baju raya saya dan tempat saya beli.

Assalamualaikum.


sejak awal tahun dah ada kain ni.memang khas untuk buat baju raya.
niat kat hati nak buat baju nikah kawen tapi giler kau? bila tahun nak kawen pun tak tau.
kang mak saya pikir anak dia buang tebiat ke hape buat baju kawen.
jadi sudah cukup sudah kita buat baju raya..jangan nak over sangat ehhhh.piat telinga kang.


awal2 dah sibuk2 tayang kat family.sampai waktu pi kat tailor nak tempah pun
ramai yang berkenan.berkenan tang sulam tu kot? so,saya nak shared dengan uolss
kat mana boleh beli kain cantik2 macam baju raya saya ni(kalau tunjuk saja mesti orang tanya beli kat mana,baik saya bagitau siap2).


TEMPAT BELI(ONLINESHOP):

CARA ORDER:
email: syazwanie.ibrahim@gmail.com
sms/whatsaap: 014-5037366
p/s: kain ada yang ready stock dan ada yang pre order.
kalau nak beli yang ready stock sempat lagi tau.contact owner dia untuk sebarang pertanyaan ya.


p/s: kain ni bukan saja boleh buat baju raya tapi baju untuk pergi mana2 event,
baju untuk kenduri dan baju nikah.
mula2 tengok pun kepala saya terus cakap cantiknya kalau buat baju nikah( hebatnya kepala saya boleh bercakap T__T ).



taaadddaaaa ! ini yang saya punya.alaaa...tak seprais lah uolss dah tengok T____T
jenis ni kain sulam indonesia.memang import dari indonesia.hasil sulaman dari sana memang cantik2 kan.
berkenan gila dengan kain ni sebab ada sulam tu termasuk bunga 3d.
ni bahagian depan dia.yang paling penting murah ! kawan2 saya selalu komplen
kalau beli kain plain pastu upah buat baju pastu upah sulam lagi memang mahal.
sampai rm300 dan keatas.beli kain camni je senang sebab sulam siap2.tak payah tempah sulam asing2.
harga dia saya dah lupa sebab dah lama kan,tapi tak lebih dari RM100 rasanya.
so kalau uolss nak tau boleh contact tempat beli yang saya bagi link dan no tel kat atas tadi.




bukan depan ja ada sulam.kat tangan pun ada sekali.
ni bahagian tangan.kalau tengok real2 memang lawa wehh.
paling best sebab sebelum buat baju rasa macam kain dia berat dan panas je..
tapi lepas buat baju ringan je rupanya ! bila pakai tak panas pun tapi selesa.
nanti raya saya boh gambar baju ni ok? memang ni la baju raya saya.suka sangat2 !



kat bawah ni antara gambar kain yang ada kat situ.
gambar kain yang selebihnya uolss masuk link fb yang saya bagi tadi dan usha puas2 ok..eheh.


ni lah design kain macam yang saya tadi.tengah2 tu warna yang sama macam saya.


ini betul2 sulam 3d.cantiknya !!!


yang ni pun lawa.



rambang mata -.-'



cantiknya kalau buat baju nikah !!! (nikah lagik -.-' ).



suka bunga2 tu ^_^


yang ni pulak kain chiffon diamond manik.
yang ni memang superb lawa.corak dia cantik dan warna2 pun cantik.
yang ni import dari vietnam.kain ni jenis sejuk dan mudah iron.tak perlu lining dah.


lawanya !!! 


cantiknya sulaman yang ni.raya? nikah? kenduri? jom beli cepat.
yang ready stock masih sempat lagi untuk order.


sekali lagi kat mana nak usha2 atau beli kain2 ni semua?
sini:




like fanpage blog saya di:


klik iklan nuffnang nak kawen.
tq.






STICKY POST,SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRY TERBARU. tudung half moon koleksi raya Fabulousiti Beauty & Closet.

Assalamualaikum.


Fabulousiti Beauty & Closet tengah buat jualan tudung raya.
macam2 design half moon ada.
yang sepcialnya keluaran fabulousiti ni sebab saiz L dan boleh adjust labuh waktu pakai.
senang jadi muncung walaupun ada detailing beads atau lace.
material chiffon yang sejuk dan cantik.
boleh digayakan seperti tudung bawal tapi lagi mudah pakai dari bawal sebab mudah jadi muncung.
boleh dibuat veil juga.
jom cepat2 beli tudung raya sebab takut nanti ada masalah dengan pos.
hujung ramadan(mungkin 10 atau 7 hari sebelum raya) kami akan stop pos dah
atau uolss akan dapat tudung selepas raya :p jadi jom beli awal2.


jom usha2 tudung half moon di:
details seperti terma dan syarat,harga,status samada masih available atau sold,cara order dll
uolss boleh tengok kat info album dan info di setiap gambar kat page tu.











jangan lupa like page mekap dan tudung fabulousiti di:


tq.

tips menjimat dan mengelakkan gel eyeliner dari menjadi keras.

