ikan bakar tanjung dawai

Assalamualaikum.



Bulan dua 2015 hari tu saya pergi sungai petani sebab nak beli barang.habis satu family haku hangkut sekali.alang-alang nak pi tu saja lah bawak mak dengan kakna dan anak-anak dia keluar.hari-hari asyik terperap kat dalam rumah ja kan sebab husband dia kerja kat KL, boring la hoi! hahaha.Tapi CCE(adik saya) dengan ana(bff dia) pun ikut sekali.depa naik kereta asing la.I tak naik alphad okeh, I tak mampu nak sumbat semua orang naik kereta I..kahkah.




ini lah jadiknya kalau cuba-cuba pakai contact lens takdak power, kena taruk jugak speck kot atas.la ni rabun dengan pening teruk, takleh tinggai langsung speck atau lens yang ada power.satgi mula lah haku tak nampak lepas tu fening-fening lalat.koman spana betoi..wahaha!




cewahhh.. dan lagi dok buat ootd depan ghumah.tudung tu half moon pleated dari fabulousiti beauty & closet(klik sini) baju tu sebenarnya baju kebaya yang saya buat waktu raya tahun 2013(kalau tak salah).sepatutnya ada kain dia sendiri(dibuat dari kain batik) tapi kali ni saja la saya pakai dengan skirt labuh yang kawan saya bagi.




destinasi pertama, teman CCE(adik saya) bayar duit catering.sementara tunggu dia meeting dengan orang catering, dan lagi kak dia ni dok ambik gambaq kat umah orang nooh? pakai sekert I kena duduk ayu-ayu naahh..kihkih.



otw pi sp.syok dok tengok pemandangan sawah gini :)



makkk oiiiii....! segaknya padi dia kaler kuning..haha.macam jakun la haku ni kan.hangpa toksah heran la, haku memang suka buat jakun pun kahkah.




hari-hari dok kot dalam rumah ja.pandang dinding, pandang siling.pandang dinding, pandang siling, sekali sekala keluaq tengok pemandangan gini cerah mata cek hangpa tau! 




sebenaqnya pi sp nak cari kain.pi jakel tapi kain yang dicari ada kat tingkat 2 nuh.kena naik tangga takdak lif.iolss mana boleh naik tangga, satgi semput sia-sia ja I pakai segak mai jauh-jauh T_____T last-last pi kat gulatis dan beli kat situ ja sebab situ ada lif.sayang sungguh lah sebab jakel kain dia lagi murah dan layanan staff dia lagi helok dari gulatis(kenyataan dari pengalaman ni tau).




gadis pinggitan yang comel-comel belaka.yang kanan paling comel sekali,yang tu tak boleh dinafikan.dua orang budak ni pun takleh lawan..BHAHAHAHAHA.mesti hangpa semua geli-geli kat dalam hati, "apabenda minah sorang ni dok perasan, ingat dia segak ka?" muahaha.wokeh-wokeh, dah melulu sangat melalut haku nih.lepas habis beli barang kat sp, kami semua pi tanjung dawai nak makan ikan bakaq..weehuuu! tapi pi tepi pantai waktu petang hangpa paham-paham la noh? dia punya panaih tu lit-lit menusuk ke muka kami sampai takleh nak celik mata dah.


kami makan kat ikan bakar warisan warung mak njang(kalau tak salah).ni tempat favourite kak saya kot sebab dia kerap mai makan kat sini dengan husband dia.saya nak duduk kat pondok yang bersila, tapi mak sakit lutut tak larat nak duduk dan bangun nanti, so kami pilih pondok bangku tu ja.




ni geng veteran dan separa veteran(haku la tu -.-" )



ni geng kanak-kanak aneh...kahkah.




sementara tunggu ikan bakaq sampai, order dulu kerang busuk (nak kena tampar budak ni).ini kerang bakar la dey! cicah dengan ayaq asam.walaupun ayaq asam dia pedas sikit tapi sedap.




kopek kerang dan longgok sekali ayaq asam.makan sampai meleleh ayaq mata, ayaq hinguih..hahahahha.tak senonoh punya budak.



panaih-panaih minum lai chi kang memang fresh la kan.mula-mula order sikit sebab nak share, tapi lepas tu order terlebih pasal semua tamak haloba dek kepanasan tepian pantai... haha.



nasi putih.



