DIY seluar jeans yang kotor.

Assalamualaikum.


amboi cik puan datin markonah buat tutorial diy jahit2 pulak yer.
macam ajaib je kan..tapi takyah lah malukan diriku dengan cakap2 macam tu.
nangis kang T_T


saya kurus kering,jadi susah sungguh nak beli jeans yang padan.
kalau ada tu memang suka sangat pakai.asyik ulang pakai yang tu saja.
tapi seluar saya selalu jadi kotor2 kat sebelah kiri.
bila kotor dah tak best nak pakai.pikir punya pikir apakebenda lah kotor tu.
macam getah2.takmo hilang walaupun ditonyoh menggunaka kekuatan kuasa kuda -.-'
rupanya itu kesan gam bulu mata palsu! ye lah,seluar yang saya pakai time mekap customer
mesti akan lekat kotor2 camtu..cisss betul!


jadi untuk menyelamatkan jeans kesayangan dahku tu,
terpaksa fikir cara yang konon2 style.konon je lah kan.sayang punya pasal kita tangan2kan..
hoi apa nih? kahkah.


mari berDIY!
.
.
.

jeans yang kotor.erk eleh...cam sikit je kotor tu kan?
tapi tak best wooo..



mula2 sila gunting kawasan yang kotor tu.
gunting agak2 ler.ikut suka nak kasi lubang tu terbuka luas ke atau tak.saya buat lubang luas.
nak kasi nampak kain lapik nanti.


step ke-2 pulak saya guna hujung gunting dan cakar2 tepi2 jeans tu.
alaa...tepi2 bahagian yang saya potong tadi.sila rujuk gambar ya puan2.
cakar2 sampai dapat efek benang2 dia serabut dan ala2 rock.



taadaaa! nak efek lagi rock pun boleh.cakar2 je senanh oiii..



guna kain yang ada corak comel2.saya guna kain kapas murah tu ja.
potong petak2 dan saiz biar besar dari lubang2 kat jeans tadi ok.



tampal dari sebelah dalam.pastikan yang corak2 bahagian luar tu menghala ke atas
(menghala ke lubang2 kita buat).
nampak tanda merah saya buat tu? saya jahit tangan kat bahagian tu.
pandai2 lah uolss jahit ok.bila buat tampal2 kat seluar camni cam susah sikit nak jahit guna mesin.
jadi saya jahit tangan saja.



taaadaaa ! hey,uolss jangan gelak dulu,ini boleh jadi satu trend.
sekarang pun saya dah tengok orang pakai camni tau.
ini DIY lagik jimat.kene jimat weh..asyik beli seluar jeans baru je kang kopak
lah haku.kang tak cukup duit nak kawen nanti..kahkah.


p/s: ada sekali tu waktu saya keluar pakai seluar ni,
ada sorang laki pandang saya semacam saja.maybe dia fikir,
"kesian pompuan nih,dah la muka pucat,badan kurus kering,miskin pulak tu.
seluar compang camping..tampal2 saja".
kahkah..haku pitnoh abang tu ke hape nih?


like fanpage saya di:
www.facebook.com/zoeyzauyahfanpage


klik iklan nuffnang nak kawen.
tenkiu.


65 comments:

Nursaila Norman said...

serius bernas!! pandai zoey diy :D

CikZaniff said...

cantik..esok-esok orang tempah pulak..hihi

deqjamucuxx said...

bagus idea ni :) tapi tak muat nak uat gu mana ?? hhihihihi

najihahfara said...

kalau letak kain yg sama kaler dengan warna jeans ok sikit kot hehe

The ShomeL TwinZ said...

bile dh jd nmpk kelainan disitu, cntik2...:)pndainye zoey..

are_lin@yu said...

hehe kreatiflah zzy ni ;-)

Syuhada Nasya said...

style la kakk hehe

Phat said...

sungguh kreatif ZZY

dEdEQ dE wIshEs said...

WAHHHH .. TERRER AH AKAK

Salwati Sapei said...

hehe..zoey, kalau sis x berani nk pakai sluar camni..hahaha..;)

~Miss Honey~ said...

cool sgt idea ni.. love it.. bley letak mcm2 kain yg cute mute.. nmpk style.. hehe.. ;)

nuha ahmad said...

well nice jugak tau :)

mairamanja said...

t owang ikut trend ni..haha comey aje tampal tu

shu said...

idea kretip! bleh tiru x? hehe..

eZmALiZa said...

okay, sgt kreatif kak zoey kite nih! :) anyway, kalo ade mane2 butik yg ade design mcm ni, kak zoey mintak royalti! hahaha :D

Arjuna Silvera said...

cool....

zOeY zAu YaH said...

nursaila: nk jimat punya psl haha..

zOeY zAu YaH said...

cik zaniff: alamak haha..tp sng ja buat ni.

