tips menanggalkan kulit kering di bibir

Assalamualaikum.


Sekarang ni cuaca sangat panas tahu?  maka terjadilah masalah bibir yang kering selain dari masalah perpeluhan yang sangat dasyat di badan.sampai boleh bawak berangan nak pindah korea la katekooo.dasyat kan angan-angan? T__________T tapi bawak bertabah, saya suka cuaca yang sekarang ini walaupun kadang-kadang habis bibirku kering pecah berdarah terbelah tak boleh blah wuwuwu.



ini bukan setakat bibir kering, tapi juga berkuping sampai boleh terluka(pecah) dan berdarah.kira ok lagi la ni, belum tengok tahap yang mengerikan lagik.boleh hentak-hentak kaki tau tak? tapi kan sebenarnya sejak dulu saya jarang alami masalah bibir kering macam ni.setahun dua kebelakangan ni tiba-tiba ja terjadi pulak.time ok, berserilah bibirku, tapi time nak kering dan luka hang toksah cakap lah..meleleh ayaq mata tahan pedih.kalau tak luka pun mesti rasa tak selesa dek kerana kuping tu.gatai pulak tangan ni nak kopek (-.-")


jadi saya ada dua cara nak share dengan hangpa semua macam mana saya hilangkan kulit kering yang berkuping tu.

cara 1: buat waktu mandi atau selepas mandi sebab waktu ni kulit bibir yang kering tu dah lembut dan senang ditanggalkan.guna tuala basah dan gosok lembut kuping di bibir tu.biar dia tanggal sendiri, jangan kopek sebab satgi berdarah sakit wooo.yang tak keluaq tu biaq ja, cuba lagi di lain kali(please try again) muahaha.

cara 2: buat waktu mandi atau selepas mandi jugak.reason sama juga lah, sebab kulit bibir lembut time ni.guna berus gigi dan gosok lembut untuk tanggalkan kulit kering atau kuping tu.jangan pi letak ubat gigi pulak! ubat gegat pun tak payah.itu carik nahas namanya wakaka(bajet lawak..lorr..lorr..lorr kesian...).

p/s: saya kerap buat cara nombot 1.



selepas dah buat proses tadi pakai la lip balm atau yang sewaktu dengannya untuk melembab, melembut dan melindungi bibir.dah setel semua proses baru lah bibir nampak cun..ihiks.nak pesan ni, kalau boleh hangpa toksah la pakai lip balm yang meninggalkan kesan wax di bibir.kesan wax ni macam kesan lilin yang melekat tebal di bibir sampai kita rasa tak selesa.dah la tak selesa, tak melembabkan sangat pun! bajet ja lebih.. emo ni tau tak?!



saya nak cadangkan 3 produk yang saya dah cuba.so far kesannya elok dan tak ada kesan wax.tapi kalau hangpa cuba lepas tu tak dapat efek yang sama macam saya toksah mai hentam pulak! takut mak noks! hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.saya kongsi berdasarkan pengalaman guna sajooo dan entry ini tak dibayar untuk promote.saja nak kongsi.

no.1: lipstick collagen jenama d herbs terlajak larissssss!(nada datok alip).best woo produk ni sebab melembabkan bibir tanpa kesan wax.bibir rasa ringan ja lepas tu siap ada warna semulajadi yang ikut darah kita(walahualam).tapi saya tak beli pun, dok guna yang kakna(kakak saya).

no.2: eos lip balm.secara kasarnya memang macam ada wax sikit, tapi bila pakai tu tak terasa sangat lah.ini lip balm pertama yang saya suka selepas dah pernah try macam-macam jenis lip balm di pasaran.melembabkan bibir dan ada perisa buah.saya pakai yang kuning.perisa lemon.

no.3: tonymoly petite bunny gloss bar.saya pakai no 5 perisa peach, tapi dia ada banyak lagi perisa dan warna.sebenarnya saya tak tau lah produk ni lip balm ka lipstick, tapi bila pakai tu efek dia macam lipbalm.bibir lembab dan tak ada kesan wax.sekarang saya guna tonymoly ni saja.dah tak pakai eos lip balm.lipstick collagen pulak kalau teringin baru saya pakai(pinjam kak saya punya) hewhew.



sebelum dan selepas.bila bibir dah elok, pakai lipstick pun warna melekat di bibir, nampak sekata dan tahan lama.selain rawatan luaran macam ni, kena lah juga rawat dari dalam.minum banyak air masak tau.selain membantu mengelakkan masalah bibir kering, air jugak ada banyak lagi kebaikan untuk kesihatan dan kecantikan kita.bukan main cakap saja, try la amalkan dan tengok kesannnya sendiri.harap tips ini membantu :)




terima kasih.
baibai.

boat noodle dan laksa thai di soups on

Assalamualaikum.


