Korean full brands makeup tutorial

Assalamualaikum.


Sebab ada banyak(tipu) mekap jenama korea dalam simpanan, jadi terus kata kat diri sendiri "apa kata survey buat tuto mekap guna full produk jenama korea nih?" sebab dah kata macam tu, mahu atau tidak kena lah buat jugak T__________T ini dilema dengan diri sendiri ke hapa? tak boleh tolak kalau cakap apa-apa kat diri sendiri.tapi bukan satu jenama sahaja, saya campur pelbagai jenama dan of course lah semuanya jenama korea.


disebabkan itu, maka terhasil lah tuto mekap yang super simple ini.meminimakan penggunaan produk setakat yang ada sahaja.sebab tu produk untuk lip saya guna untuk mekap mata, eyeliner saya tonyoh untuk shading hidung dan bb foundation sekali harung sebagai concealer.


sila pilih HD untuk kualiti tiada tandingan, kahkah.


dalam banyak-banyak foto, yang paling gedik lah yang paling clear ponnn..(cubit pipi).


owh ada pun yang behave dan clear, hewhew.


yang ini dengan cahaya semulajadi.saya suka efek di mata yang nampak basah-basah dan glowing.mekap ini sangat soft dan cantik bila di luar (dengan cahaya semulajadi).sila cuba ya?


tudung saya pakai tuh instant shawl, rose double loop dari fabulousiti beauty & closet


terima kasih.

Nagano Review | Mineral Facial Mist Spray, Whitening Day Cream, Romantic Purple Hydrangea Hand & Nail Cream.

Assalamualaikum.


Setiap kali dapat produk untuk dicuba saya mesti TERUJAHHH sebab nak tengok hasilnya kat diri sendiri macam mana.tapi wajib stop dulu semua produk yang saya guna, fokus dan tertib guna produk yang bakal direview sahaja.macam kali ni juga, saya hanya guna produk dari Nagano dan boleh kata hasilnya sangat memuaskan.


Kalau anda jenis yang pentingkan produk selamat untuk diri dan seluruh alam macam saya, please luangkan masa untuk baca sendikit info berkenaan jenama Nagano:-

Jenama asia untuk kulit asia
- Kulit orang asia berbeza dari kulit orang barat, kerana itu ada produk dari barat yang kurang sesuai untuk kulit orang asia dan selalunya lebih berminyak.Nagano adalah jenama produk dari jepun dan sangat sesuai untuk kulit orang asia.ianya berasaskan air, yang mana tidak meninggalkan kesan berminyak selepas disapu.ia juga tidak akan menyumbat pori anda.

Bahan semulajadi
- Nagano memahami kebimbangan penggunaan bahan kimia bertoksik pada kulit, jadi kesemua produk Nagano telah dirumuskan dengan bahan-bahan semulajadi kebanyakannya diperolehi daripada bunga-bungaan, buah-buahan dan lain-lain tumbuhan semulajadi.

Ringan dan lembut untuk kulit
- Produk Nagano telah dirumus dengan formula yang ringan dan lembut dari jepun, khas untuk penggunaan setiap hari bagi kulit yang halus/sensitif.

Selamat digunakan
- Kesemua produk Nagano telah dikilangkan di kilang bertaraf GMP dan disahkan ISO selain telah didaftarkan dengan Malaysian Pharmaceutical Board.

Tidak bertoksik
- Nagano hanya menggunakan bahan semulajadi dan tanpa toksik untuk formula produk mereka.

Tidak diuji ke atas haiwan
- Nagano menentang ujian ke atas haiwan, jadi tidak ada haiwan yang teraniaya sepanjang penghasilan produk Nagano.

Pembungkusan mesra alam
- Nagano juga mempunyai pembungkusan yang mesra alam menggunakan bahan-bahan semulajadi.bekas plastik yang dibuat daripada jagung, kotak kertas daripada kulit kayu dan dakwat soya untuk mencetak.

