sabun badan dengan cara yang betul.

Assalamualaikum..


emak2 cakap mandi jangan lupa sabun badan,baru hilang semua daki.
tapi tahu tak menyabun badan dengan cara yang salah boleh menimbulkan daki di badan?
haaaaa....uolsss mesti tak tahu kan..
uolss tak tahu,saya pun tak tahu..HA HA !
cehhh...! yo yo oooo je budak tuan blog ni kan.






CARA YANG SALAH !
.
.
pengalaman saya sendiri,
saya suka guna shower cream time mandi.tak suka sabun buku.
dulu rajin lah buihkan dulu shower cream kat shower puff(jala yang tonyoh badan time mandi tu).
tapi lama2 malas,picit shower cream terus sapu kat badan.tak tonyoh badan betul2 dah..
terus jirus badan dengan air.
tapi makin lama,makin sedar diri yang daki mudah muncul kat kulit.
pastu kene scrub buang daki..dah la malas nak tonyoh2 nih..
selidik punya selidik,rupanya cara saya yang salah dan buat kulit mudah berdaki.
sebab? saya tak buihkan dulu shower cream tu.
pastu tak cuci dan tonyoh betul2 badan sebelum cuci dengan air bersih.
jadi sisa shower cream yang disapu ke kulit tu lah yang menyebabkan daki muncul.
what the lah kannn (u_u")


CARA YANG SALAH !
.
.
- picit shower cream/gel dan terus sapu kat badan.

- tak gosok badan.

- bersihkan badan dengan air ja,tak gosok sampai hilang sisa sabun.

- biar ja badan rasa lekit dengan sangkaan tu melembakan kulit.
padahal sisa sabun tak habis.
tapi ada jugak sesetengah sabun terutama yang mencantikkan kulit yang
buat kulit rasa lekit.tu fungsi dia nak bagi lembab dan lembut -.-'

-kalau guna sabun ketul,terus sapu sabun ketul tu kat badan.


CARA YANG BETUL.
.
.

- picit shower cream/gel ke atas shower puff atau tapak tangan.

- buihkan sampai jadi betul2 berbuih.

- baru sapu dan gosok2 kat badan.kira guna buih tu lah untuk cuci badan.

-bersihkan badan dengan air.time ni gosok2 kulit sampai takde sisa sabun atau tak rasa lekit.

-kalau guna sabun buku pulak,buihkan dulu kat tangan sampai betul2 berbuih.

- guna buih tu untuk gosok kat badan.


- cuci badan dengan air bersih.time ni gosok sampai hilang kesan sabun kat badan.

taaadaaaa !!!!
ini je tips cara bersabun yang betul.
rasa2 berguna tu silalah mentry,kalau rasa2 cam 
"EH KEREK ARR MINAH NI,BENDA CIPUT PUN NAK SHARE" 
silalah abaikan..muahaha..


like fanpage kalau sudi


klik nuffnang saya.
tenkiu.

39 comments:

Miz Dayah said...

thanks for the info...:-)

Izzah Azizah said...

wow ! baru tau nie...

.::: Princess MOMOY :::. said...

hehe...walaupun simple tapi ramai yg tak tahu kan dear

MiSz fiFiEyQa said...

oh cmtu ke caranye?baru tau..hehe.slame ni memang main tibai je..haha

ucupiza said...

nice info sis,baru tahu..

Cik Eka said...

baru tahu....

selalu mandi picit je shower,pastu terus papppp kat perut pastu tenyeh2 kat badan..hahahahahaha

rupanya salah...wuwuwuwuwuwuw
tq zoey.
benda kecik cmni pun kekadang kita tak tahu...hee

Sue Saari said...

sama akak pun tak suka pakai sabun buku klu mandi...mesti pakai shower gel n guna shower puff...

bagus tips ni... ;)

Mila Ahmad said...

TQ bagitahu heeee...

Anisa Anuar said...

mandi pun kne ada cara yg betul...
hehehe

baca ni jugak..
http://anisa-mylife.blogspot.com/2012/10/whatchuwant-is-back-with-big-surprises.html

Pieh Rizfie said...

bez sgt2 tips ni

shu said...

wah! baru tau la..thanks for this info zoey..berguna sangat!

Aida Jelita said...

sama lah kite tak suka sabun buih prefer more on shower cream

reyna said...

ok lepas ni kita sabun betul2 yer,,hee,,

izatul fazlin said...

muehehehe.. terasa kot. slalu buat mcm tu kalo mls nak mandi :p

Nurhasliza Nordin said...

Haha. Macam tu ke? Baru tau. Lepas ni kena mandi betul-betul ni. Tima kasih info ni. Ehehe!

nabila azmi said...

menarik..thanks-)=)

Anne Nurain said...

wahh.. selama ni ingat dengan bersabun je daki leh ilang.. rupa2nya tak jgk eh? hehe.. thanks for sharing.. hihi..

Mass said...

Gud info cik yah ;)

cik chinta said...

tu r klo mndi mls nk tonyoh lm2 sabun kat badan, sbb nt klo byk tonyoh sush nk kasi ilang lekit nye. hahaha...pdhl pemalas, nk mndi cepat2 habis

zOeY zAu YaH said...

miz dayah: welcome.

zOeY zAu YaH said...

izzah: hehe..

zOeY zAu YaH said...

princess: saya pun x tau tp skang dh tau tu yg share tu hehe..

zOeY zAu YaH said...

misz: saya pun slalu main tibai gak tu yg mudah daki kt bdn tu -.-'

zOeY zAu YaH said...

ucupiza: welcome2..hehe

zOeY zAu YaH said...

cik eka: sama mcm saya.sapu trus kt bdn x buihkan dulu.bru tahu rupanya tu yg buat kulit mudah brdaki...

zOeY zAu YaH said...

sue: yup2.tp saya ni mls tu yg picit trus sapu kt bdn tak buihkan dulu kt puff -.-'

zOeY zAu YaH said...

mila: hehe..bnda simple tp kesan tu yg penting hehe..

zOeY zAu YaH said...

anisa: yup..klu x nak bdn mdh berdaki lah haha..

zOeY zAu YaH said...

pieh: tq.smoga berguna.

zOeY zAu YaH said...

shu: welcome hihi..

zOeY zAu YaH said...

aida: yup tp pastikan cara tu btl lah.

zOeY zAu YaH said...

reyna: haha..yup2.

zOeY zAu YaH said...

izatul: sama lah..tp skang dh kena ubah cara sbb x suka bdn mudah berdaki hehe..

zOeY zAu YaH said...

nurhasliza: yup2..gitulah caranya hehe..

zOeY zAu YaH said...

nabila: welcome.

zOeY zAu YaH said...

anne: hehe..kene guna cara yg btl..

zOeY zAu YaH said...

mass: cik zoey(zowi) lahhh..

zOeY zAu YaH said...

cik chinta: tau takpa..mls nk lama2 dlm tu.akibatnya bdn mdh daki bru sbuk2 hehe..

Cik Eka said...

patutla kalau pakai scrub,banyak daki...lagi2 kat blakang badan..hahahahahahahaha