Assalamualaikum.



saya suka gel eyeliner tapi dia mudah jadi kering dan keras.
benda yang seronok memang mudah bermasalah kan? 
tapi masalahnya sekarang ini gel eyeliner tu seronok ke? T__T



bila gel eyeliner jadi keras,ada beberapa cara kita boleh buat untuk cairkan semula.
tapi lepas tu dia jadi keras balik.stress kau paham? ok..ilek.takyah kecoh2.
*saya pernah share tips cairkan eyeliner..sila klik SINI



sebab saya suka sangat tapi saya jugak menjadi stress sampai nak piat2 telinge sendiri,
saya pun cuba menggunakan otak untuk berfikir secara logik(selalu pikir benda tak logik je).
pikir macam mana nak elakkan gel eyeliner dari jadi mudah kering.
pikir macam mana nak menjimatkan duit dari asik kena beli gel eyeliner baru.
last2...KETING ! KETING !
ini bukan bunyik mamak jual roti,ini bunyik hotak gua beb..hotak gua !
muahahahaha(gelak dengan bangga sekali).




CARA NO.1:
nampak ni? nampak kan ni bukan periuk nasi? ok bagus...muahaha.
ni bekas kecik2 tu.saya beli kat kedai sinma yang jual mekap,aksesori dan sepit2 rambut tu.
harga 2 ringgit lebih ja.dia ada penutup.



bekas yang saya beli sebenarnya bertingkat.nak beli yang single,tapi terbeli yang tingkat2 pula.
mangkuk tingkat betul ! tapi takpe.untung juga tingkat2 macam ni.
tingkat satu letak eyeliner hitam,tingkat dua letak eyeliner coklat,tingkat tiga letak la nasi goreng ke,
gulai ayam ke kan..AMBOI ! jauh tersasar tuan blog ni T____________T



gel eyeliner saya baru beli.saya guna hujung sudu kfc,ambil gel eyeliner tu sikit.
lupa nak pesan,sudu tu tak perlu jenama kfc pun takpe,jenama darlee ke,daia ke semua pun boleh....



lepas tu letak gel eyeliner tu kat dalam bekas kecil ni.letak sikit ja tau jangan banyak2.
gel eyeliner dalam bekas asal tadi kena tutup ketat2 dan simpan buat stock.jangan guna yang tu.
guna dari bekas kecik ni je.kalau keras pun sikit je yang keras.tak rasa rugi dan jimat duit sebab tak payah beli eyeliner baru ! kalau guna terus dari bekas asal,sekali dia kering semua eyeliner tu kering.satu bekas tu kering ! rugiiiii...kena beli baru.gel eyeliner mahal uolsss tau...



bila kita guna gel eyeliner,kita akan buka penutup..dan waktu kita tengah apply eyeliner di mata
mesti tak tutup bekas eyeliner kan? dia kena udara dan dari situ la eyeliner mudah jadi kering dan keras.
kalau kita guna dari bekas asal,gel eyeliner dalam bekas tu ada banyak.
kalau dia kering memang akan kering semuanya.tak boleh guna dah.kena beli baru.
memang rugi padahal isinya banyak lagi cuma dah kering !



kena selalu tutup bekas gel eyeliner.
dah letak sikit dalam bekas ni,guna yang sikit ni je.jangan guna yang banyak tu..rugi kalau kering.
yang sikit ni silap2 tak sempat kering dah habis guna sebab sikit je kan? jimaaatttt lagi sebab tak sempat kering...bhahaha(asik ulang ayat yang sama je -.-" memang sah stress betul dengan eyeliner kering).
kalau yang sikit ni kering cuma buang,cuci bekas bersih2 dan ulang semula proses tadi.
ambil sikit gel eyeliner dari bekas asal dan letak dalam bekas kecik ni.
guna dan guna dan guna yang sikit ni je ok.