Untuk membeli secara online:

maklumat lanjut:
website: nagano.com.my
whatsapp: +6 01126551488
email: hello@nagano.com.my


saya cuba 3 produk full size dengan 2 produk tester.saya perasan packaging produk Nagano ni comel dan ada motif tumbuh-tumbuhan.kalau nak usha banyak lagi produk diaorang boleh klik link website  kat atas tuh.


Nagano Mineral Facial Mist Spray
.
.
Mineral facial mist spray
saiz: 100ml
harga: RM39.90(ex tax)
link produk: SINI

fungsi:
- mengandungi collagen dari mata air semulajadi.
- facial mist dengan formula yang ringan.
- kaya dengan nutrien yang memberikan rasa segar dan relaks sepanjang hari.
- mengembalikan tahap kelembapan dengan semburan halus yang kekal lembut di kulit.
- membantu melembab, melegakan dan menenangkan kulit anda.
- segera menjadikan kulit kelihatan sihat berseri(glowing).
- boleh juga digunakan untuk mengekalkan solekan wajah.
- sesuai untuk meningkatkan kelembapan dan seri kulit dengan segera.
- boleh disembur bila-bila masa yang diperlukan.
- sesuai untuk semua jenis kulit.
- tiada paraben.
- menghidratkan semula kulit, bagus untuk sesiapa yang berada di dalam ruang berhawa dingin dalam jangka masa yang lama.
- sesuai untuk dibawa ketika travel, untuk melembabkan ketika perjalanan kerana udara di dalam pesawat adalah sangat kering.
- saiz 100ml dan mudah dibawa ke mana sahaja termasuk didalam pesawat(hand carry).
- boleh digunakan sebelum atau selepas mekap.


tekstur produk seperti seperti air, mudah disembur dan ringan di kulit.

cara guna:
- sembur Mineral facial mist spray ke seluruh kawasan wajah dan leher.


kiri:
bahagian wajah yang tidak disembur Mineral facial mist spray.nampak kusam, kering dan kasar.

kanan:
bahagian wajah yang disembur Mineral facial mist spray.nampak glowing dan berseri.kulit jadi lebih lembut dan lembab.


keseluruhan wajah selepas disembur Mineral facial mist spray.
amboi lebih glowing dan berseri ya!

hasil penggunaan saya:
- saya suka tektur produk yang seperti air.rasa ringan dan cepat je serap ke kulit.
- bila-bila masa kalau rasa kulit tak bermaya, sembur ja Mineral facial mist spray, terus rasa macam waahhhh segar semula.. gituuuw.
- ada bau tapi baunya tak kuat, so takyah risau, saya sendiri pun tak pening kepala.
- boleh digunakan sebelum dan selepas mekap, mekap jadi tahan lama.kalau tak mekap pun boleh sembur untuk penjagaan kulit supaya lebih cun dan awet muda..hewhew.
- kulit akan jadi lembut dan lembab.berbeza berbanding tak sembur langsung hang tau tak.ewah marah pulak.
- nampak lebih glowing dan sihat.takde la kes nampak kusam tua sebelum waktu, uhuk..uhuk..!
- suka kesan segera dari Mineral facial mist spray ini.sembur-sembur ohmai, terus nampak kesannya di kulit.glowing, lembab cukup pakej dah.takyah tunggu berminggu, berbulan, bertahun.over tak i? ihiks.
- harus sembur Mineral facial mist spray dulu sebelum sapu day cream sebab tekstur kulit akan jadi lebih elok dan memudahkan sapuan cream.hasilnya kat kulit lepas tu pun lagi lembab dan glowing.
- satu lagi benda yang saya suka tapi mungkin orang lain tak kisah, packaging yang senang nak sembur.maksud saya, semburan dia jadi sekata, semburan jadi halus-halus kena kat kulit dan produk yang keluar pun banyak, tak kedekut.. hehe.