ikan bakaq.kami order dua ikan bakaq.satu ikan jenahak dan satu lagi ikan siakap.kita boleh pilih sendiri ikan atau apa-apa ja makanan laut yang fresh untuk dibakar atau dimasak menu pilihan kita.saya suka ikan jenahak sebab tak dak tulang.saya ni kecut perut sikit kalau makan ikan sebab takut tulang .sebab tu saya jarang makan ikan..hewhew.



ni sekoq lagi.tak tau lah yang mana satu jenahak, mana satu siakap.tak ingat dah pun.dapat sekali ayaq asam untuk cicah.pedas tapi sedap woooo.. hamboi uolss meleleh ayaq lioq lew tuuuu...bhahaha.



yang ni sup ayam.tapi apasal aku nampak macam tom yam? kahkah.



kailan ikan masin.




nah dua juq ayaq.oren dengan sirap.



sayangnya waktu tu perut saya tak selesa, tak dapat nak nikmati betul-betul makanan tu semua.terus bawak diri usha matahari terbenam ni.




cantik kan? waktu maghrib kami pun bertolak balik ke kulim.



terima kasih.
baibai.

product review: savee blackberry super whitening 3D paper mask sheet

Assalamualaikum.



setahun yang lepas cce(adik saya) TERbaik hati bagi savee mask secara free kat saya.ini adalah mengejutkan sebab dia jarang bagi benda secara free melainkan saya sendiri yang minta.waktu tu macam ajaib lah sebab ku sangkakan savee mask ni mahal giler sebab jakun sikit tak pernah dengar brand nih..bhahaha.memang jakun bebenor lah haku ni.rupanya murah je pun.... cce pulak bagi kat saya sebab kulit dia sensitif tak sesuai dengan brand ni.huk aloohhh..sebab tu rupanya dia bagi.ingatkan betul-betul beli kat ku.lepas dia bagi tu entah kat mana saya letak mask ni sampai lah baru-baru ni rasa nak relakskan muka sikit.nak pakai mask lepas tu teringat mask yang dia bagi ni.jenuh cari merata, last sekali jumpa jugak..pheww! so saya nak share pengalaman guna ok?


produk:
savee 3D paper mask series blackberry super whitening

harga:
RM2.90(kalau tak salah)

tempat beli:
kaunter savee



bahagian hadapan packaging.



bahagian belakang packaging.ada cara pakai dan maklumat produk.



senang kalau pakai mask jenis ni.keluarkan dari packaging dan terus pakai.



lubang untuk mata, hidung dan mulut..muahaha..nampak comel tapi lawak.sheet ni basah dengan kandungan produk.tapi bukan basah dengan cecair biasa,tapi ada macam jeli melekat di sheet.



lepas habis pakai dan sheet kering baru boleh ambil gambar full.ni lah bentuknya.yang specialnya mask sheet ni bukan saja ada lubang untuk mata, hidung dan mulut, tapi ada juga lubang untuk selit di telinga.yang bawah tu untuk leher.kat kelopak pula ada penutup so bila kita pakai, tepi muka, telinga, leher dan kelopak mata pun akan dapat mask dan dirawat sekali.



ini sangat scary -..-"
kelopak pun dirawat ye datin(eh?).



sebab awak semua mungkin scary, datin buka lah sebelah mata datin..bhahaha.datin konon.
lepas cuci muka, keluarkan dari packaging tu terus lah tempek kat muka dan biar selama 15 ke 20 minit.agak-agak kau berangan nak jadi cam che ta, kau pakai lah dalam 40 jam ke kan.. lepas tu kita tengok kau jadik che ta ke kau jadik faizdickie..bhahaha...beliau hensem hape weh!



lepas dah tanggal tu tepuk-tepuk muka kita secara manja.kalau tak sayang diri boleh je tepuk sampai lebam! bhahaha.tujuan tu supaya sisa produk menyerap ke dalam kulit.tapi sisa jeli yang banyak tu kena lah buang.yang tu dia macam tak serap ke dalam kulit dah.nampak tak kulit saya dah lembab berseri? keadaan kulit tu berlainan sikit lah dari tak pakai langsung kan.kena jaga kulit elok-elok, tak lama dah nak masuk 3 series ni T___________T



