tepung segera chicken chop marveles dan cara memasak homemade chicken chop.

Assalamualaikum.


kalau nak tau,saya ni kuat makan dan selalu teringin nak makan macam2.tambah pulak musim hujan2 ni kan.
tapi masalahnya saya tak keluar rumah pun! nak pi makan kat luar macam mana? *nanges..
 jadi penyelesaiannya saya beli benda2 'segera' banyak2 dan simpan buat stock kat rumah.
senang sangat kan.salah satunya tepung segera chicken chop marveles.
senang giler nak buat chicken chop sendiri.sedap pulak tu.jangan berputus asa kalau anda dari sepisis
tak terer masak macam saya,dengan tepung ni tiba2 rasa terer tahap gaban sebab berjaya buat
chicken chop sendiri dengan bantuan emak T___T uhuk ! uhuk ! terbatuk pulak cik puan kite nih.


produk:
tepung segera chicken chop marveles.

harga:
RM12 sepeket.

tempat beli(online):-
fb: https://www.facebook.com/kelipkelipdyla(dila dila)
instagram: CIKDILA
blog: http://storydyla.blogspot.com
sms/whatsapp: 012-6657122

perisa:
terdapat dalam 2 perisa sos,perisa ayam dan blackpaper.
boleh pilih ye.




amboi landing bukan main telur2 sekian.itu props katanya..sungguh takde kerja tuan blog ni =p
ni lah packaging tepung segera chicken chop marveles.
 tepung ni 100% keluaran tempatan,homemade,dijamin halal dan selamat untuk dimakan.
jom lah sokong keluaran tempatan tambah2 perusahaan melayu kan.sesama kita tak sokong
sapa lagik nak sokong? kim jong kook nak sokong? haaa kan dah tak pasal2..penangan runningman
si tuan belog nih..lempang sikit..ekeke.




dapat sekali cara2 memasak chicken chop.maka weolss tak akan tersesat di tengah jalan..wakaka.
hapa lah haku suka merepek nih -.-'




terpaling special pasal tepung ni sebab dapat sos chicken chop sekali ! yeaaaa.
selalu orang jual tepung saja,yang ni sekali sos..senang tak senang?  senang ler uolsss.
didatangkan dalam 3 bungkusan iaitu: 1) tepung salut,2) serbuk roti,3) sos.
telur tak disertakan sekali.eksen lebih tu..buat props..bhahaha.



CARA MENEYDIAKAN CHICKEN CHOP MENGGUNAKAN TEPUNG SEGERA
CHICKEN CHOP MARVELES:

kena lah ada ayam.beli saja isi ayam siap packing di pasaraya(giant,tesco,etc).
tapi saya guna ayam sekoq fresh balik kena takek tu..muahaha.
mak saya bukan je comel,tapi rajin pulak tu buat paha ayam jadi camni untuk chicken chop.




salut ayam guna tepung salut dari tepung segera chicken chop marveles.
kan dapat tepung salut kan...ha salut ayam ni macam tepung gomak.
lepas tu perap dalam 1,2 jam.




lepas dah perap selama 1,2 jam,masa untuk step seterusnya.
celup ayam yang diperap tadi kat dalam telur.




lepas tu gaul kat dalam serbuk roti.




boleh terus goreng.paling elok goreng secara deep fry(pandai2 haku je).
tapi mak saya sempoi,dia main goreng ikut sesedap rasa...bertuah punya mak kahkah.
lagik bertuah bila request goreng guna kuali beliau yang super cantik sebab nak taruk gambar dalam blog.
terus mak jawab "terlupa".ececeh..padahal sep la tu takmo guna kuali lelawa kesayangan beliau
(padahal dalam diam2 anak dia nih suka curik2 guna kuali tu)..muahaha.
takpelah,kuali hitam legam pun jadik lah...anggap je kuali hitam ni banyak berjasa..
kahkah...baik punya caver line.lupa nak pesan,agak2 dah masak isi kat dalam tu boleh la angkat.