Nagano Whitening Day Cream
.
.
Whitening day cream
saiz: 30ml.
harga: RM39.90(ex tax)
link produk: SINI

fungsi produk:
- mengandungi collagen, gigawhite, macadamia seed oil dan timun.
- meningkatkan seri dan mengurangkan kemunculan bintik hitam dan hyperpigmentation.
- dengan bahan semulajadi gigawhite, kombinasi terbaik daripada 7 tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di alps, day cream ini dapat memberi kesan memutihkan, mencerahkan, dan memberi lembapan yang mendalam.
- membantu menyamaratakan tona kulit dan hasilnya wajah kelihatan bercaya.
- membantu memberi kesan putih dan cerah sepanjang hari.
- melembabkan dengan mendalam dan memperbaiki tekstur kulit.
- kesan pemutihan segera.
- mempunyai haruman bunga yang ringan.
- sesuai untuk semua jenis kulit.
- tiada paraben.


tekstur berkrim tapi ringan dan berwarna putih pekat.

cara guna:
- setiap pagi sapukan Whitening day cream dengan rata ke seluruh wajah dan leher.


kiri:
bahagian wajah yang tidak disapu Whitening cream.nampak kusam.

kanan:
bahagian wajah yang telah disapu dengan Whitening day cream.nampak putih dan cerah serta merta.tapi dalam gambar ni nampak lebih putih sebab saya sapu lebih sikit, untuk tunjuk efek cream.


keseluruhan wajah selepas disapu dengan Whitening day cream.
wah wah.. putih dan cerah serta merta.

hasil penggunaan saya:
- tekstur berkrim tapi lembut, ringan dan warnanya putih pekat.
- tak berminyak dan tak melekit.ini yang kita mahukan untuk cuaca panas begini.seriously memang dia kawal minyak kat kulit satu hari suntuk.kulit saya jenis kombinasi, normal to oily dan kadang-kadang ada ruam halus kat muka.tersilap produk boleh jadi terlalu berminyak atau terus kering kontang(serius ini paling dibenci), but this product balancekan kulit saya dan minyak sedia ada yang selalu muncul tu pun berkurang.
- efek putih dan cerah serta merta! mula-mula tak perasan lepas tu macam "eh kenapakah mukaku nampak lagi cerah berseri?" kemudian baru sedar rupanya krim ini memberi kesan putih dan cerah serta merta selepas setiap kali sapuan.tak perlu tunggu lama sampai putus asa haha.
- ada bau bunga-bungaan yang lembut dan ringan.
- kulit jadi lembab dan lembut.
- cepat menyerap ke kulit.


foto terbaru selepas mengamalkan produk Nagano.paling suka sembur dulu Mineral facial mist spray, lepas tu sapu sekata Whitening day cream, last sekali sembur lagi Mineral facial mist spray.step ini buat kulit saya jadi extra lembab, lembut, cerah dan glowing.please try sendiri dan rasai perbezaannya macam mana.


Nagano Romantic Purple Hydrangea Hand & Nail Cream
.
.
Romantic purple hydrangea hand & nail cream
saiz: 60ml.
harga: RM29.90(ex tax).
link produk: SINI

fungsi produk:
- mengandungi ekstrak bunga hydrangea ungu, apple stem cell dan shea butter.
- Romantic purple hyrdangea hand & nail cream ini sebagai perawatan mewah setiap hari untuk tangan dan kuku anda yang cantik.
- krim tangan yang kaya berpelindungan dengan haruman menenangkan dari romantic purple hydrangea, meninggalkan kesan selembut sutera dan terpelihara sepanjang hari.
- haruman dari purple hydrangea memberi kesan menenangkan.
- shea butter untuk kesan lembapan yang mendalam.
- apple stem cell untuk pertumbuhan atau menjana semula kulit.
- tidak berminyak.
- tiada paraben.


tekstur krim lembut dan licin.

cara guna:
- picit sedikit di tangan dan urut lembut sehingga menyerap sepenuhnya.
guna setiap kali diperlukan untuk kesan lembap setiap hari.


kiri:
bahagian tangan yang belum disapu Romantic purple hyrangea hand & nail cream.
nampak kering dan kasar.bila disentuh juga terasa kering dan kasar.

