cara mengelakkan bawah lengan dari menjadi hitam.

Assalamualaikum.


rasa nak gelak baca tajuk sendiri.
tajuk mula2 iala 'cara mngelakkan ketiak dari menjadi hitam'
sungguh bersopan santun dan menerangkan isi sebenar entry..
pulamak! macam bukan diriku jeeee
 


sape ada ketiak hitam sila jangan angkat tangan..kahkah.
relaks dulu,jangan maki2 saya dulu..
ketak hitam bukan satu perkara yang aneh walaupun zaman dah maju gila.
masalah ni boleh berlaku kat sape2 je.
kulit putih melepak belum tentu menjamin ketiak anda putih mulus sampai nak nangis tengok.
tak..tak..



jadi hari ni saya nak shared cara2 mencegah atau boleh juga mengurangkan
kesan hitam kat ketiak2 uolsss..termasuk ketiak haku sekali...kahkah..tak boleh belah..
tapi bukan nak bangga merangkap puji diri ke ape,ketiak saya tak hitam ok!
nahhhh....saya mengeshare cara2 saya mencegah ketiak dari menjadi hitam..
lets go bebeh!



JANGAN PAKAI BEDAK DI KETIAK.
ini bukan tipu2 punya.memang ramai yang letak bedak kat ketiak.
mungkin motifnya nak elakkan ketiak dari basah dan melekit.pastu nak bagi bau harum.
sejak dulu saya ada teori sendiri pasal nih(ceceh hebat jeeeee).
bedak tu serbuk,bila letak kat ketiak pastu bercampur basah peluh,bedak tu dah jadi
satu benda yang macam daki.
biar lama2 kat ketiak yang terlindung tu,lama2 akan melekat kat kulit menjadi daki!
daki lama2 akan menjadi hitam! euwwww! sila stop sekarang.
saya tak pernah letak bedak kat ketiak.TAK PERNAH ! 
ok,caps lock pulak.......orang tak rabun lagi cik senah oii 



JANGAN SIMPAN BULU KETIAK.
sila tarah bulu yang semak samun kat ketiak kita semua
(nak selamat punya pasal,terus sebut 'kita semua' kahkah).
bulu2 ni boleh memerangkap peluh dan daki2..pastu mula lah ketiak kita berbau dan rasa tak bersih.
kalau tak biasa cukur sampai licin,boleh gunting sikit ke kan..janji tak semak samun.
bukan kotoran je boleh terkumpul,ni sampai rimau,gajah semua sembuyi kat situ apa kes?..wakaka!
ada orang cakap tak elok guna pencukur,sekarang kan banyak benda kita boleh guna..
contohnya produk veet kan? atau wax ke..janji bersih.


SCRUB/SENTAL KETIAK.
seminggu sekali kena scrub ketiak supaya kotoran,daki2 dan sel mati yang melekat
tu semua tertanggal.bila semua tu tertanggal,kesan hitam pun berkurangan.
guna je body scrub yang kita biasa guna kat badan.lagi kasar,lagi best.
saya suka scrub guna loofah sponge khusus untuk scrub badan.dia kasar2..
boleh tegok perbezaan antara sebelum dan selepas scrub.keluar habis hitam2 daki tu.
pastu puas hati secara maksimum..rasa macam "ehhhh bersih berseri ketiak dahku".
kahkah..tak senonoh betul tuan belog ni.


GUNA DEODORANT YANG SESUAI.
setiap kali lepas mandi jangan lupa pakai deodorant kat ketiak.
cegah bau,cegah hitam.guna yang sesuai.cuba tengok hasil dedorant yang uolss pakai.
ada yang membuatkan ketiak jadi hitam.kalau hitam tak hilang2 tu,sila lah paham sendiri.
masa untuk bertukar! 



buat masa sekarang saya puas hati guna jenama garnier light.
dulu ada hitam2 gak,lepas guna dah jadi cerah.sekarang mantain tak hitam.
bau pun best dan tahan.saya pernah review deodorant nih.sila carik entry tersebut
kat label 'R.PRODUK' bawah header blog ni.
amboiii promote lagik...kena minta komisen kat garnier gamaknya nih..haha.


itu saja cara saya.
marilah menjaga ketiak kita supaya bersih,cerah dan takde bau.


like fanpage saya di:


like fanpage mekap dan tudung di:



klik iklan nuffnang nak kawen.
tq.








40 comments:

Miss Sue said...

sopan tajuk akak :P ...

