kuih keria

Assalamualaikum.



saya selalu teringin nak makan macam-macam.kadang-kadang bila perangai mengada tu mai saya nak yang homemade.kak na buat atau mak yang buat, bukan hat beli kat kedai.baru-baru ni saya teringin nak makan kuih keria atau saya panggil coq keria.sehari selepas saya request dapat lah makan sebab mak dengan kakna buat.. harus lah mak dengan kakna yang buat, habis kau ingat sapa buat? jiran tetangga? anak pak leman? siti nurhaliza? hewhew.



mak steam saunakan (bukan rebus) ubi keledek sampai lembut lepas tu tampar-tampar EH! lenyek-lenyek sampai lumat kesumat dan campur tepung gini.tepung cap gajah atau unta tu saya tak pasti pulak..kahkah.bahan lain yang dicampur sekali mungkin bahan perisa cap dayang senandong dengan air embun semalaman? kot lah kaannnn...ok, ok, sebenarnya saya tak tau pun apa yang ditaruk..bhahaha.



lepas uli ubi dan tepung, biar sat naahhh.sambil tunggu tu boleh lah kalau nak bergosip kencang sat kan.lepas tu bentukkan macam ni.nak buat bentuk bunga ros ka, kereta api ka, puuunnn boleh..tak dak masalah ye puan-puan.eh sat, sapa bentukkan? of course lah kakna yang buat bukan saya.haku ni merepek pandai lah T_____________T



pasai pa lepas goreng nampak macam donut ni?please jangan teringin donut pulak! tapi kalau request pun dahku pasti akan diignorekan oleh mak dan kakna sebab baru ja buat coq keria.jangan nak mengada sangat eh!



gaul dengan air gula di atas api yang membara  saya dok ingat celup air gula satu persatu guna lidi, rupanya buat gini ja cik senah oiiii T_____________T



gaul dia sampai gula tu pekat, likat dan melekat. ini tagline tahu?




taadaaaa! siap dah.boleh makan sampai kembung.jangan dok ikut lah resepi merepek saya tu.resepi bukan resepi sebenarnya! haku mana tau resepi dia cik senah ooooiiiii bhahaha.



ok lah.last sekali nak bagitau sedap sangat tau mak dengan kak itew buat(PANG! SEDAIH).pasti lah berkali ganda sedap sebab mak dengan kakna buat dengan penuh kasih sayang abadi bhahahaha.kuat benar hang ni membodek.



terima kasih.
baibai.



5 comments:

Hana Niey said...

sedapnye... yum3.. hehe

Miz Dayah said...

sedapnyee....terliurr

Anisah Abdullah said...

saya suka kuih keria makan panas panas baru masak..

cik chinta said...

bgila resepi, nampak menarik. trus rs nk buat utk somi hahahha

Syafiqah Zuhari said...

alaaaa , terliur , sedap nyo T,T