CARA NO.2:
dah buat cara no.1 tadi,paraktikkan pulak cara no.2 ni.
selalu kita tengah guna gel eyeliner kita biar bekas dia terbuka dan menghala ke atas macam ni kan?
ni tuan blog pun amalkan sebab tu gel eyeliner dia yang satu ni keras kejung cissss !
(demo ni guna eyeliner yang dah keras).



lepas ambil gel eyeliner dengan berus dan nak apply di mata,
cepat2 letak bekas gel eyeliner tu menghala ke bawah macam ni.
letak kat permukaan yang rata.bila kita letak tertonggeng macam ni gel eyeliner tak kena udara
jadi proses untuk dia jadi kering tu berkurang.kurang banyak tau.
jadi gel eyeliner akan kekal lembut lebih lama.cara ni saya pernah jumpa kat youtube kot.




dua2 cara ni memang saya praktikkan sekarang.tak larat asik kena beli eyeliner baru je.
uolsss pun sila lah cuba.



like fanpage saya di:



like fanpage mekap dan tudung di:



klik iklan nuffnang nak akwen.
tq.

product review: green bean scrub powder(scrub muka dan badan).

Assalamualaikum.


kalau uols perasan,saya selalu review pasal scrub terutama scrub badan.
tapi takyah arr bayangkan hari2 saya tonyoh badan.
hari2 tonyoh tu ada dua kemungkinan..kalau tak jadik cam rozita che wan,kulit gua nipis
kalah kulit bawang ! toksah nak over weh.
jadi hari ni meh nak kenalkan kat uolss dengan scrub tradisional best giler ni.
i pakai okeh..i pakai tau !(emosi tak terkawal T__T).



produk: green bean scrub powder.

saiz: 95gm.

harga: RM15 tidak termasuk pos.

tempat beli(onlineshop yang jual): DeFasyaConcept(fb page)*sila klik sini.
                                            :atenlovefasya(fb owner) *sila klik sini



packaging produk.
walaupun packaging dia seperti kebanyakan produk tradisonal yang lain,
tapi kau jangan pandang dia sebelah mata.scrub ni power ni.



bahagian belakang botol dia ada details2.
jadi anda takkan tersesat ketika menggunakan produk ini..muahaha.



isinya.tekstur serbuk dan ada efek kasar jugak.
kuning yang menggerunkan tapi don't worry bebeh ! benda ni tak akan buat kulit uolss jadi kuning.
power nih ! power nih !



cara guna senang je.basahkan kulit muka atau badan,sapu serbuk scrub 
dan gosok perlahan2.nak scrub cara saya? gosok lama2.
kesan serbuk atau krim akan nampak macam hilang,tapi jangan stop,
teruskan gosok.kalau kering basahkan jari sikit dan terus gosok lagi.
uolss akan nampak sendiri bergentel2 sisa scrub bersama daki hitam keluar.



haaa..macam ni.gosok sampai keluar hitam2 ni.
kalau kulit uolss jenis yang mudah nampak daki,lepas gosok cara ni uolss 
akan nampak daki2 kat kulit tu dah hilang.puas hati tahap maksimum tengok daki dah takde.


ini cara saya kalau scrub badan.kalau scrub muka jangan buat cara ni.kasar sangat.
kat muka kena basahkan dengan air,pastu gosok lembut2 scrub ni dan bilas.
guna lah pencuci muka pastu cuci dengan air bersih2.waalllaaaa ! dah jadi muka che ta dahh..
kahkah T_____________T



ini hasil saya scrub kat tangan je nih.
nampak hitam2 tu? daki tau ! euuwwww ! nak ke badan ada daki berkilo2 dan kotor?
kulit jadi kering,kusam,gelap dan cepat tua.nak mencegah kena lah scrub selalu.
paling penting kena lah guna produk yang the best macam scrub ni.



lepas dah settled bab gosok2 tu kena la cuci dengan air dan sabun badan.
kalau scrub kat muka cuci lah guna pencuci muka.hasilnya? kulit halus mulus putihhhhh uolsss !
walaupun pengeluar tak cakap produk ni boleh putihkan kulit ke ape,
tapi lepas guna nampak macam cerah berseri seputih salju jeeee....
ke gua yang perasan beb? muahaha.



kata pengeluar:
1) menghaluskan kulit muka dan badan.
2) menghilangkan daki dan kotoran akibat peluh.
3) menghilangkan jerawat di belakang badan.
4) mengurangkan jeragat.
5) mengurangkan bau badan.
6) warna kulit menjadi lebih sihat dan cerah.
7) mengembalikan kesegaran pada badan.
8) lebih bersih,cantik dan berseri.