Farah Waheda Wahid said...

nice tips... thanks for sharing this great piece of info ye.... ^_^

coco cherry said...

saya pn pkai deodoran garnier! yeay! bau soft n x melekit. boleh nmpk improvement :)

Siti(zoey) said...

miss sue: klu tak,nk letak 'cara mengelakkan KETIAK dari menjadi hitam' wakaka.

Siti(zoey) said...

farah: sharing2 je hehe.

Siti(zoey) said...

coco: sama lah.

!✿♥ Gangster Pinky !✿♥ said...

agagagaga ... LAWAKNYA !! oppss ,, capslock pulok kiter nih ... huhuhu . tq for ur informatian.

Carlos Santiago said...

adidas pilihanku. errrmmmm wangiiii

Siti(zoey) said...

gangster: hehe..sila praktikkan kalau rasa mahu..hehe.

Siti(zoey) said...

carlos: laki pun kena jaga wooo..adidas pun wokeh..janji takde bau haha.

Erna Ana said...

nana pun pki garnier gak! hhihi

Siti(zoey) said...

erna: best kan?

azs yana said...

bulu ketiak semak samun ? haha. btw, thanks sharing your tips sis :))

pinky said...

hehehe....akak tak pnh letak bedak kat ketiak...nsb baik...hehehe....

Leeza Eelza said...

bwh lengan? sgt sopan bhsa yg digunakan.. hehe..

leyla luv ariff said...

wah,,thnxs for the tips..
tersangat2 lah berguna..

Lisa Sheila said...

thanks sharing tips siti... tapi lisa pernah guna garnier tu..maybe x sesuai ngan kulit lisa kot sebab bawah ketiak jadi gatal2... :(

munamuni said...

hai, siti salam kenal kita pun dah follow blog awak, ramai peminat rupernye... ketiak hitam kalau pakai fair n lovely boleh putih tak? huhuhu...gurau jek... :)

no more u in my life said...

comel kucing 2 ngis...btw thanz for info :)

Qila Caprilla said...

sgt sopang tajuk entry akak..hahahha

nabila azmi said...

thank for sharing dear=)

Nursaila Norman said...

lamanya xsinggah sini..huhu! singgah2 terus psl ketiak..kehkehkeh :))

balqisfz said...

ahhhh. aqis pn sjak tau jgn buh bedak kt ktiak, dah. sory to say nk buh, kakkkkkk. hah

onie said...

cukur jgn tak cukur,hikkk

Addasyuhadadisini said...

adda pun x prnah pkai bedak..rsa mcm x sesuai ja ngan adda..slalunya mmg pkai deodorant liquid n biar kering dlu bru pkai baju..weeeeee.. :)

Aida Azryn said...

owh,okay dah tahu dah.. thanx! ^.^

zainatul abu bakar said...

Siti..thanks for sharing.baru tau, selama ni pakai bedak kalau kat rumah, kalau keluar baru pakai deodorant,hihi

Nway, Zai ade tag Siti untuk satu GA ni..boleh tengok kat sini ye,
perempuankampungmoden.blogspot.com/2013/03/ga-malaysias-next-top-lucky-blogger.html

zaza =) said...

info yg bagus =)

Izzah Azizah said...

terbaikkk. kehkehkeh

si Milly's! said...

Nice share!

# Part semak samun tu melampau tau cik kiah ni hehe.

Nikita Kimistri said...

good tips. mmg prnh dgr yg psl jgn ltk bedak n guna shaver Xelok. nway guna cara tradisional (bedak cina & cabut) pun bagus n puas hati! hihihi :)

fatin shuhaida said...

garnier mmg produk yg terbaek..thanks kak zoey coz share menda alah ni..anyway sy dah follaw akak

fatin shuhaida said...

information yg sgt berguna

Mieya Atiera said...

Nice sharing. Sangat-sangat berguna bagi kita semua dalam menitikberatkan lagi tahap kebershan diri.

Pinkbubblegumprincess said...

hahahha nice one babe!

Eta said...

salam, mata u sgt cantik mashaallah. tq for this info ya..dan selamat berkenalan.

jemput ke blog sy http://etawonderland.blogspot.com/

Husna Mubin said...

saye suke blog ni.
banyak tips kecantekan.
hihihi. dah follow dengan senang hati
:D

zEri sAfEerA said...

good sharing. seb baik xpnah buat pkare2 sperti yg x spatutnye pd ketiak. btw, lpas ni boleh try garnier sbab sy ni jnis x pnah stick pd 1 produk deodorant. hakhak

Aida Ismail said...

Kawan saya pakai bedak kat ketiak. Memang ketiak dia hitam. Kekeke. Nak try la garnier. Macam best je. Hehe~

Mizz ErMa said...

nasib baek ketiak sy masih belum sampai ke tahap tu..hehehe