tips pengantin dan pengapit: apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Assalamualaikum...


hai uolsss !
hari ni cik puan datin markonah nak cerita hal kawen2..
macam ajaib je ehhhh? tiba2 saja mahu bercerita soal kawen..
gelak sikit meh...KAHKAHKAHKAHKAH!
hey ini gelak sikit ke gelak buang tebiat versi memperli tuan belog yang belum berkahwin ni?
amboiii..panjang betul nama gelak dia (u_u')


kite nak cerita bab pengapit.
pengantin dan pengapit kene tahu apa yang boleh dan tak boleh dilakukan.
uolss jangan memain,walaupun saya belum berkahwin UHUKUHUK!
oppsss! terbatuk pula..muahaha..
tapi memandangkan saya terbabit dalam bidang ni sejak 8 tahun lalu,
jadi saya tahu dan faham juga bab2 ini.
tidak pandai tapi boleh la nak share apa yang saya tahu ok?
moh ler setat leman oiiiiii...
*pakcik leman saya minta maaf sebab menggunakan nama pakcik 
secara tidak membayar komisen -.-'




PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN SEBELUM MAJLIS:


- pengantin sila cari pengapit yang penyabar,senyum sokmo dan rajin.
pilih yang saiz badan dan ketinggian lebih kurang anda.
kalau boleh carilah pengapit yang duduk dekat2 anda atau area2 situ.
pastikan dia ngam dengan kepala hotak anda..
jangan kang time wedding pengapit bikin anda stress macam nak kunyah2 je
muka beliau bhahaha..


- dah confirm pengapit? sila cari 2,3 orang lain juga sebagai back-up 
pengapit sebab mana tahu hari wedding tu pengapit pilihan anda
tetibe je ada hal ke,tercancel ke,terkahwin ke..
so sila cari siap2 dan bagitau juga supaya back-up tu bersiap sedia ok.


- bincang dengan pengapit baju yang dia akan pakai.
dia akan berada tiap masa disisi pengantin,jangan kasi dia over dari pengantin.
hallo! ini hari pengantin,bukan awak si pengapit yeee...sila paham.
tak kisah lah baju tu pengantin yang akan sponsor untuk pengapit atau milik pengapit sendiri,
sila bincang kaler dan design ok.
kaler baju pengapit tu sila pilih dari kaler yang berlainan tapi masih 'masuk'
dengan kaler baju pengantin.
kalau kaler sama,pastikan tone berlainan.
contohnya baju pengantin kaler ungu gelap,pengapit tu pakailah baju kaler ungu lembut..
begitulah sebaliknya.


design pulak minta pengapit pakai yang simple.nak berfesyen vouge2 boleh,
tapi pastikan tak tenggelamkan pengantin dan sesuai antara satu sama lain.
ada je pengapit yang saya tengok pakaiannya mak oiiii..!!
kalau tak seksi,mesti over meriah vouge kalah pengantin uolss..
ada pengantin pakai simple tapi pengapit yang lagi menyerlah dan over.
ada pengantin pakai sopan tudung litup tapi pengapit seksi atau ketat2.
hilang berkat cik senah oiii...! opsss!
yang haku sibuk2 ni dah kenape? muaahahaha..ok next !
so,bincang elok2 supaya seimbang dan sesuai antara satu sama lain.


- pengantin perempuan sila pesan pada pengantin lelaki satu benda.
sila pastikan pengapit pengantin lelaki mempakai baju melayu dari kaler yang
lebih kurang sama macam pengapit perempuan.barulah nampak cantik uolss..
dan paling penting,pastikan pakai baju melayu atau lain2 baju 
pengapit ikut tema(tema inggeris atau melayu).
elakkan jeans,T-shirt dan kemeja yang tak sesuai.
selalunya tang pengapit pengantin lelaki yang problem.
depa main hentam ja..pilih pengapit pun saat akhir.
sekali kat pelamin nampak tak kena pulak.


- pengapit jangan berdandan dan mekap lebih over dari pengantin.
baru2 ni saya tengok gambar wedding,
pengapit dan flower girl dia semua over2 dan berdandan(buat rambut)
macam depa pulak pengantin..padahal pengantin sendiri simple saja.
photog plak asyik dok tangkap gambar pengapit2 dan flower girl saja.
tu lah,sape suruh bagi pengapit over dari pengantin -.-'




PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN
DI HARI MAJLIS:

-terus menuju ke pengapit.pengapit2 sekelian silalah alert..
kalau saat akhir awak tak dapat jadi pengapit,
sila bagitau awal2 kat pengantin.
tak kisah lah pukul 2,3 pagi sebelum majlis pun.
pengantin buat taik mata,bangun kang tengok henset jugak..muahaha..
jangan cancel buat dekk jeeee..kesian pengantin tunggu pengapit tak tiba.
bagitau awal2 ni senang untuk pengantin cari pengganti.
pengantin takdenye nak makan awak kalau awak jujur bagitau awal2.


- pengapit kene datang awal ke rumah/tempat pengantin.
boleh bantu apa2 yang patut dan teman pengantin pi mekap/bersiap.