kanan:
bahagian tangan yang sama selepas disapu dengan Romantic purple hydrangea hand & nail cream.
nampak lembab, lembut, dan sedikit cerah(sebab kulit lembab akan kelihatan cerah).bila disentuh kulit akan terasa lembut.

hasil penggunaan saya:
- tekstur seperti lotion tapi tak terlalu cair dan berminyak seperti kebanyakan lotion tuh.
- mudah diratakan dan cepat menyerap ke kulit.tak perlu guna tenaga kuasa dua haha! ok tak lawak T__________T
- bau wangi bunga.kalau duduk kat rumah boleh guna cream ini saja takyah sembur perfume segala.
- tidak berminyak mahupun melekit, selesa di kulit wooh.
- tiada lagi kulit kering dan kasar sebab setiap kali apply cream ini kulit akan jadi sangat lembut, walau dicuci pun masih terasa lembut.


Nagano Hair Serum & Nagano BB Cream
*tester.
.
.
saja-saja dapat tester yang ini, tapi kedua-duanya pun sangat bagus.hair serum buat rambut saya lembut, lembab, mudah diurus dan berbau wangi.bb cream pula buat mekap saya nampak licin dan natural.boleh dapatkan kedua-duanya dalam full size di website Nagano.



keseluruhannya saya suka produk Nagano terutama konsepnya yang mementingkan bahan semulajadi, alam sekitar dan keselamatan pengguna.plus, harga produk ni murah je.



disclaimer: review ini berdasarkan penggunaan pada diri sendiri dan penerangan dari pihak pengeluar, hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.


diari hari raya haji 2016

Assalamualaikum.


Entry raya masih valid, dah jangan bising.
.
.
Kini tiba hari raya aidiladha.di pagi yang mulia kedengaran takbir bergema dari masjid berdekatan dan anak-anak saudara riuh rendah bersiap untuk berhari raya.saya yang masih di di perbaringan(kahkah) mengosok-gosok mata yang layu dan kemudian terlelap semula.ewaahhh! bertuah punya budak! tak lama kemudian terjaga semula dan masih mengantuk(kau dah kenapa?).owh baru teringat malam sebelumnya saya tak dapat tidur dan hanya melelapkan mata selepas subuh.


paksa diri untuk bangun kemudian bersarapan kek lapis sarawak yang adik ipar beli sambil stroottttt...! menghirup air oren yang mak sediakan untuk kanak-kanak yang datang beraya.
badan sedikit penat dan nafas kurang stabil akibat memakan ketupat palas(pulut) pada malam sebelumnya.sekarang badan sudah masuk angin telah tua.selesai makan, pusing rumah dua tiga kali tanpa motif, kemudian baring semula dan terlelap lagi T________________T


tengahari orang dah separuh hari beraya, saya masih terkial-kial mentidurkan diri.paksa diri untuk bangun dan mandi dan bersiap untuk pulang ke kampung emak.baiklah, sekarang semua orang perlu menunggu saya.



walaupun kelam kabut dan bersiap laju kuasa dua, tapi mekap tak pernah dilupa.. SEMPAATTT... paling mengharukan, didalam kekalutan pun mekap over macam nak pergi photoshoot..diamlah! mari pulang ke kampung emak.



aidiladha berbaju kurung merah simple sahaja.jangan over sangat nanti disodok lembu.ini baju 10 tahun lepas sila percaya, sungguh saya tak tipu.tudung instant shawl dua muka siap bunga rose di tepi kepala keluaran terbaru dari fabulousiti beauty & closet.ini jenama saya sendiri. sudah keluar di pasaran.sila beli sebab design outomatik muncung di depan selepas disarung, mudah dan material lembut, selesa, gojes, blabla.
FB: fabulousiti beauty & closet



destinasi pertama, rumah pak tam saya.masing-masing muka monyok terlebih makan pulut mengantuk mungkin? kahkah.



destinasi kedua rumah mak lang saya.menu spaghetti dan nasi minyak.makan dan bersembang sampai malam.selepas itu baibai, marilah pulang.