FUNGSI PRODUK MENURUT PENGELUAR:
  • ekstrak blackberry yang mengandungi antioksida
  • melawan tanda penuaan
  • membantu mengekalkan dan menggalakkan kemudaan
  • kulit bebas kedutan
HASIL PENGGUNAAN SAYA:
  • bau macam berry tapi masam-masam sikit.boleh tolerate lah sebab bau mild je pun.jangan nak ngada sangat eh? bhahaha.
  • bentuk mask sheet unik dan menguntungkan sebab boleh selit kat telinga, ada penutup untuk kelopak mata dan boleh tutup leher sekali! kiranya kawasan tu semua turut dirawat dengan mask ni lah kan.tapi untuk sesetengah orang mungkin rasa leceh sikit waktu nak pakai tu.dengan cecair produk meleleh, dengan saiz sheet agak besar, dengan nak lekatkan sheet elok-elok lagik.pandai-pandai lah kau tempek.nak hidup kan senah? kihkih.
  • cecair produk macam bercampur dengan jelly.tapi jelly ni tak lah hilang walaupun dah pakai sampai kering.melekat je kat atas kulit.kena buang sendiri lah ye.tapi lepas 20 minit pakai pun jelly basah lagi, tak kering pun.tunggu apa lagi? kutip buang lah deyy! 
  • kesan selepas guna yang paling mengujakan! cewah ayat mak datim -..-' kulit jadi lembut dan lembab.lepas pakai saya cuma tepuk lembut supaya lebihan produk menyerap ke kulit.lepas tu biar je.dah 2,3 hari pun kulit saya kekal lembab dan lembut.kulit yang lembab ni nampak muda dan berseri tau.
  • tekstur kulit sangat elok.saya pakai mekap pun senang je sapu dan nampak smooth.selalu krim asas yang saya pakai tu keras sikit dan susah nak rata kat kulit, tapi selepas guna mask ni krim tu sangat senang rata di kulit.foundation dan bedak pun sama.senang diratakan dan nampak smooth.
  • walaupun kat mask ni tulis super whitening, tapi tak ada lah putih melepak terus.nampak cerah dan berseri tu memang ada lah.kalau putih macam snow white tu dalam mimpi ja untuk kulit saya si melayu kuning langsat ni..T________T
  • keseluruhannya saya suka lah mask ni.siap cakap kat cce kalau terjumpa kaunter savee tolong beli lagi.best la pakai.selepas pakai tu tekstur kulit memang elok tak kira saya pakai mekap atau tak.dah la harga murah, bagus pulak tu.tapi ni dari pengalaman sendiri yang guna.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.

terima kasih.
baibai.

my birthday !

Assalamualaikum.


Kira punya kira rupanya dah dekat 5 bulan saya berumur 27 tahun..kahkah! macam nak lempang muka sendiri mendengarkan ayat tersebut.macam special sangat 27 tu kan.. padahal memberontak kat dalam hati pasal dah rasa tua sangat lalu emosi pun tak stabil mengenangkan umur yang kian meningkat veteran.. NANGESSSHHHH T_______________________T




mesti orang pikir apa benda budak ni dah pakai contact lens, double sepek mata pulak.jangan bergosip dulu cik senah, sebenarnya waktu ni saya tengah test power lens yang sesuai dan waktu ni saya pakai lens yang takde power.nak control ayu dek rabun ayam tu, kena lah pakai speck ada power kot atas, baru lah nampak clear pakwe mana yang hensem! kahkah.gambar ni diambil pada 31 januari tahun ni(2015) iaitu pada hari birthday saya..! ewah kau sebab ini birthday terus rasa nak mekap lawa-lawa kan.pergi jusco alma dan shopping kat sasa beauty, staff2 cina kat situ punya rancak berborak sambil pandang-pandang iolss.sampai lah satff yang melayan saya tu cakap "miss you cantik macam mix.you mix ka? mereka(kawan-kawan dia) cakap you cantik macam mix laa" aiseh! kemvang setaman iolss.ini lah pasal nak taruk gambar selfie atas ni.rupa budak yang dikatakan cantik dan kacukan(libas-libas tudung)... kahkah.




motif sebenar entry ni nak cerita pasal birthday, tapi melalut lebih memang kepakaran saya lah kan.kejadian ni dah lepas dah pun.31 januari hari tu lagi.tapi untuk kenangan kita taruk lah jugak kat blog.waktu ni potong kek dengan anak saudara saya aqil.birthday dia bulan januari jugak cuma tarikh tak sama.dia awal lagi.alang-alang beli kek nak potong, share lah dengan dia kan.birthday boy tak macho langsung, muka bedak selepung ='D




aqil taruk tepi, kasi can auntie nak potong kek feeling-feeling hokeh :'D



dah terlebih feeling dah nih.seronok dapat kek ke cik puan datin markonah?