-mekap dan pakai pakaian yang sesuai seperti yang dibincangkan
bersama pengantin.
jangan mekap over2 macam pengantin.mekap tu takpe tapi jangan macam pengantin
pulak ok.dandanan/fesyen tudung pun sama.jangan pakai kasut lebih tinggi dari pengantin.
apa2 pun sederhana adalah yang terbaik sebab ini hari pengantin,
pengantin yang patut menonjol bukannnya awak.


-time bersanding dan sewaktu dengannya,
sila kipas pengantin bukan diri sendiri.
kalau buat dalam dewan ada air cond atau tempat ada kipas,
mungkin pengapit kipas2 tu buat syarat saja,
tapi kalau majlis kat tempat panas2 tu maunya pengantin tak berpeluh secara hebat!
pakai baju pengantin,tudung berlapis2..panas lebih dari orang lain.
dasat betul T_T


-pengapit spare tisu untuk pedap peluh kat pengantin.
satu lagi benda yang saya rasa pengapit perlu spare ialah
lipstick dan gam bulu mata palsu!
bulu mata palsu pengantin selalu akan tertanggal.tak semua,mesti sikit kat hujung2 tu.
boleh nampak jelas dalam gambar.
kene pulak photog tak edit..
jadi,pengapit sila touch-up gam bulu mata dan lipstick pengantin tu..
terutama sebelum photoshoot.
lipstick tu memanglah tak akan ada sama kaler macam jurusolek bubuh kat pengantin,
tapi sila spare apa2 kaler yang lembut macam pink,coklat lembut dan peach..
lembut2 lah uolss.


- jaga kelakuan anda.
jangan over bercakap dengan suara yang tinggi,bercakap benda tak senonoh,
mencarut,tak senyum,sombong,asyik tengok dan betulkan mekap,tudung,rambut sendiri berbanding pengantin,asyik menghadap hp dan lain2 kelakuan yang tak sesuai.
pengantin yang akan malu tau.


- kalau kelakuan pengantin pulak yang tak sesuai(terbalik haha),
pengapit sila tegur secara elok(bisik2 ke kan takmo pengantin malu).
pengantin pun kadang2 terlepas perangai.
so tegur2 sesama lah ye sebab pengantin dan pengapit biar sopan2..
uolss kan jadi tumpuan ramai hari tu.


-sila tolong pengantin apa2 yang perlu.
pengapit bukan tayang muka saja,tapi membantu pengantin ok?
anda bantu pengantin dan jadi pengapit yang baik,
insyaallah satu hari nanti giliran anda,anda pula akan dapat pengapit yang baik.




selamat menjadi pengapit uolss..



p/s: saya sendiri tak pernah dan tak suka jadi pengapit ha ha..



like page saya kalau sudi

hasil mekap saya:
http://www.facebook.com/fabulousiti
http://fabulousiti.blogspot.com


for booking:
email: fabulousiti.bnc@gmail.com
text: 012-4141421
inbox: http://www.facebook.com/fabulousiti


klik nuffnang nak kawen.
tenkiu.

19 comments:

kEjAr sUsU! jGn KaSi dYa LaRi! said...

kak zoey x nok torai ka jd pengapit 1 saat nant kih kih..

Anisa Anuar said...

pernah jd pengapit gak...betul3...pantang larang byk betul kn...

♥ sitifarhana ♥ said...

dulu pnh sekali jadi pengapit..mmg cntrol ayu habiss..pehh,mmg bukan jiwa..takde bakat jd pengapit..sekali tu jelaaa,,hehe

Amas said...

bru lepas jd pngapit mggu lepas.. post ni bru kuar.. sobs2..

Nurul Syafiqa said...

Sye setuju gan kamu.. walau sye x prnh jd pengapit.. coz sye paling rendah diantara kwn sye semua he he

cik nana said...

kite suka jadi pengapit. setakat ni dah pernah 5 kali jadi pengapit pengantin. hihi sukee ;)

Aida Jelita said...

hahahha selalu orang post buat persiapan para pengantin ini untuk pengapit pulak. tapi betul selalu pengapit yang over walhal dia pengapit bukan pengantin

Cik Saila said...

wahhh..zoey bg tips pengapit..kerlass zoey..hehe :D

comeliness_zaty said...

ade pantang larang juge yee..em..baru tau. sebab tak pernah jadi pengapit..hehe

zOeY zAu YaH said...

kejar: takmo.x minat hehe..

zOeY zAu YaH said...

anisa: yup..

zOeY zAu YaH said...

sitifarhana: rasa leceh pun ada gak kan? hehe..

zOeY zAu YaH said...

amas: dah selamat..hehe.

zOeY zAu YaH said...

nurul: nnti ada kawn yg lbh krg tggi try lah jd hihi..

zOeY zAu YaH said...

cik nana: byk pengalaman ni hehe..

zOeY zAu YaH said...

aida: tu lah..

nuruashia said...

kalo nk mudah,,kawen xyh pakai pengapit ehehehhe..

Mizz ErMa said...

alamak, sy terlambat baca tips cik zoey ke, cik zoey yg terlambat post pasal nie? rugi2..hehe

nurul_mia said...

best article ni. tp mmg zaman skunk pengapit sme naik ngn pengantin..i akn berkahwin jun ni. mmg gah prepair tuk majlis.. thx 4 the info yeah!