Waktu boat noodle tengah famous itu hari, menggelupur saya dibuatnya sebab teringin benar nak cuba rasa.dekat kulim dan kawasan terdekat belum ada boat noodle waktu tu.kesian dekat my bff, hari-hari kot saya dok membebel dekat dia pasal boat noodle nih sampaikan dia suggest pi ja KL untuk cuba makan.. miahaha..! stress ler tu dengar i dok bebel-bebel.


sampai lah baru-baru ni ada restoran boat noodle baru dibuka dekat kulim.dapat jugak merasa boat noodle yang dipukul canang semua rakyat melaysia tu bhahaha.helok lah kefamousan boat noodle pun dah jadi suam-suam kuku.tapi alhamdulilah jugak akhirnya ada rezeki merasa dari tak pernah langsung kan?


hidung kembang tanda gembira dapat boat noodle.apasal hidung ku kembang sangat eh? ka memang dah kembang sejak dulu tapi haku ja pura-pura tak perasan? krikkkkk...!


saya pilih boat noodle saiz sederhana atau namanya sen mee.tak boleh pergi banyak, 3 mangkuk pun dah cukup kenyang untuk saya walaupun portion dia ciput ja setiap satu.


waktu first time cuba boat noodle ni baru tau rupanya rasa dia sama macam koe teow sup thai yang saya pernah makan dekat padang besar dulu.padang besar tu bukan lah betul-betul dalam pasar padang besaq tu.tapi dekat area felda rumah kakak saya yang tinggal dekat sana.kuah dan rasa memang sama sebijik sejibun.kiranya sedap gak la boat noodle ni.tak reti nak explain rasa dia camna.kuah dia warna gelap, sedap kalau tambah chillies flakes dengan serbuk kacang tanah.


husband saya makan laksa thai.dedaunan kat tepi-tepi tu kena taruk dalam laksa dan dimakan sekali.dedaunan haku panggil padahai ulam-ulaman..kihkih.


saya tak pernah makan laksa thai.pertama kali cuba yang husband order ni.sedap! kuah dia rasa macam kuah laksam.


husband order iced tea dan saya order chocolate.


husband cakap iced tea tu sedap.yang chocolate pulak bagi saya biasa-biasa ja.


sebenarnya gambar-gambar dekat atas tadi waktu kali kedua saya pi makan.waktu tu siang.gambar kot bawah ni yang kali pertama pi cuba, waktu malam.biasa lah, gambar yang clear kita letak awal-awal kasi menarik sikit..kuikui.


menu.ada tiga jenis atau saiz noodle yang kita boleh pilih.boleh tengok harga dekat menu ni kan.


memandangkan ini kali pertama saya cuba, jadi saya pilih tiga-tiga saiz noodle.setiap satu saiz saya ambil 2 mangkuk, satu mangkuk untuk saya dan satu mangkuk untuk husband.kiranya dapat 3 mangkuk dan 3 saiz setiap seorang.


husband order iced tea dan saya order orange.


husband saya suka iced tea tu, sedap katanya.orange tu saya ingatkan oren buah rupanya oren perisa..bhahaha.jakun benar haku ini.tapi sedap la.. rasa macam air bikarbonat oren ke lemon camtu lah tapi yang ni tak ada gas.untuk boat noodle pulak, yang saiz nombor 1(tanghoon) tu saiz paling kecik.alaaa.. suun atau tahun yang orang taruk dalam sayur lemak tu.nombor 2 pulak saiz sederhana(sen mee).yang ni paling saya suka sebab rasa elok ja digabungkan dengan kuah sup.nombor 3 saiz paling besar(sen lek) atau sama macam koe teow.rasa macam memang koe teow ja pun haha.tapi bila digabungkan dengan kuah sup tu rasa macam lain sikit.saya terfikir adakah saiz setiap noodle mengubah rasa sup? ewaahhh...! banyak cekadak pulak makcik ni bhahaha.