sebelum hidang kena lah buat sos dia.saya lupa pulak sos apa yang saya makan time nih.
ayam ke blackpaper entah.cara buat senang.tuang serbuk sos tu dan bancuh dengan air panas.
sos tu agak2 lah kan.takyah pekat sangat dan takyah cair sangat.




siap ! lagi lengkap dan marveles kalau hidang sekali dengan coleslaw dan kentang.
sos tu nak tuang macam ni boleh,nak letak dalam bekas asing dan dip2 pun boleh.
minta maap lah ghoper ayam saya terlebih 'tan'..muahaha.tengah goreng puan mak pi isi air masak
kat dalam botol,tu yang ayam dalam kuali ter'tan' tak pasal2 tu.nasib jugak lah puan mak buat jadik 'tan'.
kalau puan anak yang buat? black skin terus gua rasa !*tengtengteng(muzik beethoven).




serius cakap rasa dia memang sedap ! sos dia ni ada dua kan.
uolss boleh pilih.kalau yang blackpeper rasa dia agak pedas,kalau ayam pulak rasa dia
macam rasa sos kentang putar kfc tu.dua2 jenis sos ni sedap !
saya suggest kalau nak beli tu beli campur2 dan beli banyak2.buat stock kat rumah.




pergh ! berasap sampai ke lens hp gua..kahkah.tengok ni terliur balik -.-'




memang sedap tak terkira.saya tak tipu..! rasa ayam tu macam rempah2 sikit.
lapisan luar tu pulak ranggup dan memang sedap.sos dia lagik la takyah cita.serius sedap



saja nak close-up sikit.bagi terliur diri sendiri T________T



cepat2 beli uolsss.beli banyak2 buat stock.
lapar2 kat rumah buat sendiri je.takyah susah2 keluar pi restoran.
dah lah sedap,simple pulak tu.pertanyaan dan order boleh la contact link atau nombor
yang saya tulis kat atas tadi.saya pengguna yang share saja.bukan penjual :)


like fanpage saya:
http://www.facebook.com/zoeyzauyahfanpage

contact me:-
email: fabulousiti.bnc@gmail.com
or
inbox: http://www.facebook.com/zoeyzauyahfanpage


klik iklan nuffnang nak kawen.
tq.



17 comments:

Diba Ruslan said...

nampak mcm sedap..:)

siti normaya Kamarulzaman said...

waa,, nampak sedap la,

siti normaya Kamarulzaman said...

nampak sedap la,, terliuq

leyla nurjati said...

Nampak macam sedap jer sis masak tuhh..nak sikit..baca blog ni teruiihhh lapar ni..

Anne Nurain said...

wahh lepas ni boleh la buat cikencop sendiri.. thanks awak! :D

miera-in said...

terliur sye pagi2 ni ..sedapnye T.T

Ailyl Rozanna said...

Nampak sedapppp!

Liyana Lunia. said...

yarabbi, menyesalnya buka entry ini diwaktu malam yang hening begini. laparnya awakkkkk!

Siti(zoey) said...

Diba Ruslan: mmg sedap tau :)

Siti(zoey) said...

siti normaya Kamarulzaman: sgt2 sedap :)

Siti(zoey) said...

leyla nurjati : mmg sdp..try lah beli k.

Siti(zoey) said...

Anne Nurain : ye..blh beli dan buat sendiri.sdp sgt2.

Siti(zoey) said...

miera-in : cpt2 beli tepung ni blh buat sendiri kt rumah.

Siti(zoey) said...

Ailyl Rozanna: ailyl suka try masak2 kan? try beli tepung ni dan buat.serius mmg sedap hihi.

Siti(zoey) said...

Liyana Lunia. : alamak sorry dah buat lapar hehe..

Khalid Kyle said...

Michelle phan malaysia pandai masak juga rupanya haha, sedapnya nampak!

Jom Terjah : Bunuh Filem Melayu!

Maiza Murad said...

wah ..nmpak menyelerakan lah..nyum..
btw..akak baru leh komen ni sebab pasword lupa,,so baru bole update blog haha..