat apa2 je luka kat kulit kita.
luka eksiden ke,bekas garu2 ke,bekas picit bintik2 kat muka ke,
apa2 je lah yang namanya luka..luka kat hati jek kena duduk diam2..
bhahaha.. !


saya dah tengok keberkesanannya..
kakak saya dulu eksiden muka luka teruk kena jalan tar..
dia amalkan cara nih sampai luka tu sembuh..
bila sembuh takde parut pun..hebat tak hebat tak?
macam tak caya sebab luka dia teruk yang amat uollsss..


picture from google.
ALOE VERA atau dikenali jugak sebagai LIDAH BUAYA.


ini rupa pokok dia.
sila tanam kat rumah anda..tak rugi pun datin2 oiii...


picture from google.
lendir lidah buaya yang mables..


CARA2:
ambil lendir lidah buaya tu dan sapu kat kawasan luka.
biar sampai kering.
kalau buat waktu malam,boleh je biar sampai pagi esoknya dan baru cuci.


amalkan sampai luka tu sembuh.
insyaallah takde parut2 yang tinggal.


kalau tak suka tunggu2 atau kalau rasa tak berkesan je,
sila carik krim hilang parut kat farmasi..
yang ini takyah cakap semua orang pun tahu..
hek eleehhh...


like fanpage saya kalau sudi.


klik nuffnang nak bedah..amin.


tenkiu.

25 comments:

cik chinta said...

depan ruma sme kena simen daaa...huhuks

pinky said...

dulu mak suka tanam pokok ni...skrg xde dah....

Cik Wani said...

tips yg menarik! boleh cuba ni :D

Edy Fee said...

zaman sek men pkai la...ikut akak..skrg pkai tomato je

cik najihah said...

mcm2 khasiat lidah buaya ni..thanks for sharing kak :)

cik_izatul said...

thanks untuk info ni..
boleh try..

Aida Jelita said...

kite satu geng..suka picit jerawat lepas tuh tinggal parut baru nak menyesal

Sis AI said...

Nk jgk try la.. Muka takde la berparut, tp nk jga2 je, hehe! Apapun, tips yg sgt baik! Trima ksih ats prkongsian!

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: tnm dlm pasu..

zOeY zAu YaH said...

pinky: tnm lah blk..byk kegunaan dia nih hihi..

zOeY zAu YaH said...

cik wani: cuba2 tp kena luka tu msh baru la.jgn dh jd parut baru nk try..kurang skitlah kesan kot..

Mizz ErMa said...

tau xpe..hehehe tp kan cik zoey, krim ilang parut kat farmasi tu betul2 berkesan ke? hihi

zOeY zAu YaH said...

edy: amboi rajin gak dia jaga ye? hihi

zOeY zAu YaH said...

cik najihah: iyee...trylah..

zOeY zAu YaH said...

cik izatul: trylah..mudah n berkesan.

zOeY zAu YaH said...

aida: kan? so lps picit tu terus amalkan sapu jeli lidah buaya nih sampai sembuh..

elyna mirsada said...

hehe..adat le picit jerawat.ohh lidah buaya..jgn lidah lembu k..:-)

Cik Yatt said...

haha..same la tu.pesen suke pcit2 jrwat..jahanam muka

Iqa Zulaika said...

nice entry.. thanks for the sharing

NOOR FATIN said...

mama kata banyak ada tanam kat belakang rumahh. nak guna la, kaki ada parut sikit! heheeh thanks kak!

lisa said...

Alamak kat rumah xde la pokok ni.hm tp mmg bagus lendir lidah buaya ni.skrg,lisa just amalkn putih telur.tomato kdg2 sbb x bpe berkenan dgn bau dia..

are_lin@yu said...

tak pernah cuba lg tp prnah dgr..ehehe..boleh cuba ni;-)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

petua paling mudah. jimat kos jugak :)

Nur Asmida Bt Karim said...

tk dinafikan kak . Dulu klu luka mana2 pon mak soh letak lidah buaya nie . tpi ckrg dh tkde dh ;( kdg2 tuh ssh nk cri .

Syuhada Nasya said...

tengs kak syg :)