zOeY zAu YaH said...

deqja: tak muat jeans ka? kasi kt org yg muat hahaha..

zOeY zAu YaH said...

najiha: blh.tp saya suka kaler kontra,rasa lbh cute camni hehe.

zOeY zAu YaH said...

the shomel: yup..lain punya pesen haha.

zOeY zAu YaH said...

are_lin: haha..kene pandai2 gak sbb nk jimat.

zOeY zAu YaH said...

syuhada: style lah gak seluar ni..konon lah style hahaha.

zOeY zAu YaH said...

phat: nk jimat duit maa...haha.

zOeY zAu YaH said...

dedeq: sng ja buat.sapa2 pun blh buat hehe.

zOeY zAu YaH said...

salwati: saya suka cuba lain dari yg lain skit hehe..

zOeY zAu YaH said...

miss honey: yup..campur2 kain lg cute..

zOeY zAu YaH said...

nuha: hehe tq.

zOeY zAu YaH said...

maira: mmg dah tredn tau.ada yg pakai ni cuma tak meluas lg.

zOeY zAu YaH said...

shu: blh ja..asalkan jimat.

zOeY zAu YaH said...

ezma: hahahahhaa...melampau kan.

zOeY zAu YaH said...

arjuna: cool kan hihi.

leyla luv ariff said...

haha..best glerr tip niey..
nak cbe la kat umah..
styloo la kak zoey niey..

Sarah Harun said...

saya memang suka orang bt entri DIY ni. Idea ni menarik. mmg orang tgk mcm x cukup duit ke nk beli baru. tp dh trend kan. xde yg pelik kot.hehe. Anyway, jemput singgah kt blog sarah ye Zoey Cauyah. =)

~AtiQaH~ said...

cantik juga wt cm tu... kretif akak ni... akak follow sy jgk tau....

Pn.Mieza Fadzly said...

kreatif okey!!boleh dipraktikkan..ehehehe

Hanih Borhan said...

nasib baik saya tak pakai bulu mata palsu,takada kotor2 macamtu,haha...

tapi memang betoilah,dah jumpa baju atau seluar yg kita suka & selesa tu, kalau bley tiap2 hari nak pakai yg sama je,hahaha...

Nastyna said...

coool. ini kalau versace tengok mau menangis.

princess yaya said...

idea yg bagus la

zOeY zAu YaH said...

leyla: try2 hehe.

zOeY zAu YaH said...

sarah: yakin ja pakai.jimat duit n style sendiri hehe.insyaallah,i will.

zOeY zAu YaH said...

atiqah: cantik kan style ni? haha..thanks. insyaallah i will.

zOeY zAu YaH said...

pn.mieza: hehe try lah k.

zOeY zAu YaH said...

hanis: yup..

zOeY zAu YaH said...

nastyna: nak apply keja butik versace lah haha..

❤~Emma Abduh~❤ said...

haha..tp mmg kreatif sis...comel ja corak bunga2 y kena tampal 2..

zOeY zAu YaH said...

princess: hehe tq.try lah.

zOeY zAu YaH said...

emma: hehe..kene guna corak comel2 bru nampak comel haha.

Atiqah Razak said...

kreatif ! blh try nanti. hehe

baby lydia said...

balik kang dya nk pi cri jeans dulu2 yg koyak..nk gak wat cm nih..

MiZ Rayy said...

wah.. comey sgt... blh la try nnti.. hehe..

wisata outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Mizz ErMa said...

hahaha..kelakar lah cik zoey nih..yang tampal2 tu sebelah aje ke? kalau buat dua2 belah, maybe nmpk asli skit kot? hihi

zOeY zAu YaH said...

atiqah: try lah..hehe.

zOeY zAu YaH said...

baby: hehe jimat2.

zOeY zAu YaH said...

miz: kan2..

zOeY zAu YaH said...

wisata: tq.

zOeY zAu YaH said...

mizz: mmg trend dah skang ni.nk buat du2 blh blh tp saya buat sebelah saja.sbb style skang sebelah ja.

LaLa mhdnor said...

kreatif betul cik zoey ni :)

ziha said...

wahh kreatip! klu dlu2 mat rock sluar koyak2..skrg mat/minah rock still blh pki sluar koyak2 mcm ni ,mnutup aurat sket.hihi

✖‿◕ Gangster Pinky ✿ said...

Hahaha ! Cantek !!! Cantekk!!!

.::: Princess MOMOY :::. said...

kreatif
serius momoy suka diy dear

shaja muhamad said...

sumpah comel (:

zEri sAfEerA said...

wah,,, sangat kreatif ini DIY. mcm jakun ckit la kan. hakhak ^^

Farah Aisyah said...

Kak , macam mane nak memerahkan bibir ? Suke tengok blog akakk ^_^