versi-tanpa-flash-tapi-ku-rasa-ianya-segak-KAHKAH.



suka dengan kek yang diletak kat dalam kotak macam ni.pengaruh drama korea whatever skskdkwo



birthday cake untuk diri sendiri sobs..(terharu).



comel dan sedap(puji lebih sebab sendiri yang pilih).



waktu beli kek ni saya request nak tulis nama  tapi staff tu taknak.dia suruh letak happy birthday tu ja.tapi saya nak tulis jugak sebab birthday dua orang kan.banyak kali haku suruh dia naik stress gamaknya, terus dia pi tulis.tapi tunggu lama lah pulak.dia balas dendam kat haku ke apa agaknya ya? isk2..husnuzon cik puan..husnizon..bhahaha.




sebenarnya 31 januari malam tu kami adik beradik buat steam boat dan potong kek sesama kami je.bukan semua adik beradik lah, setakat yang ada kat rumah ni ja pun haha.jadi lah kan.kami memang selalu beli makanan lepas tu makan ramai-ramai macam ni.sempena birthday saya hari tu saja lah kami buat steam boat.kalau pi kedai rugi sebab saya jenis makan sikit tapi kerap.baik buat kat rumah sebab makan sikit pun boleh ulang banyak kali.gambar atas ni bahan-bahan yang kakna (kakak saya) dengan cce(adk saya) beli.ada isi ketam, udang,ikan dan makluk yang tak diketahui mahupun diketahui ERK?




sayur jangan lupa, baru lah boleh membajet kami hidup dengan memakan makanan yang sihat dan seimbang(padahal.....) hahaha.



kuah tomyam.buat kuah dulu dan masukkan bahan-bahan yang sepatutnya.guna periuk serbaguna yang saya beli dulu.tak sia-sia beli weh.banyak berjasa bila tuan dia mengidam nak makan stem boat hahahaha.



terliur tak?????



berkelah satu family kat depan tv sambil bersteam boat.



ini siang sebelum tu.pi jusco alma nak beli barang sikit.




teringin nak makan baskin robbin.




lupa nama ice yang saya ambil ni.kerap beli yang ni tapi tak ingat nama -.-'



singgah beli kek untuk potong malam tu.



saya suka tengok kek atau roti cantik-cantik macam ni.rasa bahagia tau tengok benda cantik berbau harum.macam sedap semuanya.




saya suka makan kek.awak pulak suka makan kek ke makan penampar? kahkah..tak relevan langsung pertanyaan saya.silap haribulan saya yang makan penampar dari awak semua(tahu takut).



ingat lagi cerita saya pasal staff kat sasa beauty tu? tak tahu lah samada dek kerana saya terlalu cantik macam kacukan(PENGSAN!) atau sebab dia baik hati, atau pun sebab saya beli produk mahal kat dia, terus dia bagi free perfume terbaru ni.saiz kecik lah.kau rasa dia nak bagi diri kena pecat ke nak bagi yang saiz besar punye? boleh lah anggap ni rezeki dan hadiah sempena birthday sebab tahun ni tak dapat hadiah pun.. KAHKAH BESAR-BESAR kat diri sendiri T__________T



sempena birthday kali ni saya berdoa semoga saya happy dan healty selalu(ceh, macam tak boleh taip bahasa melayu).


p/s: tahun lepas beberapa jam sebelum masuk birthday saya, arwah pak saya jatuh dan meninggal dua hari kemudian.birthday berlalu macam tu saja.tak teringin langsung nak buat apa-apa2.tapi 'si dia' ada buat kejutan jugak.ketuk pintu waktu malam, konon buka ja pintu dia nyanyi happy birthday sambil pegang kek.tapi lawaknya yang buka pintu tu bukan saya, tapi kakak ipar saya! hahahaha..dia sangka saya yang buka pintu boleh terus surprise kan.ini tidak, dia kena masuk rumah dulu dan dok depan saya baru nyanyi happy birthday.terima kasih you.yang penting sekali, terima kasih ALLAH untuk semua kenangan dan umur yang panjang ini..sobs...



terima kasih.
baibai.