sabun badan dengan cara yang betul.

Assalamualaikum..


emak2 cakap mandi jangan lupa sabun badan,baru hilang semua daki.
tapi tahu tak menyabun badan dengan cara yang salah boleh menimbulkan daki di badan?
haaaaa....uolsss mesti tak tahu kan..
uolss tak tahu,saya pun tak tahu..HA HA !
cehhh...! yo yo oooo je budak tuan blog ni kan.






CARA YANG SALAH !
.
.
pengalaman saya sendiri,
saya suka guna shower cream time mandi.tak suka sabun buku.
dulu rajin lah buihkan dulu shower cream kat shower puff(jala yang tonyoh badan time mandi tu).
tapi lama2 malas,picit shower cream terus sapu kat badan.tak tonyoh badan betul2 dah..
terus jirus badan dengan air.
tapi makin lama,makin sedar diri yang daki mudah muncul kat kulit.
pastu kene scrub buang daki..dah la malas nak tonyoh2 nih..
selidik punya selidik,rupanya cara saya yang salah dan buat kulit mudah berdaki.
sebab? saya tak buihkan dulu shower cream tu.
pastu tak cuci dan tonyoh betul2 badan sebelum cuci dengan air bersih.
jadi sisa shower cream yang disapu ke kulit tu lah yang menyebabkan daki muncul.
what the lah kannn (u_u")


CARA YANG SALAH !
.
.
- picit shower cream/gel dan terus sapu kat badan.

- tak gosok badan.

- bersihkan badan dengan air ja,tak gosok sampai hilang sisa sabun.

- biar ja badan rasa lekit dengan sangkaan tu melembakan kulit.
padahal sisa sabun tak habis.
tapi ada jugak sesetengah sabun terutama yang mencantikkan kulit yang
buat kulit rasa lekit.tu fungsi dia nak bagi lembab dan lembut -.-'

-kalau guna sabun ketul,terus sapu sabun ketul tu kat badan.


CARA YANG BETUL.
.
.

- picit shower cream/gel ke atas shower puff atau tapak tangan.

- buihkan sampai jadi betul2 berbuih.

- baru sapu dan gosok2 kat badan.kira guna buih tu lah untuk cuci badan.

-bersihkan badan dengan air.time ni gosok2 kulit sampai takde sisa sabun atau tak rasa lekit.

-kalau guna sabun buku pulak,buihkan dulu kat tangan sampai betul2 berbuih.

- guna buih tu untuk gosok kat badan.


- cuci badan dengan air bersih.time ni gosok sampai hilang kesan sabun kat badan.

taaadaaaa !!!!
ini je tips cara bersabun yang betul.
rasa2 berguna tu silalah mentry,kalau rasa2 cam 
"EH KEREK ARR MINAH NI,BENDA CIPUT PUN NAK SHARE" 
silalah abaikan..muahaha..


like fanpage kalau sudi


klik nuffnang saya.
tenkiu.