bahan yang kita boleh tambah dalam boat noodle.ada chillies flakes, serbuk kacang tanah, sambal dan lobak masin(kalau tak silap lah).


sorang tiga mangkuk ja sebab tak boleh makan banyak.kagum pulak tengok orang boleh makan banyak mangkuk sampai bertingkat-tingkat tu.saya rasa kenyang dan muak pulak kalau telan banyak-banyak..kahkah.nampak sangat haku sorang ja macam tu.orang lain ilek-ilek ja makan bertingkek-tingkek.


bahan perisa yang kita boleh tambah tu ada kat atas meja.tambah ja apa yang hangpa nak tambah.kalau terer boleh makan guna chopstick.orang kekampungan dan kejakunan macam saya ni takyah la bajet good-good nak guna chopstick.mak belum terer nokss! sebelum chopstick dan noodle melayang-layang di awangan baik haku makan diam-diam guna sudu dan garfu


suasana kat dalam kedai.simple tapi bersih dan selesa.


waktu saya pi kedai ni baru ja beberapa hari beroperasi.buka pukul 11 pagi sampai 10 malam.tutup hari rabu kot.kedai dekat taman seluang kilang lama.sederet dengan pos laju, bank rakyat dan imigresen.pi lah try.sokong perniagaan melayu dan islam okeh.



terima kasih.
baibai.



Natural glam makeup tutorial ft chriszen + 4 product review

Assalamualaikum.


Kali ni saya buat tuto mekap kerjasama dengan produk chriszen.


Klik HD supaya video lebih clear.
minta maaf kalau cara saya cakap macam skema sikit dekat dalam video ni.tak tau la pasal apa tiba-tiba jadi skema haha.satu lagi, kalau perasan dagu saya nampak macam ada parut hitam.sebenarnya tu kudis sebab dagu saya luka 2,3 hari sebelum tu wuwuwu.tengok video ni sampai habis tau.selamat menonton dan selamat mencuba :)


dekat bawah ni gambar mekap dari tuto kali ni.











mekap yang saya buat ni sesuai dengan semua 4 warna chriszen lip tinted stick.warna favourite saya yang tangy tangerine 01(oren) dan charming red 02(merah terang).


Review produk chriszen:
.
.
.
untuk maklumat lanjut dan membeli produk chriszen, boleh ke laman sosial mereka:-
website: www.chriszen.com
fb: chriszen official
ig: chriszen_official
whatsapp: 012-6086077


ini produk chriszen yang saya nak review.saya perasan jenama chriszen selalu keluarkan produk yang unik.kalau sebelum ni ada chriszen moist cake(foundation cream yang ada corak swirl tu), kali ni saya rasa yang unik lagi ialah chriszen roller moist cream ampoule plus(foundation dengan span roller) dan chriszen lip tinted stick(sebelah lip tinted, sebelah lagi span) yang mana boleh pakai full lips macam lipstick biasa dan boleh juga buat gradation effect ala-ala mekap korea.yang paling penting produk chriszen berkualiti dan kesannya bagus.


yang ni mekap waktu saya keluar jalan-jalan.full makeup guna produk chriszen macam  dalam gambar atas tadi.saya pakai chriszen roller moist cream ampoule plus kod 1 natural beige, chriszen pearl loose powder kod 01 light beige dan chriszen gel eyeliner warna hitam.saya suka bereksperimen dengan mekap, waktu ni saya guna lip tinted tangy tangerine 01 campur dengan flawless fuschia 04 sebagai eyeshadow dan candy pink 03 sebagai blusher.bibir pulak saya campur lip tinted candy pink 03 dengan charming red 04.nampak soft ja kan? tapi mekap ni tahan lama tau.dari siang yang panas tu sampai la ke malam.