sedap, lemak , berkrim ketupat yang mak buat kali ni.sayangnya saya tak sihat hanya sempat makan 2 ketul pada malam sebelum raya.



rendang daging air tangan emak.kakna bersara kali ini, kahkah.



 kek carrot buatan adik saya, cce.raya dalam sejarah bila rumah sendiri tak ada satu jenis kuih raya pun dek kerana kakna sibuk membuat order dari customer beliau.




tamatlah hari raya aidiladha pada kali ini.insyaallah jumpa lagi tahun hadapan.


p/s: asyik pulang ke kampung emak, kampung arwah bapak tak pulang ke? pastinya itu soalan anda.sebenarnya tempat tinggal saya dan keluarga sekarang memang asalnya kampung arwah bapak.harap tak keliru(macam lah ada) haha.


terima kasih.


Review Mary Kay Peach Satin Hands Pampering Set

Assalamualaikum.


hari tu time kahwin saya dapat banyak hadiah gelas, cawan, cadar dan perkakas rumah.sehari dua lepas kahwin tetiba saya dapat hadiah kahwin lagi.kali ni bukan barang rumah, sebaliknya produk mary kay untuk penjagaan kulit tangan.best gak dapat hadiah kahwin gini hehe.


memandangkan saya guna dan produk ni memang bagus, so saya nak review terus lah dengan pembaca blog ni.tuan punya badan(anna) yang bagi hadiah ni memang jual produk mary kay, so alang-alang saya review ni, saya bagi sekali detail anna ok? kot anda nak beli boleh la contact dia.


produk:
mary kay peach satin hands pampering set.

harga:
boleh contact dan tanya terus pada anna(saya tak tahu harga).

cara order:
whatsapp 012-2347545

maklumat lanjut:-
fb: AF Beauty Skin Secret
ig: annafarhanna_beautyskinsecrets


anna bagi hadiah set ni dekat saya.mary kay peach satin hands pampering set.dalam set ni dapat 3 item.satu satin hands® hand softener, satu satin hands® satin smoothie® hand scrub, satu satin hands® hand cream.selain digunakan di tangan, boleh juga guna set ni di bahagian kaki.produk di dalam pampering set ni bekerjasama untuk memastikan tangan menjadi  licin, lembut dan meninggalkan bau peach yang harum.



step pertama, satin hands® hand softener 60gm.


tekstur seperti petroleum jelly(macam berlilin pun ada).

fungsi satin hands® hand softener:

  • petrolatum adalah emollient yang dikenali untuk membantu kulit kelihatan lembut, licin dan anjal.
  • memberikan kelembapan segera dengan membantu mengunci lembapan dan menjadikan kulit tangan terlindung dan bersedia untuk step rawatan seterusnya.
  • kulit tangan akan terasa selicin sutera dan lembut.



cara guna:

  • ambil sedikit dan apply di kulit yang bersih.
  • untuk menambah lembapan, basahkan dulu kulit dengan air.

pengalaman saya guna:

  • tesktur asal seperti petroleum jelly.
  • selepas apply ke kulit tekstur jadi berminyak sikit.
  • bau peach yang light.
  • saya suka urut dan gosok ke seluruh tangan/kaki.kulit akan rasa selesa sangat.
  • kulit jadi lembab dan lembut.
  • bahagian kulit yang kering akan bertukar jadi lembab dan boleh nampak kelembapan tu.

step kedua, satin hands® satin smoothie® hand scrub 220gm
amboi sampai tiga nama dia haha.


tekstur jernih dan kasar(kebiasaan scrub).

fungsi produk:

  • peach seed powder dan apricot seed powder adalah bahan exfoliants yang dikenali dapat menanggalkan permukaan sel mati dengan lembut.
  • exfoliate dengan satu langkah.
  • ianya menanggalkan permukaan sel mati sambil meninggalkan kesan kulit lembut, halus dan kelihatan sihat.


cara guna:

  • pam satu atau dua kali scrub.
  • urut di tangan dan celah jari.
  • cuci bersih dan lap kering.elakkan penggunaan untuk yang sensitif, gatal-gatal dan mata.

pengalaman saya guna:
  • tekstur jernih, ada butiran scrub rasa macam melekit sikit.
  • saya suka urut-urut dan gosok di seluruh tangan, celah jari dan kaki untuk tanggalkan kotoran dan daki.buat la dalam beberapa minit.
  • selepas cuci kulit akan rasa relaks sangat macam baru lepas massage di spa hehe.
  • kulit jadi lembab dan yang penting lembut sangat-sangat.
  • selain lembab dan lembut bila disentuh, boleh nampak perbezaannya tau.
  • bau peach dalam scrub ni lebih kuat dan wangi.best sangat baunya.
  • efek scrub merelakskan kulit dan rasa'sedap' bila diurut.kasar scrub tu best ja bila apply di kulit.tapi tak terlalu kasar, kira sedang-sedang la dan tak menyakitkan kulit.


lepas dah scrub cuci dan lap kering.


step ketiga, satin hands® hand cream 85gm.


tesktur krim lembut.

fungsi produk:




  • petrolatum adalah emollient yang dikenali untuk membantu kulit kelihatan lembut, licin dan anjal.
  • tocopheryl acetate(vitamin E) terkenal sebagai antioksidan yang membantu melindungi kulit daripada kesan berbahaya radikal bebas yang dihasilkan oleh alam sekitar.
  • glycerin adalah pelembab yang membantu memelihara kulit dan menjadikannya kelihatan lembut dan licin.
  • melembabkan kulit hingga ke 24 jam.
  • formula mewah ini cepat menyerap dan meninggalkan lapisan perlindungan sehingga ke beberapa cucian tangan.



  • cara guna:

    • urutkan hand cream di tangan dan celah jari.
    • jangan lupa apply di atas dan tapak tangan.

    pengalaman saya guna:
    • tekstur krim yang lembut dan ringan.lebih kurang macam lotion biasa tapi tak melekit dan tak cair sangat macam lotion biasa.
    • ini produk yang paling saya suka dari ketiga-tiga produk dalam pampering set ni.
    • saya suka apply dekat seluruh tangan, lengan, kaki dan betis.kulit akan jadi sangat berbeza.bila disentuh rasa berbeza, tengok pun nampak berbeza.
    • kulit jadi lembab dan lembut sangat-sangat.
    • nampak lebih lembab, lebih lembut, cerah sedikit dan muda.tahu tak kulit lembab dan lembut akan memberi kesan cerah dan muda? so jangan malas pakai cream atau lotion tau! lebih-lebih lagi hand cream yang ini.best sangat.
    • bau peach memang wangi dan selesa.saya jenis yang suka bau buah, memang fresh ja rasa bila kulit berbau buah peach.
    • tak melekit dan tak berminyak.
    • kesan kering di kulit seperti kesan putih, kesan seolah-olah daki, kedut dan hitam-hitam berkurang atau boleh dikatakan tak nampak langsung bila dah apply hand cream ni.paling suka perbezaan di kaki sebab kaki saya paling kering dan nampak pelik.lepas apply hand cream ni kat kaki terus nampak berubah hehe.

    set ni memang jadi favourite saya.bukan ja guna kat tangan, kat lengan, kaki dan betis pun saya guna jugak.paling suka hand cream tu.lagipun ketiga-tiga produk dari set ni bersaiz besar dan tahan lama.kalau nak rasa sendiri perbezaannya sila la order dekat anna.contact dia terus tau.


    disclaimer: saya review dari pengalaman diri sendiri guna dan maklumat dari pengeluar.hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.




    terima kasih.

    zoeyzauyah vlog EP 10 | makan & photoshoot

    Assalamualaikum.



    Vlog terbaru kembali hehe.kali ni ada aktiviti makan dan photoshoot.



    footage lama pun ada dalam ni.time lepas raya hari tu hehe.pilih HD ya.selamat menonton.




    terima kasih.