hasil penggunaan saya:
1) best sebab daki hitam memang keluar real2 punya !
kulit saya ni kalau berdaki sikit je dah nampak sangat dah.pastu jadi rimas
sebab rasa kulit kotor dan tak bersih.lepas pakai ni memang daki2 yang nampak jelas
tu dah hilang!
2) ni produk tradisional,bahan utama mesti lah kacang hijau tu kan.dari pemerhatian saya la kan produk ni
macam takde campur apa2 bahan kimia.so,mesti lah takde kesan yang tak elok kat kulit kan.
3) waktu scrub warna dia  kuning,tapi lepas bilas dengan air memang takde kesan kuning pun.
nampak kulit cerah ada lah.
4) produk ni ada bau kunyit.mesti dia ada campur kunyit kan?(jadi mak nujum plak daahh -.-').
kunyit ni bagus untuk kulit sebab dia antiseptik.dia dapat merawat jerawat
dan lain2 masalah kulit.
5) kulit rasa halus dan bersih lepas guna.yang penting daki hilang.
tu motif utama scrub badan.bagus scrub badan dan buang daki ni tau.
6) untung sebab 2in1.boleh guna untuk scrub kat badan dan muka.



overall memang saya suka sangat lah produk ni.
uolss pun kena try.tapi hasilnya dan tahap kepuasan tu tak sama untuk setiap individu la kan.
saya share pengalaman guna je.


sekali lagi kat mana nak beli?
atau
*bukan saya yang jual tau.apa2 pertanyaan dan pembelian
sila berhubung dengan owner dia ya sebab mereka lebih arif.



like fanpage blog saya di:


klik iklan nuffnang nak kawen.
tq.






product review: molly's beauty bb doll cream(foundation).

Assalamualaikum.


kat fb.page,ig,blog dan kat mana2 je mesti orang suka tanya pakai foundation apa?
tapi mesti semua pun sumpah2 kat dalam hati pasal saya selalu tak jawab.
bukan kedekut ilmu dowhhhh!(sejak bila budak ni pandai guna  doh2 ni?? T__T)
tapi saya ni memang pelik sikit.kalau nak shared apa2 saya akan share kat blog je.
jadi tibalah saat saya shared salah satu foundation yang saya guna.
tepuk tangan sikit...muahaha.



PRODUK:
molly's beauty bb doll cream.

SAIZ:
10gm.

HARGA:
RM50 free sponge.tidak termasuk pos.

TEMPAT BELI(ONLINESHOP YANG JUAL):
fb: https://www.facebook.com/DeFasyaConcept
(sila klik sini).
atau
https://www.facebook.com/atenlovefasya(klik sini).
sms/whatsapp: 017-5888496




ni lah foundation molly's beauty bb doll cream tu.
packaging dia simple tapi comel.mudah nak sumbat kat dalam bag dan bawak pi mana2.




produk kat dalam dia.




saya try calit kat atas tangan.saja nak tengok warna dia.
mula2 dulu terkejut sebab nampak warna dia kuning.muka saya ni pucat sikit.
tapi jangan risau..kalau nak tau,dia ada satu warna saja tapi yang bestnya bila pakai dia akan
ikut warna kulit kita dan blend dengan cantik.




bila blend dia akan ikut warna kulit kita.nampak natural dan warna tak terlalu berbeza
macam kebanyakan foundation dan krim lain.




hasil selepas saya mekap pakai molly's cream ni.
tak pakai cocealer pun ! saya guna produk ni ja untuk tutup sekali darck circle kat keliling mata.
caranya sapu lebih sikit kat kawasan mata tu.jimat weh jimat.




krim ni lembut dan tebal.takyah susah2 nak sapu banyak kali.
sapu sikit2 pun kulit dah gebu2 dan cela tertutup.sampai concealer pun saya tak pakai dah.
bila digabungkan dengan produk mekap yang lain memang hasil dia cantik sangat.





kalau uolss berminat cepat2 lah order sebab produk ni sangat laris.
ni buktinya.tau tak dah berapa lama saya  tunggu ada stock,
pastu tak sampai berapa minit aten cakap ada stock,tiba2 cakap stock tu dah nak habis dah!
ini buktinya.uolsss nak tau tak aten ni owner onlineshop tempat saya dapatkan foundation ni.
dia lawa gilas wehhh.mekap lagi lah mables.paham2 lah dia guna apa kan.
tak caya pi tengok sendiri kat fb dia(klik link yang saya bagi tadi).