CHRISZEN ROLLER MOIST CREAM AMPOULE PLUS

harga: RM69.00/RM72.
kod warna: 1 natural beige dan 2 honey beige
pengeluar: foundation jenis roller ini memberikan litupan sempurna dengan aplikasi terkini.span jenis roller membantu meratakan sapuan mekap dan menutup ketaraan pori dan parut untuk menciptakan kulit yang licin dan berseri.kesan glowing dan flawless.tahan lama, 24 jam sehari.tidak melekit.HD effect.hanya tekan dan oleskan.span senang dibuka dan dibasuh.warna wajah lebih rata.100% made in korea.mengandungi AMPUL plus, L-glutathione + collagen dan SPF50/PA+++.
pengalaman saya guna: span jenis roller memang unik dan senang nak ratakan foundation ke kulit.tak payah guna berus atau span lain dah.tekstur foundation senang diratakan ke kulit dan coverage pun agak bagus.mekap nampak gebu, tak berminyak dan tak berkilat sepanjang hari.ada bau yang light dan menyenangkan.yang penting mekap tahan lama dan maintain nampak gebu..hehe.kalau nak tau saya memang suka guna foundation ni bila mekap.anda wajib try foundation ni tau!


CHRISZEN PEARL LOOSE POWDER

harga: RM29.90/RM32.90.
kod warna: 01 light beige dan 02 medium peach.
pengeluar: memberikan kecerahan, mengurangkan ketaraan pori, mengawal minyak, kesan segar, licin, mengurangkan kesan kulit berkilat.bedak lut sinar ini bertindak sebagai lapisan pelindung untuk foundation.warna yang tidak pudar dan tahan lama.sapuan loose powder ini boleh digunakan untuk melicinkan kulit dan memberikan kesan matte(pusam).dengan mudah ianya boleh mengisi ruang kedut halus, pori dan menyembunyikan ketidaksempurnaan.mengandungi pearl powder yang mengandungi antioksida yang menggalakkan regenerasi collagen, asid amino dan 30 mineral.diformulasikan di korea.
pengalaman saya guna: saya rasa loose powder ni lah produk utama yang membuatkan mekap saya tahan sehari suntuk.tak berminyak, tak berkilat, tak comot.muka nampak gebu ja tau.tekstur bedak sangat halus dan terasa ringan di kulit.loose powder ni senang diratakan dan tak bertompok.boleh nampak lah mekap cerah dan tak kusam.


CHRISZEM LIP TINTED STICK

harga: RM39.90/42.90.
kod warna: tangy tangerine 01, charming red 02, candy pink 03, flawless fuschia 04.
pengeluar: 2-in-1 tinted lip tint dan NBR sponge.mempunyai warna yang sangat pekat dan tahan lama serta tidak mudah pudar sepanjang hari.memberikan kesan matte(pusam).
pengalaman saya guna: saya suka sangat-sangat! jenis matte(pusam), warna pekat dan terang.senang disapu ke bibir dan warna tahan lama.uniknya sebab ada lip tinted dan sponge.boleh apply dua cara.. satu, sapu seluruh bibir macam kita pakai lipstick biasa.warna terang sangat tau.lawa! satu lagi boleh letak warna di tengah bibir dan guna span yang disediakan tu untuk tarik warna ke tepi bibir.jadi lah gradation effect yang ala-ala korea tu.



CHRISZEN GEL EYELINER

harga: RM18.90/RM20.90.
kod warna: black
pengeluar: cream gel eyeliner senang untuk membuat garisan yang 'bersih' dan licin tanpa comot.ianya tahan lama, waterproof dan formula cepat kering untuk kekal tahan sepanjang hari.senang dilukis dan ditanggalkan.warna hitam pekat.
pengalaman saya guna: warna hitam pekat dan cantik.tak payah garis banyak kali sebab sekali saja pun dah nampak garisan hitam yang terang.tekstur lembut dan senang nak buat line.berusnya pun membantu jugak sebab mudah nak garis eyeliner.gel eyeliner ni cepat kering(selepas di garis)  dan waterproof.hasilnya eyeliner saya tak comot! hihi.


ini semua review dari pengalaman saya guna.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.tapi serius cakap, anda kena try sendiri produk chriszen.setakat ni saya puas hati dengan semua produk chriszen yang saya dah guna.sila cuba hokeh.


terima kasiih.
baibai.