mari membuat donut.

Assalamualaikum.


saya suka makan donut.hoi,bajet mat saleh ke hape? dah takyah kutuk diri sendiri T_T.
hari tu beli kat nash donut tapi tak puas makan.
teringin nak makan donut macam yang jual kat gerai2 tu pulak.
tiba2 je keleting! keleting! idea nak try buat donut pun tiba2 muncul.
mak selalu buat dulu2.terus ajak mak buat tapi mak kasik macam2 alasan.
alasan mak yang paling famous ialah "mak lupa resepi", "mak lupa cara buat".
tapi budak tuan blog ni degil punya pasal,asik ajak mak buat jugak.
last2 mak cakap "try cari resepi kat internet".
amboi..majunya mak2 zaman sekarang T_T



cari punya cari jumpa lah satu resepi donut.
tengok2 bahan cam senang jeeee..tapi ada satu bahan ni pelik sikit.
ni apakebenda apa ni? o_O" nampak sangat tak reti masak T_T
terpaksa mesej sekelian makluk yang terer main masak2 nih.rupanya lemak sayur ja pun.


see the message....sudahlah tak tahu masak,tak tahu mengeja pulak tu..kahkah..!
hoi! typo lah typo! bukan tak reti eja. $%^&&^*& (bebel cam mak nenek).
kalau nak tau,dua2 makluk ni ada tahap keraguan yang tinggi bila saya nak masak.
takpa..u will see bebeh !


saya dapat resepi ni dari blog azie kitchen.
nak sukatan resepi? sila masuk link bawah ni:



mula2 tuang air suam,masukkan yis,gula,susu,marjerin dan lemak sayur(shortening).
kacau sikit dan biar selama 8 - 10 minit.
time ni mak main hentam masuk suka2 hati beliau..tak ikut resepi dah.
habis tepung mak haku kerjakan.
mak suruh saya sukat2,timbang2, saya sukat ikut suka je senah oii.pastu pakat2 cakap 
"suka hati kita ja nih,jadi tak nih?" kahkah..tau pun takut.


bila yis dah berbuih,ayak dan masukkan separuh dari tepung gandum ke dalam adunan.
masukkan telur yang dipukul sedikit(kami tak pukul pun..kahkah).
pastu masukkan garam.tambah tepung dan uli.


bab uli mak lah kena buat.saya mana larat nak uli.
mak pun mesti tak bagi uli,kesian anak dia patah tulang kang..hahaha.
uli sampai tak melekat kat tangan.


ok,dah siap semua cari lah acuan donut.tapi tak jumpa2.
rupanya ada kat umah kakna di ipoh nun -.-'
habis tu camna ni? so mak saya buat bulat2 camni.


dan kami bentukkan guna tangan T_T
yang nampak lubang lawa2 tu saya yang buat..frasan..haha.
yang lubang senget2 mak buat.mak malas nak belek lama2..haha.


dah siap goreng,salut dia dengan gula.mak suruh guna gula castor ka gula apa tah
yang lebih CCE buat kuih dulu. rupa tak boleh blah..kahkah.
anak sedara try makan,depa kata sedap.lembut kat dalam walaupun rupa macam tu.


tahniah kepada anak beranak yang comel sebab berjaya buat donut secara comel juga..
errrr...baik kau cakap comel! kahkah..paksa orang pula.


tak paham dengan dua orang budak ni T_T
mula2 goreng kat dalam macam tak berapa masak elok,tapi saya dengan mak try makan gak.
lepas tu mak teringat yang CCE pernah cakap yis tu hidup.
habis tu kalau makan benda ada yis yang tak berapa masak camne?
maka mak bagi lah soalan ni kat CCE..haku jadik perantara pulak tu!
tak tahan betul..hahahaha.
kau tengok CCE cakap? tea time punya menu tak jadik? see my hand lah weh..
hahahahhaha.
mak ajak buat lagi.kali ni nak buat cantik2.cayok anak beranak!


like fanpage saya di:


klik iklan nuffnang nak kawen.
tenkiu.

22 comments:

Mira Adzlia said...

tahniah..anda & mak anda berjaya....hihihi...wohoooo....sedapnya...mtk skit bley?laporrrr.....hihi...

Rara Nasiha said...

rajinnya memasak. kita tak pandai langsung.

leyla luv ariff said...

wah..best nye dpt wat donut sendiri..mesti cdap un sis wat..nak cbe la resepi cam sis buat..thnxs sharing..

❤~Emma Abduh~❤ said...

sy plak x brapa nak mkn donut.. =.=

meisnani said...

sedapnya tgk donut.. dulu buat tp dorg pk 10 kali nk try mkn.. ahahahha

sea_lavender said...

sedapnya.. terus lapar.. nk cari Big Apple terus heee :D

Nastyna said...

nampak menarik jer donut cik kak. ok la tu janji sedap.

Aida Jelita said...

mehhh kita pun buat donut ikut pakai hentam je wehhh. takda mana kata nya nak ikut timbang! hahah

*NurSyahieraDahhari* said...

kite hari tu try nak wat roti bawang. lembut, tapi tak naek. haha. ibu tanye, yis tu kamu rendam bg kembang dulu tak ? erk '==' tak . terus masuk je. huhu. kite mane tau. tapi telan je le~ laen kali cube lagi. hehe :D

CallmeZie said...

keleting keleting - bunyi macam duit syiling jatuh je 2? :P
Terliur tengok donut tu..hehe

zOeY zAu YaH said...

mira: alhamdulilah menjadi.dah clean n clear hehe.

zOeY zAu YaH said...

rara: saya lg x pandai tp saja try.tu pun dgn mak.

zOeY zAu YaH said...

leyla: try lah resepi akak owner blog tu yg share,saya tiru reseipi dia gak haha.

zOeY zAu YaH said...

emma: sesetgh org mmg x ska donut.

zOeY zAu YaH said...

meisnani: eh kenapa? hehe.

zOeY zAu YaH said...

sea: big apple lagi sedap laa haha.

zOeY zAu YaH said...

nastyna: yup.janji sedap kan.

zOeY zAu YaH said...

aida: asal menjadi ok lah kan.

zOeY zAu YaH said...

nur: hehe.try lgi.my sis ckp mmg kena rendam yis dgn air suam sbb benda tu hidup sebenarnya n nk bg naik gak.

zOeY zAu YaH said...

callmezie: syiling pun boleh hehe..

shu said...

rajinnya! nk try jgkla nnt..

dEdEQ dE wIshEs said...

TERBAIKKKLA AKAK