KATA PENGELUAR:
- terdapat dalam satu kod warna yang sesuai untuk semua jenis dan warna kulit.
bila apply produk akan mengikut warna kulit.
-mampu lindungi kulit dari sinaran matahari.
- sebagai pelembab.
- mengawal minyak serta anti penuaan.
- mampu menyamaratakan tona kulit.
- menyamarkan kesan parut dan cela.
- sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.
- anti rekahan.
- tahan sehingga 12 jam !
- menjadikan kulit halus,licin dan gebu.


HASIL PENGUNAAN SAYA:
- krimnya lembut dan mudah nak apply.

-hasilnya tebal tapi natural.bila sapu tu memang parut,cela kulit dan lingkaran hitam di mata
terus berkurang dan ada yang disamarkan dengan sekali sapuan je!
saya tak pakai concealer pun.

- walaupun warna dia nampak kuning,tapi bila apply di kulit dia akan jadi natural
dan sebati dengan warna kulit yang asal.

- tahan lama.saya mekap guna produk ni lepas tu peluh menitik sampai basah muka saya,
tapi bedak+mekap tak terjejas pun tau.

- ada bau wangi tapi jangan risau,bau dia tak over lah..hehe.

- packaging dia comel dan boleh bawak pi mana2 tanpa memberatkan bag
dan tak makan banyak ruang.

- overall memang suka gileerrrrrrrr pakai ni ! kulit nampak lawa.
terus nampak macam kulit barbie..muahaha.uolss pun kena cuba tau.



kalau uolss semua nak beli,beli lah kat tempat yang sama macam saya ni:
https://www.facebook.com/DeFasyaConcept
(klik sini).
atau
https://www.facebook.com/atenlovefasya(klik sini).
nak order senang ja,boleh mesej kat inbox fb depa tu atau sms/whatsapp ke no 017-5888496.
*sebarang pertanyaan dan pembelian sila berhubung dengan mereka sendiri ya.
saya cuma share dari pengalaman sendiri guna dan bagi link mereka saja.tq.



like fanpage blog saya di:
http://www.facebook.com/fabulousiti


klik iklan nuffnang nak kawen.
tq,

ladang anggur tasik beris part II.

Assalamualaikum dan selamat menyambut bulan ramadan.


ladang anggur tasik beris 19.4.13 part II.
sambung balik citer untuk part II pula.




dekat dengan pintu masuk.
belakang tu ada tasik yang segak.orang posing depan ni pun segak jugak
T___T




laluan masuk ke dalam ladang anggur.
penangan tempat ni lawa sangat,rasa nak ambil gambar non stop.




teruja nampak buah anggur.ni kat tepi laluan tu.




hai saya model buah anggur tercanteks T__T




ini anggur hijau lebat betul buah dia.




anggur hitam yang saiz dia lebih besar dari anggur hijau.




cantik dan fresh tempat ni.
saya pakai speck tapi kejap2 kena buka sebab takut sakit pala
(rabun tapi tak bleh pakai speck lama2..kesiannnya kan).




ini buah anggur.ye,semua pun tau lah budak -.-'



aunty dan aina sama2 teruja.




ohmai...teruk penangan buah anggur ni.



aina in da house....


kat dalam hujung kawasan ladang tu.
ada cermin dan ada saya,snap ! snap !



kakna,saya dan mak.semua buat hal sendiri.



mak muka tak kuasa nak layan saya T__T
aqil happy sebab dapat jalan2.



duduk kat cafe tepi tasik tu.



duduk dan makan.tapi cafe dia yang jual makanan tu tutup awal.
pastu ladang ni pun tutup awal jugak.kalau nak jalan2 kat luar tu boleh la.
saya tengok lebih ramai yang pi waktu petang2(sebab cuaca dah tak panas).
lagi syok rasanya kalau depa tutup lewat sikit dan makanan kat cafe pulak
lebih pelbagai terutama dessert sebab kalau mai sini terus teringin nak makan dessert.
suasana dia mempengaruhi kot? dok tepi tasik pulak kan..puyyooo !



bergosip kencang.



aina cakap rasa macam kat rumah orang kaya2 -.-"
banyak sangat tengok drama dia ni.



stroller aqil dah jadi tempat simpanan bag2 sekelian.



habis sesi lawatan kanak2 riang.. jom balik.
sebenarnya bulan may ada pi lagi,nanti citer lain sebab yang tu ambil gambar je kejenye.



like fanpage saya di:


klik iklan nuffnang nak kawen.
tq.